Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Vše o P-51 Mustang

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 579 • Stránka 37 z 39 • 1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39
  • Odpovědět s citací

Re: Vše o P-51 Mustang

Příspěvekod KarelB » 15 bře 2024, 11:43

Saburo, děkuju za vysvětlení :hurray:
KarelB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Škoda » 29 bře 2024, 13:07

Kokpit P-51D-10 ze stavebnice (Profipack) bez úprav. Doplněno pouze žluté polstrování opěrky z dvousložkového tmelu TAMIYA.
Zdokumentovaný postup odření podlahy a další fotky hotového kokpitu pro případné zájemce v článku na mém blogu:www.warbirds-blog.cz

P.S. Snad nevadí, že postuji do tohoto vlákna (nevidím smysluplné kvůli jednomu příspěvku zakládat nové vlákno do sekce Rozestavěno)
Přílohy
IMG_1765-Enhanced-NR-1.jpg
warbirds-blog.cz
Galerie modelů
FB Warbirdsblog
Pavel Škoda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lahita Imrich » 29 bře 2024, 21:47

Pavle, to nie je polstrovanie, ale záchranný čln (to len pre istotu, ak si to mepísal ironicky)
[url=20933939_10203643802013100_702260371489961673_o.jpg[/url]
Lahita Imrich

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Škoda » 29 bře 2024, 22:11

Díky :-D njn, pořád jsem si říkal, že to musí mít nějaký vyšší účel... Já vždy myslel, že Dinghy měli piloti pod padákem a na tom všem pak seděli ... Myslím, že to v nějakém memoáru vzpomínal jeden pilot P-47. Ale je pravda, že P-47 není P-51...
warbirds-blog.cz
Galerie modelů
FB Warbirdsblog
Pavel Škoda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alf » 30 bře 2024, 06:43

Kolegové znalci Mustanga, potřebuju poradit. Stavím P-51D 1/48 z (royal class camo J, https://www.eduard.com/out/media/R0020-cz.pdf) což je mašina s raketama. Ve stavebnici je pod každým křídlem jen trojice raket a to docela daleko od sebe. Na všech fotkách Mustangů s raketama jsem ale vždycky viděl buď 5 raket, nebo trojici, ale těsně u sebe. Tady to vypadá že závěsníky 2 a 4 jsou vynechány. Je to tak ok? Přitom i v barevném schématu jsou pak rakety namalovány těsně u sebe.
Nechci postavit ptákovinu.
Nejlepší na právě dokončeném modelu je to, že můžete s klidným svědomím vtrhnout do kitníku a vybrat si další.
alf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Škoda » 30 bře 2024, 08:14

Tak jsem trošku googlil a těch kombinací padák + dingy + podsedák bylo vícero. Velmi pěkně zdokumentováno fotografiemi s popisem ZDE
Na dobových fotkách v článku v odkazu má ale pilot Dinghy vždy přikurtovaný k sobě - buď na zádech nebo na něm seděl (což je logické, pokud musí skákat, nemá čas se zaobírat člunem).
A také podle fotek níže si stále nejsem zcela jistý, že se jedná opravdu o Dinghy... Uvítám další názory, díky.

Original na nerestaurovaném P-51D:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
warbirds-blog.cz
Galerie modelů
FB Warbirdsblog
Pavel Škoda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod saburo » 30 bře 2024, 10:46

alf píše:Kolegové znalci Mustanga, potřebuju poradit. Stavím P-51D 1/48 z (royal class camo J, https://www.eduard.com/out/media/R0020-cz.pdf) což je mašina s raketama. Ve stavebnici je pod každým křídlem jen trojice raket a to docela daleko od sebe. Na všech fotkách Mustangů s raketama jsem ale vždycky viděl buď 5 raket, nebo trojici, ale těsně u sebe. Tady to vypadá že závěsníky 2 a 4 jsou vynechány. Je to tak ok? Přitom i v barevném schématu jsou pak rakety namalovány těsně u sebe.

Mohly nosit až 10 raket, ale kvůli zachování schopnosti nést přídavné nádrže nebo bomby byly velmi často 4 vnitřní závěsníky pro rakety vynechány.
I když měly jen 6 raket a nic víc, stejně byly demontovány ty 4 vnitřní závěsníky č. 7 až 10. Rakety byly počítány od vnějších po vnitřní.
Tak jak je to na nákresu kamufláže je to správně.

tady je to docela vidět, že má jen ty vnější a nic víc
340th FS, 348th FG.jpg

saburo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alf » 30 bře 2024, 11:05

Díky za vyčerpávající odpověď :wink: . Tzn ďoury pro první vnitřní závěsník zatmelit, a pro čtvrtý vyvrtat. Že jsem si toho blbec nevšimnul dřív :x .
Nejlepší na právě dokončeném modelu je to, že můžete s klidným svědomím vtrhnout do kitníku a vybrat si další.
alf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rosťa97 » 30 bře 2024, 11:48

Rozmístění raket jako je v návodu jsem na žádné fotce taky neviděl, pravděpodobně jde o chybu. TADY ho stavěl MARABU a podle komentáře Franty Šrédla, tahle mašina nejspíš rakety neměla.
Rosťa97

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rosťa97 » 30 bře 2024, 11:52

Pavel Škoda píše:Tak jsem trošku googlil a těch kombinací padák + dingy + podsedák bylo vícero. Velmi pěkně zdokumentováno fotografiemi s popisem ZDE

O pilotním vybavení v podstatě nic nevím, takže pro mě zajímavý odkaz. Díky
Tady je odkaz na stavbu, kde se to řešilo.
Marking té D-10 bude Ridge Runner III Pierce McKennona?
Rosťa97

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Škoda » 30 bře 2024, 12:24

Rosťa97 píše:
Pavel Škoda píše:Tak jsem trošku googlil a těch kombinací padák + dingy + podsedák bylo vícero. Velmi pěkně zdokumentováno fotografiemi s popisem ZDE

O pilotním vybavení v podstatě nic nevím, takže pro mě zajímavý odkaz. Díky
Tady je odkaz na stavbu, kde se to řešilo.
Marking té D-10 bude Ridge Runner III Pierce McKennona?

Skvělý odkaz, velké díky Rosťo! Závěr, který jsem si z toho vlákna na britmodelleru udělal: rozhodně se jedná o polstrování a ne o Dinghy. Mimo bude zřejmě barva, protože zdá se většinou bylo zádové polstrování zbarvené tmavě či světle hnědě. I když vyloučit asi nelze ani tu žlutou (viz mnou postované fotky o pár příspěvků výše). Také byly asi trošku slabší, minimálně ty déle používané, které byly už opotřebované a někdy zdá se byly širší a/nebo vyšší než prolis sedačky.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
warbirds-blog.cz
Galerie modelů
FB Warbirdsblog
Pavel Škoda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Škoda » 30 bře 2024, 12:37

Rosťa97 píše:Marking té D-10 bude Ridge Runner III Pierce McKennona?

Dělám Ridge Runnner II, s.no 414221 WD-A, páč na RRIII (s.no. 472308) nemám dekály:
Marking A od EDURADu

Obrázek

Mimochodem, myslím si, že BoxArt Eduardu i popis u Profilu A je mimo, páč RRII měl být ztracen 18. března 45, kdežto nálet na Kbely byl 16.dubna. Tudíž tam McKennon musel letět s RRIII (byl to navíc jeho poslední bojový let, páč byl zasažen, zraněn, ale přistál u svých).
viz článek o McKennonovi

Pokud máš Rosťo (nebo kdokoliv další) jakékoliv důležité/podstatné info k této mašině, prosím napiš. Budu velmi zavázán za postování informací.

Já dohledal tyto fotky RRII:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

RRII měl na rozdíl od pozdější RRIII pouze jedno zpětné zrcátko.
Mřížka chlazení v dolní části krytu motoru po obou stranách nebyla zdá se perforovaná.

Forum, kde se řešil RRIII: RRIII
warbirds-blog.cz
Galerie modelů
FB Warbirdsblog
Pavel Škoda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kyli » 30 bře 2024, 13:46

saburo píše:
alf píše:Kolegové znalci Mustanga, potřebuju poradit. Stavím P-51D 1/48 z (royal class camo J, https://www.eduard.com/out/media/R0020-cz.pdf) což je mašina s raketama. Ve stavebnici je pod každým křídlem jen trojice raket a to docela daleko od sebe. Na všech fotkách Mustangů s raketama jsem ale vždycky viděl buď 5 raket, nebo trojici, ale těsně u sebe. Tady to vypadá že závěsníky 2 a 4 jsou vynechány. Je to tak ok? Přitom i v barevném schématu jsou pak rakety namalovány těsně u sebe.

Mohly nosit až 10 raket, ale kvůli zachování schopnosti nést přídavné nádrže nebo bomby byly velmi často 4 vnitřní závěsníky pro rakety vynechány.
I když měly jen 6 raket a nic víc, stejně byly demontovány ty 4 vnitřní závěsníky č. 7 až 10. Rakety byly počítány od vnějších po vnitřní.
Tak jak je to na nákresu kamufláže je to správně.

tady je to docela vidět, že má jen ty vnější a nic víc
340th FS, 348th FG.jpg

Takže mám tomu rozumět tak, že třeba tento konkrétní Mustang, co staví Alf, mohl nést ty velké přídavné nádrže z Lightningu a těch 6 raket, ano?
Protože v návodu píší o tom, že podnikal VLR mise, což by znamenalo právě tuto skladbu.
He-219 Uhu
Spitfire Mk.Vb
Fw-190 D-9
Me-262
Bf-110 D-3
kyli

• Odpovědět s citací

Příspěvekod saburo » 30 bře 2024, 14:05

Jestli tohle konkrétní letadlo někdy neslo HVARy, já netuším a neodvážím se hádat.
Co se týká nádrží, tak ty z P-38 bych tam asi nedal, nikdy jsem neviděl fotku Mustangu z IeShimy s takovými nádržemi (to ale neznamená, že taková neexistuje). Ale zato je jich spousta s těmi velkými kapkovitými na 110 galonů co jsou v limitce VLR od Eduardů.
saburo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rosťa97 » 30 bře 2024, 14:08

Capt. Leroy V. Grosshuesch létal s Mustangem 44-64124 na mise z Okinawy, jak je v návodu. VLR mise byly z Iwo Jimy což je podstatně delší trasa.
Tudíž je velmi nepravděpodobné, že by na Okinawě používaly 165 galonové nádrže. Navíc jak už jsem odkazoval, tahle mašina nemá doložené rakety HVAR.
Rosťa97

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 579 • Stránka 37 z 39 • 1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39

Zpět na Diskuse