Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Diorama ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Začínám s prvním diorámatem

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 28 črc 2006, 06:32

Mně se ta kompozice líbí. Ale je fakt, že být velitelem děla, strčím jej mezi ty stromy na kopeček a zamaskuji větvemi. No ale, řekl bych, že tohle je věc Hammera :wink: ...
Ještě by mi na tom možná trochu vadilo, že hlaveň přečuhuje přes diorámko, to by mohlo způsobit problémy ve vitríně...
Těším se na konečný výsledek, dioramata s děly se mi všeobecně líbí :-D
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 28 črc 2006, 08:11

Takže: země je už opatřená hlínou smíchanou s pískem. Na cestě je víc písku. Tam kde byla tráva a nedalo se pracovat štětcem, jsem napustil injekční jehlou na povrch Hercules, zasypal to hlínou a pročasel kartáčkem na zuby, aby hlína neležela na trávě.
Tu trávu tam budu muset skutečně, jak Matto píšeš, dosadit, protože zatím je to stádo drnů, nic víc. Samozřejmě dojde ještě předtím zkrátit, je to moc dlouhé. Pod palpost dojde tráva zválená, nahoře na kopci musí mít jednotnou délku - nikdo ji nešlapal ani neožíral jako na cestě pro povozy. Hodlám ji barvit temperkama, není to doufám chyba?
K problému, kam by velitel děla kanón strčil: hoši, Vy si asi neuvědomujete, jak se s 88 dá blbě manipulovat - to je kráva, která musela být na místo dovezena, někam se musel ještě vlézt tahač který taky není nějaký Hakl ale pořádný kus německého stroje, musela být sundána z podvozků a teprve pak obkopána nebo obpytlována. Kam by nahoře velitel s dělem zajel, pokud by nepokácel ty stromy? Navíc tam není místo ani na ten kříž! Prostě Němcům chybí, jako obvykle, lebensraum!
Chyba ovšem je postavit dělo pod terénní vyvýšeninu, každý zásah i za ně by decimoval osádku. Dělo dojde otočit o 90°vlevo, kam ústí cesta. Tak, jak je to nafocené, to být prostě nemůže.
Co se týká maskování: podle skutečného příběhu, který se chystám tak nějak umělecky vytvořit, k maskování v daném případě nedošlo z časových důvodů. 88, které na KV-2 střílely, byly do palpostů dotaženy hodně riskantně ve chvíli, kdy pozornost tankistů KV-2 zaměstnával houf českých Škodovek. Den předtím KV-2 jednou ranou poslal jinou 88 do Valhaly dopodrobna rozebranou. Tam na maskování neměli asi ani sekundu. Jistě by to bylo efektivní naskládat tam nějaké větvičky, ale k tomu v příběhu skutečně asi dojít nemohlo.
Rozmístění diorámky není zdaleka konečné, jsem velice rád za vaše přípomínky
Stromy: pokud je výška figurky v měřítko 1:35 nějakých 50 mm a chlap měří v reálu dejme tomu 2 metry, 1 metr je tedy 25 mm (není, ale jen pro příklad) pak 20 m vysoký strom (a to není výška ani zdaleka bůhvíjaká) musí měřit v 1:35 25 x 20 mm což je zhruba 40 centimetrů. Takže k výšce stromů: jsou to ještě zakrslíky! Jinak je to okrasný keř, jenom ostříhaný. Jeho špičky.
Potřebuju vědět jak ho zafixovat, zda čekat s barvením až uschne a tak. Kdy a čím lakovat.
Díky Vám za připomínky, jen dále a houšť.
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
gen. Georg S. Patton, velitel 3 US Army v Evropě
Hammer

• Odpovědět s citací

hm

Příspěvekod matto » 28 črc 2006, 21:49

no kamo...farbit travu temparami je asi devastace celej práce....aspon mne to kompletne zlepilo travu..od vtedy ju zo zasady striekam pistolou....
matto

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 29 črc 2006, 19:15

Tak jsem pokročil: trávu jsem barvil lihovým mořidlem (viděl jsem ty odstíny, to bude na krajinky přesně ono!!!) 8-) odstínu listová zeleň a to, co jsem dostal jsem vskutku nečekal. Výsledek je přesně ten, co jsem chtěl: napůl uschlá tráva stepi. Pak jsem stromy nastříkal směsí R1 a nějaké německé tmavé zelené, teď musím cáknout jejich špičky světlou zelenou. Zkusil jsem na část země mimo cestu přilepit nepřesívanou rašelinu, ale neměl jsem čas to ještě zhodnotit. Fotky dodám v pondělí.
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DeadReichEsprit » 03 srp 2006, 10:05

super práce odkud je pleas ten strom??? :)
Libor Dombrowski 17let
rozestavěno: Stug III G 1/35 a 1/72 viewtopic.php?f=58&t=27433&start=0
a kupa dalších nepublikovanáých modelů :)

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
DeadReichEsprit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 03 srp 2006, 17:30

Takže jak jsem zatím postupoval využívaje "skoro výhradně" vlastních nápadů:
- tráva je vyrobená ze sisálového provázka lepeného Herkulesem do předvrtaných dír ale i na plochu. Barvená je lihovým mořidlem listová zeleň. Právě usuzuju, že vzhledem k jejímu vzrůstu musí být tmavě zelená. Chce to další mořidlo.
- povrch je tvořen směsí přesývaného písku, přesývané hlíny a nijak nepřesývané rašeliny zahradní, lepeno na řídký Herkules - nejprve posyp a rašelina, na to injekční stříkačkou bez jehly nakapu Herkules, ten se mě rozteče a dosypu to podle libosti.
- stromy jsou konečky okrasné dřeviny, která mě roste všude kolem domku. Nevím jak se jmenuje, ale píchá jako svině obecná. Vůbec tyto dřeviny mají zajímavé tvary a taky barvy. Stříkané směsí tmavě zelené a hodně řídké barvy a dneska taky mořené kmeny opět lihovým mořidlem. Ještě jim musím narovnat špičky. Jsou osazeny jenom provizorně.
- kamínky na cestě jsou naosývaný písek - vyházel jsem akorát kočičí hovna, Staninovy vojáčky, bagr, formičky pohlavních orgánů a větší šutry.
Kanón je umístěn logicky tak, aby tahač odejel tam, kde bude na diorámce, tedy kousek výš na cestě. Všechny fixační ocelové hřeby jsou osazeny v koncích vzpěr a skutečně zaraženy do země. Kolíky jsou rezavé a od hlíny, mají však ocelově vyleštěné hlavy, do kterých se buší kladivem. Pojistné kolíky budou osazeny zpět do držáků fixačních hřebů. Páky zajišťující pohyblivá ramena vzpěr jsou v poloze zajištěno, musel jsem ufiknout protikus a přilepit dojde tak, aby odpovídal poloze tohoto mechanismu.
Stopy po kopání na místě nejsou, podle příběhu na to nebyl čas. Možné je, že Němci kanón ani nesundávali z podvozku, ale o tom se tam nepíše. Z kanónu jde totiž vést střelba i na podvozku, ale musí se otevřít ty boční vzpěry, aby se s tím vůbec dalo otáčet. Podvozky jsou umístěny tak, aby nezavazely. Ještě musím pozohýbat trávu v zatáčce a pod ojem předního podvozku, taky pod oběma koly obou podvozků a na jejich příjezdových minitrasách.
Co s tím dál?
Nějakou drť?
Přílohy
3.8.2006 obr.5.jpg
3.8.2006 obr.4.jpg
3.8.2006 obr.3.jpg
3,8,2006 obr,2.jpg
3.8.2006  obr.1.jpg
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DeadReichEsprit » 03 srp 2006, 22:08

Není to tůje(zeraw)??? :? me by doma zabili kdybych ze zahrady sebral takovej klásnej stromek :grin:
Libor Dombrowski 17let

DeadReichEsprit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DeadReichEsprit » 04 srp 2006, 09:31

aještě je to krása =D> [-o< ;-I SUPER,ale ten flak bych trošku více napationaval :)
Libor Dombrowski 17let

DeadReichEsprit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 04 srp 2006, 19:56

Co blbneš! To je pořádný zelený balón, tomu i nějakých padesát ustřižených konců nijak neublíží!!!

Jak myslíš napatinovat?
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 04 srp 2006, 22:18

:shock: :shock: vypada ten teren velmi realisticky...akorát by jsi měl dle mě trochu zaprášit tu 88....mračna prachu byly na rusko typická... ještě ty vyjete koleje, přeci jen vypadají jako vysypané pískem,ale to asi už moc štourám....
Jarek S.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 04 srp 2006, 22:37

Ta 88 byla zaprášená, asi se ochmatala. No a vyjeté koleje je skutečně písek. Vprostřed rostě tráva, ale jak se hnětou sedláci koly povozů po kolejích, je to světlejší.
Realisticky to vypadá asi proto, že je to rašelina, písek, hlína a kamínky. Taky sisál a mořidlo zcela přírodnách odstínů. Na to něco zprasit totiž nejde. Akorát ta tráva vypadá jako smeták.... se mě zdá.
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DeadReichEsprit » 05 srp 2006, 09:53

aha já myslel nějaký když si koupíš novej tak to teda zkusim dík :)
PS.ta tráva vypadá celkem dobře :D
Libor Dombrowski 17let

DeadReichEsprit

• Odpovědět s citací

hmm

Příspěvekod matto » 05 srp 2006, 15:05

tak ma teraz napada...preco nie je trava ja pod 88ckou?len tak z nicoho nic je v luke take miesto bez travy?
matto

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 05 srp 2006, 17:33

Správně Matto, já ale vymýšlím, jak ji udělat pozohýbanou a šeslapanou, aby to nevypadalo jako poházené seno.
Hammer

• Odpovědět s citací

hmm

Příspěvekod matto » 08 srp 2006, 15:33

kludne nalep spagat tak ako ostatnú trávu vertikalne, namaluj moridlom a potom mokrym stetcom "uš¾ap" len nedavaj tak nahusto špagát...
matto

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno