Hezké nedělní odpoledne,
po delším váhání a sledování tohoto fóra jsem se odhodlal se s Vámi podělit o průběh mého posledního projektu. Jde o resinový model mecha, tedy sci-fi kategorie.
Hotový model jsem zahlédl na webu a byla to přitažlivost na první pohled. Nejsem nějak zásadní blázen do sci-fi, ale poslední dobou mě to zaujalo jako možnost odreagování a použití vlastní fantazie. Na modelech se mi asi nejvíc líbí design, i když to mnohým může přijít ujeté, vytvořit něco podobného jako je Schnabelgun nebo svět SF3D je něco, co vyžaduje notnou dávku fantazie a nápadů. No zkuste si sami vzít papír a tužku a namalovat něco, co bude vypadat cool i druhý den...
Tak Schnabelgun by měl ve finále vypadat asi takhle:
Autorem Schnabelgunu i modelu je italský kreslíř a designér Luca Zampioro, na produkci modelu se podílela i NKG Factory a distribuovala ho KALLAMITY.COM
Vznikly zatím dvě edice, každá snad o 40 kusech (určitě ta druhá), součástí modelu je i podepsaný certifikát. Dneska se to dá už těžko sehnat, jedinou šancí je docela náhoda na internetových aukcích jako je ebay (kde má původ i ten můj,i když tam to bylo složitější). Vzhledem k malé sérii a nedostupnosti je i cena poněkud nechutná...
Když ale musíte, tak musíte...
Model tvoří celkem asi 77 dílů z krémového resinu, což není mnoho plus nějaké drátky a pružiny pro detaily, plastová trubička na pneumatická táhla a malý aršík leptů plus obtisky. Návod je spíše pokus o vtip (neúplný rozstřel, podle kterého se to sestavit nedá), ale součástí balení je i CD s fotkami jak hotového modelu, tak i vzniku mástru a stavby, což je neocenitelný pomocník...
Tady je náhled hlavních dílů stavebnice:
Díly mají relativně minimální nálitky, u některých je ale znát dělící rovina forem. Takže jsem asi dva večery trávil začišťováním - výbornou pomůckou jsou brousítka Mastercasters inzerované v Modeláři.
Asi klíčovou částí stavby je sesazení dílů dohromady. Jsou velké a tudíž těžké a samozřejmě to nejde bez podpory v podobě drátků mezi jednotlivými díly - fůra vrtání a spojování. Chci model barvit po podsestavách, ale něco se musí slepit dohromady a bohužel nedá se jinak než zkusit sestavit celou figuru do alespoň základní pozice, abych se měl čeho chytit - bude třeba tvarovat postoj a polohu jednotlivých dílů. Chci se vyhnout broušení a vrtání do nabarvených dílů, ale zároveň to sestavit až nakonec. Takže je to o snaze sesadit hlavní díly dohromady a zaklínáním je přimět k tomu, aby to aspoň chvíli drželo bez lepidla, aby člověk trefil, kde má vrtat díly a polohovat jednotlivé podsestavy...
Tímhle jsem se zabýval asi dva dlouhé večery, naštěstí to šlo docela dobře. Šlo mi taky o to prášit broušením a vrtáním najednou, abych díly pak odmastil a měl tu špinavou část se všudypřítomným resinovým prachem za sebou...
Následovat bude zkusmé sestavování, slepení některých dílčích podsestav a pak vrstva Resin Primeru...
Tak uvidíme jak to půjde dál...