Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Zvýraznění paneláže

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod herr66 » 05 led 2006, 11:51

Ono s tím "stínováním" a zvýrazňováním paneláže to není tak jednoduché. V mnoha případech moderní US jety vypadají jako z výprodeje v bazaru, samý flek a mnohdy i špína. Myslím, že je důležité koukat na fotky skutečného eroplánu.
Jako příklad dávám fotku F-16AM z nasazení v rámci operace Enduring Freedom. Existují i mnohem olétanější stroje.
Přílohy
030916-F-0000S-002.jpg
herr66

• Odpovědět s citací

Příspěvekod herr66 » 05 led 2006, 12:00

Hammer píše:Dotaz: surfacer, jak jsem pochopil, je nějaká hustější barva, kterou se zaplácávají škrábance na plastiku, jo? Ta Avie se v tom musí prostě vymáchat a to třikrát po sobě. A když mě naštve, tak ji v tom utopím. K čemu ještě slouží surfacer a jak se to vůbec používá, jaké je to balení (sprej, tuba, plechovka?).

Surfacer je stříkací tmel, ale dá se i nanášet štětcem. Dělá se ve třech "hrubostech" 500 - vhodné pro techniku, 1000 - pro letadla a 1200 - vysoce lesklé díly (karoserie aut...).
Pokud chceš sjednotit povrch modelu a odstranit drobné vrypy po broušení, je vhodné s ním nastříkat celý model. Když chceš odstranit nebo zjemnit nejakou hrubší linku, stačí na to místo ho nanést štětcem.
Pokud se nepletu, tak se vyrábí jak v lahvičce, tak i ve spreji.
herr66

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 05 led 2006, 12:13

Vyrabi se v lahvicce i ve spreji.
Jemny surfacer (1000, 1200) je navic vyborny jako zakladni barva. Ma perfektni kryvost a nasledny nastrik na nem lepe drzi. Zvlast vychytany je bily surfacer, ale ten je jenom ve spreji (a ja s tim neumim delat).
Víťa Výmola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 05 led 2006, 12:17

Abych se jeste vratil ke stinovani (apd.).
Teprve nedavno jsem pochopil, o co ma pri modelareni jit:

Model nema vypadat jako skutecne letadlo 72x zmensene, ale ma vyvolavat dojem skutecneho letadla.

Zcela souhlasim s tim, ze pokud ma spara na letadle 2mm, tak jeji spravne modelove meritko je 0.03mm. Jenomze, to uz neni zadna spara a model, jakkoliv meritkove spravny, bude vypadat neskutecne divne. Totez se da rict o stinech, opryskani, prumeru kanonu a mohli bysme pokracovat...

Cimz netvrdim, ze se to obcas neprehani - prehani a dost. A to se ani nebavime o technice, tam se vyrabi "modely" jezdicich srotu :grin: .
Víťa Výmola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vorvan » 05 led 2006, 13:34

Hammer píše:Tak jsem to zkouknul na tom hyperscale: ta Dora je skvělá, skvělá a ještě jednou... herdek, v jakém je to měřítku?

1/32 :)
Ten Tempest vypadá čistě, dobře, ale buď zase blbě vidím, nebo je to blbě prodané. Já bych si fakt nedovolil srovnávat podle těch fotek, který model je lepší. Sorry, už Tě raději nebudu prudit.
:-D
Ale co vidím je, že to stínování, pokud tam nějaké vůbec máš, je naprosto přirozené. Spáry totéž. Takhle to má nějak vypadat.

Ď za pochvalu co se Tempesta týká a s focením se polepšim, už nevímpokolikáté slibuju :grin:
No a teď to hlavní: s klukem po těch letech, co jsem nic nedělal, stavíme "nějaký jednodušší model". Já vůl vytáhnul od Kovozávodů Avii S-199. Ta mašina má dva primáty: je to vůbec nejhorší stroj, co čs. letectvo údajně mělo a zcela jistě je to nejhorší model, který jsem měl v pazourech.

:lol: Neboj, jsou i mnohem horší http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?t=1561 :shock: :shock: Nicméně ta Avie rozhodně není "nějaký jednodušší model". :lol:
But the spirit of the free world is the final dream...
vorvan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 05 led 2006, 13:47

vorvan píše:
Hammer píše:Tak jsem to zkouknul na tom hyperscale: ta Dora je skvělá, skvělá a ještě jednou... herdek, v jakém je to měřítku?

1/32 :)

Tak to bych byl taky frajer... no, raději budu držet hubu.

:lol: Neboj, jsou i mnohem horší http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?t=1561 :shock: :shock: Nicméně ta Avie rozhodně není "nějaký jednodušší model". :lol:[/quote] :lol:

Toho chci, to je můj šampion, já vám, kluci, ani na dnešní noční snad neusnu!!! :lol: To je fakt na posrání, tam by se musel udělat obličej z druhé strany hlavy, pokud by pacouš předtím nepodlehl tomu pitvání.
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
gen. Georg S. Patton, velitel 3 US Army v Evropě
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 05 led 2006, 13:55

for Her66: já si chvíli po tom, co jsem to dopsal a odeslal na tu F-16 vzpomenul. Lítám na komplu Falcon4, mám nalítaných nějakých 800 hodin a od F-16 mám asi tunu fotek. Ta jeho hřbetní paneláž je příkladem toho, jak může být stínování realistické. No jo, no... Díky za radu ohledně toho surfaceru.
Přesto mě to ještě nedá: je mě jasný, že když to stříknu )jde to i pistolí, že ano?) nemusím se dál o nic starat, ale když použiju ten štěteček, zcela určitě se netrefím jen do škrábance. Víš o čem mluvím? Prostě co s tím zbytkem okolo? Setřít, ale kdy? Nebo vybrousit po vyschnutí?
for Arrcos: souhlas, spáry nebudou modelově tenké nikdy, ale nesmí se to přehánět.
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 05 led 2006, 14:06

Bud pockat a po vyschnuti vybrousit a nebo vzit redidlo a prebytecny surf setrit.
Víťa Výmola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod herr66 » 05 led 2006, 14:09

Hammer píše:for Her66: já si chvíli po tom, co jsem to dopsal a odeslal na tu F-16 vzpomenul. Lítám na komplu Falcon4, mám nalítaných nějakých 800 hodin a od F-16 mám asi tunu fotek. Ta jeho hřbetní paneláž je příkladem toho, jak může být stínování realistické. No jo, no... Díky za radu ohledně toho surfaceru.
Přesto mě to ještě nedá: je mě jasný, že když to stříknu )jde to i pistolí, že ano?) nemusím se dál o nic starat, ale když použiju ten štěteček, zcela určitě se netrefím jen do škrábance. Víš o čem mluvím? Prostě co s tím zbytkem okolo? Setřít, ale kdy? Nebo vybrousit po vyschnutí?
for Arrcos: souhlas, spáry nebudou modelově tenké nikdy, ale nesmí se to přehánět.

F-16 patří mezi mé nejoblíbenější stroje :D Fotek a publikací na ni mám plno. Falcona 4.0 mám, ale nemám na to čas :(

Když přetáhneš se surfacerem není problém, po zaschnutí ho přebrousíš jemným šmirglem.
herr66

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 05 led 2006, 17:02

jinak máme stránky k Falconu a to http://www.falcon-4.com, mrkni na ně. Falcon má teď novou modifikaci a to Falcon4 : Allied force, která má už čtyři patche a furt to není totéž, jako FF série starého Falcona.

K tomu tmelu: byl jsem se mrknout na ten polyesterový dvousložkový tmel, stojí to 240,-Kč, ale je to kilovka!!!! Je to levný, to je fakt, ale k čemu tolik? Asi pošlu dceru do Kyjova pro tu Tamiyi, nevíte za kolik to je? Jsem totiž po vánocích poněkud soudruh Švorc.
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Desert Rat » 05 led 2006, 20:37

Èis
Desert Rat

• Odpovědět s citací

Příspěvekod herr66 » 06 led 2006, 09:58

Hammer píše:jinak máme stránky k Falconu a to http://www.falcon-4.com , mrkni na ně. Falcon má teď novou modifikaci a to Falcon4 : Allied force, která má už čtyři patche a furt to není totéž, jako FF série starého Falcona.

Díky za odkaz, velmi zajímavé! Falcon patří mezi má nejoblíbenější letadla :-D Také proto mám tři rozdělané a plno dlaších v krabicích ve skříni :twisted:
herr66

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Brzobohatý » 10 led 2006, 14:38

Nezkoušel jste někdo pro zvýraznění paneláže použít vodové (temperové ?) barvy? Kupuju si SAMi a tam to britové dost používají, napatlou všchny spáry water color (ředěno vodou s trochou přípravku na mytí na snížení povrchového napětí), nechají zaschnout a pak to vlhkým hadříkem setřou. Tím pádem by odpadl problém prožírání se olejovek přes laky. A ty modely vypadají pěkně. :wink:
Jirka Brzobohatý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 10 led 2006, 15:12

No ano, spravny dotaz. Proc se vlastne pouzivaji olejovky a ne treba vodovky?
Víťa Výmola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter DeSnek » 10 led 2006, 15:22

Hmmm asi proto, ze nejaky MiG je vystudovany akademicky malir a nic jineho jak vodovky proste nezna ...
A ostatni se opici ...

:grin: :grin: :grin:

Nebo proto, ze nejaky borec prisel na to, ze benzin dobre vzlina a delaji se jednodusse s tim cary a kouzla jako z Bradavic ...

Ale vazne vzato, nekoho pro pouziti vodovek muselo napadnout pouzit "jarovou" vodu pro snizeni napeti a dobre rozlevani po povrchu barev, protoze voda nechce barvy moc smacet ...

Takze shrnuto a podtrzeno ... Je to otazka odzkouseni si toho, co ti vyhovuje ...
Aneb, pridej se mezi sortu eksperimentatoru ala Kubrt ...

:D :D :D
Nejsem tak blby, jak vypadam na fotkach ... v realu jsem blbejsi ... !!!
Aneb - Murphy musel byt optimista ... a optimiste by se meli strilet ... !!!
Je lepší být souzen dvanácti, než nesen šesti ...
Peter DeSnek

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna