Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Barvy GUNZE

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 151 • Stránka 7 z 11 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
  • Odpovědět s citací

Re: Barvy GUNZE

Příspěvekod leninek70 » 12 bře 2023, 09:19

Zdravím.Jen rychlou radu.Někde jsem to tady na foru četl...došlo mi modrý ředidlo gunze(leveling taky nemám) a jsem v pasti,Eda měl stěhování skladu a zásilka dorazí asi ve středu.Dají se "céčka" ředit Tamiya X-20A?Nebo poraďte nějakou jinou variantu.Děkuji moc. [-o< [-o< [-o<
leninek70

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 12 bře 2023, 09:40

Jakýmkoli laquerem ředidlem to jde, v nouzi používám Tamiya, nebo i klasický Nitroředidlo. Samozřejmě zkusím bokem.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
„Zlu k vítězství stačí, když dobří lidé nedělají nic."
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 12 bře 2023, 09:52

X-20A nie. Tamiya Lacquer Thinner, MRP Mr. Thinner, AK High Compatibility Thinner... Ak nemáš ani jedno - bez problémov môžeš použiť lepidlo Tamiya Extra Thin, čistič Gunze Cleaner prípadne použiť aj obyčajný acetón. Akurát rátaj s tým, že to ním schne hrozne rýchlo, takže iba ak na drobné veci.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 20 bře 2023, 10:31

Atlis, když se kouknu na složení ředidel, Gunze i Tamiya, ani jedno neobsahuje aceton.
Aceton obsahují čističe.
Aceton je rozpostědlo, proto je obsaženo v lepidlech, jelikož narušuje plast. Ředit s nim barvy je trochu mimo.
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 20 bře 2023, 10:37

To je síce pekné, ale úplne irelevantné. Acetón nerozlišuje, či je na krabici napísané čistič alebo riedidlo. Acetón nediskriminuje. Acetón je kámoš. Buď ako acetón. A keď nič, tak si to aspoň naštuduj alebo vyskúšaj.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 20 bře 2023, 10:52

Ano máš acetonové barvy, jenže jsou vhodné jen na kov a dřevo.
Dále samotný aceton, není vhodný k ředění barev, jelikož viz výše je to rozpoštělo.
Aceton a plast se moc v lásce nemají.
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 20 bře 2023, 10:57

To je opäť úplne irelevantné, pretože napríklad veľmi populárne riedidlo Gunze Leveling Thinner obsahuje do 10% MEK, čo je lepidlo na plast a plast narušuje. Naštuduj si to prosím.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 20 bře 2023, 12:01

Butanon ti rozpouští pryž a nebo pryskyřici. Ano ve 100% množství ti uděla paseku.
Ředidla jsou sloučeniny látek, aby se dosáhlo určité vlastnosti.
Pravidelně louhuji plast v Levelingu a nikdy mi to nenaleptalo plast. Ale třeba když to hodim plast do acetonu vytahnu žvýkačku.
Když vidim jaké radíš podlosti pro nezkušené modeláře, přirovnal bych to větou, každá houba je jedlá, ale některá jen jednou.
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 20 bře 2023, 12:29

Zbytočná diskusia Josefe.

1. To, že riedidlá sú zmesi, nie zlúčeniny, rôznych zložiek aby sa dosiahlo určitých vlastností, je nad svetlo jasnejšie a nepotrebuje vysvetlenie. Aspoň mne to vysvetľovať nemusíš, miešam riedidlá podľa potrieb už roky. Vyskúšať si riedenie acetónom môže, kľudne len pre zábavu, každý modelár sám a je úplne jedno, či je skúsený alebo nie. Naviac jasne som napísal, že v prípade použítia acetónu sa jedná o núdzovku,

2. Močenie modelu v acetóne nie je to isté čo jeho použitie ako riedidla. Pri striekaní sa stihne aj tak väčšina odpariť. Platí jak pre acetón, tak pre MEK.

Takže zbytočne strácaš čas dokazovaním niečoho, čo dokazovanie nepotrebuje. Je to márnenie môjho času a času všetkých okolo. Naviac sa nejedná z mojej strany o žiadnu podlosť, ale o obyčajnú prax s modelárskou chémiou, ktorá mierne vykračuje za hranice skúseností priemerného modelára. Konieckoncov kto nechce experiementovať, kúpi hotový produkt a nerieši.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 20 bře 2023, 13:30

Tak proč odepisuješ, když se mnou strácíš čas?
A taková technická, po 30 letech modelaření nepotřebuji experimentovat, když si koupim model za 2000Kč tak 500Kč za chemii která mi vydrží na 10 takových modelů je pakatel. Když používám Iwatu tak na čistění nebudu používat nějaký experiment, protože Atlis říkal.
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 20 bře 2023, 13:33

Potrebu reagovať na moju odpoveď užívateľovi leninek70 si mal v prvom rade ty, naviac týždeň po fakte. A pokiaľ je záverom celej tej diskusie s Tebou to, že TY nechceš experimentovať, tak neexperimentuj. To si ani nikomu písať nemusel, nikoho to nezaujíma. (:)
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 20 bře 2023, 17:26

Ale proč k experimentování každého nutíš ty? Nahrazovat Leveling Acetonem? Proč mám výhodu jednoho srazit nevýhodou druhého? Až na to když to přeženu tak mi to sežere kus modelu.
Proto jsem se pustil do debaty.
Ty jsi modelářský Babica, pokud nemáš limetku, dej tam citron a pokud nemáš citron nedávej tam nic.
Takhle vidím tvoje rady k experimentování, sám jsem tě několikrát nachytal, že to co radíš nefunguje, nebo je na prd. To jako když se napálíš ty tak to chceš po ostatních a hraješ si na odborníka, jelikož umíš hledat na googlu?
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 20 bře 2023, 18:23

1. nikoho do experimentovania nenútim,
2. na ničom si ma nikdy nenachytal,
3. nikomu neradím nahradiť Leveling Thinner acetónom, píšem ešte raz, že je to iba núdzovka, konieckoncov náhradu na rýchlo autor potreboval a bola mu poskytnutá. A na zozname nie je len acetón,
4. problém je v Tebe, nie vo mne. Kým Rendovu radu o použítí Nitra (ktoré obsahuje toluén, acetón, MEK a pár nepodstatných vecí a je de facto agresívnejší ako čistý acetón), si akosi prehliadol, mne tu ten acetón vyčítaš. Holt je to osobné a s tým ja nič neurobím. A ani nemienim. Svoje problémy si rieš sám.

A teraz by som ocenil, aby si prestal ďalej robiť bordel v téme, na vyplakanie už jednu tému máte.

Jo a tu si pozri v 4K, ako to funguje: https://www.youtube.com/watch?v=Oty7O_6 ... Ciho%C5%88
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 20 bře 2023, 20:02

Neni vidět barva, jen víčko, barvy gunze co odstin to barva víčka. Takže kdo ví co máš za barvu. A poměr, kdy kapneš do kupy barvy kapku. Udělej hezky poměr 3:1. A novou barvou. Hezky z polepama.
Už jednou si kecal jak gunze surf jde čistit lihem.
Na netu je x članků jak aceton a gunze se nesnáší.
Nitro je zas směs.
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 20 bře 2023, 20:13

A čo ešte by si chcel, pusu na čelo Pepo? C385, červená na Hinomaru.

Tie články sú tam s Tebou? :)
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 151 • Stránka 7 z 11 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna