Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Soutěže (Contests)
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Bodovaci souteze, diskuze

Téma zaměřené na modelářské soutěže.
Odeslat odpověď
Příspěvků: 351 • Stránka 17 z 24 • 1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 24
  • Odpovědět s citací

Re: Bodovaci souteze, diskuze

Příspěvekod Vladislav Seidl » 27 zář 2010, 13:02

Ondra Kubeš píše:Pánové Fábíku a Broži:Máte 100% pravdu,děláte to nejlépe,i těch 7 modelů v kategorii je až moc!Ideálně DVA aby jste si dotaci na líbí-nelíbí do anglie rozdali mezi sebou a ostatními svazovými funkcionáři,kteří jsou raději v utajení,aby je nedej bože někdo neobtěžoval(půl roku po konferenci ani písmenko,nedej bože seznam členů předsednictva),ohodnotí vám to zkušení matadoři Slavík s Báňou a všichni budou spokojeni!Opravdu,jen tak dál!Jak píšete stejně je šance něco změnit nejdřív za tři roky,tak si to teda užijte!!Já osobně chtěl jednotný typ pro děti a navíc až v druhém kole,modeláři na to serou(to jednoho cituji) a Vám na svazu stav maximálně vyhovuje,Vaše věc,z mé strany je kapitola "bodovačka" uzavřena!Sportu ZDAR!!A Svazarmu zvlášť!

Ondro, vidím, že bodovačky a SMČR opravdu bytostně nenávidíš! Protože jinak nevidím důvod, proč by jsi vytrhával věci z kontextu. Moje reakce vycházela z tohoto:

Karel Pilát napsal:
Aleš Peřík napsal:
Jinak to co tu píše Tomáš Chmelík, já říkám už několik let: pokud chcete udělat pořádnou soutěž s pořádnými pravidly a stejnými podmínkami pro všechny, tak nechat pravidla jak jsou a určit pro další rok do každé kategorie jeden typ s jednou kamufláží a s určit co se na modelu může udělat a co ne.

Už vidím úplně živě Vláďu Seidla, jak sochá 534 od Eduardů. A co u toho říká ...

Na to ti můžu klidně a jasně odpovědět. Zaznělo by asi toto: "Se-u na to!"

Každý soudně uvažující musí pochopit, že to ode mě byla ironická nadsázka. Chtěl jsem tím říct, že rozhodně bych nestavěl nic, co nechci do své sbírky.
Alešův návrh je sice teoreticky nejspravedlivější, ale prakticky nerealizovatelný.

Takže bych ti něco poradil. Než začneš na něco reagovat, zhluboka se nadechni, počítej do dvaceti a pak teprve piš. Možná by pak tvůj příspěvek nebyl tak úderný, ale rozhodně by mohl být slušnější.
F-104A 1/72 Italeri viewtopic.php?f=6&t=137568
UH-2A 1/72 ClearProp viewtopic.php?f=6&t=137577
UC-45J 1/72 Hobbycraft viewtopic.php?f=6&t=132756
M3A1 Halftrack 1/48 Gaso.Line viewtopic.php?f=7&t=131254
F/A-18A 1/72 Academy viewtopic.php?f=6&t=129051
Vladislav Seidl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod síra » 27 zář 2010, 13:11

To co tu napsal Ondra jsem slyšel už od mnoha a mnoha modelářů . A také jsem z jejich úst slyšel : " Ať mi z nějakou bodovačkou(MRČR) políběj pr.el .
Bohužel to sem zatím napsal jen Ondra .
Pokud svaz chce opravdu zvýšit počet modelů v soutěži tak by se měl asi zamyslet v čem je chyba .
http://buncmodelling.blogspot.com/
https://picasaweb.google.com/1071974498 ... Modelling#
http://sira4666.rajce.idnes.cz/patlama_patlama/#album
síra

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka 29 » 27 zář 2010, 13:35

Ondro, jeden z důvodů proč tato diskuse je , že chceme Vaše návrhy diskuzi k nim. Pokud se nepřenesete přes svoji ješitnost a prásknete dveřmi, je to na škodu, nejen naši, ale i Vaši. Pokud návrhy jsou trochu odtržené od reality ( nezlobte se na mne, ale stavět jednotný model mi příjde stejné, jako by mi řekli, že pro sportovní střelbu smím používat malorážku výhradně tohoto výrobce a střelivo jen od tohoto) , tak se ozvu. Je to ale jen můj názor, pokud mne ostatní diskutující převálcují a odsouhlasí, že tomu tak bude, budu se jimi řídit. Hlas lidu, hlas boží .
Chovejme se korektně a diskutujme, mně se líbí třeba návrh na dvoukolové mistrovství. Jedno v Brně a druhé v Praze. Zvítězí ten s největším souhrným počtem bodů. Jen je trochu problém, jak zaplatit rozhodčí na dvě akce, ale snad se nám to povede také vyřešit. V žácích stavět jednotný model má smysl- odstraní se tím možnost pomoci rodičů a vedoucích při stavbě.
Tam bych to skutečně viděl na to, že si jeden model přivezou a druhý postaví. Výsledný součet bodů určí vítěze.

K braní modelů do ruky- právě to, že by autor modelu byl po ruce vedlo k ovlivňování bodování. To má být anonymní a jakýkoliv kontakt s modelářem během bodování je na škodu objektivnosti. Řešením je zrcadlo- základní geometrie jde zkontrolovat i bez zvednutí a spodek je rovněž dobře vidět. Problémem je, že model na zrcadle zatraceně klouže.
Jirka 29

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka 29 » 27 zář 2010, 13:36

Mlho, teda síro , vždyť to tu už dobrou půlhodinu, teda týden řešíme :lol:
Jirka 29

• Odpovědět s citací

Příspěvekod síra » 27 zář 2010, 13:43

Nevim čemu se směješ .
Ty si to opět nepochopil a tak to nech být .
http://buncmodelling.blogspot.com/
https://picasaweb.google.com/1071974498 ... Modelling#
http://sira4666.rajce.idnes.cz/patlama_patlama/#album
síra

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erich Súňai » 27 zář 2010, 14:04

Podla mňa je základný problém že sú 2 základné "odrody" modelárov a každá skupina má iné priority.
Jedna z nich sa zaujíma o techniku určitého typu, obdobia, štátu, atď. Študuje všetko z oblasti svojho záujmu a aby si to priblížil tak si robí viac-mnej úspešne modely z tej oblasti. A kedže tú-ktorú techniku "obdivuje", snaží sa ju spraviť aj s čo najviac detailamy a čo najvernejšie predlohe po všetkých stránkach.
Druhej skupine pre zmenu nejde ani tak o predlohu, ako o výsledný model. O tej predlohe nemusí vedieť nič, aj tak ju berie iba ako hrubý základ, z ktorého chce vytvoriť malé umelecké dielo. Preto aj z detailov sú podstatné iba tie ktoré pomáhajú celkovej kompozícii a vylepšujú celkový dojem. Tie ktoré nemajú na to vplyv (nevidno ich riadne) nie sú pre nich podstatné, na rozdiel od 1 skupiny. Dokonca som už videl že po upozornení na chyby oproti reálu bola odpoveď-No a mne sa to takto páči!
Je to niečo podobné ako keby na lúku s kvetmy došiel botanik a van Gogh. Botanik by si do skicára nakreslil kvet dopodrobna, zakreslil presne všetky tvary lístkov, stonky, kvetu len aby sa vedelo o aký druh ide. Na rozdiel od neho maliar by tie kvety zobral iba ako inšpiráciu, aby namaloval niečo krásne. Ktorý z prístupov je ten správny?! Povedal by som že obidve majú svoje opodstatnenie aj svoju pravdu. Ale tak ako maliarovy sa nebude páčiť botanikova skica, tak botanik by podla tej malby neurčil rozdiely medzi jednotlivými kvetmy.
Preto aj pre modelárov sú dva druhy súťaží. Bodovačka pre prvú skupinu a páči-nepáči pre druhú. A v tejto debate ako to ja vnímam (aspoň v jej začiatkoch) ide o to, že "umelci" sa snažia o zmenu pravidiel v súťaži pre "obdivovatelov techniky" aby aj tá bola viac naklonená im.
Čo sa týka jednotného modelu na súťaž, aj podla mňa je to blbosť. Nielen že ako to už tu písali by klesla dalej účasť, mnohý z tej prvej skupiny by nestavali model ktorý nepatrý do ich oblasti záujmu, ale hlavne podla mňa by to už zaváňalo "profesionalizáciou" súťaže. Keď niekto ide stavať model čisto iba s ašpiráciou na výťazstvá v súťažiach, tak to už nie je ten duch ako niekedy. Bejvávalo že model sa staval pre radosť a prípadné výťazstvo na súťaži bola iba taká čerešnička na torte.
Erich Súňai

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladislav Seidl » 27 zář 2010, 14:30

Erichu, hezky napsáno! =D> Mám podobný názor.
F-104A 1/72 Italeri viewtopic.php?f=6&t=137568
UH-2A 1/72 ClearProp viewtopic.php?f=6&t=137577
UC-45J 1/72 Hobbycraft viewtopic.php?f=6&t=132756
M3A1 Halftrack 1/48 Gaso.Line viewtopic.php?f=7&t=131254
F/A-18A 1/72 Academy viewtopic.php?f=6&t=129051
Vladislav Seidl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod J. K. » 27 zář 2010, 14:39

Erichu máš pravdu. A právě tak to začalo, Petr dal do bodovačky model. Dělá ale stejně jako já to druhé.
Erichu [-o<
J. K.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka 29 » 27 zář 2010, 14:42

Erichu- to je přesně ono =D>
Jirka 29

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ron » 27 zář 2010, 15:46

hej, je to tak. len ta debata, ono aj ta sutaz by chcela niektorych tych maliarov, a mozno viac ona ich, ako oni by chceli do nej, pretoze ich robota je sakra dobra. ale ten maliar sa len tak nechce nechat buzerovat, no mozno by uvazoval, keby to bolo troska lepsie..

ruky, rukavice, 17 stran debaty a takato vec.. pokial sa mame o niecom bavit, tak sa musi povedat, ze rukavice su od dnes povinne (hoci dobrovolne, ale na 100%) a hotovka, ziadna diskusia. toto mi musi uznat naozaj kazdy
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

In Rust I Trust
ron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Jezl » 27 zář 2010, 15:55

ja jsem se soucasnymi pravidly spokojen, jsou jasne dana a podle me v maximalni mozne mire objektivni. jedine, co me napada, ze by mohlo byt zajimave, by bylo par bodiku za originalitu. (na zpusob Telfordu). To by melo/mohlo postihnout prave pouziti komercne dostupnych doplnku nasypanych do modelu od Tamiye oproti treba scratchbuildu.

a jedina skutecne objektivni soutez v oblasti plastikovych modelu je Drsnak roku :-D

PS dvoukolovy system Brno - Praha - by byl co? Dve rovnocene souteze? (nebo jedna z nich s predem vybranym typem? Nebo stavba modelu "on-line" behem souteze?)
Honza Jezl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš Peřík » 27 zář 2010, 16:05

Erich Súňai píše:Čo sa týka jednotného modelu na súťaž, aj podla mňa je to blbosť. Nielen že ako to už tu písali by klesla dalej účasť, mnohý z tej prvej skupiny by nestavali model ktorý nepatrý do ich oblasti záujmu, ale hlavne podla mňa by to už zaváňalo "profesionalizáciou" súťaže. Keď niekto ide stavať model čisto iba s ašpiráciou na výťazstvá v súťažiach, tak to už nie je ten duch ako niekedy. Bejvávalo že model sa staval pre radosť a prípadné výťazstvo na súťaži bola iba taká čerešnička na torte.

S tímto by jsem si dovolil nesouhlasit. Hodně hrdých zastánců bodovaček argumentuje právě "profesionálními" pravidly a že jsou pro opravdové "soutěžící" a kdo chce stavět pro radost ať jde na líbí-nelíbí. A právě dříve to byl sport daleko drsnější než dnes (navíc nebyla alternativa líbí-nelíbí). A už teď fungují určitá omezení ve výběru modelů. Můj návrh je o opravdové "profesionalizaci" a pochopitelně se nemusí ujmout a já se kvůli tomu pověsit nepudu (skočím z 9 patra).
A můj názor je, že větší atraktivitě bodovacích soutěží nepomůže nic, pouze se mohou upravit pravidla k všeobecnější spokojenosti, nebo se přetransformují od základu blíž k líbí-nelíbí. Holt bodovací soutěže budou vždy pro užší skupinu lidí.
Královec Čechům!!
Aleš Peřík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka 29 » 27 zář 2010, 16:07

dvojkolová soutěž. Nikoliv vybraný typ, jen by bylo MR rozděleno do dvou částí. Tím by se zvýšila (možná :) ) účast na bodovačce. Je všeobecným faktem, že až na vyjímky (kluci z Bruna, buď jim čest a chvála) Moraváci nechtějí jezdit do Práglu, ačkoliv my ze Sudet třeba do Brna nebo na dvoudenní Kopřivnici jezdíme a nijak tím netrpíme. No třeba jsou vzdálenosti relativní a moravský kilometr je delší :grin: . Modelář by klidně mohl přijít na každé kolo s jiným modelem. Ale aby získal titul Mistra ČR za daný rok, musel by se zúčastnit obou kol - na ModelBrnu a na e-dayi. S účastí v jednom kole by prostě neměl šanci zabodovat, i kdyby stavěl jako dva doktoři. V Praze by se vyhlásil po sečtení obou kol Mistr za daný rok.

Stavba online během obou kol- zajímavý nápad :wink:
Jirka 29

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erich Súňai » 27 zář 2010, 17:22

ron píše:hej, je to tak. len ta debata, ono aj ta sutaz by chcela niektorych tych maliarov, a mozno viac ona ich, ako oni by chceli do nej, pretoze ich robota je sakra dobra. ale ten maliar sa len tak nechce nechat buzerovat, no mozno by uvazoval, keby to bolo troska lepsie..

Nemyslím že by boli buzerovaný a je myslím celkom normálne že keď idem na "cudzie územie", tak ako príchodzí sa prispôsobým daným pravidlám a nie že prídem a budem vykrikovať aby sa oni prispôsobili mne. Jednoducho si musia uvedomiť že pravidlá nie sú nastavené len na "umelecký" dojem, ale na čo najobjektívnejšie v rámci možností ,posúdenie shody s vzorom. Napríklad že techniky ktoré im v páči-nepáčí prinášajú úspech, majú (mali by mať) v bodovačke úplne opačný efekt. Taká modulácia, zosvetlovanie stredov polí, a pod. sú síce ľúbivé a pre širokú verejnosť robia modely pútavejšímy, ale s realitou nemajú nič spoločné a preto by v bodovačke mali viesť k strate bodov. A ak by sa to zmenilo, jednoducho by to popieralo samotného "ducha" a podstatu bodovačiek. Tým nechcem povedať že by takéto modely nemali do bodovačky ísť, len by potom mali myslieť na stratu bodov v tej oblasti a prípadne ich skúsiť "dohnať" v iných (detaily, interiéry, a pod.). Ale keď sa na ne vy... a jednoducho vôbec neberú do úvahy podstatu bodovačiek, tak nemôžu byť naštvaný za umiestnenia.
Aleš Peřík píše: S tímto by jsem si dovolil nesouhlasit. Hodně hrdých zastánců bodovaček argumentuje právě "profesionálními" pravidly a že jsou pro opravdové "soutěžící" a kdo chce stavět pro radost ať jde na líbí-nelíbí. A právě dříve to byl sport daleko drsnější než dnes (navíc nebyla alternativa líbí-nelíbí). A už teď fungují určitá omezení ve výběru modelů. Můj návrh je o opravdové "profesionalizaci" a pochopitelně se nemusí ujmout a já se kvůli tomu pověsit nepudu (skočím z 9 patra).
A můj názor je, že větší atraktivitě bodovacích soutěží nepomůže nic, pouze se mohou upravit pravidla k všeobecnější spokojenosti, nebo se přetransformují od základu blíž k líbí-nelíbí. Holt bodovací soutěže budou vždy pro užší skupinu lidí.

Omedzenia vo výbere si dávajú iba samotný súťažiaci, ktorý si dávajú za ciel vyhrať, nikto iný. Bohužial začína prevládať takýto názor. Ale to je dané celkovým nastavením súčasnej spoločnosti, kde je výťazstvo za každú cenu najdôležitejšie. Kto nevyhrá je nikto. :roll: Tiež sa mi to nepáči, ale to je tak všetko čo sa s tým dá spraviť.
Tie pravidlá by som ja nenazýval profesionálnymi, je to jednoducho pokus o pomôcku k čo najobjektívnejšiemu posúdeniu úrovne zúčastnených modelov. Nevylučujú úple subjektívne pohlady (tie sa nedajú vylúčiť nikdy a nikde), ale je to stále lepšie ako v páči.nepáči kde rozhodujú čisto len subjektívne pocity bez znalosti veci.
O tom približovaní sa k páči- nepáči som svoj názor napísal o pár riadkov vyššie.
Erich Súňai

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nunymaster » 27 zář 2010, 18:13

Taká modulácia, zosvetlovanie stredov polí, a pod. sú síce ľúbivé a pre širokú verejnosť robia modely pútavejšímy, ale s realitou nemajú nič spoločné a preto by v bodovačke mali viesť k strate bodov

Celkem s tebou Erichu souhlasím třeba s tím písečkem ale s tímhle nemůžu souhlasit a myslím že většina modelářů taky ne to by jsi se vracel o 10let spět ... a to už by do bodovačky něšel asi nikdo kdo se snaží lepšit model od modelu a dělat lepší a věrnější modely...myslím že povrchovka je neméně důležitá než čistota stavby , teda mluvím o bojovce ne o letadlech , tam to možné je ale věřím že ten kdo popužívá moderní fyniše tak už nebude couvat... :)
Naposledy upravil nunymaster dne 27 zář 2010, 18:21, celkově upraveno 2
"Na počátku bylo slovo boží a pár svařenejch trubek,a to ostatní je sranda kámo"
nunymaster

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 351 • Stránka 17 z 24 • 1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 24

Zpět na Soutěže (Contests)