Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ARADO AR 234 C-3 & E 381 1/72

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod Karel Pilát » 03 úno 2006, 10:39

Skrivan píše:to Alf: možná to dělá ta hnědá RLM 81

Nedělá - ta zelená Agama je pěkně vybli.á :grin:
Ta "světlá" zelená RLM 82 údajně moc světlá nebyla. Pěkné pojednání na téma barvy je v publikacích JaPo na poslední verze 109. Jinak to špatné označení 82 a 83 je i na stránkách LuftArchiv.de
Karel Pilát

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alf » 03 úno 2006, 11:13

No teď jsem znovu kukal do modeláře č.1. Je tam to Arádo od Šebesty. Píše ale že stříkal RLM 81/83. Ten kontrast je tam super a ta zelená vypadá tak nějak "neutrálně". Ani tmavá, ani světlá.
alf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 03 úno 2006, 23:38

Zelená Tamiya XF-5 (presne !!!!) zodpovedá originálnej vzorke RLM 82.
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Pecina » 04 úno 2006, 09:47

Hansi píše:Zelená Tamiya XF-5 (presne !!!!) zodpovedá originálnej vzorke RLM 82.

Tak nad tím se nedá než pousmát - můžeš mi říct, které RLM 82 přesně odpovídá? Jakého výrobce barvy a podle čeho jsi to zjistil?

Naopak podle toho, co už před lety prohlásil p.Rozsypal z Agamy na nymburském fóru, agamy míchají podle získaných předpisů na jednotlivé barvy, proto jsou tak tmavé (žádné zesvětlování do měřítka) a na modelu rozdíl RLM 70, 71 moc nevynikne.
Navíc jak je známo, barvy neprodukoval jenom IG Farben :D a rozdíly mezi jednotlivými producenty byly. Podívej se třeba do JaPo na Bf109K in camouflage a marking a ukážou ti tam několik různých odstínů RLM 83.
Pavel Pecina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 04 úno 2006, 15:43

Pavel Pecina píše:
Hansi píše:Zelená Tamiya XF-5 (presne !!!!) zodpovedá originálnej vzorke RLM 82.

Tak nad tím se nedá než pousmát - můžeš mi říct, které RLM 82 přesně odpovídá? Jakého výrobce barvy a podle čeho jsi to zjistil?

Naopak podle toho, co už před lety prohlásil p.Rozsypal z Agamy na nymburském fóru, agamy míchají podle získaných předpisů na jednotlivé barvy, proto jsou tak tmavé (žádné zesvětlování do měřítka) a na modelu rozdíl RLM 70, 71 moc nevynikne.
Navíc jak je známo, barvy neprodukoval jenom IG Farben :D a rozdíly mezi jednotlivými producenty byly. Podívej se třeba do JaPo na Bf109K in camouflage a marking a ukážou ti tam několik různých odstínů RLM 83.

To Pavel Pecina: XF-5 zodpovedá presne RLM 82 Hellgrun, ktorú vyrábala firma Warnecke und Böhm - porovnané s originálnym vzorkovníkom uvedenej firmy a s "plechmi" pochádzajúcimi zo skutočných lietadiel.
Okrem toho XF-5 od Tamiye presne zodpovedá vzorke farby RLM 82 uvedenej v Monogram Official Painting Guide (tento vzorkovník je dodnes neprekonaný !).
XF-5 okrem toho zodpovedá aj vzorke RLM 82 vo vzorkovníku Luftwaffe official Color Chart – Luftwaffe Farbtontafel 1938 – 1945, Eagle Editions Ltd. 1998.

Na Agamu by som sa na Tvojom mieste veľmi neodvolával - Agama nie je schopná dodržať stabilitu jednotlivých výrobných šarží - čo nová šarža, to takmer nový odtieň farby. Ale tento fakt je myslím si dostatočne známy (dúfam, že som neranil city priaznivcov týchto farieb!). Agamy okrem toho považujem za problematické farby - problémy s riedením, zasychaním na tryske, problémy s bielym pigmentom a pod.

K výrobcom farieb - prečítaj si knihu Oberflächenschutzverfahren und Anstrichstoffe der deutschen Luftfahrtindustrie und Luftwaffe 1935 – 1945, Michael Ullmann, Bernard und Graefe Verlag, 2000.

P.S. Akosi dosť dobre nerozumiem, čo má spoločné RLM 82, XF-5 o ktorých som písal ja a kontrast medzi RLM 70/71, Agama a farba RLM 83 v JaPo ? :x
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Pecina » 04 úno 2006, 17:55

Hansi píše: To Pavel Pecina: XF-5 zodpovedá presne RLM 82 Hellgrun, ktorú vyrábala firma Warnecke und Böhm - porovnané s originálnym vzorkovníkom uvedenej firmy a s "plechmi" pochádzajúcimi zo skutočných lietadiel.
Okrem toho XF-5 od Tamiye presne zodpovedá vzorke farby RLM 82 uvedenej v Monogram Official Painting Guide (tento vzorkovník je dodnes neprekonaný !).
XF-5 okrem toho zodpovedá aj vzorke RLM 82 vo vzorkovníku Luftwaffe official Color Chart – Luftwaffe Farbtontafel 1938 – 1945, Eagle Editions Ltd. 1998.

Překonanost nebo nepřekonanost tebou uvedenéch vzorkovníků je věc názoru. Rád bych ho viděl, neměl jsem tu příležitost.
Rád bych věděl, kdo a jak ten odstím porovnával, jak vzal do úvahy „věk“ barvy, vnější (světlo) i vnitřní (chemické reakce) vlivy ovlivňující její stálost.
Nerozporuji, že se tamia nemůže shodovat s odstínem nějaké barvy ze vzorkovníku. Tvrdím, že nemůžeš 100% říct, že ta barva takhle vypadala tenkrát.

Na tvém místě bych se zase já neodvolával na barvu plechů letadel. Plechů z letadel mám doma několik, pokud budeš chtít ukázat cca 5 různých odstínů RLM 66, stačí říct.

Hansi píše:Na Agamu by som sa na Tvojom mieste veľmi neodvolával - Agama nie je schopná dodržať stabilitu jednotlivých výrobných šarží - čo nová šarža, to takmer nový odtieň farby. Ale tento fakt je myslím si dostatočne známy (dúfam, že som neranil city priaznivcov týchto farieb!). Agamy okrem toho považujem za problematické farby - problémy s riedením, zasychaním na tryske, problémy s bielym pigmentom a pod.

Řekl jsem to, co jsem četl na Nymburském fóru, když si lidi stěžovali na to, že jsou jejich odstíny tmavé… Jinak nekomentuji.

Hansi píše:

K výrobcom farieb - prečítaj si knihu Oberflächenschutzverfahren und Anstrichstoffe der deutschen Luftfahrtindustrie und Luftwaffe 1935 – 1945, Michael Ullmann, Bernard und Graefe Verlag, 2000.

P.S. Akosi dosť dobre nerozumiem, čo má spoločné RLM 82, XF-5 o ktorých som písal ja a kontrast medzi RLM 70/71, Agama a farba RLM 83 v JaPo ? :x

Budu se snažit si tu knihu obstarat…

Pokud jsi tomu nerozuměl, nechápu, proč jsi psal tak dlouhý příspěvek…

A kdybys nahlédnul do toho JaPo, tak by jsi věděl, že tam jsou ukázky několika odstínů zaručeně pravé RLM 83 (právě na dílech letadel – směrovky) které se liší o několik odstínů. A pokud se nepletu RLM 82 a 83 se vyráběly zhruba ve stejném časovém období. Kdybys se mohl podívat do toho nepřekonatelného vzorníku a porovnat je, abych věděl, kterou mám používat… Zrovna tak by mě zajímal zaručeně pravý odstín RLM 02.

Připouštím, že jsem upustil jedovatou slinu. Ale nemohu jinak, když slyším o zaručeně pravém odstínu…
Pavel Pecina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 04 úno 2006, 20:26

Pre dnešok by som túto tému nechal tak. Bez akýchkoľvek jedovatých poznámok doporučujem preštudovať dané vzorkovníky, uvedenú knihu (ale nielen tú) a pod. Potom sa môžeme baviť ďalej. Moja poznámka o RLM 82 (Tamiya XF-5) bola určená autorovi daného modelu, bez úmyslu vyvolať nejakú nezmyselnú polemiku. XF-5 považujem za plne zodpovedajúci ekvivalent RLM 82. Nemecké farby LW študujem už 14 rokov a viem o čom hovorím. Nechcem sa púšťať do ďalších debát v tomto príspevku a zbytočne ho zapĺňať. V prípade záujmu o nemecké farby sa o nich môžeme pobaviť cez SZ.
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Pecina » 04 úno 2006, 21:00

Hansi píše:Pre dnešok by som túto tému nechal tak. Bez akýchkoľvek jedovatých poznámok doporučujem preštudovať dané vzorkovníky, uvedenú knihu (ale nielen tú) a pod. Potom sa môžeme baviť ďalej. Moja poznámka o RLM 82 (Tamiya XF-5) bola určená autorovi daného modelu, bez úmyslu vyvolať nejakú nezmyselnú polemiku. XF-5 považujem za plne zodpovedajúci ekvivalent RLM 82. Nemecké farby LW študujem už 14 rokov a viem o čom hovorím. Nechcem sa púšťať do ďalších debát v tomto príspevku a zbytočne ho zapĺňať. V prípade záujmu o nemecké farby sa o nich môžeme pobaviť cez SZ.

OK, zítra se ozvu...
Pavel Pecina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alf » 05 úno 2006, 14:32

Báječná debata! Už jsem to nevydržel a vyhrabal to arádo ze skříně. Začínám na něm dělat a doufám že než se dostanu k camo, budu vedět čím to stříkat! Jinak v dragoňáckém návodě je ta zelená popsaná jako GS 309. Kuknul jse do prvních tabulek co mi padly do pracek (tally ho, hubrol) a podle nich to odpovídá h116/ agamaN2/ RLM71- takže asi volovina!
alf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alf » 05 úno 2006, 21:25

Tak jsem zmastil jednu motorovou gondolu a myslím že vím jak se vyhnout docela hnusnému tmelení přechodu gondola-trup. Dosedací plocha gondoly se prostě vyřízne a pak už stačí jenom zabrousit boky podle profilu křídla až to do sebe sedne. Na vzniklý spoj pak v pohodě stačí troška sekunďáku a debondér. Zadek gondoly jsem upravil podle Skrivanova návodu, ale vznikly mi tam nějaké ďoury mezi tryskama a poslední částí, tak jsem je zevnitř zalil hustým herkulesem. Fotky jsou po normálním slepení, bez sekunďáku nebo jiného "tmelu".
Přílohy
IMG_0281.JPG
IMG_0280.JPG
IMG_0277.JPG
alf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Skřivan » 09 úno 2006, 21:38

Aby bylo vidět, že se taky trochu snažím :-D
Přílohy
P2090002.JPG
Ještě je na něm práce jak na kostele :-/
Skřivan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vorvan » 09 úno 2006, 22:17

Do toho, do toho, už aby to bylo :P
But the spirit of the free world is the final dream...
vorvan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Skřivan » 10 úno 2006, 07:45

vorvan píše:Do toho, do toho, už aby to bylo :P

Ty mi snad čteš myšlenky :D
Nejsi nějaký psychtronik :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:
Skřivan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomas Turek » 10 úno 2006, 09:23

No hezký to máš, ty kluku vysoká.. ;-I

jen mě fascinují ty vyrovnané kolíčky na prádlo :-D
Tomáš "Turkys" Turek
SPL Liberec
Tomas Turek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alf » 10 úno 2006, 09:41

No vida jak se to klube! Dělal jsi něco s tou zelenou, nebo je to jen nasvícením? Zdá se mi trochu lepší, než na minulých fotkách?
alf

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno