Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Akrylové laky VMS - dotaz

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Akrylové laky VMS - dotaz

Příspěvekod Chadima » 27 říj 2022, 14:41

Zdravím pánové, používá někdo akrylové laky VMS ? Jsou fajn,ale zajímalo by mě, jak čistíte pistoli ? Já použil jak originál čistič VMS tak originál ředidlo, ale pořád to lepí. Poradí někdo ?
Díky moc. Jaroslav Chadima
Chadima

• Odpovědět s citací

Re: Akrylové laky VMS - dotaz

Příspěvekod Vasek » 27 říj 2022, 14:58

Pouzivam technicky lih.
Vasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Domingo90 » 09 led 2025, 07:35

Zdravím modeláři,

Mám dotaz na ty, kteří používají lesklý lak VMS Top Coat. Po mnoho laborací s tlakem a tryskami nemohu najít dobrý způsob, jak tento lak prohnat přes pistoli. Chris z VMS psal, že tento lak přímo z lahvičky lze stříkat i jehlou 0.3, ale pistole musí být dokonale hloubkově vyčištěna. Všude se píše tak 20-30 PSI při jehle 0.4mm. Já mám 0.5mm a docela bojuji s tim, že když chci dát druhou vrstvu mokrou (po první tenké), tak stále se mi objevují matnější místa, takže musím stylem „přestřik” abych udělal pistolí nový tah. Stále mi přijde, že to nejde z pistole tak, jak by mělo. Pokud dám větší tlak, tak mi někdy přijde, že ten lak než dopadne na model, uschne dříve.

Máte s tímto lakem někdo zkušenosti? Zatím jsem teda neředil ani nepoužíval retardér, když to „prý“ má jít rovnou z lahve. :) Nechci aby to ztratilo vlastnosti.

Díky za postřehy.
“It’s all the same if it rains or not.”
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Domingo90

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mikeš2 » 09 led 2025, 13:09

https://www.youtube.com/watch?v=jHEfGeKsj5c&t=867s
Mikeš2

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek A » 23 črc 2025, 13:53

Měl jsem stejné problémy, jako Domingo. Chvíli to stříkalo, chvíli ne. Vždycky jsem ochoten hledat chybu na své straně, ale tady fakt nevím, co bych mohl udělat špatně, když se to jen protřepe a naleje do pistole. Průměr trysky i tlak je od výrobce jasně daný, tak zbývají poslední dvě věci, co mě napadly: vadná šarže laku, nebo typ pistole. Třeba u takto hustého laku záleží na tvaru jehly a trysky.

Zkusil jsem před stříkáním popotáhnout jehlu asi o centimetr dozadu a zajistit v této poloze (víc ne, aby neprotékal lak dozadu do mechanismu). Tím se špička jehly vůbec nenachází v trysce a vlastně jsem si vyrobil jednočinnou pistoli. Výsledkem je krásný široký proud laku jako na demonstračním videu u výrobce.

Vyzkoušel jsem to jen rychle dnes ráno a pak jsem musel do práce, takže ještě nemůžu dělat velké závěry. Ale těch pár minut působilo docela nadějně.

Použil jsem pistoli Gaahleri GHAD-68 s tryskou 0,5 mm, kterou jsem si pořídil právě na takové experimentování s laky a surfy.
Radek A

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek A » 24 črc 2025, 20:14

Dnes večer jsem nasadil trysku 0,38 mm, abych to přece jen příliš nepřehnal, přestavil pistoli do "jednočinné" konfigurace, a zkusil stříknout testovací model. Přesně podle linkovaného videa jsem to nakrmil, až jsem měl pocit, že už je to kurňa moc. Šlo to úplně bez problémů. Zda se lak osvědčí, to uvidím po zaschnutí. Ale problémy se stříkáním řeší vhodná pistole nebo trik s povytažením jehly.
Přílohy
avia_vms.jpg
Radek A

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chadima » 24 črc 2025, 22:08

Zdravím, mohl bych se zeptat, čím pistoli čistit? Laky mě fungují bezvadně, ale origoš čistidlo je na dvě věci...Funguje mi voda z kohoutku, ale ... Díky za opověď. ;-I
Chadima

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek A » 24 črc 2025, 22:12

Jemně to profouknu a probublám origo ředidlem, pak mohutně lihem. Většinou i vykoupu trysku a krytku v lihu a otřu jehlu lihem. Ale já s tím lakem začínám.
Radek A

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna