Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Hurricane factory aneb Hurricane 1/72 i jinych meritek

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 245 • Stránka 10 z 17 • 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17
  • Odpovědět s citací

Re: Hurricane factory aneb Hurricane 1/72 i jinych meritek

Příspěvekod Michal Šourek » 05 bře 2023, 07:51

Na vsech
Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 13 bře 2023, 22:01

Jenom malý fotografický důkaz, že hrách se přilepil na stěnu respektive šachtu jsem přestříkal na stříbrnou. Uběhlý modelářský víkend byl pro mě ovšem poněkud zakletý. Ihned po C8 jsem po prostříknutí Triplexe ředidlem nasadil lesklý lak C46 a on mi potvora asi v půlce stříkání začal dělat v šachtě pavučiny, asi jsem málo promíchal lak s ředidlem, což jsem zachránil jemným přestříknutím šachty ředidlem. Šťastný konec ovšem nenastal, poněvadž mi nějak vypadla pistole z ruky a ťukla si zadním koncem o podlahu. Několik let už nepoužívám zadní kryt a teď by se vyplatil, jehla se nárazem protlačila skrze trysku asi o centimetr více, než jsem kdy viděl, takže po 17 letech nastal čas na upgrade respektive alespoň zakoupení nové trysky.

MF_230313_Hurricane_001.jpg
1/72 Arma Hobby: Hurricane IIc
MF_230313_Hurricane_002.jpg
Triplex II: "vylepšená" tryska

Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 01 dub 2023, 21:20

Vzpomněl jsem si, že v kitníku leří jedna opomenutá stavebnice, tak jsme rozvrtal ještě jeden Hurricane. Poznáte stavebnici? Malá nápověda - k jejímu sestavení není třeba lepidla. Interiér je z krabičky doplněný o pásy Eduard.

MF_230331_Hurricane_001.jpg
MF_230331_Hurricane_002.jpg

Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 02 dub 2023, 12:57

Na Armě jsem se snad už vypořádal s chladičem, nelíbily se mi přebývající linky paneláže. Hádanka u druhého modelu nebyla evidentně těžká, je to Zvezda. Níže drobný postup, docela to jde do sebe, nevýhodou ovšem je, že sem přebývá technologický spoj. Zatím největší díru jsem zatmelil plastovou nití podél chladiče. Do kokpitu je docela vidět a čelní část pod štítkem bude asi chtít poladit. Šachta je vcelku pěkná, vzpěrám podvozku ovšem hrozí ulomení při manipulaci s modelem.

MF_230401_Hurricane_001.JPG
1/72 Arma Hobby: Hurricane IIc
MF_230401_Hurricane_011.jpg
1/72 Zvezda: Hurricane IIc
MF_230401_Hurricane_012.jpg
MF_230401_Hurricane_013.jpg

Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod romanmig » 30 kvě 2023, 17:38

Ahoj,

všimol som si že ste tu na predchádzajúcej strane rozoberali farbu podvozkových šachiet.
Ja by som si rád postavil verzie Mk.I, IIb, IIc a rád by som sa opýtal ako je to s farbou interiéru. Myslel som že komplet celý bol v interiérovej zelenej.
Ale návod ArmaHobby a aj Airfix píše, že niektoré časti (ArmaHobby) resp. takmer celý (Airfix) by mal byť vo farbe hliníka a len niektoré časti interiérová zelená.
V UK som v múzeu videl celý introš zelený. Áno ja viem, muzeálny kus, ale zase tí chlapíci si na reštaurovaní dávajú záležať a nechce sa mi veriť že by to urobili úplne blbo.
Vedeli by ste mi prosím poradiť?

Ďakujem

Legenda:
ArmaHobby
A- interiérová zelená
C - hliník

Airfix
56 - hliník
78 - interiérová zelená
Přílohy
01.png
ArmaHobby
02.png
ArmaHobby
Afx.png
Airfix
Predám: Knihy, publikácie - AmmoMiG, 4+, Mustang , Doplnky Tankograd 1/72

Rozostavané: MiG-9, F4U-1D
Dokončené: Jak-100, A6M2 1/48
romanmig

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 31 kvě 2023, 09:54

To je otázka, kterou jsem svého času taky hodně řešil. Nepovažuji se úplně za experta, ale po zkoumání mnoha fotek jsem došel k tomuto a při stavbě mých Hurricanů bych se toho držel:

- Ranný Hurricane mk.I (např. s plátěným křídlem): Hliníkový nátěr vše kromě boků kokpitu nad trubkovou konstrukcí, ovládacího panelu vlevo a pancéřové desky (pokud tam byla)
- Hurricane mk.II : Vše v RAF grey green.
- Klasický Hurricane mk.I (např. z období BoB): Není jasné. V jakémsi období se přešlo z hliníkového nátěru na grey green. Já jsem se nakonec přiklonil při své stavbě jednoho z Hurricanů našich pilotů z Bitvy o Británii k rannému provedení.

Opravdu nechci tvrdit, že co píšu, je nutně správně, ale záležet jsem si při zkoumání dal. :)

Pro zajímavost, jak to vypadá:

01.JPG

02.JPG

Naposledy upravil Víťa Výmola dne 01 čer 2023, 09:50, celkově upraveno 1
BEZVÝHRADNĚ STOJÍM ZA IZRAELEM

Pracujte pečlivě, nespěchejte, dokonalý vzhled modelu záleží jen na Vás. :)

Na stole: Avro Vulcan (Airfix 1/72), Zlín Z-181 (KP 1/720, leccos dalšího v šuplíku
Letos dokončeno: SPAD 510 (Azur 1/72)
Mimo jiné dokončeno: I-16 (1/72, ICM), MiG-3 (1/72, Hobbyboss), P-51 Nooky Booky (1/72, Tamiya)
Víťa Výmola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šourek » 31 kvě 2023, 11:19

https://ww2aircraft.net/forum/threads/h ... rop.45093/
Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod romanmig » 31 kvě 2023, 21:17

@Víťa ďakujem pekne, super si to zhrnul. Veľmi mi to pomohlo. [-o< :-D
@Michal, čítal som ten príspevok. Väčšinou tam riešia podvozkové šachty a chladiče, ale v jednom riadku je od užívateľa "stona" spomenuté že "cockpit framing" (teda podľa mňa tá trubková konštrukcia) bola hliník, a iba "cockpit panels" boli v interiérovej zelenej. To presne zodpovedá tomu ako to má urobené Víťa. ;-I
No a ešte je tam spomenuté, že tomu užívateľovi podľa manuálu pre pilotov pripadá, že aj na Mk.II bola trubková konštrukcia vo farbe hliníka.

Ďakujem chlapi! (:)

romanmig

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šourek » 31 kvě 2023, 21:37

Pred lety jsem si koupil v Duxfordu knihu Hurricane, kde jsou ruzne fotky na dva precizne rekonstruovane kousky a Mk.I je jak se tu popisuje, tj vyjma panelu nad konstrukci vse stribrne vcerne motoroveho loze. Mk.II je naopak zelena…
Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod romanmig » 02 čer 2023, 07:17

Ešte raz obom ďakujem. :)
Dúfam, že v priebehu leta sa k vám pripojím. (:)
Ak teda môžem.

romanmig

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šourek » 02 čer 2023, 15:07

Michal Šourek píše:Pred lety jsem si koupil v Duxfordu knihu Hurricane, kde jsou ruzne fotky na dva precizne rekonstruovane kousky a Mk.I je jak se tu popisuje, tj vyjma panelu nad konstrukci vse stribrne vcerne motoroveho loze. Mk.II je naopak zelena…

tak ne, ta celozelená je taky Mk.I. Že by rozdíl podle výrobních závodů? V současnosti probíhají rekonstrukce už dost precizně, tak si nemyslím, že jsou Britové takoví jantaři, aby si to nabarvili jak je napadne. Z něčeho vycházet musejí.

M.
Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šourek » 02 čer 2023, 15:09

romanmig píše:Ešte raz obom ďakujem. :)
Dúfam, že v priebehu leta sa k vám pripojím. (:)
Ak teda môžem.

jasně že můžeš, jako každý jiný.

M.
Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod romanmig » 03 čer 2023, 08:22

Michal Šourek píše:
Michal Šourek píše:Pred lety jsem si koupil v Duxfordu knihu Hurricane, kde jsou ruzne fotky na dva precizne rekonstruovane kousky a Mk.I je jak se tu popisuje, tj vyjma panelu nad konstrukci vse stribrne vcerne motoroveho loze. Mk.II je naopak zelena…

tak ne, ta celozelená je taky Mk.I. Že by rozdíl podle výrobních závodů? V současnosti probíhají rekonstrukce už dost precizně, tak si nemyslím, že jsou Britové takoví jantaři, aby si to nabarvili jak je napadne. Z něčeho vycházet musejí.

M.

Áno, napríklad práve tá Mk.I v Duxforde je celozelená. To ma poplietlo.

romanmig

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šourek » 18 zář 2023, 12:18

Konečně jsem se dočkal "své" Army 1/48, čekal jsem na jiný přebal, než zase Kut. O stavebnici se napsalo spousta superlativů - hlavně o povrchu, a opravdu je velice povedený. Zkusím popsat svůj pohled na jednu z nejdražších stavebnic jednomotorové stíhačky 1/48.
IMG_7859.jpg
Tohle mi přistálo na stole, doplněno o 3D sety od ArtScale (kola, výfuky, sedačka s pásy HGW, kanóny 2 typy). S maskami uvnitř je to pro mne postačující.

Co mne ale po rozbalení trklo do očí, je neskutečný počet relativně velkých vtoků 2x2mm.

IMG_7836.jpg
Spodní půlka křídla má 10 vtoků!!!

IMG_7858.jpg
Na ten v koncovém oblouku pozor, aby při odcvaknutí kleštičkami na plocho nedošlo k vyštípnutí povrchu oblouku

Pro srovnání Zero Eduard 3 vtoky https://www.eduard.com/out/media/galler ... 219_07.jpg

Největší masakr je však zadní stěna podvozkové šachty

IMG_7835.jpg
Šachta 12 !!! tlustých vtoků. Identický díl má Airfix na 3 vtocích

Dále jsou na modelu propadliny na problematických místech = na místech s pozitivními nýty - trup pod kabinou z obou stran a podvozkové kryty. Nevím, jak to opravit, budu to muset nechat být.

IMG_7839.jpg

IMG_7840.jpg

IMG_7841.jpg

IMG_7842.jpg

Jako poslední bod, který bych chtěl zmínit je úprava otvorů pro vypadávání nábojnic v plánku bod 7. Zase, je to místo s povrchovými pozitivními detaily, netuším, jak povrch brousit. Vykašlat se na to a nechat to být?, posunout "kostičku" a pak to nechat být (bude to vidět)?

IMG_7857.jpg

IMG_7837.jpg

Nejsem lisař ani konstruktér forem, ale Arma jede evidentně něco jiného než zmíněný Eduard nebo Tamiya a ke své cestě potřebuje velké množství vtoků. Za sebe mohu říci, že mne to zdržuje. Vypíchnul jsem jen ty největší "hrůzy", ale prohlédněte si rámečky a oni to tak mají všude. Kde konkurence dva vtoky, Arma minimálně tři. V dnešní době, kdy je stavebnic víc, než je kdo schopen postavit, je toto zdržující a vycvakat a začistit Hurricane bude trvat významně déle, než obdobnou stíhačku od konkurence. Podotýkám, že je to jen můj odlišný pohled na tuto stavebnici, kterou si i přes jmenované rád postavím, nebo minimálně rozvrtám.

M.

P.S. na té tlupě 1/72 ze začátku tématu se stále občas pracuje :grin:
Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 18 zář 2023, 14:04

Tie diely sa dajú kvalitnými kliešťami vycvakať behom minúty. Plast je mäkší (pripomína HB), takže aj začistenie trvá chvíľku. V skutočnosti je to menší problém, ako sa zdá. Dôležitejšie je, že na častiach kde by vtoky problematické byť mohli s nimi problém nie je (až na jedno miesto, o tom nižšie) - trebárs interná konštrukcia kokpitu. A mám dojem, že Arma prehodnotila umiestnenie vtokov, krídlo ich má riešené horšie ako trebárs trup. Mohlo by ich byť menej a mohlo by byť lepšie tvarované? Určite.

Ten divný bazmek na trupe sa dá začistiť bez poškodenia nitov. Ale pretože nity sú pozitívne aj tam, kde o ne aj tak prídeš, tak buď si ich prebrúsiš a onituješ alebo si kupiš Eduardy či Quinty. Bez nich sa to už holt nedá. Našťastie prišli na trh včas.

Prepadliny majú Eduardy tiež, Tamka menej, lenže tá je zase úplne holá. Aspoň že tá Arma podobne ako tí dvaja sedí a tmel je potrebný iba v homeopatických množstvách.

Čo sa tej úpravy otvorov nábojníc týka - dám ruku do ohňa, že sa na to 99% modelárov, vrátane mňa, vykašle. Mali to vyriešiť oddeleným krytom, keď vedeli, že to existuje. Je to prasačina. Tie oká detto. Krásny detail, úspora roboty s PE, ale kto to bude odstraňovať a riskovať poškodenie nitov fakt neviem.

Postreh zo stavby za mňa - kokpit je prekvapivo docela Lego, ale Arma z nejakého dôvodu urobila horné trubky rámu s 3/4 kruhovým prierezom a tie sa lepia na vodorovnú lištu na boku trupu. Problémy sú dva: 1. Jeden malý vtok je práve v 1/4 výseče a 2. Hrana toho, čo má byť okrúhle, je ostrá. Takže odporúčam opatrne zabrúsiť vtok a potom hranu zaobliť. Toto je zatiaľ jediný moment, ktorý mi výraznejšie zodvihol tlak. Ten vtok mal byť inde.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 245 • Stránka 10 z 17 • 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17

Zpět na Rozestavěno