Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Matný akrylový lak Model Master

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Matný akrylový lak Model Master

Příspěvekod ciba » 09 dub 2008, 14:19

Pro finální úpravu po patině používám akrylový lak model master v lahvičce (je mléčně bílý). Nástřik jsem provedl obyč fixírkou Humbrol, lak jsem naředil 50/50 originálním ředidlem, snažil jsem se nanést asi 3 tenké vrstvy. Bohužel na povrchu se mi udělala taková bílá vrstvička. Není to nijak markantní, ale je to trochu vidět. Můžete mi někdo poradit, v čem by mohla být chyba?
Může to být tímhle?
1. Buď jsem ředil lak ve špatném poměru.
2. Mám špatnou pistoli, zdroj je plyn stlačený v lahvi, takže se nedá regulovat tlak a lepší to prostě nebude.
3. Model jsem i po patině olejovkou lehce umyl vodou, aby mi lak nevykreslil otisky prstů, což se mi jednou povedlo při zaprášení vozu rzí. Je možné, že by se třeba na venek dostal chlór, vápník, atd. obsažené v té vodě, kterou jsem model omyl?
Ve stříkání pistolí jsem úplný začátečník, předem díky za rady.
ciba

• Odpovědět s citací

Re: Matný akrylový lak Model Master

Příspěvekod Aleš R. » 09 dub 2008, 17:56

Podle mě málo naředěné, ředím cca 3/1.
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Feki » 09 dub 2008, 18:35

Aleš R. píše:Podle mě málo naředěné, ředím cca 3/1.
Ano, lak treba viac nariedit, davam tak 1/3 - 1/4.
Martin "Feki" Fekár
Naposledy postavene: Rafale M (1/144, Revell) a AH-64A (1/72, Academy)
Prave staviam: Folland Gnat T.1 (1/72, Airfix)
--Zhanam celny stitok na Hawker Sea Hawk FGA.6 (1/72, Hobbyboss)
Feki

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 09 dub 2008, 18:53

Model Master dělá dva druhy laku. Který to je? Syntetický Dullcote č.1560 nebo Flat Clear Lacquer No.2015 označovaný taky jako "syntetický", ale je to akryl a ředí se příslušným ředidlem Lacquer thinner? Pokud je to ten druhý zkus ty fleky lehce přestříknout čistým ředidlem. Může se jednat taky o zbytky vlhkosti po umytí vodou.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Palo » 10 dub 2008, 07:04

Milan Holzapfel píše:Model Master dělá dva druhy laku. Který to je? Syntetický Dullcote č.1560 nebo Flat Clear Lacquer No.2015 označovaný taky jako "syntetický", ale je to akryl a ředí se příslušným ředidlem Lacquer thinner? Pokud je to ten druhý zkus ty fleky lehce přestříknout čistým ředidlem. Může se jednat taky o zbytky vlhkosti po umytí vodou.

Model Master vyrába 3 druhy lakov:

1) Typ enamel (hranaté flašky)
2) Typ Lacquer (teda chémia ako napr. Gunze C) v okrúhlych flaškách
3) Typ Acryl, tiež v okrúhlych flaškách ale s červeným označením

Pre istotu pridávam aj obrázok flašky a riedidla toho tretieho typu. Mám s nimi dobré skúsenosti akurát ten matný je trochu problematický (ako píše ciba) a treba dávať tenké vrstvy aby to nespravilo mliečny povrch. Matný preto nepoužívam ale Acryl Semi-Gloss a Gloss sú super.
Přílohy
lak.jpg
Lak
lak_r.jpg
Riedidlo
"Kto nemá odvahu snívať, nebude mať ani silu bojovať"

Hotovo:
A6M2b Zero 1/48 viewtopic.php?t=12784
F4F-4 Wildcat 1/48 viewtopic.php?f=6&t=21730

Rozpracované
- Ki-43 (Hasegawa), F4U-1A (Tamiya)
- Hansa Kogge (Zvezda)
Palo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 10 dub 2008, 10:35

Palo píše:
Milan Holzapfel píše:Model Master dělá dva druhy laku. Který to je? Syntetický Dullcote č.1560 nebo Flat Clear Lacquer No.2015 označovaný taky jako "syntetický", ale je to akryl a ředí se příslušným ředidlem Lacquer thinner? Pokud je to ten druhý zkus ty fleky lehce přestříknout čistým ředidlem. Může se jednat taky o zbytky vlhkosti po umytí vodou.

Ano na ten třetí typ vodou ředitelných akrylů jsem zapoměl. Pro upřesnění Lacquer znamená lak a není to označení chemického typu barvy. Je to tedy akryl ředitelný spec. ředidlem (ne vodou) stejně jako (jak píšeš) Gunze C. Otázka tedy je který lak ciba použil.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Palo » 10 dub 2008, 11:27

Milan Holzapfel píše:
Palo píše:

Ano na ten třetí typ vodou ředitelných akrylů jsem zapoměl. Pro upřesnění Lacquer znamená lak a není to označení chemického typu barvy. Je to tedy akryl ředitelný spec. ředidlem (ne vodou) stejně jako (jak píšeš) Gunze C. Otázka tedy je který lak ciba použil.

Označenie Lacquer znamená typ farby, s tým som si na 99% istý. Pre označenie lakov sa najčastejčie používa slovo Varnish prípadne slovné spojenia "Flat Clear", "Gloss Clear" a podobne. A Gunze C sú takisto farby typu Lacquer, určite to nie sú akryláty. Akryláty sú Gunze H. Podľa mojich poznatkov existuje 5 základných typov farieb:

1) Akryláty na vodnej báze (napr. Lifecolor, Vallejo)
2) Akryláty na báze alkoholu (Tamiya acrylic, Gunze H, ...)
3) Farby typu enamel (Staré Revell a Humbrol, MM enamel, Tamiya enamel )
4) Farby typu lacquer - použ. sa napr. v automobilovom priemysle (tiež Gunze C, MM lacquer)
5) Olejové farby

Ale je možné že napr. Gunze C sú nejaký hybrid, ťažko povedať. Každopádne Lacquer je podľa mňa typ farby. Dôkazom je to že na tých lakoch je uvedené "Lacquer Gloss Clear" kde lak popisuje to "gloss clear". Ak by Lacquer znamenalo lak tak potom by stačilo "lacquer gloss".
Druhým dôkazom je to že Testors (teda MM) robí aj farby s označením lacquer - prikladám na obrázku nižšie.
Přílohy
tes28010.jpg
lacquer_modra
tes28011.jpg
lacquer

Hotovo:

Rozpracované
- Hansa Kogge (Zvezda)
Palo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 10 dub 2008, 11:50

Lacquer je označení laků a barev, které jsou po zaschnutí tvrdé a odolné a dají se dobře leštit. Mohou být postaveny na různé chemické bázi. http://en.wikipedia.org/wiki/Lacquer
To ciba: dokleplo mi, že jsi asi použil ten akrylový lak na vodní bázi. Nemám s ním zkušenosti, ale zkus to místo stříknout buď origo ředidlem nebo vyzkoušej čím by se dal ten lak ještě ředit a tím to lehce stříkni. Např. na akryl lak Agama, pokud se vytvořily tyhle mapy, fungovalo ředidlo na lihové barvy Agama.
Naposledy upravil Milan Holzapfel dne 10 dub 2008, 11:59, celkově upraveno 1
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Palo » 10 dub 2008, 11:53

Milan Holzapfel píše:Lacquer je označení laků a barev, které jsou po zaschnutí tvrdé a odolné a dají se dobře leštit. Mohou být postaveny na různé chemické bázi. http://en.wikipedia.org/wiki/Lacquer

Takže zdá sa že som mal pravdu ja :-D

Hotovo:

Rozpracované
- Hansa Kogge (Zvezda)
Palo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 10 dub 2008, 11:59

Ne, lacquer je obecné označení tvrdých laků a nemá s chemickým základem nic společného.
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Palo » 10 dub 2008, 12:08

Milan Holzapfel píše:Ne, lacquer je obecné označení tvrdých laků a nemá s chemickým základem nic společného.

Proste nesúhlasím s týmto tvrdením:

Pro upřesnění Lacquer znamená lak a není to označení chemického typu barvy.

V ďalšom príspevku je

Lacquer je označení laků a barev, které jsou po zaschnutí tvrdé a odolné a dají se dobře leštit. Mohou být postaveny na různé chemické bázi

Takže slovo Lacquer na flaškách MM neznamená lak ale typ farby (na obrázku vyššie modrá farba typu Lacquer).
To že môžu byť postavené na rôznej chemickej bázy, to je pravda. Každopádne Lacquer označuje typ farby.

Hotovo:

Rozpracované
- Hansa Kogge (Zvezda)
Palo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ciba » 10 dub 2008, 13:26

Jo, mám přesně tenhle akrylový lak a ředidlo, jak sem vložil Palo. A to s tím lesklým lakem musím potvrdit taky, s jeho použitím to ty mapy nedělá. No zkusím to stříknou tím origo ředidlem a uvidíme, pak Vám napíšu, jestli to pomohlo.
ciba

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ciba » 11 dub 2008, 10:34

Tak sem věděl, že tu najdu spoustu profíků, kteří poradí a je to tak. Nejdřív jsem stříknul ty mapy origo ředidlem Model master, přišlo mi to lepší, ale ještě ne Ťip Ťop. Tak sem to zkusil stříknout ještě čističem na pistole Model master a mapy jsou úplně pryč, paráda. Když už jsme u toho. Poradíte mi nějakej dobrej matnej lak? Co od Gunze ty ve spreji, co stojí okolo 350 Kč?
ciba

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 11 dub 2008, 10:56

Používám již zmiňovaný Model Master Flat Clear Lacquer No.2015 a ředím ho ředidlem Gunze Mr. Color thinner nebo originál ředidlem MM Lacquer thinner. Dělá krásný matný povrch a neměl jsem s ním zatím problém.
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Palo » 11 dub 2008, 12:03

Ten lak čo spomína Milan je skutočne super, len si treba dať bacha lebo príšerne smrdí. Je potrebné vetrať a ideálne pracovať s respirátorom. Toto je asi jediný modelársky prípravok pri ktorom som od tých výparov takmer omdlel, je to fakt sila.
Teda aspoň pri riedení orig. MM lacquer riedidlom to smrdí strašne. Riediť Gunze C som neskúšal ale predpokladám že ten zápach o moc menší nebude :D

Hotovo:

Rozpracované
- Hansa Kogge (Zvezda)
Palo

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna