Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Avia BH.10

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 212 • Stránka 9 z 15 • 1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15
  • Odpovědět s citací

Re: Avia BH.10

Příspěvekod KLuK » 17 črc 2024, 21:42

Dnes konečně nebylo vedro a měl jsem čas, tak jsem zase o kousek pohnul se stavbou.

IMG_7863.JPG
Na trupu jsem opravil tvar a šířku zeleného pole za kabinou a nastříkal spodní plochy na stříbrno.

IMG_7864.JPG
Po zaschnutí barev jsem nalepil obtisky. Použil jsem obtisky ze stavebnice (BH.9), jen praporové znaky na křídla jsem zmenšil na odpovídající velikost.
Po nalepení obtisků jsem začal barvit motor.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JiříVránek » 17 črc 2024, 22:28

Ty seš taky dobrej pacoš :grin: . Máš to ale parádní. Zdravím Tě a držím palce ;-I
JiříVránek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 17 črc 2024, 23:51

Díky Jirko! No, každej jsme nějakej. :P

Jak tak průběžně koukám na fotky "desítek", sem tam objevím drobnosti, které mi unikly. Třeba teď jsem si všiml, že u některých strojů byly otvory stupaček kryté. Předpokládám, že krytky byly na pružině. Při nastupování se nohou sklopily a jakmile ve stupačce noha nebyla, tak se krytka vrátila do zavřené polohy. A podle fotek to vypadá, že zrovna B 10.4 ty krytky měla a to již v původní podobě před úpravou na speciál. Po úpravě (s imatrikulací L-BONO) má stupačky s kryty určitě. Pravděpodobně měla kryty stupaček i B 10.1 a určitě je měla B 10.21 L-BONE.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 19 črc 2024, 23:38

Zas o kousek dál ...

IMG_7865.JPG
Z podvozku ze stavebnice použiji jen kola a plošku s osou kol. Ale oboje jsem ještě upravil. Do disků kol jsem vyvrtal otvor umožňující přístup k ventilku pneumatiky a kola také dostala nový střed z mosazné trubičky.
Z plošky s osou podvozku jsem původní osu na horní straně odbrousil a na obou bocích odřezal. Potom jsem do plošky z horní strany vyřízl drážku na novou osu. Protože mám pilku buď moc úzkou nebo moc širokou, na vyřezání drážky jsem použil tu širokou a následně drážku zúžil vlepením plastové destičky. Do zúžené drážky jsem vlepil novou osičku z injekční jehly. Nakonec jsem na střed plošky přilepil kryt vyříznutý z tenké plastové fólie.
Podvozkové nohy jsem vyrobil nové z 0,5 mm tlusté plastové destičky. Na dolní konec jsem přilepil tvrdý drát a na horní konce pásky z tenkého plechu. Zatím jsou podvozkové nohy polotovar, ještě na nich budu pracovat.
Ze silnějšího drátu, který jsem na jednom konci rozklepal na plocho, jsem si připravil vzpěry podvozku. Přesnou délku vzpěr upravím během montáže podvozku k trupu.

IMG_7870.JPG
Vzpěry křídel jsem mírně zkrátil, na obou kocích vzpěr jsem vyřízl drážku a do ní vlepil tenký drát. Drážky s vlepeným drátem jsem z obou stran zakápl sekunďákem a po jeho zaschnutí konce vzpěr přebrousil.

IMG_7871.JPG
Z tenké plastové fólie (0,1 mm) jsem si vysekl čela unašečů vrtule. Při vrtání otvorů po obvodě se tenká plastová fólie trhala, tak jsem změnil postup. Do kolečka jsem si vrtal jen otvor ve středu na osu vrtule a kolečko přilepil na vrtuli. A otvory po obvodě kolečka jsem vyvrtal až po jeho přilepení na vrtuli. Takto šly otvory vyvrtat bez problémů.

IMG_7873.JPG
Na závěr dnešního dne jsem na čirý obtiskový papír vytiskl výrobní čísla (spodní dvě řady jsou pro Avii BH.11 na které mi výrobní čísla do dneška chyběla). Po přelakování budou obtisky připraveny pro nanesení na oba modely.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 22 črc 2024, 15:57

Ahoj Ludvíku,
tak se po dovolené zase hlásím do služby.
Dnes pokrok minimální, ale práce opět zahájeny.
Přílohy
46FA29D5-33AA-44E4-BBD3-C0B4CD4AB1A4.jpeg
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 22 črc 2024, 21:52

Ahoj Honzo, tak to je dobrá zpráva. Období letních prázdnin modelařině moc nepřeje. Ve hře je spousta dalších aktivit. I když jsou letní dny dlouhé, času je málo. Takže každý, byť minimální pokrok je vítán. Ale samozřejmě jen v případě, když nenarušuje letní radovánky. :wink: Nemusí pršet, stačí když kape.
Já sice dovolenou neměl, ale i tak jsem o víkendu k Avii nedostal. Pokud mi do toho nic nevleze, zítra bych mohl zase něco málo na modelu udělat. :sculptor:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek O » 23 črc 2024, 20:52

Hezká práce! Taková vlákna mě vždy udělají radost. Díky !!! [-o<
http://www.hphmodels.cz - modely a novinky u HpH
Mirek O

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 23 črc 2024, 21:54

Tak zase o malý kousek vřed.

IMG_7875.JPG
Z plastové izolace tenkého drátu jsem udělal "kožený" lem kolem vstupního otvoru do kokpitu. Ta světle zelená na trupu pěkně svítí, ale po natření do barvy kůže to bude zlepší.

IMG_7879.JPG
Po nalepení jsem lem nabarvil tmavě hnědou. Nastříkal jsem křídelní vzpěry a po zaschnutí barev jsem na křídelní vzpěry a trup letadla nalepil obtisky s výrobními čísly.

IMG_7880.JPG
Po té jsem k trupu přilepil vodorovné ocasní plochy a křídla se vzpěrami. Ještě toho dost chybí, ale Avia si začíná být podobná.

IMG_7881.JPG
Ještě jsem nastříkal díly hlavního podvozku, ale ten si ještě chvíli na montáž k trupu počká, ještě není dokončený, ale hlavně, stejně jako směrovka, by mohl při doplňování detailů na trup přijít k úrazu.

IMG_7882.JPG
A na závěr ještě pohled na motor s vrtulí. Je to jen sestavené bez lepení, jak na motoru, tak vrtuli ještě proběhnou dokončovací práce.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 01 srp 2024, 09:42

Letní počasí a prázdniny moc modelařině nepřejí, ale jistý pokrok jsem přece jen zaznamenal. Postupně vyrábím drobné díly. Většina z nich je ve stádiu polotovaru.

IMG_7884.JPG
Z mosazné trubičky průměru 0,3 mm, plastové fólie tl. 0,1 mm a rybářského vlasce s průměrem 0,14 mm jsem si připravil průchodky s lanky pro ovládání směrovky. Fólie, na které jsou přilepené průchodky bude oříznutata, aby pod průchodkami zůstala jen malá podložka obdélníkového tvaru jen lehce přesahující velikost průchodky.

IMG_7886.JPG
Z mosazné trubičky průměr 1 mm a kolečka vyseknutého z 1 mm tl. plastové destičky jsem sestavil nátrubek olejové ??? nádrže s víčkem. Na horní straně víčka jsem z pásku plastové fólie tl. 0,1 mm přilepeného hranou na víčko, vybrousil křidélka pro usnadnění otvírání a zavírání víčka. Bohužel, je to tak malé, že se mi to nepodařilo moc dobře vyfotit. Na fotce jdou, buhužel, ta křidélka spíš tušit než vidět.

IMG_7887.JPG
IMG_7888.JPG
Z mosazného plechu jsem si připravil 1 mm úzký pásek a z něj poskládal a slepil listovou pružinu ostruhy s patkou. Její šroubové ukotvení k trupu jsem udělal z tenkého drátu a jeho izolace. Po nabarvení ostruhy budou dráty na obou koncích zkráceny na příslušný rozměr.

IMG_7889.JPG
Z průhledné acetátové fólie jsem vytáhl nový čelní štítek pilotní kabiny. Původní štítek ze stavebnice je příliš tlustý a jeho úprava by byla náročnější, než výroba nového. Nový štítek je jen zastřihnutý do tvaru, ale zatím má dvojnásobnou velikost a čeká na finální zpracování.

IMG_7883.JPG
Před pilotní kabinou již přibylo první víčko, vyrobené z kolečka vyseknutého z tenké plastové fólie a kuželového kloboučku vybroušeného z kousku rámečku. Kousek dál před kabinou (na fotce více vpravo) je vyvrtaný otvor pro nátrubek nádrže s víčkem.

Momentálně jsem se stavbou ještě kousek dál, jen nestíhám fotit. Průchodky ovládacích lanek jsou již nabarvené a přilepené na zadní části trupu a přilepená je již také směrovka. Ostruha je nabarvená a dráty na ní již mají správnou délku a také čelní štítek již má správnou velikost. Jamile budu mít chvilku, vše nafotím :foto: a fotky sem přidám.
Naposledy upravil KLuK dne 02 led 2025, 12:26, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod romanmig » 01 srp 2024, 11:20

To je masaker čo tu predvádzate, chlapi!
Ja už na takéto stavby nemám čas a ani chuť, v každom prípade ale sledujem a veľmi držím obom palce. ;-I
Priznám sa že o trošku viac "sedan1"-ovi, lebo KP mám odloženú v šufllíku a ja, ale nejako sa mi do nej nechce. Je to fakt polotovar (možno ešte menej).
Predám: Knihy, publikácie - AmmoMiG, 4+, Mustang , Doplnky Tankograd 1/72

Rozostavané: MiG-9, F4U-1D
Dokončené: Jak-100, A6M2 1/48
romanmig

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 01 srp 2024, 22:34

@romanmig
Díky za Tvůj příspěvek a Tvé palce. (:)
Souhlasím s Tebou, že Honza (sedan1) potřebuje té podpory víc. Když jsem se dočetl o dvaasedmdesátině BH-10 od KP, že formy na ni udělali u FLY, říkal jsem si, že by to mohl být dobrý model. Ale když jsem pak viděl, jak díly stavebnice vypadají ve skutečnosti, bylo to pro mě velké zklamání. Ani se nedivím, že se Ti do její stavby moc nechce.

Já jsem byl u svého sochání takového zklamání ušetřen. Od začátku jsem věděl, do čeho jdu. Stavebnici BH-10 ve čtvrtce nikdo nevyrábí, proto jsem sáhl po "čtvrtkové" stavebnici Avie BH-9 od stejného výrobce (skutečné měřítko je 1:50), které základ tvoří notoricky známé díly Avie BH-11 od Směru, doplněné o jeden rámeček s upravenými díly trupu pro Avii BH-9. Takže jsem od počátku plánoval přestavbu a bylo mi jasné, že bez řezání a výroby nových dílů se neobejdu.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 02 srp 2024, 07:27

Tedy Ludvíku, ty jedeš jak dráha (:)
Nápad s bužírkou na lem kokpitu je skvělý! Jen škoda, že na 1/72 už to rozměrově nesedí.
Na boky kabiny jsem aplikoval 2x nit jako podélné výztuhy trupu. A když už jsem měl vytáhnout pistoli, řekl jsem si, že je třeba udělat i sedačky. A potom mi došlo, že na tom letadle jsou ještě dřevěné vrtule, tak jsem je do nějakého tvaru také dobrousil.
ef27ed68-ed43-446c-a616-909fb0af0304.jpeg

A řekl jsem si, že aspoň ty malé směrovky opravím. Tak jsem na tom začal pracovat...
61749602-cf47-4cea-82a7-995a34353f66.jpeg

Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 02 srp 2024, 16:18

Honzo, však Ty jsi taky šlápl na plyn. Koukám, že ses nakonec taky pustil do úprav rozměrů a tvarů některých dílů. P2kný pokrok. Zatím to vypadá dobře. ;-I

Ta moje dráha víc stojí než jede. K modelu se dostanu tak jednou až dvakrát za týden a to ještě jen na chvilku. Takže je to jen taková výletní projížďka s hodně zastávkami a dlouhým stáním. :) No a navíc stavím jen jeden model a mám před Tebou velký náskok.

Zrovna dnes ta moje "dráha" zase o kousek popojela.

IMG_7894.JPG
Na záď trupu jsem přilepil směrovku a průchodky s lanky pro její ovládání, Stupačky na levém boku jsem "zavřel" klapkami a vše natřel, na přídi jsem doplnil nátrubek s víčkem nádrže a na motorovou přepážku jsem přilepil malé plastové kolečko, které mi pomůže přilepit motor na správné místo. Nejvíc času mi zabrala montáž hlavního podvozku. Musel jsem pohlídat geometrii a naměřovat správnou délku vzpěr od podvozkové nohy do středu plošky s osou podvozku.

IMG_7890.JPG
IMG_7892.JPG
IMG_7893.JPG
Když jsem skončil s prací, napadlo mě na zkoušku, jen tak bez lepení, nasadit motor a podvozková kola. Když jsem to udělal a podíval se na model, měl jsem docela radost. Sice k hotovému modelu mi ještě nějaká ta práce zbývá, ale Bé Há desítku to už nezapře. (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Blaschke » 02 srp 2024, 16:23

=D> =D> =D>
A-300 vacu, Praga XE-55, Š.4, SARO, B.34
Robert Blaschke

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lovcicak » 02 srp 2024, 16:24

=D> [-o<
lovcicak