Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Sekundové lepidlá a všetko s nimi súvisiace

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Sekundové lepidlá a všetko s nimi súvisiace

Příspěvekod Peter Frišlovič » 26 zář 2007, 16:41

So sekunďákmi nemám žiadne skúsenosti preto ak dovolíte, založil som tento topic. O:)

Napíšte prosím, ktoré sekundové lepidlo sa Vám najlepšie osvedčilo/používa, ktorým sekunďákom sa dobre lepí plast, ktorým plechy, ktorým sa dobre tmelí a podobne (značka,konzistencia,
jeho výhody/nevýhody) proste akékoľvek postrehy a skúsenosti z praxe.

Snáď sa to zíde aj ostatným ľuďom ak to tu bude tak pekne pokope.

Ďakujem.
Naposledy upravil Peter Frišlovič dne 29 říj 2017, 20:10, celkově upraveno 1
Peter Frišlovič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miško » 26 zář 2007, 23:31

To co měli zrovna v trafice, nebo na pumpě.
Miško

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 27 zář 2007, 06:11

Nedoporučuju kupovat sekundový lepidla v rozmezí 5-15 Kč, protože jsou zpravidla ztvrdlý už v tubě a nebo mají bohužel nějakým způsobem nekvalitní lepivou schopnost a časem se dokonce i drolí. Od toho jsem upustil už dávno.

V poslední době jsem si velmi oblíbil sekundová lepidla od HVP, což je tuzemský výrobce. Lepidla se prodávají kolem 70 Kč v kulatých lahvičkách. Nanáším je většinou pomocí tenké injekční jehly. HVP vyrábí řídké, střední a husté vteřiňáky, takže výběr je.

Také jsem dříve používal sekundová průmyslová lepidla Loctite, což je podle mě naprostá špička, ale taky to člověk drsně zaplatí.

Pokud budeš pracovat s vteřinovým lepidlem, pak se také mrkni na jeho odstraňovač = debondér. Vynikající je debondér Flash, potože neleptá povrch. Ten doporučuju koupit.

Na sekundová lepidla se také využívají aktivátory ve spreji, ale s tím nemám žádné zkušenosti...
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod George9 » 27 zář 2007, 07:40

Dobře založený téma, který se mi hodí, protože se s vteřiňákem taky dost peru :( . Používám taktéž vteřiňáky od HVP, jako Kuba. Kdysi jsem jako první koupil jeden řídkej a jeden hustej. Řídkej jsem ale neby schopnej ničím nanést, nechtěl mi držet ani na jehle ani na párátku. Hustej se zase moc táhnul, takže od tý doby používám ten střední, ale do spokojenosti mi pořád ještě něco schází. Asi vyzkouším něco z těch dražších, třeba ten Loctite. Když jsem ale byl v Baumarktu, tak jen vteřiňáků Loctite tam měli ověšenou celou tabuli, takže jsem z toho byl docela vedle.
Jo, a ještě dotaz, nevíte, kde koupit ten debondér Flash, a kolik ta sranda stojí?
"První, kdo namaloval kokardu na křídlo letadla, byl svině..." (Pierre Clostermann, Velký Cirkus)
George9

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pancier » 27 zář 2007, 07:47

Aktivátor na sekunďák je perfektná vec, ale na plastový model by som sa ho bál použiť. Vytvára totiž z sekunďáku /ako by som to správne pomenoval/ takú ako keby tvrdú chrastu, ktorá sa pomerne dosť ťažko bez poškodenia okolia brúsi. :?
Ale zase rýchlo a dobre drží. :-D
Pancier

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bronco » 27 zář 2007, 07:58

No, najlepší je asi Loctite, tak ako píše Kuba. Osobne som si najviac obľúbil gelový, s ním sa mi najlepšie pracuje, na nanášanie používam obyčajné zubné špáratka. Používam i ďalšie okrem gelu, na riedke je taká maličká finta - ak nechceš, aby ti zaschlo predtým ako ho nanesieš a nenanášaš ho z tuby, zober veko od fľaše ("klobouček"), do tohoto veka daj plastelínu, do plastelíny urob dieru, do nej nalej lepidlo a ajhľa! Lepidlo nezaschne, môžeš s ním v pohode pracovať :wink:
Naposledy upravil Bronco dne 27 zář 2007, 08:16, celkově upraveno 1
KPM Bratislava
WIP - T-72M1 Tamiya 1/35 -https://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=131648
Bronco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mess » 27 zář 2007, 08:02

Loctite super attack Precision (kupodivu ta nejmensi lahvicka ma v sobe nejvic lepidla - 5g), totalni spokojenost, pevny a tvrdy.
Jako aktivator na tenky vrstvy funguje voda/sliny :grin:

M.
Martin Benko
mess

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter DeSnek » 27 zář 2007, 08:03

Tema paradni ...

Takze moje zkusenosti jsou asi takove, ze pro me je nejlepsi ridky fterinak od Eduardu. Nevim ale proc. Pak debonder spicka je Flash, ale i od Legata neni spatenka. Kazdopadne bez debonderu je docela silene pouzivat fterinak.

Na nabirani ridkeho fterinaku se mi osvedcil pulkulaty skalpel. Fterinak si odleji do lekofky skalpel ponorim a pak prilozim ke spoji. Nadbytecne popatlani od vterinaku se humyje debonderem.

Jinak jsem mel HVP vterinaky a nevim proc, ale nelepily ...

:grin: :grin: :grin:

Rsp. spoj se po jiste dobe rozlepil. Tohle se mi s Edou nestava. U Edy je neprijemne, ze desne vzlina, takze ma schopnost zalepit i pinzetu ...

Jo a pak je dobre miti husty fterinak.
Nejsem tak blby, jak vypadam na fotkach ... v realu jsem blbejsi ... !!!
Aneb - Murphy musel byt optimista ... a optimiste by se meli strilet ... !!!
Je lepší být souzen dvanácti, než nesen šesti ...
Peter DeSnek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jaroslav Vaník » 27 zář 2007, 09:36

Používám aktivátor a vteřiňáky od HVP-řídký a střední.Lepím a tmelím s nimi vše,plast i lepty.Při tmelení větší díry je lepší udělat několik menších vrstev lepidla.Každou vrstvu nechat chvilku odvětrat a pak použít aktivátor,jinak čerstvý vteřiňák může zpórovatět.Samořejmostí je uchovávat lepidla v lednici,prodlouží to o hodně jejich trvanlivost.
Jaroslav Vaník

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 27 zář 2007, 09:47

Vterinak pouzivam uz skoro vyhradne ridky (Eduard a nebo Flash). Zapoustim ho do plochy spoje. Neni riziko ze to prilozim blbe a pak budu pul hodiny zase odlepovat. Nevim jak Vam, ale pokud nanesu vterinak na plochu a prilozim, je to okamzite pevne chycene a neda se to ani moc urvat. Stredni pouzivam na tmeleni, spolu s aktivatorem. Jak se tam udela ta krusta tak to par minut necham a potom lehce pretru ridkym sekundakem a ten to krasne rozpusti a sjednoti.
Na nanaseni mam takove tri udelatka. Zaklad je vzdy injekcni jehla s prumerem cca 0.6mm. Do jedne mam prostrceny dratek 0.15 mm, aby na konci kousek koukal a v miste dutiny konusu je maly smotek. Kdyz se na konci dratku vytvori bambulka, dratek odstrihnu a povytahnu. Dalsi udelatko je to same, ale dratek 0.4mm. Posledni je na nanaseni vetsiho mnozstvi ridkeho sekundaku. Dratek 0.1mm ohnu a ve vrtacce zkoutim, ze je na konci malinka smycka. Provlecu jehlou jako ostatni. po zaneseni strcim nad zapalovac a skrtnu. Lepidlo shori a mam zase cistou smycku. Vlastne ty smycky mam dve. Jedna je na konci prerusena, ze je to spis miniaturni vidlicka. To je dobre do koutovych mist.
Pokud jsem to napsal nesrozumitelne, muzu vyfotit a postnout.
Na cisteni pouzivam Flash a nebo legato debonder a aplikacni microfine stetecky (koupeno u ROTSCHEIN - AIRBRUSH MODEL SHOP). Usatka mi nechavaji kousky vaty nalepene na ocistovanem miste a je to pak dost blbe odstranitelne (vetsinou jsem si toho vsiml az po surfu, a ten mi po debonderu sleze).
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod norol » 27 zář 2007, 11:36

Páni, poradťe, kde sa dá na Slovensku kúpiť debondér Flash, všade čítam na neho chvály.
norol

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ištván » 27 zář 2007, 11:51

norol píše:Páni, poradťe, kde sa dá na Slovensku kúpiť debondér Flash, všade čítam na neho chvály.

Ak som dobre čítal tuňák na webe, tak Martin Jursa by ho zohnať vedel.
"Bohužel, hlopí lidé válku rozpoutávají a hloupí lidé jí také řídí."
Brigadier General Robin Olds

Štětečkové galaxii zdar!!!
Ištván

• Odpovědět s citací

Příspěvekod George9 » 27 zář 2007, 11:53

No a já už se podruhý ptám, kde se dá sehnat v čechách? Nikdo neví?
"První, kdo namaloval kokardu na křídlo letadla, byl svině..." (Pierre Clostermann, Velký Cirkus)
George9

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 27 zář 2007, 11:59

George9 píše:No a já už se podruhý ptám, kde se dá sehnat v čechách? Nikdo neví?

Obcas ho miva Pecka (v te pasazi u Petrsaku) a nebo se da koupit i na soutezich. Legato debonder taky neni spatny, mozna uplne stejny. Ten od Douska mi naleptava plast.
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod George9 » 27 zář 2007, 12:57

Ondřej Nadrchal píše:
George9 píše:No a já už se podruhý ptám, kde se dá sehnat v čechách? Nikdo neví?

Obcas ho miva Pecka (v te pasazi u Petrsaku) a nebo se da koupit i na soutezich. Legato debonder taky neni spatny, mozna uplne stejny. Ten od Douska mi naleptava plast.

ok, díky, budu se poptávat na soutěžích.
George9

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna