Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

hady, čiary čáry

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: hady, čiary čáry

Příspěvekod Miško » 06 led 2009, 13:17

Zkoušky na papíře jdou dycky a co na křídle? Takovej talián s kolečkama? ukaž na ostro.
Miško

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 06 led 2009, 13:22

Miško píše:Zkoušky na papíře jdou dycky a co na křídle? Takovej talián s kolečkama? ukaž na ostro.

Ak to bolo určené pre mňa, tak nastriekanie hadov na plast je bez najmenších problémov. O chvíťu idem striekať, tak niečo môžem nastriekať na skúšobné krídlo - aj hady aj kolieska ... 8)
Budem to striekať na čistý plast bez základovky. Použitá farba - Tamiya enamel XF-1.
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miško » 06 led 2009, 14:57

No Hansi si šikula kurnik, zlaté ruky, ja sa vždycky trápim, tak ukáž. Proste ide o to - tam kde chcem (potrebujem) čiste začať a zase čiste skončiť. Presne. Fuška. Ale Folgore raz spravím. Myslel som teda krúžky na talianskej kamufláži. Postup na kolieska (podvozok) už mám zmáknutý.
Naposledy upravil Miško dne 06 led 2009, 15:08, celkově upraveno 1
Miško

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 06 led 2009, 15:07

Miško píše:No Hansi si šikula kurnik, zlaté ruky, ja sa vždycky trápim, tak ukáž. Ale Folgore raz spravím. Myslel som teda krúžky na talianskej kamufláži. Postup na kolieska (podvozok) už mám zmáknutý.

Ále Miško, nepreháňaj.
:oops:
Tými kolieskami som nemyslel podvozok, ale talianské "dymové" kolieska na talianskych kamuflážach ...
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miško » 06 led 2009, 15:09

Jasne, natvrdlý, o.k. (ešte som doplnil podstatu problému)
Miško

• Odpovědět s citací

Příspěvekod damnorix » 06 led 2009, 17:56

No nazdar. Takze to bolo naozaj tajomstvo. Preto to nikto iny nenapisal. A Hansi ho vyzradil. Takze preto sa do neho navazate.
damnorix

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 06 led 2009, 18:16

damnorix píše:No nazdar. Takze to bolo naozaj tajomstvo. Preto to nikto iny nenapisal. A Hansi ho vyzradil. Takze preto sa do neho navazate.

Ale nie, žiadne tajomnstvo, všetko je OK 8) 8) 8) .
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lord RAHL » 07 led 2009, 21:22

zdravím, co tedy přesně způsobí že mi to dělá pavouky ?
a nebo že to jakoby práší kolem linky ?

pavouky z blízka jsou tedy tím že pustím najednou moc ?

přesně tyhle problémy mám ...

... jo a máte nějaký tryk na to když potřebujete táhnout linku od bodu ? mně vždy tam se povede udělat tečku a pak od ní linku
+ teda jakoby když potřebuju táhnout od konkrétního bodu,

jinak mám hansu z druhý ruky 381
+ když mám kompresor co zrovna nemá přesný nastavování tlaku .. lze dát nějaký regulační mezikus s větší citlivostí ? díky
Lord RAHL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Juraj Dzúr » 07 led 2009, 21:35

pavuky a prasenie je vecou spravneho nariedenia resp. tlaku, s tymto treba laborovat a skusat co ti vyhovuje, ake nariedenie a aky tlak

s tahanim linky od bodu aby nezacala bodom? nalep si na miesto odkial chces tahat linku "Post-It" papierik linku zacni na papiery a potom plynule prejdi na model.... 8)
Juraj Dzúr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lord RAHL » 07 led 2009, 21:51

jj s tim papírem sem to chtěl zkusit ale doufal sem že je i něco jiného

šlo mi o to abych nezačal linku větší tečkou apk linkou ... pak to vypada jak spermie :)

mno ale jak .. co zpusobi prášení a co pavouka přesně, neboli co mám udělat aby mi to nedělalo ? díky moc
Lord RAHL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 07 led 2009, 23:03

Lord RAHL píše:jj s tim papírem sem to chtěl zkusit ale doufal sem že je i něco jiného

šlo mi o to abych nezačal linku větší tečkou apk linkou ... pak to vypada jak spermie :)

mno ale jak .. co zpusobi prášení a co pavouka přesně, neboli co mám udělat aby mi to nedělalo ? díky moc

Pavúk vzniká vtedy, ak sa Ti na povrch dostane naraz príliš veľa farby, ktorá sa začne hromadiť na jednom mieste a prúdiaci vzduch Ti ju rozfúka do strán.
Tu je potrebné povedať, že na to, aby si zabránil vzniku pavúkov, musíš skrátiť dobu, po ktorú striekaš farbu na jedno miesto, súčasne musíš zväčšiť aj vzdialenosť pištole od striekanej plochy.
K správnej atomizácii farby dochádza pri jej dostatočnom zriedení. Ak farbu dostatočne nezriediš, tak Ti bude prášiť - t.j. okolo striekanej čiary alebo na okraji plochy bude neželaný rozptyl.
Nezabudni, že kritickou veličinou, ktorá spôsobuje prášenie - a to aj pri správne namiešanej a nariedenej farby - je geometria sústavy "ihla - tryska". Akákoľvek odchýlka od pozdĺžnej osi, resp. poškodenie ihly, jej nerovnomerné usadenie (pri vtiahnutí ihly sa nepohybuje v osi, ale zachádza na jednu stranu vnútornej steny trysky) spôsobí nežiadúci rozptyl farby. Preto tvrdenia o narovnávaní ohnutej ihly - s tým, že po jej narovnaní je všetko OK, sú somariny ...
Vo výhode sú preto drahšie a precízne spracované pištole. Všeobecne platí, že napr. oceľová nerezová tryska má väčšiu odolnosť a životnosť ako tryska mosadzná, ktorá je použitá u lacnejších modeloch striekacích pištolí.
Ďalšou kritickou veličinou, ktorá ovplyvňuje "prášenie" je druh farby, použité riedidlo a najmä jeho povrchové napätie (povrchové napätie striekanej farby).

Ak budeš striekať hustejšiu farbu, tak ju musíš striekať pri vyššom tlaku. Vyšší tlak súčasne znamená väčšie množstvo hustejšej farby, jej rýchlejšie schnutie a zvýšené riziko prášenia alebo hrubého povrchu.
Podľa mojich skúseností, nie je dobré neustále laborovanie s tlakom, jeho nastavovanie raz tak, inokedy tak. Meníš súčasne príliš mnoho parametrov a zmena jedného ovplyvní súčasne aj ďalšie, preto sa iba zriedkakedy dopracuješ k použiteľnému výsledku, resp. k výsledku, s ktorým budeš spokojný. Je omnoho lepšie, mať správne nariedenú farbu (radšej viac, ako menej, Tamiye riedim pre bežné striekanie cca 1:5, pre malé škvrny musíš farbu zriediť omnoho viac - cca 1:10, 1:15) striekam vždy pri tlaku 0,8 (tlak nemením).
Zbytok je o troche cviku, citlivom prste a jemnej práci so spúšťou. Chce to trochu tréningu.
Naposledy upravil Hansi dne 21 srp 2010, 22:21, celkově upraveno 2
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Juraj Dzúr » 08 led 2009, 10:43

ono hodne zalezi podla mna aj od typu samotnej pistole, kazdy typ sa podla mna inak chova pri rovnakom tlaku a nariedeni farby, preto si myslim ze je dobre si pripravit farbu (nariedit v nejakom pomere) a postupne skusat striekat pri roznych tlakoch, tak clovek pride na to kedy je to, to co mu vyhovuje, nejde o neustale laborovanie, ale o najdenie toho vlastneho pomeru spravneho nastavenia, myslim ze kazdy tym presiel
Juraj Dzúr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miško » 08 led 2009, 11:38

Pistole Hansa používám takovejch nejmíň 18 let, spokojenej. Regulační ventil asi bude nakonec nutný. (lorde)
Miško

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lord RAHL » 08 led 2009, 17:27

aha, mno děkuju (za toho lorda se omlouvám, prostě starej nick z jinýho fóra a šlo tady, což nechápu jak je to možný)
jio poradili byste mi jakej ventil ? a kde se dá sehnat, v tomhle nemám šajna :) to nás na architektuře neučej
dík moc
Lord RAHL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miško » 09 led 2009, 11:30

Nevím zač se omlouváš, to já jenom pro jistotu abys věděl že mluvím na tebe. Zkus baumaxy, hornbachy a podobný podniky. Prohlídni si rozměr šroubení (průměr) pro sichr a myslím že jinak to bude na jedno kopyto. Tam tyhle malý kompresory vedou, tak mám za to že i "doplňky" k nim budou. Samozřejmě ať je s manometrem.
Miško

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna