Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Mi-24 Monogram 1:48 - trocha masochismu neuškodí

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 464 • Stránka 5 z 31 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 31
  • Odpovědět s citací

Re: Mi-24 Monogram 1:48 - trocha masochismu neuškodí

Příspěvekod KLuK » 07 kvě 2023, 22:51

Turboduck píše:Tak to mohu zaručeně poradit...
nelepit... nezabržďovat.... páč je s rotorem potřeba šíbovat.

S tím souhlasím. Hind ve čtvrtce není žádný drobeček a otočný nebo ještě lépe "sundávací zas tam dací" rotor usnadňuje manipulaci s modelem a jeho případný transport.

Dr. zvied píše:... Tak tohle mi připomíná jednu "úsměvnou" dopravní nehodu - srážka sanitky se záchranářským vrtulníkem. Resp. srážka skříňové nástavby sanitky s odtokovou hranou listu rotoru. Nachomýtl jsem se k tomu, páč jsem na to kreslil plánek.

Docela by mě zajímalo, jak to dopadlo. Mohl s tím poškozeným listem vrtulník odletět?

Hindman píše:Ono se to nezdá, ale k různým poškozením listů, zejména té zmiňované odtokové hrany, dochází poměrně často. Většinou právě nárazem čímkoliv při údržbě ...

Úplně to mám před očima: "Vážený zákazníku, váš stroj úspěšně prošel údržbou, ale trochu se nám to prodražilo. Ty poškozené odtokové hrany na rotoru se opravit musely." :grin: :grin: :grin:
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hans dlouhán » 08 kvě 2023, 07:34

Nechtělo by to ještě trochu mrknout na ty otvory pro výfuky? Ten bílej plast se zdá na fotce trochu nepravidelnej, rozvlněnej nebo jak to napsat... :-k
Stavím jen a pouze Luftwaffe 1/48...nic víc nic míň...
hans dlouhán

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 08 kvě 2023, 08:17

Hansi, dík za upozornění. Ty otvory pro výfuky nejsou konečná verze. Přesný tvar doladím podle výfuků před jejich instalací.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 08 kvě 2023, 09:39

No Ludvíku, nejsi daleko od pravdy :grin:
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 08 kvě 2023, 10:42

Dr. zvied píše:... Tak tohle mi připomíná jednu "úsměvnou" dopravní nehodu - srážka sanitky se záchranářským vrtulníkem. Resp. srážka skříňové nástavby sanitky s odtokovou hranou listu rotoru. Nachomýtl jsem se k tomu, páč jsem na to kreslil plánek.

Docela by mě zajímalo, jak to dopadlo. Mohl s tím poškozeným listem vrtulník odletět?

Podrobnosti už si nevybavuji, protože mi bylo svěřeno jen nakreslit plánek. Okolnosti nehody byly takové, že vrtulník byl přivolán kvůli transportu pacienta z nemocnice do nemocnice. Pro převoz pacienta z pokoje na heliport bylo určeno vozidlo RLP. Pilot se domluvil s řidičem na tom, jak má k vrtulníku najet - nacouvat, ale potom si řidič sanitky "ze své vlastní dobré vůle" řekl, že to ještě kousek vylepší, ještě kousek couvnul a... zadní částí skříňové nástavby "ťuknul" do konce rotorového listu. Myslím, že vrtulník nakonec odletěl, ale bez pacienta (kterého čekal klasický převoz sanitkou), s tím, že rotorový list šel asi na výměnu. Ale to si už spíš domýšlím. Co se týče vrtulníku, tak se jednalo o stroj Bell 427 společnosti Alfa Helicopter.
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirec Tarzan » 08 kvě 2023, 11:45

Tvorca tohoto ,,diela,, chcem opytat, ci je to myslene vazne alebo je to vtip? Modelarcenie vychadza z duse, je to schopnost dostat so seba to najlepsie co v nas je a pretavit to do niecoho comu v modelarskej obci vravime replika skutocneho stroja. Cim vacsmi na sebe pracujeme, tym sa ta replika blizi coraz viac realite. Je to mravencia, cielavedoma praca ktora nas nuti so seba dostat to najlepsie, co v nas je! Popri tom, je tu este nieco, co sa vola seba-kritika a s tym spojene uslovie poznaj sameho seba. Internet je nepochybne platforma ktora dava moznost ukazat verejne co v nas je. Ide ako sa vravi verejne s kozou na trh a preto si zakonite clovek ako ja 2x rozmysli co verejne uverejni a co nie. Myslim ze som vyjadril absolutne vsetko co som chcel vdaka M.
Mirec Tarzan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 09 kvě 2023, 17:49

@ Mirec Tarzan

Děkuji za tento podnětný příspěvek. Přiznám se, že jako moje první reakce něj mě napadlo zeptat stejně:
„Autora tohto príspevku chcem opýtať, či je to myslené vážne alebo je to vtip?“

Ale mám své důvody, proč to neudělám. Za svého poměrně dlouhého života jsem se již mnohokrát přesvědčil o tom, že bezprostřední reakce bývá velmi často především o emocích a většinou udělá více škody než užitku. A tomu bych se chtěl vyhnout. Ať už si to přiznáme nebo ne, každý z nás má tu svoji „pravdu“, o které je přesvědčen, že je správná a jen neochotně přiznáváme, že jsme se mýlili. Dal jsem si se svou odpovědí na čas, abych si v klidu nechal projít hlavou, co a proč jsi to napsal a co jsi mi tím chtěl sdělit. A takéjsem hledal vhodná slova, jak bych na Tvoji otázku pokud možno věcně odpověděl a při tom nikoho neurazil a nenaštval. To opravdu není můj cíl.

Otázka byla položena a slušnost mi káže na otázku odpovědět. Mohl bych kličkovat a oponovat tím, že modelářství jako takové má daleko širší záběr, než výrobu přesných replik skutečnosti. Pokud zůstaneme u letadel a vrtulníků, u létajících modelů není mnohdy přesná shoda se vzorem z technických důvodů možná a například u upoutaných modelů ani žádoucí. Z logiky věci je jasné, že jsi měl zacíleno stavbu plastikových modelů. Přesto ani tady Tvá definice není úplně přesná. Stále více oblíbené plastikové modely v kategorii sci-fi, fantasy, Egg models & Cute models a poněkud přehlížené modely what-if se při nejlepší vůli realitě ze samotné podstaty věci blížit nemohou.
Ale vraťme se ke stavbě plastikových modelů skutečných strojů, kterou jsi měl na mysli. Přestože ne se vším souhlasím, ve své podstatě se mi Tvůj pohled na to, jak vnímáš tuto oblast modelařiny, líbí. Samozřejmě, že jsem se podíval i na Tvoji stavbu pětatřicítkového Hinda od Trumpety. Uznávám, že proti Tobě jsem obyčejný patlal a černá skvrna tohoto fóra, která Ti sahá po kotníky a možná (s přivřenýma očima) po kolena. Ale pomohlo mi to pochopit (alespoň částečně smysl) Tvého vzkazu.
Tím se konečně dostávám k Tvé otázce, zda to myslím vážně, nebo jde o vtip. Na to Ti mohu odpovědět s čistým svědomím a klidem na mé modelářské duši. Nikoliv, vážně to určitě nemyslím, alespoň ne v plném významu slova vážně. Vážných věcí si „užívám“ dost v běžném životě a do modelařiny si je tahat nemusím. Můj pohled na modelařinu a přístup k ní je však poněkud jiný než ten Tvůj. Své modely stavím sobě pro radost. Určitě je nepovažuji za vzor dokonalosti. Ale vždy se snažím, aby hotový model vypadal co nejlépe a případný pozorovatel si při jeho prohlížení nemusel znechuceně odplivnout. Nikdy jsem se nepovažoval za přeborníka nebo mistra v tomto oboru a sebekriticky přiznávám, že ne vždy se mi daří dosáhnout takový výsledek, jaký bych si přál. Rovněž tak věcem, které po sestavení modelu nebudou vidět, nevěnuji takovou pozornost, jako by si možná zasloužily, ale vnímám to jako zbytečnou ztrátu času a energie. Tím nechci říci, že při stavbě modelu považuji pečlivost a snahu dosáhnout rozumné míry shody modelu se vzorem za zbytečnost. Leč každému nebylo z hůry dáno stejně. Samozřejmě, že se snažím s každým postaveným modelem zlepšovat, ale mé schopnosti a dovednosti mají své meze. Pro mě je stavba plastikových modelů především činnost, u které si odpočinu. Obohacuje mě o nové vědomosti a znalosti o strojích, které stavím, dává mi prostor na seberealizaci a možnost na chvíli zapomenout na všechno to „vážné“, co přináší všední den. U svého koníčku se chci bavit a relaxovat a ne do něj vnášet stres (z toho co neumím, co se mi nepovedlo …). A tak, i když mé výtvory zdaleka nejsou dokonalé, přináší mi radost. Z mého pohledu plní svůj účel dobře. Nebo si opravdu si myslíš, že jsou tak špatné?
A tím se dostávám k odpovědi na druhou část tvé otázky - Je to vtip? Z mého pohledu určitě ne. Ale pokud se to tak někomu jeví, je to jeho názor na který má nárok a já mu přeji, ať se dobře baví.

Závěrem bych rád zdůraznil, že cílem všech mých minulých ani budoucích příspěvků není nikoho urážet ani zesměšňovat. Pokud jsem tak nevědomky učinil, upřímně se dotyčnému omlouvám. Jsem přístupný jakékoliv konstruktivní kritice, ale pokud by někoho moje „dílo“ či příspěvky natolik vyváděly z rovnováhy, že by jejich další sledování mohlo ohrozit jeho duševní zdraví, prosím, udělejte to nejjednodušší, co se udělat dá - vyhněte se mým vláknům. Ušetříte tak jak nervy své, tak i ty moje, za což vám se vší úctou děkuji.

Na úplný konec si dovolím použít Tvá slova:
Myslím, že jsem vyjádřil absolutně vše, co jsem chtěl.

Děkuji. L.

Naposledy upravil KLuK dne 09 kvě 2023, 18:34, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chadima » 09 kvě 2023, 18:28

KLuk: ;-I ;-I
Chadima

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tonny » 09 kvě 2023, 20:09

@KLuK ;-I ;-I a mi se to líbí bo bych to sám nedal :wink:
2016 rozestavěno :Jak-1B Eduard
2016 dokončeno : 3x spit Mk.IX a pokaždé jinak Eduard Spit Mk.VIII JF 330 Eduard
2017 dokončeno : Spitfire Mk.VII 1/48 Eduard Spitfire IX R-RH M61 1/48 Eduard
Tonny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod boticka5 » 09 kvě 2023, 20:19

Já tvoje stavby rád sleduju líbí se mi. Důležité je že přinášejí radost a ne vždy je třeba vše hrotit

Odesláno z mého Redmi Note 9 Pro pomocí Tapatalk
boticka5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 10 kvě 2023, 22:19

Malý posun v práci.

IMG_5611.JPG
Na pravou boční stěnu kabiny jsem doplnil pár drobností. Držáky ručních zbraní jsou z planžety fotoleptů pro interiér, "trubky" jsou z tenkého tenkého drátu. Na zadní stěně kabiny byla většina přístrojů již vylisována. K vylisovaným přístrojům jsem doplnil "krabičky" pod stropem a na stěně. K té na stěně jsem doplnil kabely a dva černé válečky. Po zavření trupu z toho, bohužel, moc vidět nebude. Ale ten pocit ...

IMG_5612.JPG
Na přední stěnu kabiny jsem doplnil dvě kapsy, vyrobil hasící přístroj a doplnil pár drátků.

IMG_5602.JPG
Strop kabiny je také lehce upravený.

IMG_5613.JPG
Lavice je zatím hrubý polotovar, ale chtěl jsem vidět, jak bude v interiéru vypadat.

IMG_5614.JPG
Transportní kabina je vlepená do pravé půlky trupu, strop a lavice jsou jen volně nasazené kvůli fotce, definitivně je přilepím až budou lavice hotové.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 11 kvě 2023, 19:56

Hezky pokračuješ, za chvíli v tom starej Monogram nikdo nepozná =D>
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raymond Kaňa » 11 kvě 2023, 21:19

Inšpiratívna nielen stavba, ale aj sprievodné slová. =D>
Raymond Kaňa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 12 kvě 2023, 11:08

Tak mne sa stavba páči, nenechaj sa odradiť ( neviem vlastne načo bol ten koment dobrý...) Len pokračuj.
Rado Sucháň 50 rokov

«Never in the field of human conflict was so much owed, by so many, to so few»

Dokončené: SBD-3 Dauntless ; Mil Mi-1 ; F-16C Fighting Falcon ; Hawker Sea Hawk ; Supermarine Spitfire Mk.IX
rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 12 kvě 2023, 22:17

Děkuji vám všem za váš zájem a podporu. (:)

Dnešní odpoledne jsem strávil vylepšováním levého boku transportní kabiny.

IMG_5618.JPG
Na znázornění vnitřní konstrukce jsem v převážné míře použil interiérovou sadu fotoleptů a pár proužků plastu. Na táhlo dveří jsem použil díl ze stavebnice. Aby vše po slepení obou polovin trupu sedlo správně dohromady, průběžně jsem kontroloval polohu dílů na levé stěně přiložením pravé poloviny trupu s vlepenými čely a podlahou transportní kabiny. Po drobných korekcích půjde levý bok kabiny do barvy a pak bude následovat dovybavení drobnými detaily.
KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 464 • Stránka 5 z 31 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 31

Zpět na Rozestavěno