Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Avia BH.10

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 212 • Stránka 7 z 15 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15
  • Odpovědět s citací

Re: Avia BH.10

Příspěvekod Michal Dub » 03 črc 2024, 18:13

Já bych řezal nejen ta křídla, o porty přijdeš stejně při dolování křídel od nálitků.
Níže snímek jak je na tom (trošku lépe) původní RVHP versus novinka KPM.

Já jen odvrtal původní uchycení křídel a hned potom je vrtal znova.
Uchycení levého a pravého křídla totiž na KPM není ve stejné výšce...

MF_240703_B-10-14_LP6_001.JPG
KPM (šedý plast) RVHP (žlutý resin)

Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 03 črc 2024, 18:54

sedan1 píše:
  • Konec křidélek má mít ostrý roh. Ten bude třeba vybrousit.

S tou ostrostí konce křídélek bych to moc nepřeháněl viz foto katastrofy B-10.18 s označením c156.

Obrázek
Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 03 črc 2024, 19:02

Michal Dub píše:
sedan1 píše:
  • Konec křidélek má mít ostrý roh. Ten bude třeba vybrousit.

S tou ostrostí konce křídélek bych to moc nepřeháněl viz foto katastrofy B-10.18 s označením c156.

Obrázek

Aspoň jedna dobrá zpráva :D
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 03 črc 2024, 19:22

Výkres druhé série jsem nedohledal, vyjdu tedy z připojených výkresů první série ve vláknu. Změny na trupu jsou popsány od Pavla Kloučka, křídla a ocasní plochy předpokládám rozměrově stejné.
Michal Dub v mezičase vyjasnil ve prospěch stavebnice roh křidélka jako zaoblený.

Na křídle mi jako jediná správná partie připadá odtoková hrana po křidélko. Proto jsem křídlo na tuto partii vyrovnal, tvar už jsem zmiňoval.
C3F7F862-87CA-443A-AFE2-D66ED71CA375.jpeg

Počet žeber na vnější části křídla odpovídá, neodpovídá rozteč, a tím rozpětí.
817C915F-17AC-491E-B623-30FCDD341BA3.jpeg

VOP je stejná písnička.
BD58CDA8-210F-484F-85C3-991C2B8B3802.jpeg

Trup délkou odpovídá, tvar přední části nechci hodnotit, ale i podle fotek bych trochu materiálu přidal zespodu hned za motorem. Výškovka je na modelu i podle fotek příliš vysoko. Výřez kabiny malý a příliš vpředu. Směrovka asi o 1 mm kratší a i nižší. Kola průměrem odpovídají.
D31E3336-159F-46F9-80CD-492CCFF5D60A.jpeg

Zde ještě jednou velikost a umístění kabiny.
9B407388-16F3-4BA5-86AC-1FA34EF014D7.jpeg

Asi se soustředím na úpravu kabiny, výškovky, správné postavení podvozku a umístění křídelních vzpěr. Ty jsou příliš blízko u sebe a je to vidět. A k tomu vyměním kola za druhý typ ze stavebnic BH-9/11, protože podle většiny fotek potah postrádá naznačené mezikruží.
Tak jsem si to srovnal v hlavě a můžu začít 8-)
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 03 črc 2024, 19:34

Michal Dub píše:Já bych řezal nejen ta křídla, o porty přijdeš stejně při dolování křídel od nálitků.
Níže snímek jak je na tom (trošku lépe) původní RVHP versus novinka KPM.

Já jen odvrtal původní uchycení křídel a hned potom je vrtal znova.
Uchycení levého a pravého křídla totiž na KPM není ve stejné výšce...

Míněno uchycení křídel do trupu?
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 03 črc 2024, 21:41

Honzo, po přečtení Tvého příspěvku s porovnáním výlisků s výkresem začínám mít mám pocit, že moje přestavba z Avie BH.9 není o nic pracnější, než postavit Avii BH.10 ze stavebnice Avia BH.10 od KP. :grin:
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 03 črc 2024, 22:45

Využil jsem dnešní opdoledne a o kousek jsem pokročil v práci na modelu.

IMG_7759.JPG
Namaskoval jsem křídla pro nastříkání port.Čistě náhodou se šířka maskovací pásky shoduje s šířkou mezer mezi žebry a tak maskování šlo udělat poměrně snadno a rychle. Po namaskování obou křídel sem je přestříkal surfacerem.

IMG_7762.JPG
Zatímco surfacer na křídlech zasychal, využil jsem čas čekání a doplnil na levé straně trupu lemy stupaček a doryl kulatou krytku nad vodorovnými ocasními plochami.

IMG_7760.JPG
Po zaschnutí surfaceru jsem křídla odmaskoval. Tvar křídla jsem dělal podle výkresu a tak mi ty lehce zakulacené rohy křidélek unikly. Ale to se praví. Lehké zabroušení rohů do kulata je práce na pár minut. Ještě mi zbývá dorýt krytky na spodní straně křídla, ale na to se dnes již nedostalo.

V jedné věci si nejsem jistý. Na fotografiích kamuflovaných strojů (hnědá, okrová a zelená) nejsou vidět chodníčky na křídlech. Ale na stříbrných strojích chodníčky na křídle jsou. Z toho mi vychází, že na tmavých kamuflážních polích chodníčky jen nejsou vidět. Ale nevím, jakou měly barvu. Byly přetřeny stejným odstínem jaký mělo kamuflážní pole v místě chodníčku, nebo byly černé jako na stříbrných strojích?
Naposledy upravil KLuK dne 02 led 2025, 11:41, celkově upraveno 1
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 04 črc 2024, 06:31

sedan1 píše:Míněno uchycení křídel do trupu?

Přesně tak.
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 04 črc 2024, 07:31

Procházel jsem fotky na desítky a na žádné zelené či kamuflované jsem chodníček neobjevil. U některých by se těžko určoval, některé ho prokazatelně nemají. Možná ho přidávali až dodatečně s generálkami a změnou nátěru. Na fotkách z civilu to působí jako tenká guma.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 04 črc 2024, 10:28

Pavle, děkuji za za pomoc.
Když chodníčky na křídlech nebyly vidět a nebo tam spíš nebyly, tak je dělat nebudu. Alespoň mi to ušetří trochu práce. (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 04 črc 2024, 13:04

Pylon za kabinou je tvarově také mizerný. Když vyjdu pro úpravu od základny, bude třeba upravit sklon zadní hrany. A na celou přední plochu nalepit cca 1 mm destičku. A na ni ještě tvarový kožený polstr.
Nemluvě o tom, že je povrch jedna velká propadlina. Místo pozitivního bombírungu…
Přílohy
IMG_1586.jpeg
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 04 črc 2024, 13:40

Možná to vybrousit z destičky rovnou bude méně práce. A nebo zvolit některý ze závodních kusů, které ho neměly.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 04 črc 2024, 20:22

sedan1 píše:Pylon za kabinou je tvarově také mizerný. Když vyjdu pro úpravu od základny, bude třeba upravit sklon zadní hrany. A na celou přední plochu nalepit cca 1 mm destičku. A na ni ještě tvarový kožený polstr.
Nemluvě o tom, že je povrch jedna velká propadlina. Místo pozitivního bombírungu…

No jak říkám, nakonec ta moje přestavba bude proti tomuhle pohodová záležitost. Minimálně jsem od začátku věděl, do čeho jdu. :sculptor:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 04 črc 2024, 21:19

Dnes jsem si zavzpomínal na dětská léta a pustil jsem do vybarvování omalovánek. Z výkresu jsem si vytiskl pohled shora a oba bokorysy a začal s malováním. Chci si postavit stroj s výrobním číslem B.10.4 ve tříbarevné kamufláži s praporovými znaky v původní podobě před úpravou na závodní speciál.

BH10_4_0597.jpg
Fotografii s pohledem na levou stranu trupu jsem si půjčil z přehledu od Pavla Kloučka a podle ní překresli tvar jednotlivých polí do své malůvky. Protože druhá strana trupu bývala více méně stejná, překreslil na pravou stranu trupu tvar polí velmi podobný polím na levé straně, jen jsem zrcadlově obrátil.

bh-10_002a.jpg
Fotku s pohledem na horní plochy ke "čtyřce" nemám, Tak jsem použil tuto jedinou, co mám a podle ní dokreslil rozmístění a tvar jednotlivých polí na křídlech a vodorovných ocasních plochách.

Avia B-10_4 zbarvení_MF.jpg
Nakonec mi z toho vyšlo toto. Je to takový částečný what if, ale vzhledem k nedostatku podkladů je to to nejlepší, co mám k dispozici. Jediné místo, kde mám jisté pochybnosti, je příď trupu. Podle systému střídání barev jednotlivých polí hnědá -okrová - zelená mi vychází, že první pole na přídi by mělo být okrové. Ale podle kontrastu mezi tímto a sousedním polem na té fotografie od Pavla mi připadá první pole jako zelené. No, ještě to zvážím.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 04 črc 2024, 21:53

Zelená vpředu bude správně. Mám tu kvůli pásům fotku B 9.9 z NTM, a ta má totéž pořadí barev.
Honza
sedan1

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 212 • Stránka 7 z 15 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15

Zpět na Rozestavěno