Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Matný lak.

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Matný lak.

Příspěvekod Recoil » 11 říj 2023, 16:41

...hmm, silná vrstva laku naraz? Nestriekaj namokro (silnú vrstvu), ale skôr práš, alebo max. strednú vrstvu. Tiež zváž väčšiu vzdialenosť pištole od striekaného povrchu, menšiu trysku, či pritiahni doraz ihly ..
BADGER ANTHEM 155 0.3 0.75 BADGER 100 LG 0.26 0.77 BADGER RENEGADE VELOCITY 0.21 0.33 BADGER SOTAR 20/20-2F 0.2 IWATA CM-C Plus0.18
IWATA HP-AH 0.2 PAASCHE RAPTOR 0.2 0.25 0.38 0.66
PAASCHE TALON TG-3AS 0.2 0.25 0.38 0.66TAF3 (1.00)

FICO KLOBÁSY!
Recoil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Štejnar » 11 říj 2023, 20:09

Recoil píše:...hmm, silná vrstva laku naraz? Nestriekaj namokro (silnú vrstvu), ale skôr práš, alebo max. strednú vrstvu. Tiež zváž väčšiu vzdialenosť pištole od striekaného povrchu, menšiu trysku, či pritiahni doraz ihly ..

Možná si to nečetl celé. Nejsem začátečník a stříkám roky. Takže stříkám stejně, jak vysvětlit že jeden model ze dvou je OK a druhý KO? Jediný rozdíl je v použitých barvách.
Petr Štejnar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Štejnar » 11 říj 2023, 20:15

Recoil píše:...hmm, silná vrstva laku naraz? Nestriekaj namokro (silnú vrstvu), ale skôr práš, alebo max. strednú vrstvu. Tiež zváž väčšiu vzdialenosť pištole od striekaného povrchu, menšiu trysku, či pritiahni doraz ihly ..

Možná si to nečetl celé.Takže stříkám stejně, jak vysvětlit že jeden model ze dvou je OK a druhý KO? Jediný rozdíl je v použitých barvách.
Petr Štejnar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Recoil » 11 říj 2023, 22:20

Nenapísal si veľkosť použitej trysky. Myslím, že si aplikoval hrubú vrstvu. Podklad z lakových farieb zrejme lepšie absorboval prebytok, emailový nie. Preto som odporučil vyššie napísanè.. Napr. 0.38 a 0.66 sú v rámci a/b veľké trysky a skúsil by som teda 0.2, alebo 0.3 s priškrtením. Proste niečo, čo má jemnejšiu atomizáciu.
BADGER ANTHEM 155 0.3 0.75 BADGER 100 LG 0.26 0.77 BADGER RENEGADE VELOCITY 0.21 0.33 BADGER SOTAR 20/20-2F 0.2 IWATA CM-C Plus0.18
IWATA HP-AH 0.2 PAASCHE RAPTOR 0.2 0.25 0.38 0.66
PAASCHE TALON TG-3AS 0.2 0.25 0.38 0.66TAF3 (1.00)

FICO KLOBÁSY!
Recoil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Štejnar » 12 říj 2023, 12:54

Stříkám 0.3, ale jak sám jsi napsal tak to může způsobovat ten emailovej základ. Ale, není to poprvé co stříkám na Email a tímto lakem. Proto mi to hlava nebere. Obšem model 1/35 stříkanej emailem ( jiný předchozí) je OK. Příjde mi že to také může způsobovat kombinace blbého laku a velikost 1/16. Protože ty kola mají každý šroub , každé zákoutí vetší. A ten lak má tu tendenci sněžit. U 1/35 je vše mělčí.
Petr Štejnar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimV » 14 říj 2023, 11:39

Nechci zakládat nové vlákno, když se můj problém týká matného laku. Jsem ve fázi učení se a proto prosím o radu. Mám matný lak od Mr. Paint. Před použitím jsem lak pořádně promíchal (všiml jsem si, že je na dně lahvičky sedlina). Nastříkal jsem drobné díly a po zaschnutí jsou na nich mléčné fleky (s polomatným lakem bylo vše v pořádku). Je to tím, že jsem lak málo promíchal (tekutina v lahvičce ale byla komplet čirá bez sedliny) a nebo že jsem díly lakem moc zalil? Chystám se matem stříknout model a chci se tomuto problému vyhnout.
JimV

• Odpovědět s citací

Příspěvekod T678 » 15 led 2025, 18:54

Ahoj,
chcem sa opytat, na pevnost matnych farieb - nejedna sa o poskrabanie ako take, ale skor jemne smuhy (nechtom napr.)

Stupnicu matnych farieb - flat , eggshell, satin, semi gloss a gloss davam sem:

https://hammertime.blog/wp-content/uplo ... png?w=1024

Gunze alebo Tamyia pouzivaju len flat a satin a gloss? Jedna sa my o zeleznicne modely, ktore nie su iba vo vitrine, ale dost ludi to chyta. Bud svoje alebo tovarenske.

Mam problem, ze pri flat sa pomerne lahko urobi smuh. To plati aj pri tovarenskych modeloch napr. Roco. Napr.ale Fleischmann ma velmi pevny matny lak. Inac vacsina vyrobcov pouziva vlacikov bud ten satin alebo eggshell. Ten povrch je naozaj nadherny, hlavne velke plochy , strechy vagonov - na ten matne velmi viniknu detaily, proste super.
Kebyze chcem nieco medzi ,hlavne eggshel - cize je tam iba mierny lesk, tak si musim domiesat leskly lak podla pomeru?

Ako by som dosiahol vyssiu pevnost laku svojich modelov (alebo pri oprave tovarenskych) - bud teda toho lesku pridat, alebo iny typ laku - napr. PUR?Lebo hrubsia vrstva nepomoze, ta matna vrstva bude vzdy taka neodolna voci .
Resp. mattovaci prasok je lepsi ako tekutina?
Dakujem
T678

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna