Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Modelářská archeologie v 1:35

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Modelářská archeologie v 1:35 - alespoň 25 let staré for

Příspěvekod Pancíř » 05 bře 2023, 12:19

Moc povedený modely a to že jsou starší vůbec nevadí má to svoje kouzlo. Zeptám se jakou jsi použil barvu SCC-2 na Crusader,je to míchaný nebo z nějaké originální sady?
Pancíř

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Flieger » 07 bře 2023, 20:51

Na Crusadera sem si koupil přímo odstín S.C.C. 2 Barva je AK - RC035 a myslím že se jim ji podařilo namíchat moc hezky :-)
Zasloužilý lepič, stavitel retro modelů.
Flieger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Flieger » 23 bře 2023, 09:37

Tak jsem se zasekl a potrvá, než se pohnu dál. Jsem totiž nemocnej - trpím syndromem pokročilého modeláře. A to mi komplikuje práci. Chtěl jsem se vrhnout na jeřáb na Bergepanzeru a protože mi schema kočky jeřébu z konverzní sady přišlo divný, začal sem pátrat na netu po nějakých obrázcích. A čím víc jsem pátral, tím víc jsem propadal melancholii. Ta kočka je prostě pro kočku [-( Vypadá to tak, že tvůrce sady prostě jen stvořil "přibližné cosi", ale bez obecného chápání funkce podobného mechanizmu. A nebo jsem jen já trouba a nenašel sem po měsíci hledání tu správnou kočku... Moje dosavadní postřehy jsou nicméně zatím takovéto - Pokud by převodový mechanizmus kočky opravdu byl v ose těch kol (kladek), pak je špatně navržená velikost těch trojúhelníkových dílů (PP4) Jejich spodní rozměr je širší než rozchod kladek na těle kočky (ty zelené). Takže pokud by měly být PP4 připevněny k tělu kočky přes takový blok co je na vršku hřídele (žlutě) – drhlo by to na skutečném aparátu o sebe. Navíc je pak zbytečná kladka v těle konstrukce zavěšení (červená kladka - ve stavebnici PUR 17). Jedině kdyby měla být místo vrchního háku (PUR 16). Ono to ale vypadá tak, že celá kočka měla vypadat jinak. Zelené kladky jsou navíc, od modré má být šnekový převod na červenou a červená kladka je ta, na které visí břemeno. Podobně je udělaná kočka na jiném modelu konkurenční firmy, dovolím si přidat pro názornost. Tudíž pro mě z toho plyne – rozřezat a překopat :( A podobný horor je upevnění vzpěr ke středové tyči jeřábu. Ale o tom zase příště :nuts:
Přílohy
P1040076.JPG
Odlitek kočky z konverzního setu.
kocka_03.jpg
Jak to vidí v CMK
Kocka_02.jpg
Správné uspořádání kočky jeřábu
Flieger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Flieger » 26 bře 2023, 16:59

Jak už jsem psal, sestava jeřábu obsahuje taky pár viditelných chyb. Na vrch středové tyče přijdou nasadit 2 "objímky" (díly PUR14 a PUR 15). Na PUR14 mají přijít nasadit ramena vzpěr. Ale díl ze setu má jen jeden háček, takže na něj jde připojit jen jedna vzpěra. Kdyby byly tyhle díly dva, pro každé rameno extra, mělo by to smysl. Dostupný je ale jen jeden. Navíc mě zaráží ten háček, logičtější by podle mě bylo spíš ouško s otvorem. No a pověstnou korunu tomu nasazuje díl PUR15. Ten patří navrch a přijde k němu připevnit řetěz vedoucí k ramenu se zavěšenou kočkou. Dílek sice na sobě má cosi jako háček, ale ten má příliš otevřený tvar (třeba oko řetězu by z něj snadno vyklouzlo), mimo to je patrně otočený o 90 stupňů. Uspořádání z konverzky mi přijde nesmyslné. Takže tyhle dva díly vyrobím nové. Zkusím jak z kovu, tak z plastu a uvidím co se mi bude líbit víc.
Přílohy
Bez názvu.jpg
Schémátko pro představu.
Bez názvu.jpg (27.35 KiB) Zobrazeno 6199 krát
P1040086.JPG
PUR14 a PUR 15 nasazené na středové tyči jeřábu.
P1040090.JPG
První pokus o novovýrobu - náhrada za PUR14
Flieger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SION » 30 bře 2023, 05:52

Ty "objímky" by tam měli být tři, díly PUR 15 a PUR14 mají v návodu prohozené označení. Právě na ten díl PUR14 co máš vyfocený na konci příspěvku je pro řetěz s díly PUR24 (mimochodem i na něm by měl být nějaký díl který bude představovat pákový stahovák toho řetězu, ale to výrobce koukám neřeší).A pak dva díly PUR každý pro samostatné rameno D , kdy jeden se natočí doleva a druhý doprava podle délky jednotlivých ramen, takže jedině si ještě jednu tu objímku na to rameno vyrobit. Pak sestavit na nečisto a až pak to slepit právě aby jsis vyzkoušel délku ramen.Jinak ta kočka je super splácanina, CMK to má jakštakš dobře kde okolo dílu A33/A32 příjde smyčka slabého řetězu pro navíjení obsluhou a provázek 0,3mm má být pořádný řetěz pouze nahozený okolo kola A41 s volným koncem, ten vyobrazený smotek je blbost. Zadej do vyhledávače řetězová kočka nebo řetězový kladkostroj hlavně inzeráty, podobně starý kladkostroje se dají najít aby jsi měl aspoň představu jak to pracuje a jak to má asi vypadat.
SION

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Flieger » 02 dub 2023, 20:33

Tak jeřáb už je komplet. Původně jsem chtěl zachovat počet objímek, jaký je v CMK sadě - tedy 2 a udělat společnou pro obě vzpěry. No nakonec jsem udělal 3. Díly na které se přichytí ramena D a které jsou přidělané ke korbě jsem udělal nové z plastu. Líp se mi nalepovaly a navíc dvojici co přijde dozadu na boky jsem udělal v jiné geometrii. Středová tyč jeřábu je na své konzoli umístěná docela dost do boku, tak bylo potřeba aby jednotlivá "oka" měla osu ve směru jeřábu, ne souběžně s korbou. No a v dalším kole mě čeká kočkování :lol:
Přílohy
P1040103.JPG
Místo hupcuku dvě oka a hák. Taky řešení.
Flieger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Flieger » 01 kvě 2023, 19:28

Tak zase o kus dál. Kočku sem dal nakonec z jiný stavebnice a taky vymejšlím nějaký drobnosti do nástavby.
Přílohy
P1040108.JPG
P1040112.JPG
Flieger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Flieger » 04 čer 2023, 12:16

Tak zase o kus dál. Tank mám v barvě a zkouším i nějakou tu patinu. Tohle je bohužel bod, kde se většinou na dlouho zaseknu, protože mi to patinování moc nejde a tím pádem mě to tolik nebaví. A taky ladím náklad do nástavby, co bude jak barevný a kde to bude sedět.
Přílohy
P1070113.JPG
P1070115.JPG
P1070117.JPG
P1070118.JPG
P1070119.JPG
Flieger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vrabec » 07 čer 2023, 08:28

I ze starších stavebnic se dají postavit pěkný věci !!! =D>
Vrabec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pancíř » 07 čer 2023, 08:33

Přesně tak, je to paráda.
Pancíř

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Flieger » 12 čer 2023, 18:42

Tak jsem to nevydržel a říznul jsem do nové stavebnice. A to doslova :twisted: Jedná se o IS-2 od výrobce Zvezda, model No.3524 Další z řady starších stavebnic, ve kterých se tak rád vrtám. A že zrovna tenhle model nabízí tolik míst, kde je možné ladit a sochat :tongue: První věc, která mě přímo praštila do očí při nahlédnutí do krabice, byly celkem výrazné propadliny na stropě věže a na zadním pancíři u motoru. Po krátkém přemýšlení, co by s tím tak asi šlo udělat, jsem došel k řešení radikálním řezem. Z krytu motoru jsem na obou stranách odřezal šrouby, mezi kterými byly propadliny. A u věže jsem odřezal základ pro velitelskou kupoli a zvedací mechanizmus vedlejšího poklopu. A pak broušení a tmelení. Zadek jsem po opravě ještě vlepil do zbytku korby. Operace se zdařila, pacient přežil 8-)
Přílohy
P1040049.JPG
Propadlina.
P1040051.JPG
Šrouby odříznuté, volné pole pro broušení a tmelení. To samé pak i na druhé straně.
P1040064.JPG
Po opravách.
P1040036.JPG
Ořezaná věž. Zvedací mechanizmus poklopu jsem si po odřezání nalepil na destičku, abych ho neztratil.
Flieger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Flieger » 15 čer 2023, 05:10

Jedna taková večerní rychlovka. Mechnismus napínání pásu je na modelu naznačený jen velmi schematicky. Ono to celé ani nebude moc vidět, tahle část je dost utopená mezi pojezdovými koly a pásy. Ale jen tak, pro ten pocit - kousek odříznout, nalepit tyčku odpovídajícího průměru a hned je dušička spokojenější :-D
Přílohy
P104_kolaz.jpg
Flieger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tom.Vrabec » 15 čer 2023, 07:08

Ahoj, jestli můžu ještě k tomu Bergepanzeru - stavebně je to paráda, hlavně ty doplněné věci...s tou patinou ale nevím no - pro mě to bývá zas jedna z nejlepších částí stavby...wash mi přijde až moc silný na tom protiskluzovém plechu blatníků, ale v některých místech a koutek se zase ztrácí a chybí. Co bych určitě předělal, tak je ta struktura dřeva - naznačil jsi jenom místama škrábnutím do plastu...přijde mi jich moc málo a zas moc hluboko, dost to bije do očí. Určitě to už nebruš, možná zkus přiškrábnout jemně pár dalších, popř. to dolaď barvama...ať už akrylem či olejem, na YT je dost videí s návody. Stačí se nebát a zkoušet...tohle kdykoliv zase dostaneš dolů. Držím palce ;-I
Tomáš "Vrabec / Nádražák" Kosič
Tom.Vrabec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Flieger » 15 čer 2023, 15:03

Souhlasím, a to ve všech bodech. Ta struktura dřeva, jak na kládě tak na nástavbě, je udělaná od výrobce. Souhlasím s tím, že jsou to docela hluboké rýhy a nevypadá to extra modelově. Je to jedna z věcí, o které přemýšlím, co s tím dál. Nástavba na skutečném stroji určitě byla v barvě a pod barvou ty léta asi tolik neřvaly. Myslím, že to doladím už jen odstíny žluté, naznačím strukturu a pak to celé sjednotím a zároveň utlumím filtrem. No a ty blatníky, tam jsem to udělal takhle výrazné schválně, protože to ještě chci přepatinovat pigmentama "na mokro" - udělat takové jakože zaprášení. Tím pádem ty řvoucí oleje jsou vlastně takový prešejding. Uvidím co z toho vyleze.
Flieger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Flieger » 18 čer 2023, 17:32

Víkendový progres.
Přílohy
P1040072.JPG
Přesazená velitelská věžička a posunutý ochranný prstenec základny antény. Na modelu je totiž příliš vpředu.
P1040069.JPG
Úpravy na čumáku věže. Čepy, na kterých se zvedá hlaveň, jsem raději pojistil ze zadní strany plastovými destičkami. Bez nich mi celé složení přišlo příliš volné.
P1040070.JPG
Vydlabané uložení pro soustruženou hlaveň.
P1040071.JPG
Sesazeno na sucho.
Flieger

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno