Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Curtiss P-40 a P-36 NAPŘÍČ KONTINENTY

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 1587 • Stránka 96 z 106 • 1 ... 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99 ... 106
  • Odpovědět s citací

Re: Curtiss P-40 a P-36 NAPŘÍČ KONTINENTY

Příspěvekod JimiX » 18 dub 2024, 20:36

Mr. Lachout píše:... Co se týče barvy pod oknem...

Mám pocit, že existuje fotka LP ještě v původní barvě. Snad ve Šnajdrově válce v Africe. :-k
Kuknu až se k tomu dostanu. Doufám, že jsem si to s něčím nespletl...
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MartinP » 18 dub 2024, 21:29

Ještě k anténě. Já jsem to udělal na svém tak jak na těhle dvou fotkách, A když si protáhnu pravítko na fotce kam směřuje u London pride tak je to taky zhruba v těch místech.
Co se týče oken, taky jsem to kdysi řešil a dočetl jsem se (už nevím kde ale je možné, že i tomhle tématu, ale těch devadesát stran teď fakt prolézat nebudu), že byly fakt v barvě kamo, u těch v kombinaci zelená, hnědá to byla hnědá barva. Na barevných dobovkách je hezky vidět jak stejná barva pod sklem se jeví jinak, ale je jasně vidět, že je to stejná barva. Na druhou stranu na fotkách je vidět i občas světlá barva nebo něco co se jeví jako barva interierieru (např. foto P-40F v článku co sem dávám)

To JimiX: co tě vede k názoru že LP byl původně olivový? Byl to Mk.IA přímo z dodávky pro Brity, tak se dá předpokládat zelená a hnědá ne olivová.
Přílohy
1690358389_IMG901aa-jpgoriginal.jpg
Snad je tahle P-40 v originálních barvách
1689447956_4004671 (1).jpg
GA-Y zepředu ať jsou tu všechny fotky co znám
P-40-color001 (3).jpg
70f72f76-42c7-4575-bc7b-2e55ffdb2121.jpg
Olivová pod okny
Kittyhawk_Mk_I_AK571_2.jpg
Lanko antény
Kittyhawks_I_AK919_250Sqn_42.jpg
Lanko antény
Naposledy upravil MartinP dne 18 dub 2024, 22:38, celkově upraveno 3
MartinP

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MartinP » 18 dub 2024, 21:38

Ve Šnajdrově knize o Kittyhawkách v Africe je tato fotka a uvádí, že je to budoucí London Pride, ale není. Je to AK 681 z 94. perutě.
Přílohy
Royal_Air_Force_Operations_in_the_Middle_East_and_North_Africa,_1939-1943._ME(RAF)3391 (1).jpg
MartinP

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mr. Lachout » 19 dub 2024, 02:32

Díky za fotky i názor, Martine. Fotky znám, až na tu první. Je zajímavé, že má pod okny pískovou, každopádně má opačné barevné schéma oproti GAoY. Tedy pískovou tam, kde LP má hnědou.
GAoY zepředu tu opravdu chyběl a díky za doplnění.
Co mě hodně zaujalo, je ta fotka toho časopisu. I když více než ten P-40F mě zaujaly ty "čerstvé" P-40E z tovrnáy na fotce nad ním (pokud dobře koukám na popisek), kde je dle mého názoru pod okny hnědá.

MartinP píše:eště k anténě...

Co se týče fotek, které si vložil, tak podle mě, do celé věci vnáší ještě více otázek, než odpovědí. Když kouknu na tu fotku letounu AK571 z boku, tak vidím lanko vedoucí na levé křídlo, lanko vedoucí na zadní část trupu (vidím i průchodku někde na úrovni zadní hrany znaku na trupu), mám dokonce pocit, že tam je blbě vidět i lanko vedoucí na pravé křídlo, ale co je nejdivnější, tak vidím i lanko vedoucí zhruba za konec bočního okna. Neboť to nejvyšší lanko, kdybych protáhl, tak ho na křídlo nedostanu. Podle mě vedou lanka do trupu dvě, respektive na dvou místech.

Co se týče druhé fotky, stroje LDoB, tak tu jsem už několikrát prohlížel a považuji to za nějaké zvláštní, možná nouzový či polní řešení. Sice anténa jde do trupu v místě, jako na té fotce předchozí, tedy někde na úrovni zadní hrany znaku na trupu. Ale zaráží mě tam ta díra, či co to je, která je na úrovni středu znaju na trupu. V tomto místě také bývá pruchodka antény - viz. např. ta třetí fotka, co vkládal MARABU o kousek výše. Hodně zajímavé mi přijde také fakt, že tam vůbec není lanko natažené na pravé křídlo.

Navíc, když kouknu na fotku, co vkládal Vlado Martinický, je jasně vidět průchodka za hranou bočního okna. Dokonce jí vidím i na té fotce čerstvé P-40E z továrny v časopise. Ale znovu jsem kouknul lepší foto GAoY a skutečně mi teď přijde, že vidím náznak průchodky na trupu v úrovni zadní hrany znaku na trupu. Mám v tom guláš. :o

Obrázek
PETR POSPÍŠIL SCALE MODELS: FACEBOOK | INSTAGRAM | PETR POSPÍŠIL PHOTO: FACEBOOK | AIRPLANE-PICTURES.NET
Mr. Lachout

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mr. Lachout » 19 dub 2024, 06:31

Tak mi to nedalo a ještě jsem trochu pátral v podkladech, co mám k dispozici. Díky fotce z časopisu, co vložil MartinP, jsem zkusil najít něco víc a ejhle. Ve Squadronu jsem našel stejnou fotku + ještě jednu zespodu na P-40 určený pro RAF.
Ve francouzském AeroJournalu jsem pak našel fotku obdobné mašiny, ne-li stejné, v letu, kde je jasně patrná barva pod oknem. Z toho mi vyplývá, že má původní myšlenka by nemusela být mylná.

Další zajímavostí je také mašina AK571, která je shodou okolností na stejné straně v tom Squadronu, kde stroj už má dokonce i anténní sloupek. Navíc uvedeno v popisku fotky. To je hroznej bordel s těma anténama.
Mimochodem, na té fotce z AeroJournalu vidím také dvě průchodky na trupu. Prostě bordel.
:shock:
Přílohy
Squadron - Detail & Scale  #8262  P-40 Warhawk Part 2.jpg
Squadron - Detail & Scale #8262 P-40 Warhawk Part 2
AeroJournal_HS033.jpg
AeroJournal_HS033
PETR POSPÍŠIL SCALE MODELS: FACEBOOK | INSTAGRAM | PETR POSPÍŠIL PHOTO: FACEBOOK | AIRPLANE-PICTURES.NET
Mr. Lachout

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MartinP » 19 dub 2024, 11:39

Ta fotka nezrestaurovaneho trupu neni zelena a piskova ,ale zelena a hneda, barvy americke Du pont, tak jak to strikali v USA, stejne barvy jsou na tech barevnych fotkach co si sem dal.
Ty barvy jsou popsane v clanku co jsem vlozil.

Jestli myslIme u toho LD-B oba stejnou vetsi diru primo nad znakem tak to neni urcite pruchodka k antene, je to vyusteni nejake trubice a je videt na mnoha britskych Kityhawkach, nejen Mk.I. Je to hezky videt i na tom Hawkovi nedavno nalezenem v pousti.
MartinP

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mr. Lachout » 19 dub 2024, 11:58

Sorry. To mi nedoteklo. Koukal jsem na to večer. Jasně, zelená/hnědá - teď to dává větší smysl.
Máš pravdu i s tou dírou, co není díra. Fotky toho nalezeného stroje jsem dával v těchto odkazech (pokud myslíme ten samý) + jedna kvalitní fotka Kittyhawku v letu.
Mr. Lachout píše:Ještě k té anténě. Já právě dost fotek našel s touto variantou - přímo za bočním oknem:
foto 1
foto 2
foto 3

Ta kkrytka je dobře vidět i na tom poškozeném stroji ve stejném příspěvku.

Pro jistotu vložím i obrázky, aby to bylo lépe patrné (Zbylé dvě fotky už jsou vložené v tom příspěvku):
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Mr. Lachout

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MartinP » 19 dub 2024, 13:47

Myslel jsem trubku co je videt tady na hrbete mirne v pravo, nad linkou panelaze https://www.huffpost.com/entry/world-wa ... 507828/amp. Na ctvrte fotce uplne nahore te fotky

Pak jeste tady, fotka na trupovou hvezdu z prava
https://www.modelarovo.cz/curtiss-p-40e ... alkaround/
Jo a jeste jdou vsechny krytky, svetlo, otvory hezky videt na str. 94 totohle tematu ta fotka od ocasu z muzea.
MartinP

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 20 dub 2024, 09:39

Konečně se tady rozproudila vášnivá debata s cílem dobrat se nějaké pravdy. :) Dlouho to tu bylo jen o stavbě.
Antény na P-40 jsou halt pánové věčné téma. A London Pride vzbuzuje bádání vždy.
Tady jsem asi žil v mýlce, že byl LP původně olivovej. To asi pravda nebude, nebo to bude klasicky pade na pade. Teď bych se přilkáněl ke klasickému dennímu RAF schématu ve variantě DuPont. Takže vnitřek okna, tak jak má denní schéma.
Dál k anténě. Myslím, že opravdu hodně prozrazují známé fotky dochovaného vraku. Otázkou bude tedy jen to, zda se přikloníš k umístění průchodky A: do úrovně konce okna, nebo B: trochu dále směrem k ocasu - někde asi do úrovně toho světla na hřbetě. Ta varianta A je asi častější. Jinak pozor nezapomenout na ty antény, které vedou od náběžky výškovek k té průchodce na hřbetě. To LP měl určitě. Tahle mašina byla pěkná pavučina :)
Držím palec v rozhodování se a už se těším na výsledek ;-I
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mr. Lachout » 21 dub 2024, 10:31

MartinP píše:Myslel jsem trubku co je videt tady na hrbete mirne v pravo, nad linkou panelaze.....

jojo, myslíme to samé. Jen jsem si neuvědomil, že je tam díra. Budu muset odvrtat.

JimiX píše:Konečně se tady rozproudila vášnivá debata s cílem dobrat se nějaké pravdy....

Ano, jsem také rád. Pár věcí už jsem si ujasnil. Až teda na ty antény.
Zatím počítám s variantou A), pokud se ještě něco neobjeví. Asi teda.

JimiX píše:Jinak pozor nezapomenout na ty antény, které vedou od náběžky výškovek k té průchodce na hřbetě. To LP měl určitě. Tahle mašina byla pěkná pavučina....

Ty jo, s tím jsem zatím nepočítal. Určitě jsem někde na nějaké fotce tyhle antény na P-40 zaregistroval, ale nějak sem si to s LP nespojil. Nějaká fotečka by k tomuto nebyla?
Mr. Lachout

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MartinP » 21 dub 2024, 14:30

Vypadalo to takto, tyhle fotky jsou sice z Kanady, ale je to stejné. Tuhle kamo má mimochodem ve stavebnici SH.
Přílohy
1694785492_032.jpg
1694785330_030.jpg
MartinP

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 21 dub 2024, 21:32

Přesně tak, jak to napsal Martin. Jde to vidět i na některých fotkách z předchozích dvou stran. (:)
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mr. Lachout » 22 dub 2024, 14:55

Chlapi, díky za info i fotky, zapisuju si to mezi věcí, které musím doplnit.
Mr. Lachout

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mr. Lachout » 22 dub 2024, 19:40

Stavba samozřejmě pokračuje dál.
Vnitřní plochy na spodku nabarveny ...
Přílohy
P-40-HAS-200.jpg
Mr. Lachout

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Kerék » 22 dub 2024, 19:46

Peter krásna práca, radosť pozerať :P
Lubomír Kerék

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1587 • Stránka 96 z 106 • 1 ... 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99 ... 106

Zpět na Rozestavěno