Ta přemalba byla od robese- moc se omlouvám. konva
konva píše:Milý cojetohle je zač , opravdu , protože každá i sebememší fotečka je malinkej střípek historie. Stejně jako ta přemalba od glocka a nebo tedˇ ta policajtka. Díky moc za ní.A vím ,že nejsem jediný, kdo to tak vnímá. a k tý poslední - je to PDA nebo PBA , není to v Havl. Brodu ?
romanisko píše:".... kde bol natretý štandardnou kamuflážou VZ doplnenou 50 cm širokým jasnožltým pásom na trupe."
ak tomu spravne rozumiem, standardna kamuflaz VZ bola khaki, svetlo modra + zlty pas...?
nemate niekto fotku svetlometu avie? chcem ho znazornit na eduardackom modely, ale nemam sa coho chytit.
vdaka.
zdesko píše:..tak jsem tak probíral starý HPM a zjistil jsem,že některé články,když zrovinka nejsou v přímém středu zájmů se jen přeletí..a v hlavě toho moc neuvázne. Možná teď nesu dříví do lesa..ale bohužel až po důkladném pročtení jsem zjistil,že Avia s trupovým kódem S-12 nenosila vůbec nikdy znaky povstalecké letky..! (i když v letce byla) A tudíž to není ten stroj na kterém Fero Cyprich sestřelil onoho maďarského Junkerse. Správný trupový kód tohoto stroje není vůbec jednoznačně určen..Přichází v úvahu dva stroje. S-13 a S-18..celá ta anabáze je na delší povídání.. Já jen chtěl upozornit,kdyby nakoukl na tento link někdo v tomto tématu vědomostma "stejně přibržděnej" jako já,tak ať dá pozor při výběru obtisků...
glock píše:zdesko píše:..tak jsem tak probíral starý HPM a zjistil jsem,že některé články,když zrovinka nejsou v přímém středu zájmů se jen přeletí..a v hlavě toho moc neuvázne. Možná teď nesu dříví do lesa..ale bohužel až po důkladném pročtení jsem zjistil,že Avia s trupovým kódem S-12 nenosila vůbec nikdy znaky povstalecké letky..! (i když v letce byla) A tudíž to není ten stroj na kterém Fero Cyprich sestřelil onoho maďarského Junkerse. Správný trupový kód tohoto stroje není vůbec jednoznačně určen..Přichází v úvahu dva stroje. S-13 a S-18..celá ta anabáze je na delší povídání.. Já jen chtěl upozornit,kdyby nakoukl na tento link někdo v tomto tématu vědomostma "stejně přibržděnej" jako já,tak ať dá pozor při výběru obtisků...
Ahoj Zdesko,
uz se to tu probiralo nekolikrat naposled v tematu na novoou avku od Edy (SVZ edice). Dokonce i to cislo povstalecke 534 (217) je mozna spatne. Je toho jen na 4 strany a je tam vycuc jeste starsiho tematu z Nymburskeho fora
viewtopic.php?f=1&t=39876&st=0&sk=t&sd=a&hilit=glock#p751608
Josef Studený píše:romanisko píše:".... kde bol natretý štandardnou kamuflážou VZ doplnenou 50 cm širokým jasnožltým pásom na trupe."
ak tomu spravne rozumiem, standardna kamuflaz VZ bola khaki, svetlo modra + zlty pas...?
nemate niekto fotku svetlometu avie? chcem ho znazornit na eduardackom modely, ale nemam sa coho chytit.
vdaka.
Žádná taková standardní slovenská kamufláž neexistovala. Představy o tom, že ještě v noci ze 14. na 15.března 1939 slovenští chlapci nemají nic jiného na práci, než se rozjet do Pálfyho továrny ve Smolenici, aby zakoupili dostatečné množství barev a mohli svoje Avie přetřít do nějakých vlastních kamuflážních kreací, je neskutečně naivní. Vždyť ještě několik měsíců létaly slovenské stroje s původními československými výsostnými znaky! A kamufláž zůstala nezměněna i po nastříkání nových. Slovenské stroje létaly ve stejném barevném provedení jako za čs.republiky. Většina strojů měla tedy standardní československou kamufláž khaki/stříbrný bronz. Kromě strojů I., II. a III. verze a tří strojů IV.verze s nejnižšími výrobními čísly /v.č.181, 185 a 199/ už měly všechny khaki barvou nastříkán i spodek horního křídla. V tomto zbarvení se později ale vracely z oprav i stroje nižších verzí, např. z fotografií známy B-534.119. Legenda o světle modrém spodku slovenských Avií vznikla nejspíše na základě skutečnosti, že zhruba 10 slovenských strojů IV.verze s nejvyššími výrobními čísly a samozřejmě všechny jejich stroje verze Bk /plus postupně další z oprav/ už měly stříbrnou barvu nahrazenu světle šedou, pamětníky nazývanou „holubí šedí“, což svědčí o jejím lehlém nádechu do modra.
Pokud se týká žlutých identifikačních doplňků, jejich postupný nástup je dobře popsán v příslušném špeciálu HT modelu /od června 1941 pruh na trupu a žluté konce křídel, od září 41 pak i žlutá příď/.
Reflektor pod přídí - asi nejlepší snímek je v monografii MBI na str. 37 dole. Trochu je to vidět i na přiloženém snímku B-534.386 OK-PAU četnické letecké hlídky Vysoké Mýto, kterou takto upravil na zledovatělém povrchu příslušného letiště dne 3.2.1939 kpt. Mareš.
romanisko píše:perfektne, vdaka za detailne vysvetlenie.
este by ma zaujimalo niekolko veci. svetlomet mali vsetky avie, alebo sa montovali od nejakeho vyrobneho cisla? tak isto kurenie v kabine. mali ho vsetky stroje IV. verzie, alebo nie?
vdaka
robes12 píše:Josefe asi bude mít na mysli tu vyklápěcí vaničku za chladičem. Jenom jestli byla jen u IV. verze a Bk. ??? Se obrysovkami a světlem to bude jak píšeš, mají je např. stroje 226., 258.,302.,303.
robes12 píše:Tak u IV. a Bk. určitě, u těch otevřených to chce najít pěknou fotku, na výkresech tam namalovaná je. A být by to tam mohlo, pěkně by pilotním prostorem profukoval teplý vzduch. Je to jak si v zimě pustit v cabriu topení. Světlomet a pozičky jsem ještě našel u v.č. 217 a 239. Na tu klapku se podívám, taky mě to zajímá.
Zpět na Československé letectvo 1918 - 1939
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků