Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

JAS-39C Gripen, Italeri+JAS-39D Gripen, Kitty Hawk 1:48

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 247 • Stránka 6 z 17 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 17
  • Odpovědět s citací

Re: JAS-39 Gripen, Italeri 1:48

Příspěvekod Parabellum » 20 pro 2023, 13:39

Hergot chlapi vy mě ale vnadíte ! Kdybych neměl zrovna rozdělané dvě Mig-21, tak se snad do Gripa pustim hned. Mám tam oba KH jak C tak D :-)

No nic, držim pěsti a budu sledovat.
Parabellum

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 20 pro 2023, 13:39

@DUNDR1
Tvoje fotky potvrzují moji domněnku o absenci průhledového displeje v druhé kabině. To mi úplně stačí.
Moc děkuji za pomoc. [-o<
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 20 pro 2023, 14:53

@Parabellum
Pokud jsou ty jednadvacítky od EDY, tak to je určitě fajnová stavba.
Na adresu čtvrtkových Gripenů od Kitty Hawku to padlo dost negativní kritiky, ale podle mého názoru ty stavebnice nejsou vůbec špatné. Rozhodně jsou o mnoho lepší než Italerka. Chyby se u nich najdou taky, ale kde nejsou? Asi největší neřest u Kitty Hawku jsou poměrně hrubé vtoky držící jednotlivé díly a velké množství nálitků na vnitřních stěnách dílů. Takže je potřeba díly oddělovat opatrně a pečlivě začišťovat styčné plochy a vnitřní stěny výlisků. Už jsem se o tom zmiňoval kousek výše u popisu stavebnice Déčkového Gripena. Zatím jsem příliš nekontroloval shodu naznačených panelů a nýtů na povrchu modelu, ale jejich provedení je jemné a působí příjemně. Možná pro ty, co rádi napouští spáry, je rytí příliš jemné. Tvar trupu a křídel sedí s výkresy s dostatečnou přesností (nejsem žádný "měřič", odchylky u hlavních rozměrů v rámci 1-2 mm mi nevadí a na desetiny milimetru nehraju). Se stavbou déčka jsem na začátku a to, co už jsem sestavil zatím sedí dobře. A víc jsem zatím nestihl posoudit.
No v každém případě stavba Gripena od Kitty Hawku je proti Italerce procházka růžovou zahradou. Jediná věc, kterou jsem u Kitty Hawku úplně nepochopil je propracovaný motor včetně jeho vnějšího povrchu. Nevím, proč si s tím dali tu práci. Po slepení trupu je z motoru vidět jen tryska a vnitřní konstrukce motoru. Vnější povrch motoru po slepení trupu už nikdo neuvidí.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR1 » 20 pro 2023, 18:02

Nemáš vůbec zač, jen jsem zprvu nechápal tu poznámku o průhledovém displeji v druhé kabině. Neznám éro, které by ho mělo - většinou se to řeší tzv. opakovačem "repeaterem". Fotka je z Alky....
Přílohy
ALCA.jpg
Naposledy upravil DUNDR1 dne 20 pro 2023, 21:16, celkově upraveno 1
DUNDR1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 20 pro 2023, 19:47

@DUNDR1
No jo, máš pravdu, byl by tam asi na nic. Mě jenom napadlo, že by tam mohl fungovat jako kontrola pro instruktora a popřípadě by na něm mohl instruktor simulovat závady. Někdy hold mívám takové fantasmagorické nápady. :P

Jo ... a jedno "éro" (jestli se to označení v tomto případě dá použít) se zaměřovačem v přední i zadní kabině určitě znáš - Mi -24.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 23 pro 2023, 22:53

Předvánoční týden byl pro mě docela hektický, k modelu jsem se dostal až dnes a to ještě jen na chvíli. Ale každá chvilka dobrá. Trošku jsem pokročil na Gripenovi od Italerky.

IMG_6920.JPG
Výdech na pravé straně strupu měl špatný tvar. Tak jsem ho nahradil novým, vyrobeným z kousku kovové náplně do propisky.

IMG_6921.JPG
Vstup vzduchu zespodu na levé části trupu chyběl, vyrobil jsem ho vytvarováním z kousku plechu z mé oblíbené tuby od hořčice.

IMG_6922.JPG
Začal jsem s rytím, pro jistotu na spodní straně ... no a musím dát za pravdu těm, co říkali, že plast od Italerky nepatří k těm nejlepším. Je dost měkký.

A pokračování nejspíš až po vánocích. (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Král » 24 pro 2023, 17:17

DUNDR1 píše:Nemáš vůbec zač, jen jsem zprvu nechápal tu poznámku o průhledovém displeji v druhé kabině. Neznám éro, které by ho mělo - většinou se to řeší tzv. opakovačem "repeaterem". Fotka je z Alky....

Miláne třeba EF-2000
FLICKR

Rozestavěno :
Merkava
Mig-21F-13+UM
Mig-21Bis+Mig-21SMT
Martin Král

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Král » 24 pro 2023, 17:21

KLuK píše:Předvánoční týden byl pro mě docela hektický, k modelu jsem se dostal až dnes a to ještě jen na chvíli. Ale každá chvilka dobrá. Trošku jsem pokročil na Gripenovi od Italerky.

IMG_6920.JPG
Výdech na pravé straně strupu měl špatný tvar. Tak jsem ho nahradil novým, vyrobeným z kousku kovové náplně do propisky.

IMG_6921.JPG
Vstup vzduchu zespodu na levé části trupu chyběl, vyrobil jsem ho vytvarováním z kousku plechu z mé oblíbené tuby od hořčice.

IMG_6922.JPG
Začal jsem s rytím, pro jistotu na spodní straně ... no a musím dát za pravdu těm, co říkali, že plast od Italerky nepatří k těm nejlepším. Je dost měkký.

A pokračování nejspíš až po vánocích. (:)

Bojuješ s tím pěkně . Ještě si sežeň správná hlavní kola .
FLICKR

Rozestavěno :
Merkava
Mig-21F-13+UM
Mig-21Bis+Mig-21SMT
Martin Král

• Odpovědět s citací

Re: JAS-39C Gripen Italeri +JAS-39D Kitty Hawk 1:48

Příspěvekod KLuK » 31 pro 2023, 00:21

Díky Martine, vypadá to, že budu potřebovat víc, než správná kola.

Na modelařinu jsem čas neměl, tak jsem po večerech alespoň zkoumal fotografie. A našel jsem drobné odlišnosti na spodní části trupu.

JAS-39C_záď 01.png
Vyznačené panely u stavebnice Italeri se shodují s výkresem ...
záď_01.jpg
... a s provedením švédských strojů.

záď_02.jpg
Některé české stroje mají navíc výmetnici klamných cílů (označena menším červeným čtvercem)

JAS-39C_záď 02.png
záď_03.jpg
Jednomístný Gripen č. 9234 s výročním zbarvením má ale (podle fotografií) odlišné provedení panelu na spodní části trupu bez obdélníkového otvoru se "žaluzií" a navíc výstupek pro nasávání vzduchu. (větší červený obdélník). A má také výmetnici klamných cílů (menší červený obdélník).Provedení panelů na zadní části včetně vstupu vzduchu a výmetnice klamných cílů je dobře patrné na této fotografii (stroj 9242). Červenými obdélníky na fotografii jsem zvýraznil rozdíly s hodně s výkresem nad fotografií.

Takže se bude upravovat. :sculptor:
KLuK

• Odpovědět s citací

Re: JAS-39C Gripen, Italeri + JAS-39D Gripen, Kitty Hawk 1:4

Příspěvekod KLuK » 05 led 2024, 23:58

Vánoční svátky jsou za námi a mě konečně vyšla chvilka na to, abych pokračoval v práci na Gripenech.

IMG_6937.JPG
Na Céčkovém Gripenu jsem do trupu jsem vyřízl otvor pro výmetnici klamných cílů. Zatím je to jen nahrubo a vypadá dost hrozně. Dopilovávat otvor do finální podoby budu při dolícování podle výmetnice.

IMG_6939.JPG
Původní jsem měl vymyšleno že výmetnici klamných cílů udělám prázdnou, jako mřížku poskládanou z jednotlivých pásků s nařezanými drážkami (jako na hřebenu). Ale plán vzal za své, když jsem si nakreslil jednotlivé dílky. Při rozměrech cca výmetnice 5 x 8mm nařezat do 6 podéných a 9 příčných pásků zářezy s roztečí 1 mm a pak vše složit do tvaru mřížky by byla práce pro šílence. Pravda, mám sice k šílenství sklony, ale až takový blázen nejsem. Takže jsem přešel na plán "B" a z kousku plastové destičky jsem udělal základ nabité výmetnice a jednotlivé klamné cíle jsem naznačil vyrytím drážek. Vzhledem k tvaru trupu a mírnému zapuštění výmetnice pod povrch, jsem na straně blíže ke středu trupu přilepil plastové korýtko, které po vlepení do trupu vtvoří boční stěny. Korýtko jsem zatím nechal dlouhé, abych měl výmetnici při lícování a následném lepení do trupu za co držet aby mi nepropadla dovnitř trupu.
A tím jsem pro dnešek s Céčkem skončil ...

... a na chvíli přeběhl k Déčku.

IMG_6940.JPG
Na nabarvené sedačky jsem doplnil poutací pásy z fotoleptů. Tahle zábava mi vydržela na celé dvě hodiny. Oproti pásům pro Italerku se Eduard více snažil a pásy pro Kitty Hawk vypadají o poznání lépe. I když ty černé tečky znázorňující patrně prošití pásů si mohl odpustit. :-k
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 06 led 2024, 21:39

Dnes jsem pokračoval v práci na Céčku.

IMG_6943.JPG
Začistil jsem otvor pro výmetnici klamných cílů, připravenou výmetnici jsem vlepil do otvoru ...
...a pak jsem mě to došlo. Otvor pro výmetnici jsem díky své nepozornosti posunul o jeden panel dopředu.

IMG_6944.JPG
Naštěstí lepidlo ještě nestihlo zaschnout, takže výmetnici jsem z otvoru zase vyndal. Místo toho jsem otvor uzavřel silnější platovou destičkou a po zaschnutí lepidla jsem to ještě celé "zaplácl" tmelem. A když už jsem měl tmel v ruce, zatmelil jsem ještě větrací otvory v podobě žáber a pár škrábanců. Kruh se pomalu uzavírá. Po přebroušení budu zase tam, kde jsem začal.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 07 led 2024, 23:17

Dneska jsem dokončil opravu posunutého otvoru pro výmetnici kamných cílů. Po včerejším uzavření a přetmelení původního otvoru, jsem vše vybrousil a udělal nový otvor, tentokrát již na správném místě. A jak už to tak chodí, všechno zlé je na něco dobré. Když už jsem opravoval, upravil jsem konstrukci výmetnice tak, aby mi pro její umístění do trupu stačil obdélníkový otvor.

Fotky dodám později, dnes to díky vybité baterii foťáku nevyšlo.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 08 led 2024, 18:12

To zamrzí ... ale, po Mi-24 se nebojím, že se to nepovede. :wink: ;-I
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 08 led 2024, 22:59

Byla to moje blbost. ](*,) Sice jsem čučel do výkresu, ale neuvědomil jsem si, že mám z křídla vyříznuté řídící plochy. Takže jsem polohu otvoru určil podle hrany výřezu a ne od hrany křídla.
Zamrzí to, ale není to nic, co by s kouskem plastu a trochou tmele nešlo opravit. Jen jsem si přidělal trochu práce navíc.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 09 led 2024, 23:02

Dnešní odpoledne jsem konečně dost času, tak jsem mohl pokračovat na svých Gripenech. Nejdříve jsem se věnoval "Céčku" a posunutí výmetnice klamných cílů.

IMG_6945.JPG
Po uzavření, přetmelení a přebroušení prvního otvoru, který byl příliš v předu, jsem vyřízl nový otvor. Tentokrát jsem si však pohlídal, aby byl na správném místě.

IMG_6946.JPG
Do vyříznutého otvoru jsem přilepil předem připravenou výmetnici. Výmetnice má tvar připomínající kříž, ze kterého někdo uřízl vodorovné rameno, ale malý kousek z něj na na obou stranách nechal. Abych nemusel do trupu vyřezávat tvar kříže, na zúženou horní a dolní část výmetnice jsem přilepil "korýtka" jejichš boky dorovnaly zúžení v horní a dolní části výmetnice. Tím jsem dosáhl obdélníkového půdorysu celé sestavy a stačilo ji vsadit do obdélníkového otvoru.
Horní "korýtko" jsem nechal záměrně dlouhé, abych měl výmetnici při lepení do otvoru v trupu za co držet a zabránil tak případnému propadnutí výmetnice dovnitř trupu.

IMG_6947.JPG
Po zaschnutí lepidla jsem zkrátil vyčnívající korýtka a okraje nahrubo zabrousil.

IMG_6948.JPG
Po zabroušení okrajů jsem spoje vytmelil. Zároveň jsem znovu vytmelil původní otvor a pár detailů v okolí na spodní straně trupu a nechal tmel vytvrdit.

IMG_6957.JPG
Po vytvrdnutí tmele jsem ještě stihl trup přebrousit. Zatím jen první kolo, další tmelení a broušení mě ještě čeká.
KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 247 • Stránka 6 z 17 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 17

Zpět na Rozestavěno