Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Chmelničářské novinky

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Chmelničářské novinky

Příspěvekod Timi » 12 říj 2009, 18:14

Zdravím, cílem tohoto tématu by bylo dávat sem novinky stavebnic, doplňků, obtisků prostě všeho co se týká těch našich hadráků, aby člověk měl přehled co je na trhu k mání. Pokud se to tu neuchytí téma můžete smazat ať to tu nezabírá místo.
Jakub Houška
Timi

• Odpovědět s citací

Re: Chmelničářské novinky

Příspěvekod Filip Tomči » 12 říj 2009, 18:34

Firma Special Hobby vydává tenhle měsíc v 1/48 Albatross C.III a snad i Morane-Saulnier A.I. Docela se těším.
010589_05_041303.jpg
010634.jpg
010634.jpg (30.47 KiB) Zobrazeno 17643 krát

Eduard zase vydal Albatross D.V Profipack s docela zajímavými markingy. :P
p8112_00b.jpg

Filip Tomči

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RostaM » 13 říj 2009, 15:21

Ahoj, firma Blue Max obnovila svoji výrobu.Momentálně nabízí 1/48: Sopwith Dolphin, Albatros D.III Oeffag, Vickers Gun Bus,Sopwith Snipe, Halberstdt Dl II, Bristol M1C.V krámě to asi není ale mají svůj e-shop: www. freightdogmodels.co.uk, platí se u nich PayPal systémem.
Pro ty co to neznají:
Sopwith Dolphin-velice pěkný, není nabídce jiné firmy.
Sopwith Snipe-lepší byl od francouzské HiTech ten se však opravdu špatně schání.Blue Max je jen o něco horší.
Albatros D III Oefag-jsou tam tři verze a z jedné stavebnice + 2 Eduardy se nechají postavit 3 éra.
Halberstadt Cl II-no asi polský je lepší-je to přeci jen nová stavebnice a ceny jsou přibližně stejné.
Gun Buse jsem nikdy neviděl-takže nevím.
Bristol M1C- moc pěkná stavebnice.
RostaM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ondrej » 25 říj 2009, 17:31

Dneska jsem se dočetl, že SH připravuje na únor příštího roku Morane Saulnier AI ve čtvrce (číslo SH48099). Nevím jak vy, ale já si ho určitě pořídím 8)
EDIT: Teď se dívám, že je to o příspěvek výše, ale s jiným číslem :grin:
Dokončeno: Focke-wulf Fw 190A-8 1/48 Euard,Hanriot HD.1 - drak 1/48 Eduard

návrh, výroba a prodej masek na stříkání www.omask.cz

Omask - stránky na facebooku
ondrej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RostaM » 07 lis 2009, 13:19

Ahoj přišly mi kity z obnovené produkce Blue Maxu.Trochu mě zklamalo, že s formami si nijak moc nepohráli, jen je trochu vyčistili a to je vše.Na druhou stranu některé kity mají pěkné a nikdo jiný je nenabízí.Všeobecně jsou to kity tytu z ošklivého kačátka může vzniknout krásná labuť.K těm nejzajímavějším bezesporu patří:
Gun Bus - nikdy jsem ho neviděl a mile mě překvapil je to docela pěkný kit a kupodivu není ani nijak velký, když jej porovnám s FE2c od Aero Modelsu je to rozměrově docela přijatelné éro, zatímco FE2 je velká i ve čtvrtce.
GB1.JPG

GB2.jpg

Sopwith Dolphin: i starý kit byl velice pěkný a nový je také.Bohužel nezmizely otřepy, forma nedoznala takovou péči jak bych si představoval.Dělá to větší pracnost při stavbě ale vznikne z toho velice pěkné a tvarově nezvyklé éro z WW1.Výhodou obou stavebnic je použití staré tvrdé hmoty, takže při opracovávání není potřeba dávat takový pozor jako u moderních měkčených hmot.
SD1.jpg

SD2.jpg

RostaM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Curtiss » 07 lis 2009, 17:16

RostaM píše:Trochu mě zklamalo, že s formami si nijak moc nepohráli, jen je trochu vyčistili a to je vše......forma nedoznala takovou péči jak bych si představoval.

Dost lidem by prospělo, kdyby se někdy podívali, jak taková forma vlastně vypadá a jak se vyrábí. Dělám formy pro vstřikování plastů už 15 let - sice ne pro plastikové modely - nicméně i drobná úprava tvaru formy, nemluvě o přelícování kvůli prostřikům, je záležitost za docela slušnou hromádku peněz. Pokud by výrobce udělal Tebou požadované změny a úpravy, myslím, že by jsi už poté model za tu cenu nechtěl :) I když, co já vím, že? :)
A pokud Ti vadí otřepy a prostřiky na výliscích, tak je něco špatně. Modelařina, i ta plastiková, je o něčem jiném, než poskládat zcela bezvadné a čisté díly dohromady. V dobách, kdy já jsem aktivně kitařil, byly na trhu k mání pouze modely od Směru, KP a Plasticartu z bývalé NDR, nějaké lepty, obtisky, resiny - nic takového nebylo a z barev jedině Unicol Model, pokud někdo neměl kontakty do zahraničí, nebo si musel vyšmelit bony a zajít do Tuzexu, což nebylo tak jednoduché, jak se to dnes píše :) Nicméně i za těchto podmínek jsem získával ceny na soutěžích. Asi to bylo i tím, že mě to hrozně bavilo, to dokončování, upravování a vyrábění nových dílů. No, trochu jsem se nechal unést, tak se omlouvám, ale muselo to ven :D Neber to prosím osobně, myslel jsem to obecně.
Curtiss

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RostaM » 08 lis 2009, 12:59

Jako kovomodelář vím o čem píšeš a nezpochybňuji pracnost obnovy formy.Moje reakce byla spíše na inzerát firmy Blue Max, která slibovala renovaci forem k čemuž spíše nedošlo.Slícovat formu v dnešní době velmi přesných brusek není zase takový problém.Mám starý a nový Sopwith Dolphin a rozdíl tam fakt není.U short runů jsou otřepy celkem normální-bohužel některé díly jsou otřepy zcela znehodnoceny a je nutné je dělat celé znova a je to škoda.
RostaM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Curtiss » 08 lis 2009, 15:47

RostaM píše:Moje reakce byla spíše na inzerát firmy Blue Max, která slibovala renovaci forem k čemuž spíše nedošlo....Slícovat formu v dnešní době velmi přesných brusek není zase takový problém....

Jasně, netušil jsem, že výrobce inzeroval renovaci forem, pak logicky musí být zákazník zklamán. Slícováním formy jsem ale nemyslel jen slícování dělicí roviny, což taky někdy nemusí být taková sranda, pokud není D.R. rovná, ale celkové slícování, včetně navazování tvarů, vyhazováků, případných tvarových jader včetně zavírání a podobně. Ale nechme toho, to už je jiné téma.
Curtiss

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Timi » 11 lis 2009, 17:32

Pěkný, ten Dolphin by vůbec nebyl marnej. Spojence moc nedelam ale tendle je tak ošklivej až je krásnej.
U Eduardů je limitivaná edice E.III 1:48 s figurkama, obrazkama, vyznamenánim jak sme zvyklí. Figury Oswald Boelcke a Max Immelmann. po pravdě pěkný jen nevim co bych delal se trema E.III.
U Rodenů sem koukal na Siemens-Schuckert D.III 1:32, bohužel nejni pohled do krabičky na výlisky.
Přílohy
E.III.jpg
Roden_610.jpg
Roden_610.jpg (38.14 KiB) Zobrazeno 16470 krát
Jakub Houška
Timi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RostaM » 12 lis 2009, 19:00

Náhled na výlisky Siemense mohu poskytnout, včera mi přišel.Na fotkách to nevypadá moc pěkně ale zdání klame-je to pěkná stavebnice a ty zřetelné tepelné mosty od vtoků nejsou ve skutečnosti tak hrozné jak to udělal foťák.Je to překvapivě malé éro i v tomto velkém měřítku.Velice dobře je udělaný motorový kryt spolu s kovovou nosnou konstrukcí motoru-tím, že je to vcelku geometrie při stavbě nebude dělat žádné problémy.Trup a jeho detaily je udělán lépe nežli křídla-na těch se bude muset trochu zapracovat ale celkový dojem ze stavebnice je dobrý.
R1.jpg

R2.jpg

R4.jpg

RostaM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RostaM » 12 lis 2009, 19:14

Dnes mi přišla ne sice horká novinka ale rozhodně málo vídaný kit a to Albatros D.II 1/32 od Encore.Stavebnice se překvalivě špatně schání-tedy pokud za ní nechcete dát velký peníze.Vlastní výlisky jsou od Rodenu a to Albatros D.I a na fotkách vidíte doplňky, které by měly pomoci přetvořit D.I na D.II.Resinové odlitky jsou pěkné, leptaná planžeta by mohla být bohatší.Je zajímavé, že z bílého kovu jsou odlévané jen venkovní křídelní vzpěry, vnitřní jsou z plastu v originál stavebnici-zřejmě Roden časem D.II vydá sám.Je tam velice pěkná kuchařka na kvalitním papíře a dekály také.
A1.jpg

A2.jpg

A3.jpg

A4.jpg

A5.jpg

RostaM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Timi » 12 lis 2009, 21:35

No tak to o tom Siemensu to rád slyšim letadlo se mi líbí, rád bych ho sehnal ve čtvrtce. Tady ten by taky nebyl marnej snad na nej někdo udělá lepty, to mě u Rodenů nejvíc chybí, zvláš na kulomety bez těch to prostě nejde. Ja se jeví obtisky už se polepšili? Od Encoru sem narazil na Fokkera F.I 1/32 a jak si psal o tom Albíkovy tak počítám že tady budou taky výlisky Rodena + PUR odlité odlišnosti VOP, křidýlek atd. Koukal sem někde na fotku toho Manfreda co je u Albatrosu a v obličeji se mi zdál jako nejakej černoch nebo opice, bylo to fotkou nebo je fakt marnej?
PS: mohl by si mi naskenovat tu Dictu Boelcke?
Přílohy
image001.jpg
Jakub Houška
Timi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RostaM » 13 lis 2009, 18:45

Ahoj,naskenoval jsem pár věcí z kuchařky Encore a vyfotil resinovou figurku.Řekl bych, že figurka se dá udělat dost dobře.Koukal jsem po Dr.I ale bude k mání až v půli prosince.Nyní je jen Albatros a SE 5a McCuddena.Základem jsou vždy výlisky Rodena + resinové díly a leptaná planžeta.
S kulomety ve 1/32 to není špatné.Spandau dělají pěkné leptané např. Copper State Models = http://www.amug.org/~copperst/main.html či http://www.tomsmodelworks.com. Toms je na první pohled trochu horší ale má v planžetě 2x Spandau + 1x Parabellum. Copperts má jen 2x Spandau ale velice pěkné.
img053.jpg

img054.jpg

img056.jpg

img057.jpg

CIMG7997.jpg

RostaM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Monika M. » 13 lis 2009, 19:24

Textilní pásy
Pokud jste ještě nezaznamenali, chystá se výroba skutečně textilních pásů na "Kiwíky" - viz odkaz výše. Ze současné nabídky se ale, za použití spon z edích leptů, dají udělat super pásy na WWI.
Poslední dokončené:
LVG C.VI 1/32, Morane - Saulnier N
Monika M.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RostaM » 15 lis 2009, 08:42

Moniko díky za upozornění-ty textilní pásy vypadají opravdu dobře.
RostaM

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse