Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Modelforum
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Galerie letadel - rozdělení dle měřítek

Připomínky, náměty a oznámení ohledně funkčnosti fóra.
Téma uzamknuto

Re: Galerie letadel - rozdělení dle měřítek

Příspěvekod Pavel Škoda » 26 úno 2010, 17:21

To Glock: ale nyní už nemluvíme o změně čehokoliv na MF :wink: Mluvíme o externí databázi s odkazy na stávající vlákna - viz můj odkaz - ve které půjde rychle a přehledně vyhledávat :-D
warbirds-blog.cz
Galerie modelů
FB Warbirdsblog
Pavel Škoda

Příspěvekod Mirek glock Říha » 26 úno 2010, 17:28

Pavel Škoda píše:To Glock: ale nyní už nemluvíme o změně čehokoliv na MF :wink: Mluvíme o externí databázi s odkazy na stávající vlákna - viz můj odkaz - ve které půjde rychle a přehledně vyhledávat :-D

tak proc to resis tady kdyz se to MF netyka? mas neci souhlas k premisteni nebo vubec s nakladani s daty z MF? Myslim ze NE. Co to takhle nejdriv nekde projednat a zeptat se nas.
Ptejte se na co chcete, já na co chci odpovím.
Mirek glock Říha

Příspěvekod Pavel Škoda » 26 úno 2010, 17:59

Podívej Glocku, na začátku tématu jsem navrhoval alespoň základní rozdělení témat galerie, nesetkalo se to se zájmem... OK beru, administrátorům fóra se nechce nic řešit a měnit. Nevadí, rozhodl jsem se nabídnout externí index, který by od nikoho ze současných adminů nic nevyžadoval. A teď další námitka, že musím mít souhlas nakládat s daty.
I když si myslím, že indexace není nic proti autorství nikoho - neměnil bych ničí data, ale pouze je řadil, což mj. dělá řada robotů naprosto pořád a naprosto automaticky s celým internetem :) , tak tuto tvoji námitku chci respektovat.

Já ale vlastně nevím, kdo je za MF nyní zodpovědný, možná jsi to, podle tvé reakce ty, takže tímto bych rád požádal tebe či další zodovědné osoby o
vyjádření, zda smím dále rozvíjet jednoduchou aplikaci k indexaci galerie, kterou jsem založil na svých stránkách?

No flame. Jde mi jen o dobrou a obecně prospěšnou věc pro modelářskou komunitu

(mimochodem rozhodně mi nevadí, když aplikace poběží jinde než na mých stránkách, důležité je, aby někde běžela :)
warbirds-blog.cz
Galerie modelů
FB Warbirdsblog
Pavel Škoda

Příspěvekod angusarmy » 26 úno 2010, 19:52

glock píše:
Pavel Škoda píše:To Glock: ale nyní už nemluvíme o změně čehokoliv na MF :wink: Mluvíme o externí databázi s odkazy na stávající vlákna - viz můj odkaz - ve které půjde rychle a přehledně vyhledávat :-D

tak proc to resis tady kdyz se to MF netyka? mas neci souhlas k premisteni nebo vubec s nakladani s daty z MF? Myslim ze NE. Co to takhle nejdriv nekde projednat a zeptat se nas.

To abyste žalovali Google, ne? :grin: :grin: :grin:

Trochu vstřícnosti a míň arogance by bylo jen ku prospěchu všem modelářům, nemyslíš?
Kamufláž je pro zbabělce
Sovětský důstojník r. 1943
angusarmy

Příspěvekod mess » 26 úno 2010, 20:28

Pavel Škoda píše:...
Myslím, že pokud by byly 3-4 admini, tak by týdně každému stačilo věnovat cca 20-30 minut doboucháním dat aktuálně přidaných modelů do databáze...

Tohle je to, na cem to zhavaruje. Dlouhodobe udrzet lidi neco takhle delat je nadlisky ukol.
M.
Martin Benko
mess

Příspěvekod Pavel Škoda » 26 úno 2010, 20:45

Určitě máš Messi pravdu v tom, že je to nejslabší článek celé myšlenky.
Nicméně Admini tady na fóru také fungují stabilně ne? A kolik času denně tomu dají? Hádám, že minimálně tak 20-30 minut denně určitě, ne? Aktulalizace dat v indexu by dle mého zabrala mnohem méně času...

EDIT: možná kdyby šlo udělat prolinkování tak, aby každý, kdo zakládá nové téma do galerie modelů byl ještě po založení přesměrován do formuláře indexu a vyplnil by si povinně těch 6 položek...
Pokud by tohle šlo zprovoznit, tak by pak už šlo jen o jednorázové nadatlování dat o stávajících modelech a pak by celý systém už jel sám...
warbirds-blog.cz
Galerie modelů
FB Warbirdsblog
Pavel Škoda

Příspěvekod mess » 26 úno 2010, 20:50

Adminovani tady neni zdaleka tak nezazivna prace jako masteni indexu. Chapu, kam svou aktivitou miris, ale v tuhle chvili je to podle me pokus, kterej uvizne ve ctvrtine implementace, mozna v polovine, kdyz vsechno pujde dobre. Dlouhodobe udrzitelny je maximalne automat.
M.
Martin Benko
mess

Příspěvekod Mirek glock Říha » 26 úno 2010, 20:59

To Angusarmy sem nevedel ze Google je nejake databeze neceho a nenech se plest jedna vec je vyhledat nejakou stranku a druha nejak pouzivat jejich obsah neco o tom vim neb sem "z branze" kamos ted narazil s jednim US serverm a to slo jen o male obrazky

To Mess jo to je ono

A aby sme to nejak posunuli nemam zadnej navrh jak to ma vypadat beru to tak ze bud se nekde budou dublovat obrazky jako ze se nekam do databaze roztridene stahnou coz je problem i autorskej nebo de o roztridenej seznam odkazu ktere lidi presmeruje na stranky MF coz budu fungovat tak do prvni zmeny struktry (jasne ted o ni neuvazujeme). a taky de o to kde to cele provozovat kdo budu zodpovednej a jestli to vubec spojovat s MF.
osobne ani v jednom nevidim prinos ale klidne o tom debatu v M8 nejak "rozvirim"

Abych to nejak uzavrel to co dva tri lidi (treba 100) muzou povazovat zo dobry muze jinejch 100 povazovat za blbost a otazky jakychkoliv funkcnich zmen neni o teto debate(teto diskuzi) v tomto neni zadna demokracie ale jasnej despotismus M8 abych tak rek.

Takze diky za podnety ale dokud M8 nezaujme nejake stanovisko je zcela zbytecne cokoliv dale resit.
Mirek glock Říha

Příspěvekod Pavel Škoda » 26 úno 2010, 21:14

O obrázkách a jejich kopírování někam z MF rozhodně nebyla řeč :wink:
Jde opravdu jen a jen o indexaci - rozuměj seřazení linků na témata s možností filtrování a řazení.

Mno, když nechcete ani dělit galerii na subtémata, tak bych neměl obavu, že by hrozila nějaká zásadní reorganizace fóra tak, aby stávající linky přestaly být platné :-D

Jak jsem psal, dohodněte se nějak (psal i mail Radkovi Havelkovi), když budete jako vlastníci MF proti, nic s tím samozřejmě nezmůžu...
Vnucovat se také nikomu nebudu - mám jen nápad, který mi připadá přínosný, tak jsem chtěl ukázat, jak by to mohlo vypadat a fungovat a případně získat někoho dalšího nadšeného pro věc.. Já sám ochotně rád pomůžu, když bude zájem. Toť vše 8)
warbirds-blog.cz
Galerie modelů
FB Warbirdsblog
Pavel Škoda

Příspěvekod Pavel Škoda » 26 úno 2010, 21:22

Rozhodně není mým cílem někoho naštvat nebo přidělávat práci...
Jen mi připadá škoda, aby takové množství dat, jakým je galerie modelů, zůstalo tak obtížně přístupné a tedy vlastně zapomenuté...
warbirds-blog.cz
Galerie modelů
FB Warbirdsblog
Pavel Škoda

Příspěvekod David Hényk » 28 úno 2010, 11:21

Rozhodně bych chtěl podpořit Pavla Škodu v jeho snaze za přehlednost. Bohužel tedy jen držením palců, protože jsem počítačový laik uživatel. Osobně už dávno mi vadí, že nejsou pravidla pro zadávání nových témat do galerie. Tedy něco jako typ, výrobce, měřítko.....a pak případný vtipný podtitulek. Na druhou starnu je fakt, že se to v poslední době velmi zlepšilo. Šlo by tedy nastolit určité pravidla při zadávání témat do galerií??
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

Příspěvekod mess » 28 úno 2010, 11:28

Cituji z kodexu:
- Při zakládání témat buďte co nejkonkrétnější. Názvy jako "Pomoc", "Lepty", "Moje stavba" nebo "Zajímavost" nikomu nic neřeknou.

Je hlavne o nas vsech uzivatelich a ne jen o moderatorech - ohlidat to, ze thready jsou zakladany s rozumnyma jmenama. Sam jsem jiz na nekolik nevhodnych jmen upozornil a autor v drtive vetsine nazev threadu upravil.
Ve chvili, kdy ma thread rozumne jmeno, neni problem ho vyhledat pres pokrocile vyhledavani. Staci jen premyslet.
M.
Martin Benko
mess

Příspěvekod Mirek glock Říha » 28 úno 2010, 11:34

mess píše:Cituji z kodexu:
- Při zakládání témat buďte co nejkonkrétnější. Názvy jako "Pomoc", "Lepty", "Moje stavba" nebo "Zajímavost" nikomu nic neřeknou.

Je hlavne o nas vsech uzivatelich a ne jen o moderatorech - ohlidat to, ze thready jsou zakladany s rozumnyma jmenama. Sam jsem jiz na nekolik nevhodnych jmen upozornil a autor v drtive vetsine nazev threadu upravil.
Ve chvili, kdy ma thread rozumne jmeno, neni problem ho vyhledat pres pokrocile vyhledavani. Staci jen premyslet.
M.

Pod to se podepíšu... =D>
Mirek glock Říha

Příspěvekod Pavel Škoda » 28 úno 2010, 14:42

Tak jsem si na hoďku sednul k počítači a prošel celou galerii letadel na MF s tím, že jsem do indexu zadal všechny modely 1:32 (zadal jsem jen ty modely, které měly měřítko uvedné v názvu tématu (tj. neotevíral jsem témata bez udání měřítka, abych zjišťoval o jaké měřítko se jedná). Chtěl jsem si zkusit jak to jde a zda to je reálné. Zadal jsem so indexu celkem 53 modelů. Výsledek můžete vidět zde:

http://www.inscale.cz/mf.php

Pozitiva:
- hotový výsledek je přesně podle mých představ - je možné nyní pohodlně, rychle a s přehledem prohlížet a probírat všechny modely 1:32, které byly publikovány na MF
- tím, že jsem galeri MF procházel celou, objevil pár moc pěkných kousků, o kterých jsem neměl ani tušení :-)

Negativa:
- mnoho témat (daleko větší počet než jsem předpokládal) nemá potřebné údaje v hlavičce :x
- projít celou galerii MF a ručně zadat data do indexu je skutečné obrovský úkol - já osobně bych na to neměl čas ani odhodlání. Musel by to dělat tým několika nadšenců, pro jednoho člověka je to nereálné.
- aby index byl životaschopný (dlouhodobě), musel by se na MF implementovat povinný formulář, který by každý, kdo zakládá nové téma do galerie musel vyplnit (= automatické udržování indexu)

Můj závěr:
Pokud by index měl být aplikací naprosto nezávislou na MF (= bez automatického volání formuláře pro zadání dat do indexu autorem při zakládání nových témat), dávám za pravdu messovi a glockovi, že do toho nemá cenu do jít, protože to z dlouhodobého hlediska nebude udržitelné...
Pokud by se však majitelé MF rozhoupali a shodli se na tom, že by bylo vhodné s tím něco udělat (= implementovat automatizaci), pak by dle mého mělo smysl sehnat pár lidí a ručně naplnit index stávajícími daty z galerie.
Výsledek by byl impozantní - dle mého by to byla jedna z největších databází postavených modelů na netu.
warbirds-blog.cz
Galerie modelů
FB Warbirdsblog
Pavel Škoda

Příspěvekod magellan » 28 úno 2010, 15:52

to Pavel Škoda
Super, vyhľadávanie v takto usporiadanom indexe by bolo skvelé. V poslednej dobe sa síce názvy tém v Galerii zadávajú v rozumných medziach, ale je tam hafo príspevkov normálnou cestou nedohľadateľných, takže držím palce! (dúfam že niekoho predsa len nalomíš, ja som total IT analfabet...)
moja galéria
magellan

PředchozíDalší

Téma uzamknuto

Zpět na Modelforum