Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

...rozmohl se nám tady takový nešvar...

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: ...rozmohl se nám tady takový nešvar...

Příspěvekod sabaka » 21 zář 2023, 18:26

Tak to neber jako "praní špinavého prádla", ale jako varování.

Je třeba svou práci, dílo (i to co vzniká ve volném čase) chránit - takže doporučuju i takovouhle spolupráci hodit na "papír" a smluvně ošetřit. Pořádek dělá přátele.
líná huba, holé neštěstí
krást se nemá
sabaka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 21 zář 2023, 18:51

vždyť nevíš co spolu mají.
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sabaka » 21 zář 2023, 18:57

Ty také ne, ale nazval jsi to hned "praním špinavého prádla". Já říkám, že na to lze pohlížet jako na varování.
líná huba, holé neštěstí
krást se nemá
sabaka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lubos1364 » 21 zář 2023, 19:07

Príde mi zaujímavé, že sa druhá strana po zverejnení podrobností vôbec nevyjadruje.
Ľuboš Šebík

Dokončené:
Mig-15bis 1/32; Hawk T.1 Red Arrows 1/48; Aero L-39C 1/48; Rafale B 1/48;
Mitsubishi F-2B 1/48; MB-339 1/48; Hawk T.1A 1/48; Spitfire Mk. IX 1/48; Aero L-39C Biely Albatros; 1/32 Shark, 1/48
P-51D, 1/32
Jak-3, 1/32
T-45C Goshawk, 1/48
Z-526AFS Akrobat, 1/48
Ah-64A Apache, 1/35
lubos1364

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nesto » 21 zář 2023, 19:11

co spolu maji..myslím, že to dosť podrobne popísal práve priskac...ako advokátovi by mi jeho popis stačil na konanie v jeho mene až na úrovni súdneho konania, zatiaľ čo MH vyjadrenie je absolútne všeobecné, nepresvedčivé a laxné...preto by ma zaujímalo ich vysvetlenie (aj profesne aj ako spotrebiteľa)...ide o princíp...nie som nijak precitlivený ale vadí mi relativizácia konkrétne vecne popísaného konania (domnievam sa, že relativizácia asi len preto, že ide o modelársku firmu a navyše českú)...napríklad nechápem názor L. Kereka..ale môže byť že mám profideformáciu......rád české modelárske firmy podporujem ale vadí mi nekritické zastávanie sa niekoho ak ten nedal dostatočný podklad pre svoju pozíciu..
Maros Nestak
nesto

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Airacutter » 22 zář 2023, 07:30

Mne na tom celom rezonuje jedna vec. Je zaujimave, ze v tom istom case si MH zaplati 3D model na Mi-24D od "externeho" autora v 1/72 a pritom si uplne od nuly sami kreslia 3D model na Mi-24D v 1/48. Naco potom platili priskacovi? Ked si sami nakreslili v 1/48, mohli predsa sami zmensit (a ak treba upravit) do 1/72 svoje originalne dielo. Toto nikomu nevrta v hlave? Ja taktiez ako ini tu nepoznam vsetky podrobnosti, ale to, co je zatial zname, prinajmensom vyvolava otazky.

Na margo prania spinaveho pradla. Ved predsa zle skusenosti s e-shopmi, ci konkretnymi inzerentami, vyrobcami modelov a doplnkov atd atd atd sa tu bezne diskutuju. Nie ako verejne ohovaranie, ale ako varovanie ostatnych. Preco zrazu pripad s Mi-24D je pranie spinaveho pradla?

A este poznamka k PantherG. Toto je cista teoria, ze ak dvaja robia tu istu predlohu, vyjde to rovnako. Prakticky nikdy dvaja vyrobcovia nespravia ten isty model tvarovo a rozmerovo rovnake ci maximalne podobne. Taka Mi-8/17 v 1/48. Mame hned tri stavebnice or roznych vyrobcov, ktore vysli zhruba v rovnakom case, a kazda je ina. Vyslovene ina, od poctu dielov, cez uroven detailov a konstrukcne riesenia, az po pripadne specificke tvarove chyby.
49-53 Albánsko; 49 Sýria; 52 Egypt; 52 a 54 Guatemala; 53 DDR; 53 Irán; 56 a 57 Sýria; 57-59 Indonézia; 58 Libanon; 59 Irak; 59 Kambodža; 59-00 Kuba; 60-65 Kongo; 60 Laos; 61-63 – Kuba; 61 Dominikánska rep.; 63 J. Vietnam; 63 Irak; 64 Brazília; 65-67 Indonézia; 70-79 Kambodža; 70-73 Čile; 71 Bolívia; 76 Argentína; 79 Salvador; 81-82 Čad; 81-90 Nikaragua; 83 Grenada; 89-94 Panama; 86-91 ZSSR
Airacutter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod FiSe » 22 zář 2023, 08:02

Airacutter píše:Mne na tom celom rezonuje jedna vec. Je zaujimave, ze v tom istom case si MH zaplati 3D model na Mi-24D od "externeho" autora v 1/72 a pritom si uplne od nuly sami kreslia 3D model na Mi-24D v 1/48. Naco potom platili priskacovi? Ked si sami nakreslili v 1/48, mohli predsa sami zmensit (a ak treba upravit) do 1/72 svoje originalne dielo. Toto nikomu nevrta v hlave?

Pokud muzu cist mezi radky a podle toho, co obe strany tvrdi, tak si myslim, ze ten rendr byl koupeny prvne a az pak zacaly dohady o ctvrtce.
Spis bych rad vedel, proc nebylo dano povoleni delat ten set v 1:48? V te odpovedi je, mozna, zakopany ten pes :)
Hoch Habsburg
FiSe

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Airacutter » 22 zář 2023, 08:28

FiSe píše:Spis bych rad vedel, proc nebylo dano povoleni delat ten set v 1:48? V te odpovedi je, mozna, zakopany ten pes :)

Sorry za drsnejsi priklad, ale to mi pripomina akoby sla rec o znasilneni a ty povies, ze zakopany pes je v tom, preco ta slecna s dotycnym nechcela ist dobrovolne (cize keby sla, tak ju neznasilni). Jej vec preco s nim ist nechcela a priskacova vec, preco nechce pouzitie svojho diela v 1/48. Kupujuci 3D modelu mal a ma povinnost respektovat rozhodnutie autora.
49-53 Albánsko; 49 Sýria; 52 Egypt; 52 a 54 Guatemala; 53 DDR; 53 Irán; 56 a 57 Sýria; 57-59 Indonézia; 58 Libanon; 59 Irak; 59 Kambodža; 59-00 Kuba; 60-65 Kongo; 60 Laos; 61-63 – Kuba; 61 Dominikánska rep.; 63 J. Vietnam; 63 Irak; 64 Brazília; 65-67 Indonézia; 70-79 Kambodža; 70-73 Čile; 71 Bolívia; 76 Argentína; 79 Salvador; 81-82 Čad; 81-90 Nikaragua; 83 Grenada; 89-94 Panama; 86-91 ZSSR
Airacutter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Macourek » 22 zář 2023, 09:18

Jak jsem pochopil z Peterova prvního příspěvku, tak zpracoval podklad pro vytištění v úrovni detailů pro měřítko 1/72. Takže chápu to tak, že na čtvrtku by úroveň detailů byla dle autora nedostačující a muselo by se to ještě dopracovat, proto asi nesouhlasil s vydáním čtvrtky v této úrovni zpracování.
KPM Prosek Panthers PanthersCup
Tomáš Macourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Blaschke » 22 zář 2023, 11:17

Tomáš Macourek píše:.. na čtvrtku by úroveň detailů byla dle autora nedostačující ....

No a aj preto by vlastne nová modelácia mala byť jemnejšia v detailoch, pretože v 1/48 je možné vytlačiť aj to čo v 1/72 nemá fakticky zmysel modelovať.
A-300 vacu, Praga XE-55, Š.4, SARO, B.34
Robert Blaschke

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sanyo » 22 zář 2023, 11:50

stále mi tu chýba vyjadrenie od Mischio
recepty: https://www.domacakuchyna.sk
sanyo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 22 zář 2023, 17:22

Po přečtení osobní názor.
Úplně první poznámka: název vlákna evokuje, že se zde něco děje neustále a špatně. To z popisu zrovna nevyplývá a dalo by se to brát osobně.
A teď dál: rozumím potřebě chránit výsledky své práce. Nicméně, jak je napsáno na začátku, za datový model bylo zaplaceno.
Pokud Michal usoudil, že kvalita po zvětšení modelu do dalších měřítek je dostatečná k dalšímu použití, chápu nabídku v dalších měřítkách. Protože model zaplatil…
Po oznámení této novinky na výzvu dokonce doplatil použití povolených 3D modelů v dalších měřítkách. Popravdě, toto mi zrovna fér ze strany zhotovitele nepřijde, protože jsou to stále stejná data. Padl tady příměr k automobilovému průmyslu, a já ho použiji také. Nedávno přišli někteří výrobci s geniální myšlenkou, že ačkoli máte v autě řídící jednotky, které umí funkce TOP výbav, budete si jejich funkčnost dokupovat. No, úplně to zákaznicky neklaplo…
Dále mi nepřijde zrovna jasná myšlenka zpřístupnit data všem. To jako jen pro 1/48, a v ostatních měřítkách nesmíte tisknout? Protože 1/72 je majitelem dat Michal… A tím zásah do už jeho majetkových práv.
A teď z druhé strany: tvrzení o nové konstrukci od základu bylo vyvráceno jako nepravdivé. Komunikace opravdu špatná, bylo třeba se k věci postavit jinak.
Takže shrnutí za mě. Michal stál o vydání i v dalším měřítku a chtěl se dohodnout. Peter (zřejmě z důvodu profesní cti) nesouhlasil, nicméně nezdůvodnil, protože nic přece zdůvodňovat nemusí. Michal vyřešil po svém, způsob je diskutabilní. Nějaká škoda mohla vzniknout, v diskusi už padlo srovnání s jistým výrobcem, který kromě modelu kopíruje v pohodě i návody… A ve srovnání s tím mi přijde zbytečné si na to zakládat vlákno.
Tak se chlapi zkuste domluvit, protože Peter umí moc pěkné 3D modelace, a Michalův tisk je z malých výrobců zatím nejlepší, co jsem měl v ruce. A malí výrobci nám dopřejí prostřednictvím 3D-borců doplňky, které ti velcí neudělají.
Tak asi tak…
Honza
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charlie » 22 zář 2023, 18:47

Nepřestává mi fascinovat ten typ příspěvků..."vůbec tomu nerozumím, ale i tak MUSÍM reagovat" :D Oba aktéry znám a nemyslím si, že by některý z nich byl gauner. To vyjádření protistrany by tu asi mělo zaznít, aby se pročistil vzduch.
Charlie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 22 zář 2023, 19:33

Charlie píše:Nepřestává mi fascinovat ten typ příspěvků..."vůbec tomu nerozumím, ale i tak MUSÍM reagovat" :D Oba aktéry znám a nemyslím si, že by některý z nich byl gauner. To vyjádření protistrany by tu asi mělo zaznít, aby se pročistil vzduch.

Já znám jenom jednoho a taky si to nemyslím. Proto jsem reagoval ;-I
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrB » 22 zář 2023, 20:23

to sedan1: někdo prodá data s podmínkou, která omezuje jejich komerční (nebo jiné) využití a tu podmínku pak druhá strana poruší - co vám na tom přijde nesrozumitelné? Takový typ transakce je naprosto běžný.

P
PetrB

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse