Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Tenká čára Triplexem

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Tenká čára Triplexem

Příspěvekod PetrS » 07 úno 2008, 18:44

Mám Triplex II., tryska 0,35. Kompresor MGF SHH1. Zkouším tenkou čáru. Chvíli se mi dařila. Stačí okolo 1 mm. Pak začala pistole spíš prskat. Zkoušel jsem čistit trysku, znova ředit barvu, měnit tlak od 0,5 po 1,5 baru. Optimum mi přišlo asi 0,7 baru. Problém je v tom, že pistole nestříká souvisle. Vždycky vyprskne nějakou barvu, pak nic a pak zase, takže místo čáry je to řada fleků, mezi kterými je časová prodleva i deset vteřin. Kde může být chyba? Barvu ředím tak 1/4, spíš od oka ale neřekl bych, že tam bude problém, protože jsem chtěl tu čáru lehkou (decentní očouzení křídla od kulometů) a tak jsem jí naředil víc. Když pustím do pistole víc barvy, stříká normálně ale pak už to samozřejmě není tenká čára ale rozptyl na plochy...
PetrS

• Odpovědět s citací

Re: Tenká čára Triplexem

Příspěvekod petr marek » 07 úno 2008, 19:37

jakou pouzivas barvu?
posledni dokoncene: P-39 Aircobra, Eduard, 1/48
Avia BH-11 Směr1/48
Fairey Swordfish Tamiya 1/48
na stole: Hansa - Brandenburg W.29 WNW 1/32
Instagram Marek Models
petr marek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Jezl » 07 úno 2008, 22:51

Nevim jak presne funguje triplex, ale me se neco podobnyho delo u Sotara. Asi pred tydnem jsem prisel zahade na kloub. Pri cisteni pistole ji nejdrive prostrikavam a pak jsem obcas vyndal jehlu, znovu nalil redidlo, nechal ho zatect i dozadu do tela pistole (odkud krasne vyhnalo spoustu dalsi spiny). Chyba byla to nateceni redidla dozadu do tela pistole, protoze se dostalo az k privodu vzduchu, takze pri naslednem strikani s proudem vzduchu sem tam prilitla i kapicka redidla a ja myslel ze me z toho trefi slak.
Nicmene problem muzou byt hrudky nebo jine necistote v barve/redidle. Nebo i neco jinyho :-D
Honza Jezl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mobba » 07 úno 2008, 23:11

Mě zase potkal podobný problém u Hansy (tryska 0,2). Zadrhávala jehla o těsnění uvnitř tělesa pistole a místo čáry to flusalo kapky. Stačilo pootočit tak o půl otáčky matici, která tlačí na těsnění, aby jehla lehce prošla, ale ještě byl prostor utěsněný.
Dušan "mobba" Bálek
mobba

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 606_hayes » 08 úno 2008, 00:53

ked sme pri tenkych ciarkach a linkach, mam fengdu 130e, pouzivam tamiya akrylove a riedim to tak odoka ale zhruba 1:3 az ku 4, a teraz som z toho jelen ci je potrebne na tenke linky mat velmi nariedenu farbu a vysoky tlak alebo velmi nariedeny farbu a nizky tlak alebo hustu farbu a vysoky alebo nizky tlak?
ak som uplne mimo tak to prosim zmazte,
vdaka za rady
Chceš zdravý rozum? Dám ti svůj, Bůh ví, že ho nepoužívám
viewtopic.php?f=57&t=115467
viewtopic.php?f=7&t=106183
viewtopic.php?f=6&t=109830
viewtopic.php?f=7&t=96254
606_hayes

• Odpovědět s citací

Příspěvekod assasin » 08 úno 2008, 03:48

ja ked potrebujem tenke linky tak pistol najprv poriadne precistim. potom donej nalejem riedidlo a do neho neho roypustim ferbu ktoru nanesiem na stetec a tam ju aj roymiesam. riedenie je teda asi tak 1:7. a potom striekampri tlaku priblizne 0.5 az 0.6 baru. ahlavne treba dat dole korunku z pistole a nastavit co najmensi doraz
assasin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rostislav Axmann » 08 úno 2008, 09:29

při 0,6?? a to ti jde...ja stříkám lihovou agamou (ano ředění bude podobné tomu tvému, 1:5) ale tlak mi pod 2 :D (vím, jsem kacíř) nejde... a pohoda

a mám triplexe 0.35
Rostislav Axmann

KPM Opava http://kpmopava.cz

KPM Karviná http://kpmkarvina.wz.cz/
Rostislav Axmann

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Jezl » 08 úno 2008, 09:49

Ano, pri tlaku 0,6 naprosto v pohode. Pri 2 ti to musi odfouknout letadlo a chtel bych videt pri tomhle tlaku milimetrovou caru na plastiku - to ti fakt jde?

Jinak urcite strikat naredenou barvu a tlak ja davam spis mensi - pod 1 bar. ALe nekteri to tu zjevne davaji i s vetsim tlakem :-D
Honza Jezl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrS » 08 úno 2008, 10:22

Nikdy jsem nečistil tělo pistole (tím myslím co to se nedá tak snadno rozmontovat) a používám jí dva roky. Může být uvnitř špinavá a ztěžovat plynulý chod jehly? V návodu je napsáno, že toto čištění by měli dělat v servisu. Tohle jsem stříkal zrovna Revellama (syntetiky) a jak říkám, dvě čárky se mi krásně povedly a zbytek už nešel. Agamy lihovky snesou téměř všechno ale u syntetik by to s tlakem kolem 2 určitě nešlo. Taky nevím, jestli se dotažením té matice vzadu na triplexu nějak reguluje hladký chod jehly ale neřekl bych. Myslím, že slouží jen pro pevné uchycení jehly, aby se tam samovolně nepohybovala.
PetrS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Jezl » 08 úno 2008, 10:34

Ja nepsal, ze jsem to rozebiral a cistil telo pistole, ale ze jsem vyndal jehlu, do nadobky na barvu nalil redidlo, naklonil pistoli vzad a nechal redidlo natect dozadu do tela pistole, odkud se vyplavilo hodne sajrajtu...ale redidlo nateklo i se sajrajtem kam nemelo - k privodu vzduchu.
Honza Jezl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Michalko » 08 úno 2008, 11:12

PetrS: Tou maticou vzadu len zafixuješ ihlu, aby sa hýbala so spúšťou. Skús ju opatrne trochu viac dotiahnuť, či len ihla neprešmykovala. Ale myslím skôr, že zasychala farba na tryske.
David Michalko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrS » 08 úno 2008, 13:27

Je fakt, že občas jsem si všimnul, že konec jehly byl potažený pigmentem, tak jsem ho setřel uchošťouchem a pak to bylo chvíli trošičku lepší. Ale ne pořád. někdy zůstávala čistá. Jak zabránit tomu zasychání? Zpomalovač je u revellek blbost. Víc naředit? Ale je to jen možnost, nemyslím že to nutně musí být ten problém. A tu matku mám pořád na fest.
PetrS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Michalko » 08 úno 2008, 13:54

Skúsil by som trochu viac nariediť farbu. A maj počas striekania po ruke jemný štetec namočený v riedidle a sem tam s ním očisti trysku a ihlu. Potom ale odfúkni niekde na papier a až potom pokračuj v striekaní. Ja mám tiež triplex a takýmto spôsobom predchádzam tomu prsknutiu. Ešte si skontroluj, či nemáš zdeformovanú trysku. Iný možný dôvod ma už nenapadá.
David Michalko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jiří ščučka » 08 úno 2008, 17:09

používám ten sám triplex co máš ty a pro supertenký hady doporučuju vysšší tlak a naředění barvy,pak lze dosáhnout i hady tenčí než milimetr

velmi se mi pro tento účel osvědčily tamyie ředěné lihem protože zasychají na povrchu okamžitě a i v brutál naředění dobře kryjou
Přílohy
marderVI.JPG
triplex II + tamyie
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
jiří ščučka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Kopecký » 08 úno 2008, 17:52

já teda s GSI nafoukám při 0,7 Baru kolem 0,6mm čáru v klidu... ředím cca 1/3 a hlavně mám sundanej difuzor.

při dvou atmosférách musíte foukat děsně rychle ne? jinak to rozfoukne barvu po celým modelu...

Při 0,7 si v pohodě a pomalu foukám kam chci...

Ale asi to každýmu vyhovuje jinak...
KOPECKY SCALE MODELS FB
KopeckyScaleModels
Honza Kopecký

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna