..mě se ten model líbí, patinu, ani komínů bych nedělal( můj názor) jen bych vyházel ta chlupatá zbytečně silná lana a nahradil je silonem max 0,06 mm , je ještě čas to udělat a to i za cenu menšího zdržení dokončení modelu.
Děkuji za pochvalu a námět, Zdeňku, moc si toho vážím a je to pro mne čest! Lanoví - zejména to kolem komínů - mám už bohužel uvázané/vlepené napevno , nicméně ta dlouhá lana mezi stěžni budu udělat z jemnějšího vlákna. Kde se dají sehnat ty tenké silonové nitě, prosím? Komíny jsem nakonec předělala, takže pokud najdu odvahu a naštve mne to podobně jako zmíněné komíny, třeba se do předělávky lanoví pustím. Z toho titulu mne napadá - jak to co nejlíp zakotvit do paluby místo těch stávajících - dovnitř modelu už se nedostanu a ta současná lanka jsou vlepována sekundovým lepidlem, které jen tak nepovolí. Je na to nějaký fígl?
zkus rybářské potřeby , a upevnění silonu úplně stačí přiměřená dírka a trošku sekunďáku. případné dopnutí lze udělat papř přiloženým zahřátým skalpelem, ale to moc nedoporučuji, protože napnutí je nekontrolovatelné proto se raději pokus udělat napnutá lana přímo
Ty lana jsou fakt moc vyrazne. Na fotkach uplne rozhazuji siluetu lodi. Ja bych to resil asi nasledovne: 1. stavajici lano usmiknout tesne u paluby 2. vrtackem 0.15 -0.20 v rucni nasadce v tom miste (do stavajiciho uriznuteho lana)vyvrtat dirku 3. prostrcit kousek vlasce (staci jen opravdu kousek) 4. na zastrcenem vlasci kousek od paluby udelat kapicku sekundaku (vhodny spise hustsi) 5. zasunout vlasec do urovne te kapky, aby se cela dostala do dirky, a chvilku podrzet, nez vterinak zatuhne
teď jsem tě Lukáši nepochopil .... vlasec teda nesurfuju... stříknu hódně zředěnou lihovou agamou.... jo a vlasec 0,05 barvit to navíc musím protože bych ho neviděl ani pod lupou a taky se nelskne jak po fixu...
Děkuji všem za rady a tipy! Mám ale několik problémů, které jsou překážkou: 1) dírky v komínech jsou příliš velké pro jemnejší vlákna, přetmelení by bylo sice možné, jenže už jsou na nich detaily z fotoleptů, jejich demontáž je nereálná, takže s tím už asi nehnu. Leda že bych je uřízla a konce nechala původní, k těm bych pak přilepila nové jemnější vlákno. Ztratím tak ale čistotu provedení. 2) Některá lana od stěžňů jsou zakotvena příliš blízko k zábradlí z fotoleptů, ty už ale nesundám, protože bych je tak zničila. Nejmenší vrtáček mám 0,5mm, avšak nedokážu s ním za daných podmínek přesně odvrtat dírku. Takže dalo by se s tím udělat to, že bych nová jemnější lana navázala na nepatrnou část těch původních. Ono i v reálu to bylo kotvené k palubám upínáky (nebo jak to přesně nazvat), takže by to mohlo odpovídat. Co myslíte? Mi osobně to lanoví až tak nevadí, ale pravdou je, že vůči měřítku modelu je asi hrubé. Je škoda, že jsem to nevěděla dřív a spoléhala na nit ze stavebnice, protože těch předělávek se hrozně bojím. Skoro vždy si při nich něco zničím.
Tak, musím všem poděkovat, že jste mne nakopli k předělávce těch lan. Sice jsem u toho párkrát vyjmenovala seznam "vyjmenovaných" slov, ale výsledek je nyní lepší. Pro ztvárnění a zakotvení lan jsem použila jinou techniku, kterou mi poradil kamarád a bylo to pro mne zvládnutelné. Lana jsem si vyrobila z plastových rámečků pomocí natahování nad svíčkou, opět to byla pro mne "maturita", ale nakonec jsem přišla na princip, jak to dělat. Nejhorší bylo odstranění původních lan a začištění + příprava podkladu, ale i to se nakonec dalo. Pomalu už natahuji nová lana, jsou tenká jako vlas a hladká. Samozřejmě se práce neobešla bez problémů a odnesly to některé již nalepené díly, ale snad se vše povede dotáhnout zdárně k cíli. Jak budu mít více času, nafotím to.
Zatím malá ochutnávka, z velké části dokončen přední stěžneň. Pro porovnání je vidět ještě zbytek původního lanoví komínů a zadního stěžně. V tomto okamžiku je model již bez nich. Tloušťku lan jsem volila odhadem dle fotek skutečné předlohy, všimla jsem si rozdílné tloušťky některých lan.
Děkuji, Ondro, moc mne to těší, že se Ti to líbí! Popravdě jsem netušila, jak tohle tenké lanoví dokáže model zlepšit. I když se mi do předělávky nechtělo, tak jsem teď ráda, že jsem do toho šla. Zde je už model po kompletní výměně lan, ve finále jich ještě několik přibude:
Pomaličku přidávám další detaily, komíny jsou už kompletní, a pro úplnost jsem ještě vyfotila levobok. To tenké lanoví je skutečně o mnoho lepší, než kroucené niti.....Až teď, jak si porovnávám původní a součansé fotky, si to uvědomuji, jak to lanoví předtím bylo mimo měřítko. Díky všem, že jste mne posunuli tím správným směrem.