Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

KI-45 1/48 Hasegawa

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: KI-45 1/48 Hasegawa

Příspěvekod YAMATO » 13 úno 2008, 12:17

Je to starší provedení Hei z 53. Sentai. Škoda že byl bez pohyblivého kulometu, ten sice byl prakticky na nic, ale Tórju s ním vypadal líp. Kdyby tak udělali i pozdější Hei s plně zakrytou kabinou radisty a novými výfuky...

Tei by mě dost překvapil, přeci jen to byla v lepším případě velmi málo vyráběná verse...a ani to není IMHO jisté.
Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
YAMATO

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 21 úno 2008, 11:10

Nemate nekdo podklady na "stribrne" camo tohohle ptaka (myslim i toto provednei co dela hawa). Obtisky co mam se delali na Nichimo a to je jina verze...
Ptejte se na co chcete, já na co chci odpovím.
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek Typlt » 21 úno 2008, 13:44

glock píše:Nemate nekdo podklady na "stribrne" camo tohohle ptaka (myslim i toto provednei co dela hawa). Obtisky co mam se delali na Nichimo a to je jina verze...

Ty jsi konvertoval? :grin: :grin: :grin:
Mám pocit , že v barvě kovu tenhle pták moc nebyl. Ta světlá barva je šedivá a přes to různé zelené nesmysly nebo nic.
S verzemi stačí počkat až to Hasegawa vydá. Podle modelu je to připravené na další verze. A Gawa je známa svou výtěžností forem.
Když Japonec -tak pro všechny.
Radek Typlt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sir Alron » 21 úno 2008, 16:49

Tipnul bych si že udělají všechno co udělat jde, byť něco jen v limitkách. (Když mohli udělat i Pražského Messerschmitta (Skoda-Kauba) jen to bude trvat třeba pár let.Na vlastních letadlech si přece Hawa vždy dávala vcelku záležet.)
sir Alron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tydyt » 21 úno 2008, 21:28

Jen bych doplnil informaci o verzi na bokorysu. Dle mne je to verze časnější verze Kai Tei. Pozdější měla individuální výfuky. Verze Kai Hei měla vpředu 37 mm kanon a nevím o tom, že by měla montovány šikmé 20 mm kanony. Též byla ve dvou verzích - starší - tam čouhal kanon ven z oblejšího a kratšího předku trupu a pak pozdější - tam je kanon ukryt zcela a v podstatě vypadá jako Kai Tei, akorát s dírou kanonu vpředu a bez "schräge musik".
tydyt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Houmr » 21 úno 2008, 22:15

tydyt píše:Jen bych doplnil informaci o verzi na bokorysu. Dle mne je to verze časnější verze Kai Tei. Pozdější měla individuální výfuky. Verze Kai Hei měla vpředu 37 mm kanon a nevím o tom, že by měla montovány šikmé 20 mm kanony. Též byla ve dvou verzích - starší - tam čouhal kanon ven z oblejšího a kratšího předku trupu a pak pozdější - tam je kanon ukryt zcela a v podstatě vypadá jako Kai Tei, akorát s dírou kanonu vpředu a bez "schräge musik".

Já bych dosud stál za tím, co jsem tu napsal o pár příspěvků dříve a také s tím, co napsal YAMATO. Přesně ten stroj, co je na bokorysu, mám doma dokonce na barevné fotografii. Popiska fotografie hovoří o 53. sentai (jak uvedl YAMATO) a dále popiska upozorňuje na šikmo uložené "dvacítky" Ho-5, které jsou na fotce jasně patrné.

Dle mě dostupných podkladů byly Ki-45 KAIc (tedy KAI Hei) vyráběny ve třech blocích. Letouny z prvního bloku měly sdružené výfuky. Letouny z druhého bloku měly individuální výfuky, vyvedené po obvodu krytu motoru vždy ve skupinách. Letouny z třetího bloku již měly zaplechovnáno zadní střeliště. Všechny letouny verze KAIc měly výzbroj složenou z již zmíněných 20 mm kanónů Ho-5, uložených šikmo za kabinou a poloautomatického Ho-203 (37 mm), mířícího rovně vpřed, umístěného ve spodní pravé části trupu. KAIc bylo údajně vyrobeno 477 kusů.

KAId (tedy KAI Tei) byla protilodní verze, skladba výzbroje byla identická, ale všechny tři zbraně byly zaměřeny vpřed. Letoun mohl nést 2 pumy po 250 kg.

I nadále tedy vidím nesoulad mezi tím, co Hasegawa ohlásila za verzi a co k ní zveřejnila za bokorys. Výzbroj však byla v polních podmínkách často upravována.
Houmr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin F » 22 úno 2008, 07:43

pánové, koukám, že ve verzích Nicka je docela velký bordel....

...obecně lze říct, že se verze Toryú lišily výzbrojí, na výrobní bloky se v japonském leteckém průmyslu moc nehrálo, to je spíš záležitost americká a německá. Vůbec mi není jasné, jak takové výrobní bloky identifikovat, třeba výrobní čísla jsou vždy u každé verze v řadě za sebou a neexistuje ekvivalent US označení -20 RE nebo -5 RA nebo různých boků W.Nr. známých u Luftwaffe.

Verze Kó od Otsu se dala poznat jen připohledu na spodek trupu, kde byl jiný kanon.

Verze Hei byla jak s krátkým (ranné stroje), tak s dlouhým čumákem, hlavní rozlišovací znak je 37mm kanon v přídi.

Verze Tei je podobná jako Hei, ale má navíc na hřbetě dvojici šikmých 20mm kanonů. Žádná protilodní verze neexistovala - je to tradovaný nesmysl, který se podařil vytvořit v 60. letech panu Fracillonovi.

Věc trochu komplikují polní úpravy některých mašin verze Kó, ale dají se docela dobře rozeznat.

Podoba výfuků nemá na označení verzí žádný vliv, důvodem pro zněmu označení v Japonsku byla změna výzbroje, motoru nebo velmi zásadní konstrukční změna draku stroje.

Zaplechování zadní části kokpitu je polní úprava, která měla zajistit lepší vlastnosti při boji s vysoko létajícími B-29. Prostě se vymontoval kulomet s lafetou a letadle seděl jen jeden chlápek, čímž se ušetřila hmotnost a Toryú pak lépe a radostněji stoupal...tedy žádný výrobní blok. Dobře je to vidět třeba u mašin z 5. Sentai.

Japonské letetcvo nelze posuzovat podle US, GB nebo D měřítek...
Martin F

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 22 úno 2008, 11:35

Radek Typlt píše:
glock píše:Nemate nekdo podklady na "stribrne" camo tohohle ptaka (myslim i toto provednei co dela hawa). Obtisky co mam se delali na Nichimo a to je jina verze...

Ty jsi konvertoval? :grin: :grin: :grin:
Mám pocit , že v barvě kovu tenhle pták moc nebyl. Ta světlá barva je šedivá a přes to různé zelené nesmysly nebo nic.
S verzemi stačí počkat až to Hasegawa vydá. Podle modelu je to připravené na další verze. A Gawa je známa svou výtěžností forem.

Ne ale to letadlo se mi desne libi. Videl sem Jardovu Ki-45 (je to jina verze vim) a ta kovova je tak sem si rikal.. mam jen FAOW a tam sem myslel ze ta prvni camo je NMF ale asi je to celosedivka..Taky sem z par fotek dojem na NMF.. I tak dik
Ptejte se na co chcete, já na co chci odpovím.
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin F » 22 úno 2008, 13:07

celoNMF Ki-45 v japonském letectvu neznám, existují ovšem fotky takto zbarveného stroje z amerického zajetí - nicméně to už není výsledek (ne)aktivity japonských pistolí a štětců, ale lenost yankeeů něco na to od předchozího nátěru umyté letadlo nastříkat

existuje ovšem docela hezká mašina verze Hei od 5. Sentai s NMF horními a OliveGreen spodními plochami,´hawa ji kdysi dělala v 1/72, takže se s velkou pravděpodobností objeví i v 1/48
Martin F

• Odpovědět s citací

Příspěvekod YAMATO » 23 úno 2008, 23:58

Martin F píše:Verze Kó se od Otsu dala poznat jen při pohledu na spodek trupu, kde byl jiný kanon.

Verze Hei byla jak s krátkým (ranné stroje), tak s dlouhým čumákem, hlavní rozlišovací znak je 37mm kanon v přídi.

Verze Tei je podobná jako Hei, ale má navíc na hřbetě dvojici šikmých 20mm kanonů. Žádná protilodní verze neexistovala - je to tradovaný nesmysl, který se podařil vytvořit v 60. letech panu Fracillonovi.

Moment...Ko je jasná, 2 x 12,7 mm v přídi a 1 x 20 mm v trupu...Otsu, bitevní, podle většiny zdrojů 1 x 37 v trupu a 1 x 20 mm v přídi...Hei, protibombardérová, 2 x 20 šikmé a 1 x 37 mm v trupu, příď prázdná pro předpokládanou montáž radaru (některé snad zde měly improvizovaně 1 x 20 mm). Bitevní Tei asi spíš opravdu jen výmysl nebo záměna za sebevražebné stroje vybavené závěsníky...mimochodem, napadá někoho, proč zrovna Torju neměl standardně možnost nést pum, a to ani u bitevní verse?

Jaká měla být výzbroj "tvé" Hei? A jaké bylo její určení? Případně zdroj těchto dat?
YAMATO

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Houmr » 24 úno 2008, 00:31

Prameny, ze kterých jsem čerpal já, se shodují s tím, co tu právě napsal Yamato.

Jak to tedy je? Nechci se dohadovat a přít, chci se to dozvědět ;)
Houmr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Houmr » 24 úno 2008, 14:39

Tady jsou nové dekály AVI Print na Ki-45:
http://www.aviprint.cz/obr/n48016.htm
Houmr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin F » 26 úno 2008, 07:51

YAMATO píše:
Martin F píše:Verze Kó se od Otsu dala poznat jen při pohledu na spodek trupu, kde byl jiný kanon.

Moment...Ko je jasná, 2 x 12,7 mm v přídi a 1 x 20 mm v trupu...Otsu, bitevní, podle většiny zdrojů 1 x 37 v trupu a 1 x 20 mm v přídi...Hei, protibombardérová, 2 x 20 šikmé a 1 x 37 mm v trupu, příď prázdná pro předpokládanou montáž radaru (některé snad zde měly improvizovaně 1 x 20 mm). Bitevní Tei asi spíš opravdu jen výmysl nebo záměna za sebevražebné stroje vybavené závěsníky...mimochodem, napadá někoho, proč zrovna Torju neměl standardně možnost nést pum, a to ani u bitevní verse?

Jaká měla být výzbroj "tvé" Hei? A jaké bylo její určení? Případně zdroj těchto dat?

knihy, ze kterých jsem čerpal mám doma, dostanu se k nim vbe středu večer, takže vyčerpávajícím způsobem odpovím ve čtvrtek...nepamatuju si zejména označení kanonu na spodku trupu verze Otsu

...nicméně už teď můžu říct, že verze Hei má v přídi 37mm kanon, prázdné místo v přídi pro případnou zástavbu radaru neměl ŽÁDNÝ Ki-45 - o této zástavbě se uvažuje jen v rovině teoretické. Verze Hei je těžká stíhačka. Verze Tei NENÍ bitevní, ale více vyzbrojená těžká stíhačka (přidány ony šikmé kanony na hřbet trupu). Nevím, z čeho přesně čerpáte, já čerpám z japonských zdrojů, mrkněte se třeba do Model Artu věnovaného JPN nočním stíhačkám....
Martin F

• Odpovědět s citací

Příspěvekod YAMATO » 27 úno 2008, 16:29

No jsem moc zvědav, protože toto úplně odporuje všemu z dostupnější (tj. nejaponské) literatury. Bohužel nevím, kde mi leží Bunrin-do...asi jsem ho kdysi půjčil a je fuč .

Nicméně něco na tom asi bude, už jen ona vymyšlaná protilodní Tei ledacos napovídá. No nechám se překvapit.
YAMATO

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin F » 28 úno 2008, 09:52

slíbil jsem přehled verzí....takže

Ki-45Kai Kó - 2 x Ho-103 ráže 12,7mm v přídi, 1x Ho-3 ráže 20mm pod trupem, 1x Typ 98 ráže 7,92 v zadním kokpitu

Ki-45 Kai Otsu - totéž jako u verze Kó, jen kanon Ho-3 na spdku trupu byl nahrazen kanonem Typ 94 ráže 37mm

Ki-45 Kai Hei - 1x Ho-203 ráže 37mm v přídi, 1x Ho-3 ráže 20mm pod trupem, 1x Typ 98 ráže 7,92 v zadním kokpitu (ten mohl být v rámci polních úprav odstraněn), zde existovaly i mašiny s kratším čumákem, ze kterého ten kanon trčel, ale šlo pouze o prototypy této verze.

Ki-45 Kai Tei - 1x Ho-203 ráže 37mm v přídi, 2x šikmo montované Ho-5 ráže 20mm za kabinou pilota, 1x Typ 98 ráže 7,92 v zadním kokpitu (ten mohl být v rámci polních úprav odstraněn), není montován Ho-3 na spodku trupu.

Ki-45 Kai Bo - zhruba 10 mašin, které měly být v armádním zkušebním středisku na přelomu let 1944 a 1945 upraveny pro nesení radaru TaKi-4 v přídi, zde jde o přestavbu už existujících Hei a Tei.

und...das its alles, Jen pro zajímavost - Japonci nazývali zbraně ráže 12,7mm kanony a nikoliv kulomety, jak je zvykem v našich zemích
Martin F

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse