Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ 100 let československého letectví
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Avia BH-7B, 1:72, Airmastr

Pravidla fóra
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Avia BH-7B, 1:72, Airmastr

Příspěvekod standa_ent » 12 čer 2024, 10:16

Jedná se o resinovou tištěnou stavebnici. Stavebnice má jen několik dílů. Oproti předchozím stavebnicím, má tato přepracovaný systém uchycení dílů k podpěrám, takže zmizel zásadní problém — jak díly z podpěr vystříhat, aby se z něj resin neštípal (teď už jsou tak upraveny i všechny předchozí modely a tisknou se s těmito podpěrami, které jsou prakticky vlasové, ale přesto dostatečně drží geometrii modelu při tisku).

Trup je téměř celý v jednom kuse (kryt motoru je zvlášť) — na obrázku je na trupu jen posazený. Stejně tak podvozek — na obrázku je na něm trup jen posazený - nic není ještě slepeno. Kola jsou s výpletem. Byť jsou „špice" téměř vlasové, jsou dostatečně pevné.

Podle dostupných zdrojů byl letoun celý nastříkán bílou barvou. Jediné, v čem nemám úplně jasno je interiér, protože jsem nedohledal žádnou fotku, která by ukazovala, jak například vypadala přístrojová deska. Vzhledem k tomu, že se jednalo o závodní speciál, předpokládám, že tam bude jen to nejnutnější.

Smutná historie letounu je všeobecně známá - přestože byl favoritem rychlostního závodu v roce 1924, narazil při rozjezdu na nivelační kolík, převrátil se na nos a tím jeho existence prakticky skončila.

Model je k dispozici jak v 1:72, tak i v 1:48.
Přílohy
BH7B 01.jpeg
BH-7B kola
BH7B-kola.jpeg
BH-7B
Původně jsem si chtěl jen tak pro radost složit pár kousků a připomenout si koníček z dětství. Když jsem byl malý, představoval jsem si, jak mám kompletní sbírku podle knihy Letadla československých pilotů v 1/32. Pak jsem přišel na to, že je to nereálné. Nicméně už to mám skoro kompletní, akorát v 1/72 (aktuálně 665 postavených).
standa_ent

• Odpovědět s citací

Re: Avia BH-7B, 1:72, Airmastr

Příspěvekod standa_ent » 12 čer 2024, 10:44

Ještě jedna fotka, kde jsou lépe vidět vypletená kola - model 1:72.
Přílohy
BH7Bkola2.jpeg
Ještě jedna fotka, kde jsou lépe vidět vypletená kola - model 1:72
Původně jsem si chtěl jen tak pro radost složit pár kousků a připomenout si koníček z dětství. Když jsem byl malý, představoval jsem si, jak mám kompletní sbírku podle knihy Letadla československých pilotů v 1/32. Pak jsem přišel na to, že je to nereálné. Nicméně už to mám skoro kompletní, akorát v 1/72 (aktuálně 665 postavených).
standa_ent

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vrazel » 12 čer 2024, 12:35

Díky za fotky modelu. Vypadá to, že na něm není žádný rast z tisku - je to tak?
Obrázek
Dušan Vrážel - Čs. letectvo 1918 - 1939
Letov Š-328v.4, Avia B-222, Avia B-422, Aero A-300
vrazel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standa_ent » 12 čer 2024, 14:46

vrazel píše:Díky za fotky modelu. Vypadá to, že na něm není žádný rast z tisku - je to tak?

Tyto díly jsou zatím neupravované — tedy tak, jak je to vytištěno a rastr tam není okem vidět (foťák občas vidí i takový, který tam prostě okem nevidím). Dám Vám sem ještě fotku HC-3A v 1:48 (tedy poměrně velký tištěný kus), na které je ten povrch vidět ještě lépe.

To je jeden z důvodů, proč nám to všechno tak dlouho trvalo. Já jsem nebyl spokojený s tím, že je to vytištěno „nějak", ale snažili jsme se tisk vychytat tak, aby byl co nejlepší a rastr tam pokud možno nebyl. Jsou ještě místa, kde se občas objeví (zejména velké nezakřivené plochy), ale není to nic, co by nespravil surfacer nebo jemné přejetí smirkem.

Největší výzvou bylo vymyslet podpěry tak, aby byly dostatečně pevné a přitom by se jich dalo lehce zbavit. To se povedlo a i všechny předchozí modely se teď takto předělávají, protože to odstraňování bylo opravdové peklo.
Přílohy
HC-3A.jpeg
standa_ent

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pardubak » 21 čer 2024, 14:51

Ta Avie je krása, moc povedené =D>
Moje portfólio na Scalemates
pardubak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Malý » 28 říj 2024, 11:25

Tak co si pamatuji za připomínky, než Modelforum zkolabovalo. Co se barvy týše, Šorel uvádí bílou, v publikaci Letadla Avia od Marcela Sezemského je ubedena světle krémová barva. Co se větrného štítku týče, ten ve stavebnici samozřejmě je. Nějaká krytka před pilotem mi jaksi nedává smysl. Už tak prd před sebe viděl. spíše to vidím na nějaký divný lom světla na tom čelním štítku. Publikaci od Jakabu mám objednanou, tak uvidím, co se z toho dá vyčíst, Ony špalky jsou opraveny. Opravdu tam ty závěsy nejsou vidět. Na jiných letadlech ano, zde ne. Hlavně podotýkám, že ve všech případech jde o testovací stavbu, jak díly vypadají a jak jdou dohromady a jaké to bude po nástřiku barvou (zda se nějak výrazně projeví rastr). Ono nelícování levého křidélka je moje chyba při stavbě. Tak pár nědokonalých fotek, jak to celkově vypadá.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
https://www.facebook.com/profile.php?id=100086948331498
https://www.airmastr.com/
Olda Malý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 29 říj 2024, 09:05

S tím štítkem počkejme na publikaci. Pak bych pokračoval v diskusi. (Ale já to tam vidím 8-) )
P.S. Poslal jsem SZ.
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Degu » 29 říj 2024, 12:23

Uprostřed kuželovitý kryt, po stranách průhledný štítek. Horní plochy bez startovních čísel.
Přílohy
Avia BH7b T.jpg
Avia BH7b B.jpg
Degu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 29 říj 2024, 13:15

Degu píše:Uprostřed kuželovitý kryt, po stranách průhledný štítek. Horní plochy bez startovních čísel.

To je přesně ta fotka. Díky!
Mimochodem, je tam vidět i vybrání křídla u trupu, a tvar křídla/trupu před pilotní kabinou. A před plechem štítku jsou dvě kruhové inspekční krytky, z každé strany kuželovitého krytu.
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Malý » 29 říj 2024, 18:00

No, tak teď jsme doma. Bohužel mi ta publikace od Jakabu unikla, tak jsem čerpal z podkladů co mám. Jedinou kloudnou fotku na tuto partii mám tuhle a z ní jsem to opravdu nevyčetl:
Obrázek
Samozřejmě optavím.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100086948331498
https://www.airmastr.com/
Olda Malý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 29 říj 2024, 18:48

Prima, to bude fajn (:)
Podívej se prosím opravdu ještě na plochu křídla mezi motorem a kokpitem. Ten kužel před kokpitem vypadá, že je součástí plechového krytu na šířku trupu, délka cca 1/3 hloubky křídla. 3D tvar přechodu je vytvořený právě v tom plechu. To je vidět na tvém snímku. A zbývající část vypadá na 2D potah plátnem, kde je přechod z žebra křídla do menšího žebra na trupu. Bez složitého průniku ploch jako na modelu. Mám na mysli na modelu ty dva oblouky průniku křídla do středové části. Neumím si moc představit, jak by to vyrobili ze dřeva a plátna.
Křídlo má ještě u trupu zkosené ukončení, odtokovka nejde rovně až do trupu. Je to vidět na všech třech dobových fotkách.
Pokud by potom byla možnost za nějakou rozumnou cenu dokoupit nové křídlo, budu rád.
A jak jsem psal do SZ, bylo by fajn do modelu přidat i potažená kola, jak byl eroplán připravený pro závod. Protože to vypadá, jak kdyby plátno natáhli přes pneumatiky, v podstatě to kolo obalili. Není vidět žádný přechod mezi ráfkem a pneumatikou.
Tak díky, a budu se těšit.
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Degu » 30 říj 2024, 10:01

Model vypadá velmi pěkně už teď =D> a pokud bude sériová stavebnice upravená podle fotek, tak si jeden kousek rozhodně musím koupit! :)
Degu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod StandaK » 31 říj 2024, 12:26

Kapotáž přídě byla v podstatě identická, jako u BH.21 (samozřejmě s výhradou prolisů kvůli kulometům a dělení deklů). Ostatně to mělo identický motor. Takže na horním deklu by BH.7 měla mít i šestici oválných otvorů a na shodných místech jako BH.21 (ale i BH.17) inspekční krytky. Tvar přídě u BH.17 a BH.21 poměrně dosti kopíruje právě předchozí avie řady BH.6 a BH.7, resp. poté BH.8, neboť z nich prakticky konstrukce trupu a zástavba motoru vychází. BH.17 přímo, u BH.21 pak už zmizelo jen zaoblení boků trupu. Při absenci podkladů je tedy možno v detailech vycházet i z těchto typů.
StandaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 31 říj 2024, 20:28

Kapotáž přídě lze myslím omrknout i na sesterské BH-7A, na kterou je fotek celkem dost. Například na levé straně pod výfuky byly čtyři otvory, které se dají najít i na méně kvalitních záběrech BH-7B. Jinak doporučuji ještě opravit tvar závodního čísla 1, jeho základna je širší než špička, a zobáček je také užší, za mě je to dost vidět. A souhlas, že mi není známo foto, kde by závodní čísla byla na horní ploše křídla. Kdybys potřeboval, tak mi napiš, pošlu Ti fotky z publikace Jakab ve formátu, v jakém šla do tisku, tedy 600 DPI.

048_Avia_1.jpg

Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 31 říj 2024, 21:05

Co jsou ty tmavé konce vzpěr křídel? A také V-vzpěry podvozku? Vypadá to jako oplechování ukotvení vzpěr. Zlepšení aerodynamiky?
Moc pěkná fotka, ještě jsem ji neviděl.
Honza
sedan1

Další

Odeslat odpověď

Zpět na 100 let československého letectví