Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Sci-fi modely a vesmírná technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Schnabelgun - ZLuca 1/220 resin

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Schnabelgun - ZLuca 1/220 resin

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 13 dub 2008, 13:33

Hezké nedělní odpoledne,

po delším váhání a sledování tohoto fóra jsem se odhodlal se s Vámi podělit o průběh mého posledního projektu. Jde o resinový model mecha, tedy sci-fi kategorie.

Hotový model jsem zahlédl na webu a byla to přitažlivost na první pohled. Nejsem nějak zásadní blázen do sci-fi, ale poslední dobou mě to zaujalo jako možnost odreagování a použití vlastní fantazie. Na modelech se mi asi nejvíc líbí design, i když to mnohým může přijít ujeté, vytvořit něco podobného jako je Schnabelgun nebo svět SF3D je něco, co vyžaduje notnou dávku fantazie a nápadů. No zkuste si sami vzít papír a tužku a namalovat něco, co bude vypadat cool i druhý den...

Tak Schnabelgun by měl ve finále vypadat asi takhle:
P9110001.JPG

Autorem Schnabelgunu i modelu je italský kreslíř a designér Luca Zampioro, na produkci modelu se podílela i NKG Factory a distribuovala ho KALLAMITY.COM
Vznikly zatím dvě edice, každá snad o 40 kusech (určitě ta druhá), součástí modelu je i podepsaný certifikát. Dneska se to dá už těžko sehnat, jedinou šancí je docela náhoda na internetových aukcích jako je ebay (kde má původ i ten můj,i když tam to bylo složitější). Vzhledem k malé sérii a nedostupnosti je i cena poněkud nechutná...

Když ale musíte, tak musíte...

Model tvoří celkem asi 77 dílů z krémového resinu, což není mnoho plus nějaké drátky a pružiny pro detaily, plastová trubička na pneumatická táhla a malý aršík leptů plus obtisky. Návod je spíše pokus o vtip (neúplný rozstřel, podle kterého se to sestavit nedá), ale součástí balení je i CD s fotkami jak hotového modelu, tak i vzniku mástru a stavby, což je neocenitelný pomocník...

Tady je náhled hlavních dílů stavebnice:
schnabel_01.jpg

schnabel_01a.jpg

Díly mají relativně minimální nálitky, u některých je ale znát dělící rovina forem. Takže jsem asi dva večery trávil začišťováním - výbornou pomůckou jsou brousítka Mastercasters inzerované v Modeláři.

Asi klíčovou částí stavby je sesazení dílů dohromady. Jsou velké a tudíž těžké a samozřejmě to nejde bez podpory v podobě drátků mezi jednotlivými díly - fůra vrtání a spojování. Chci model barvit po podsestavách, ale něco se musí slepit dohromady a bohužel nedá se jinak než zkusit sestavit celou figuru do alespoň základní pozice, abych se měl čeho chytit - bude třeba tvarovat postoj a polohu jednotlivých dílů. Chci se vyhnout broušení a vrtání do nabarvených dílů, ale zároveň to sestavit až nakonec. Takže je to o snaze sesadit hlavní díly dohromady a zaklínáním je přimět k tomu, aby to aspoň chvíli drželo bez lepidla, aby člověk trefil, kde má vrtat díly a polohovat jednotlivé podsestavy...

Tímhle jsem se zabýval asi dva dlouhé večery, naštěstí to šlo docela dobře. Šlo mi taky o to prášit broušením a vrtáním najednou, abych díly pak odmastil a měl tu špinavou část se všudypřítomným resinovým prachem za sebou...

Následovat bude zkusmé sestavování, slepení některých dílčích podsestav a pak vrstva Resin Primeru...
schnabel_02.jpg

schnabel_03.jpg

schnabel_04.jpg

Tak uvidíme jak to půjde dál...
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Re: Schnabelgun - ZLuca 1/220 resin

Příspěvekod Jezevčík » 14 dub 2008, 21:36

Tiše závidím... Schnabelgun je boží. Jaká bude kamo?
Jezevčík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Los » 15 dub 2008, 07:50

no ty koky co to probuh je :shock: tohle budu určitě sledovat!
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Štěpán Los

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 15 dub 2008, 09:48

Čau

Kamo bude určitě červená jako na obrázku - na první pohled se mi zalíbila. Stavebnice ještě dokumentuje kamufláž zelenou a na takové kartičce jsou sketche dalších možných kamufláží. Ono je to asi i o tom, že si to člověk může namalovat vlastně jak chce...

Ale ta červená se mi zalíbila na první pohled, tak zkusím tu.

Večer hodím nějaké progres fotky - zatím je to pořád o přípravě dílů a jejich spojování drátky. Někdy je to k vzteku - ono se to nezdá, ale to, co je na jedné z fotek (stojící na nohách) je postava tak do pasu a ty hlavní díly (takový mravenčí zadek, trup a ruce s chrániči, batoh s raketovými motory a hlava) tam teprve přijdou, přitom váží hezkých pár desítek deka a celá figura bude asi tak jednou tak vysoká...

Naštěstí se podařilo dobře věci svrtat - vrtáček Proxxon má akorát těsně průměr prostřední kancelářské sponky, takže to je jednoduché a jde to rychle od ruky - ani jsem nemusel shánět nějakej speciální spojovací materiál, nejhorší je asi se trefit dírkama proti sobě. Drátek tam jde ztěžka a navíc je relativně měkký, takže se tá přiohnout, když je třeba, aby měly díly tu správnou polohu...Hlavně že to drží dostatečně fest...

Někde chci doplnit pár detailů, které se ve formě úplně nepovedly a musím odfrézovat nějaké otvory pro pružiny znázorňující kabely a půjde to do surfu...

Pak přijde Alclad - vnitřní konstrukce bude kovová, více odstínů a stínování atd. Pancíře a hlavní díly trupu pak budou červené jako je na obrázku...

Úžasná věc, už jenom to navrhnout a vymyslet...

Až se dostanu k fotkám (večer), tak pošlu nějaký progres...
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 16 dub 2008, 08:07

Posílám pár progres fotek - pořád jsem ve fázi přípravy dílů, ale včera večer jsem to zakončil - ještě jsem něco slícovával, vrtal další otvory pro kabely a doplňoval pro oživení pár detailů ze zbytků leptů...

S čím si nevím rady jsou lepty ze stavebnice - obsahují několik velkých krytek, ale bez návodu na jejich umístění, navíc na resinových dílech jsou krytky již odlité, navíc jiných velikostí a tvarů. Tak trochu mám dojem, že model se mezi první a druhou edicí trochu změnil - je to poznat i z fotek, které ukazují model v jinačí konfiguraci než je stavebnice. Takže podstatnou část leptů z modelu asi nepoužiju, protože jednoduše nevím kam s nimi...
schnabel_05.jpg

schnabel_06.jpg

schnabel_07.jpg

schnabel_08.jpg

schnabel_09.jpg

schnabel_10.jpg

Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 16 dub 2008, 08:09

Ještě pár dalších fotek - je to opravdu slušná hromádka rezinu se spoustou detailů...
schnabel_11.jpg

schnabel_12.jpg

schnabel_13.jpg

schnabel_14.jpg

Dostanu se k tomu až o víkendu, na řadě je resinový surfacer...
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mechwarrior » 16 dub 2008, 08:12

brutální věc koukám, sice tyhle tvary moc nechápu, ale na tom písku to vypadá luxusně. a jak koukám, dá se na tom dobře vyblbnout, když jsem viděl tvůj star wars tank, tak se těším co uděláš s tímhle.
mechwarrior

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Los » 16 dub 2008, 14:48

na tomhle se da važně vyblbnout do sytosti, bude to parada! :P
Štěpán Los

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PeVl » 16 dub 2008, 16:25

no tak to je moc pěkná potvora těším se na progres
PeVl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Rollo Šorm » 18 dub 2008, 08:39

:P Ozajstně bovské. Tohle můžu. Mám doma AT - ST už dlouho. Šel bych do AT -AT. Jsem zvědavej co z toho vytvoříš dál. Těším se!
Michal Rollo Šorm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 20 dub 2008, 21:52

Posílám pár fotek dokumentujících progres...

Když jsem to sesazoval dohromady, zjistil jsem, že na pár místech bude třeba řešit polohování končetin vůči trupu mezi celky nohou a pancéřování a trupem vznikala mezera - prostor jsem vyplnil tmelem Miliput, který má simulovat pohyblivé kryty kloubů (látka nebo jiný plastický materiál), nebude to moc vidět, ale přeci jenom je to lepší než čouhající drátek. Uvidíme jak to bude vypadat na celku...

schnabel_15.jpg

Model zajímavě oživí pružiny simulující různé hadice - vytváří pěkný reliéf budící dojem sci-fi biomechanického organismu. Jediný problém je ten, že jich je ve stavebnici zřejmě málo - znovu to na mne působí dojmem, že se druhá edice liší od první, protože fotografická dokumentace se právě v těchto detailech liší. Buď se mi podaří nějak vyzrát nad hmotou a nebo najít náhradní řešení - nenapadá mě zdroj pružinek podobného průměru... Neví někdo?

schnabel_17.jpg

Pak už přišla na řadu celovečerní seánce s názvem resin surface primer...

Další večer už byl ve znamení kovových barev Alclad - stříkal jsem je přímo na surfacer a fungovalo to dobře. Použil jsem odstín Steel, Dark Aluminium, Pale Burnt Metal a Jet Exhaust - snažil jsem se je trochu nakombinovat tak, aby byly dobrým základem pro stínování a další patinu. Reliéfní povrch dílů je dokonalý polygon na techniky typu wash a drybrush - uvidíme co z toho vyleze. Bohužel je Alclad taky ideální na zvýraznění jakýchkoliv nerovností a že jich je požehnaně - odlitky jsou komplikované a neobejdou se bez drobných nepřesností a chybiček, které jsou ale téměř neodstranitelné, protože se nacházejí u reliéfů, kde se nedá ani brousit ani nic moc jiného... Jako celek to ale myslím vyjde dobře... NMF je v tomhle holt neúprosný, ale tady slouží jako základ...

Kovově jsem nastříkal i díly pancéřování zespodu - ještě budu přemýšlet nestli někde nepoužít vrchní barvu a nebo alespoň základovku - tak nějak mě ale kovový povrch (ostatně velmi tmavý) přišel jako to pravé... Uvidíme...

schnabel_18.jpg

Co mi vrtá hlavou je to, jestli a respektive jak budu červenou kamufláž stříkat...

schnabel_19.jpg

schnabel_20.jpg

schnabel_21.jpg

Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cesnak » 20 dub 2008, 22:19

neviem sice ako su tie pruziny velike, ale ak je to nieco dostatocne tenke tak uplne super su struny na gitaru tie maju rovnaku strukturu ako strunka :wink: a mozno ak by to bolo male skus pozriet nejake struny na basu
https://www.facebook.com/EliteMiniCrew
cesnak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ron » 25 dub 2008, 16:27

parada, parada, presne moja krvna skupina!!!

In Rust I Trust
ron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JK93 » 25 dub 2008, 17:33

přeji hodně štěstí a nervu při stavbě...
JK93

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 29 dub 2008, 08:51

Tak další drobný progres po menší přestávce dané dovolenou.

Na kovových dílech jsem provedl něco, čemu říkám pracovně "heavy wash" - jde o wash prováděný velmi hustou černou barvou (olejovka) rozředěnou v kobaltovém sikativu. Liší se od klasického washe, kde se snažíme využívat kapilarity rozpuštěné barvy za účelem vyvzlínání do spár a kolem detailů. Jednak by v tomto případě byl efekt málo viditelný (podklad je kovový a relativně tmavý, řídký wash není moc vidět), druhak účelem bylo zvýraznění spíše stínů. Model je v měřítku 1:220, takže mohou být kontrasty výrazné. Druhý problém je v tom, že ačkoliv jsou díly odlité velmi dobře, zcela bez bublin, přeci jenom jsou na nich drobné nepřesnosti, tutam rýha a podobně - řídky wash kromě detailů vytáhne i tohle...

Hustým washem zaplavím povrch a poté jemným hadříkem stírám z vystouplých míst. Je to trochu otravné, protože dost dílů je velmi prostorově členitých a dělá se to blbě. Uchošťoury nefungují - mají tendenci vysávat z prohlubní barvu a stále ji rozmazávat. Celé to pak musí důkladně zaschnout.

Jde o jakýsi mezikrok, na detailech budu dál pokračovat - drybrush, stínování, dobarvení drobných detailů jemným štětcem atd...

Přikládám jen pár fotek - fotil jsem to čerstvé a fotky nevyšly úplně super. První je po aplikaci washe. Druhá ukazuje rozdíl "před" a "po". Mimochodem, při podrobném pohledu (ale asi ne úplně z tohoto úhlu) je vidět, že oba díly nejsou symetrické (měly by být identické, akorát zrcadlově obráceně) - nejsou, což je případ i několika dalších, což komplikuje stavbu (jednu nohu sestavím v pohodě, u druhé mi to nepasuje a vznikají nehezké mezery...) Večer udělám lepší už se zaschlým povrchem (bude takový polomatný až matný). Fajn efekt je taky to, že dodá mírně zašlý povrch i těm dílům, které jsou od washe očištěny, navíc dělá hezké stíny kolem nerovností...

Jenom pořád nevím jak na barevný finish - skoro se víc přikláním natírání, protože hodně dílů má kombinaci kov/barva v nevymaskovatelném poměru (členité díly i rozhraní). Ještě uvidím, možná velké díly stříkat a drobné natírat...

schnabel_22.jpg

schnabel_23.jpg

schnabel_24.jpg

Tomáš Chmelík

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno