Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

PRAPODIVNOPLÁNY od SH

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 2189 • Stránka 120 z 146 • 1 ... 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123 ... 146
  • Odpovědět s citací

Re: PRAPODIVNOPLÁNY od SH

Příspěvekod KLuK » 28 bře 2023, 21:01

Dr. zvied píše:To mě podrž! Taková soustava kladek. Jak jim to mohlo fungovat? #-o

Jak to asi fungovalo mám jakous takous představu, ale hlavní je ... že konečně vím, jak to vypadalo =;

Tonny píše:... Já urval na levým křídle vnitřní motor a znovu a líp , neb jsem ho nalepil ve špatné poloze proti vejfuku -- přišel jsem na to jak jsem včera začal dokončovat že mi tam prostě to potrubí ne a ne a nevleze musel jsem to pootočit o cca 1cm :grin: :grin:

No tak to jsem na tom podobně. Já jsem na osičky pod rotorovými hlavami nalepil kotoučky z leptů ... a podle fotek v tom parádním odkazu jsem zjistil že jsou to řemenice, takže debonder, odlepit kolečka, předělat je na řemenice a znova nalepit ... škoda, že ty fotolepty nedávají do stavebnice dva, pak bych se "kolečky" nemusel dělat. (:)
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 29 bře 2023, 14:27

Pustil jsem se do úpravy kladek, ovládajících nastavení rotorů. Dobrá zpráve je, že ve stavebnici jsou tyto díly vyřešeny jako fotolepty. A ta špatná zpráva je, že si výrobce zjednodušil práci a vyřešil díly jako ploché disky. Proto na planžetě s fotolepty najdete pouze dvě menší a dvě větší kolečka, od každého po jednom k oběma rotorům.

IMG_5406.jpg
Jak je vidět na fotografii, ona ta "kolečka" neměla tvar plochých disků, ale řemenice, nebo chcete-li kladky, přes které byla natažena ovládací lanka pro řízení rotorů.

IMG_5407_cz.jpg
Úprava nebyla nijak složitá. Podle přiloženého nákresu jsem si průbojníky o průměru 4, 6 a 8 mm vysekl z tenkých plastových destiček chybějící díly a jednotlivé řemenice slepil dohromady.
Na větší kladky jsem použil pro střední díl kolečko s průměrem 6 mm a tloušťce 0,25 mm a na chybějící druhé čelo kolečko s průměrem 8 mm a tloušťce 0,13 mm.
U menší kladky pak pro střední díl kolečko s průměrem 4 mm a tloušťce 0,25 mm a na chybějící druhé čelo kolečko s průměrem 6 mm a tloušťce 0,13 mm.

IMG_5408.JPG
Po slepení jsem u včech řemenic vyvrtal a začistil středový otvor a u větších řemenic jsem do nových plastových čel ještě vyvrtal malé tvory po jejich obvodu. Nakonec jsem jemným brusným papírem začistil drobné otřepy po vrtání.

IMG_5409.JPG
Začištěné řemenice jsem přilepil na osičky a nastříkal. A nyní jsou připraveny k montáži na model.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 29 bře 2023, 18:25

IMG_5410.JPG
Řemenice jsou na svých místech.

IMG_5411.JPG
Ještě chybí vahadla na koncích hřídelí řemenic. Překážela by při natahování ovládacích lanek.

IMG_5412.JPG
Disky kol jsou již přetřeny na černo.

IMG_5413.JPG
Trubky nesoucí stupačku jsou v barvě a taky jsem doplnil lanko na levé straně stupačky.

IMG_5414.JPG
Připravuji si dvojité kladky pro řídící lanka. Budou na předním ráhnu konstrukce nesoucí rotory. Tyhle drobečky potřebuji čtyři. Kladky jsou opravdu malé, vrták na snímku má průměr 0,8 mm

IMG_5415.JPG
Hotový model nebude žádný trpaslík. Na zkoušku jsem nasadil rotory a model pro představu o jeho velkosti vyfotil na modelářské podložce.
Ta má rozměry 45 x 30 cm. :shock:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 29 bře 2023, 19:57

Hele, to máš cvičené mravence?
Nechápu, jak tohle může vůbec někdo stvořit....
Já nejsem schopný momentálně slepit ani papírový minibox .... :cry: :cry: :cry:
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 29 bře 2023, 20:39

Cvičení mravenci zrovna stávkovali za lepší životní prostředí. Tak to zbylo na mě a mé roztřesené ruce. Ale mám na to fintu. Udělám to velké, hodím do mléka a nechám to srazit. :grin: :grin:

No, po pravdě, velké kladky jsem včera bastlil tři hodiny a ty pidi dvojité kladky, jsou čtyři, jsem dělal čtyři hodiny. Než se mi povedly potřebné 4 kusy, musel jsem jich udělat sedm. :P
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Laďa72 » 29 bře 2023, 21:28

Já teda nevím,jestli už na to koukáš přes brýle, ale vzhledem k tomu, že na takové věci, jako tvoje řemenice, už je potřebuju, považuju tu sirku u nich za provokaci :lol: Krásný to máš :hurray:
Laďa72

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 29 bře 2023, 21:33

Já to mám naopak. Od přírody jsem krátkozraký a s postupujícím věkem si na takové věci brýle musím sundat. :grin:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 29 bře 2023, 23:20

Tak to můžu jen závidět. To, co jsem před léty zvládl jen s brýlemi, dnes bez lupy nesvedu.
Jinak, skvělá práce. Smekám. [-o<
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Potoxon » 30 bře 2023, 18:30

Konečně jsem na to přišel! Na fotce není sirka, ale noha od stolu. :grin: Ale jinak respekt k tvojí práci. =D> =D>
rozestavěno: Mirage 1, Mc 205, Ki-61, Hs-132
Potoxon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 30 bře 2023, 18:53

@Potoxon
Ty jsi dal .... takový práce mi to dalo, abych na tý noze od stolu udělal věrohodnou hlavičku sirky ... a takhle mi to zkazíš. :grin:

Dnes už mravenci nestávkovali, tak jsem mohl poračovat v práci. Dokončil jsem čtyři dvojité kladky a přilepil je na obě přední ráhna trubkové konstruce. Zároveň jsem vyrobil z plechových tenkých proužků a kousků plastu průvlaky pro vedení lanek k trupu a rovněž je přilepil na ráhna.
Na focení už nebyl čas (a taky mi došly sirky :grin: ), tak fotky budou až zítra.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 31 bře 2023, 16:53

Včera jsem přilepil na "křídla" a nabarvil pomocné kladky a průvlaky pro řídící lanka a dnes jsem ta řídící lanka natáhl.

IMG_5422.JPG

IMG_5424.JPG

IMG_5427.JPG

IMG_5428.JPG

IMG_5429.JPG

IMG_5432.JPG

Cíl se blíží mílovými kroky, zbývá dodělat pár drobností, nasadit rotory ... a bude hotovo. M:-)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 31 bře 2023, 21:35

Masakr... Rozumnější reakce mě Ludvíku nenapadá. =D>
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hans dlouhán » 01 dub 2023, 06:02

Fakt pěkný... ;-I
Stavím jen a pouze Luftwaffe 1/48...nic víc nic míň...
hans dlouhán

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 01 dub 2023, 08:04

JimiX píše:Masakr... Rozumnější reakce mě Ludvíku nenapadá. =D>

Radku, máš pravdu. Masakr to byl. Vystrouhat z plastu a plechu všechny ty pidi kladky a držáčky ... a pak skrze ně provlékat tenký silonový vlasec ... při mé rychlosti práce to zabralo tři "plnotučná" odpoledne během kterých padlo nejedno "vyjmenované" slovo. :P

hans dlouhán píše:Fakt pěkný... ;-I

Děkuji za přízeň a milou zpětnou vazbu!
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 01 dub 2023, 11:19

IMG_7000.jpg
Při hledání podkladů jsem si všiml, že u modelu od AMP je v návodu na zbarvení stroje OK-BZX na rotorových listech uváděn červený pruh, viz červená šipka.

IMG_7001.jpg
Prohledal jsem fotografie a ke svému překvapení zjistil, že tam proužek byl a dokonce to vypadá, že byly dva, přibližně ve třetině a v druhé třetině vzdálenosti od rotorové hlavy.

IMG_7002.jpg
A tato fotka ukazuje , že pruhy byly i na horní straně rotorových listů.
KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 2189 • Stránka 120 z 146 • 1 ... 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123 ... 146

Zpět na Rozestavěno