Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ 100 let Velké války (1914-1918) ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Drbání o knížkách aneb "Čtenářský deník".

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Drbání o knížkách aneb "Čtenářský deník".

Příspěvekod Turboduck » 11 bře 2008, 20:03

Nějak mi tady schází téma o knížkách, románech, prostě příbězích pilotů od počátku letectví...
V "literatuře" je hromada odkazů na odborné publikace které jsou většinou v angličtině, ale věřím, že u nás vyšlo mnoho knížek o "rytířích nebes".
Prosím, napište co jste četli... nebo co máte a čeho se chcete zbavit...
Není nad to, hledat inspiraci ve "skutečných" příbězích

"RACHOT V OBLACÍCH"
Nigel Steel, Peter Hart
Britští piloti v leteckých bitvách 1914-1918
280 stran, skutečné události, doplněné autentickými příběhy, foto, první vydání 2003

Zrovinka ji louskám a líbí se mi...
Turboduck

• Odpovědět s citací

Re: Drbání o knížkách aneb "Čtenářský deník".

Příspěvekod Šrám » 11 bře 2008, 22:16

Jo, taky jsem ji četl a v souvislosti s debatou o tom, jak vypadal Bertrabův Albatros mě tam zaujala Manockova poznámka, že když Bertraba sestřelil, byl jeho Albatros celý černý, jen bíle lemované kříže. O žádném motivu na trupu ani zmínka..
Šrám

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Duch » 11 bře 2008, 22:27

Dobré téma!!!Mám v ruce p. Ernsta Udeta"Smrt létá rychleji".Vyšlo to v 92 v Ústí n.Labem za brutálních 30,-penízů,je to překlad jeho knihy "Mein Fligerleben".vůbec to není špatné. =D>
:-& Tomáš"Duch"Ducháček - Sudéta V -dorf
Visi sunt oculis insipientum mori , illi autem sunt in pace
Duch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sir Alron » 11 bře 2008, 22:38

Rachot v oblacích mám myslím taky ale nejsem si jistý jestli není blbě přeložená. Je to už delší dobu co jsem to četl a mám pocit že mi tam místy něco trochu nesedělo, příhody v ní popisované jsou však dosti drsné.

Udet vyšel i dřív, u Mustangu jen se to jmenovalo Můj život letce a bylo to hůř přeložené. Pak je ještě pěkné čtení Rolf Marben Zeppeliny Útočí o bombardovacích vzducholodích císařského Německa, jsou v tom i výkresy,kamufláže a hafo fotek ! Doporučuju !
Naposledy upravil sir Alron dne 13 bře 2008, 00:08, celkově upraveno 3
sir Alron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek Mincbergr » 11 bře 2008, 22:41

Právě čtu Malaula (Battle cry of Jasta 17) od Juliuse Bucklera (PlM), perfektní čtení
Z toho, co jsem četl dříve mi utkvěly v paměti především následující (nejsou to přímo memoáry, ale zvláště v druhé a čtvrté knize je privátních vzpomínek docela dost) :

Sharks among the Minnows
Schlachtflieger!
Bloody April, Black September
Lišnoje Dělo

Nepřekonatelné jsou pak (zatím knižně nevydané) dopisy Erwina Böhmeho (PlM, Jastaführer J2) své přítelkyni. Vycházely na pokračování v OTF. Zatím nejlepší, co jsem kdy od pilota WWI četl. V OTF vůbec vzpomínek pilotů (především německých a amerických) vychází docela dost.
Mit Gott für Kaiser und Vaterland
Marek
Marek Mincbergr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Turboduck » 12 bře 2008, 09:00

sir Alron píše:Rachot v oblacích mám myslím taky ale nejsem si jistý jestli není blbě přeložená. Je to už delší dobu co jsem to četl a mám pocit že mi tam místy něco trochu nesedělo, příhody v ní popisované jsou však dosti drsné.

Za sebe můžu doporučit naprosto fenomenální knížku o asi nejslavnějším bombardéru všech dob- jež se jmenuje- jak jinak- Memfiská Kráska jíž vlastnoručně sepsal její velitel Robert Morgan. Jestli se o nějakém pilotovi dá říct že byl řízek tak o tomto :D Tenhle letec proháněl ženské, pil a vůbec žil jako bohém. U žádné jiné letecké knížky jsem se tak nenasmál. Ovšem pozor-pokud jste viděli slavný hraný film z roku 1991 budete zklamaní, protože je to vymyšlené od začátku do konce.

Pak se mi ještě líbily knížky o helikoptérách ve Vietnamu Lovci Zabíjáci,Lovci lebek,Snadný cíl. Vlastním však pouze Lovce-zabíjáky a Snadný cíl, Lovce lebek nemám, nevyjde to v reedici ?

Hodně dobrý je taky Já stíhač ale od Georgije Zacharova, není v tom ani gram komunistické ideologie. Suprová knížka. Pěkný jsou i rudý hvězdy válečného nebe od Šišky a z korejské války No Guts, No glory (zapoměl jsem jméno autora :()

Udet vyšel i dřív, u Mustangu jen se to jmenovalo Můj život letce a bylo to hůř přeložené. Pak je ještě pěkné čtení Rolf Marben Zeppeliny Útočí o bombardovacích vzducholodích císařského Německa, jsou v tom i výkresy,kamufláže a hafo fotek ! Doporučuju !

Alrone, pouze počátky letectví...!!! Ty seš fakt divnej...
Turboduck

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Rankl » 12 bře 2008, 10:44

Právě dočítám (už poněkolikáté) od Viléma Bufky - Bombardér T-2990 se odmlčel. Tuhle klasiku, stejně jako další, můžu a vracím se k ní dost často.
Je lehké házet bomby na lidi, kteří se nemohou bránit, ale něco jiného je takový výlet, když je ve vzduchu ještě někdo, kdo má proti tomu námitky.
Jarda Rankl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sheya » 12 bře 2008, 15:19

Co si tak matně vzpomínám, naposledy jsem asi četl "Biggles od velbloudích stíhaček"

Malý úryvek (z hlavy):

"... Biggles odtlačil knipl od sebe. Předek jeho velblouda se sklonil k zemi, motor se rozeřval a rychlost šíleně rostla. Osmdesát, osmdesátpět, devadesát... (míněno km/h) ... Biggles přitáhl páku k sobě a letoun strmou svící zmizel v oblacích..."

Není to technické, ale pěkné.
Omne initium difficile est
WHO IS WHO viewtopic.php?f=78&t=36938&p=691305#p691305
H-21 viewtopic.php?uid=2807&f=300&t=93779&start=0
L-29 viewtopic.php?f=300&t=94555

HGW doplňky: http://www.battlefield.eshop-zdarma.cz/
Sheya

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Turboduck » 12 bře 2008, 18:54

už je to tady, Biggles
:lol: :lol: :lol:
Turboduck

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Šrám » 12 bře 2008, 19:27

Jardo, to bylo asi spíš v majlích, ne?
Ale štěkot spandavských kulometů byl stejně dobrej, hltal jsem to jako kluk a četl pořád dokola :D
TAtatatatatatatata..... :grin: :grin:
Šrám

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sir Alron » 13 bře 2008, 00:07

Já taky. PS: provedu editaci příspěvku ale příště prosím napiště jasně - diskuze jen o knihách zabývajících se první světovou. Díky !
sir Alron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Šrám » 13 bře 2008, 16:00

No vzhledem k tomu, že jsme v CHMELNICE ANEB LETADLA DO R. 1918, zdálo se to býti celkem jasné :lol: :lol: :lol: :lol:
Šrám

• Odpovědět s citací

Příspěvekod čibotr » 23 zář 2013, 15:05

Dnes jsem koupil v Levných knihách.
256 stran na křídovém papíru, fotek dost. O letadlech tam toho sice moc není ale pro základní představu o Velké válce po prvním prolistování dobrý. Cena taky dobrá, 199,-kč

P1040191.JPG

čibotr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 07 říj 2013, 18:03

..dal jsem to i na některé další linky tohoto fora, ale pokud by Jste to i tak přehlédli, tak si dovoluji dát odkaz i sem.: viewtopic.php?f=14&t=79272
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chpireau » 29 říj 2013, 22:20

German and Austro-Hungarian Aircraft Manufacturers 1908-1918
Terry C. Treadwell

Konečne dorazila (s Amazonu), no nemal som ešte čas si ju poriadne prezrieť.
Dúfam, že cez víkend sa to podarí a prihodím aj nejaké dojmy a fotky ;-) (nie je ich tam moc ale niektoré sú o to zaujímavejšie)

G&A-HAM1908-1918.jpg
G&A-HAM1908-1918.jpg (22.5 KiB) Zobrazeno 3241 krát

Takže sľúbený edit:
Vydavateľstvo: Amberley books
Formát: 248 x 172 mm Paperback, 256 strán, 300 čb fotiek

Obsah.jpg

Kniha začína 12 stranovým úvodom ktorý zahŕňa históriu nemeckého vojenského letectva od roku 1884.
Po ňom je zoznam výrobcov lietadiel v Nem. a R-U v 1.sv. vojne, typy lietadiel a krátky slovník nemeckých výrazov týkajúcich sa letectva.

List.jpg

Typy,Glosar.jpg

Potom už nasledujú spomínaný samotný výrobcovia, ich história a popis vývoja všetkých typov nimi vyrábaných strojov. Na konci je základná špecifikácia týchto typov. Napr. Fokker zaplnil 18 strán zatiaľ čo Junkers 3 :-k

Gotha01.jpg

Gotha02.jpg

Fotky sú v knihe zaradené do 3-och blokov čo mi príde trochu mätúce, dokonca som našiel chybné popisky k obrázkom (zatiaľ 2). Na druhú stranu sa mi niektoré zdajú celkom raritné.

Obr01.jpg

Obr02.jpg

Výkresy, bohužiaľ, žiadne :(

Back.jpg

Podľa mňa celkom dobrá kniha s hľadiska historického ale určite aj modelársky nápomocná :wink:
Sorry za foto-len mobilom O:)
Podrobnejšia recenzia tu > http://www.amazon.co.uk/review/R1J73R3KB3LYXM/ref=cm_cr_dp_title?ie=UTF8&ASIN=1445601028&channel=detail-glance&nodeID=266239&store=books

No a do 2-och týždňov očakávam niečo ešte lepšie. Tentokrát z Bookdepository.co.uk ...
...pre zmenu frantíci. Myslím, že si poslintáme ;)
Naposledy upravil Chpireau dne 12 lis 2013, 01:47, celkově upraveno 1
Chpireau

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse