Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Volný pokec (Subject free)
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Názor na "ekologická" auta...

Všechno ostatní, co jinam nepatří…
Odeslat odpověď
Příspěvků: 4956 • Stránka 219 z 331 • 1 ... 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222 ... 331

K cemu jsou zelene normy spotreb a emisi ???

Ano, verim tomu, jsou ku prospechu veci a ochrane prostredi
32
9%
Ano, verim tomu, jsou ku prospechu veci a ochrane prostredi
32
9%
Ne, jsou na... jenom si na tom zeleni honi... tralalalala
60
16%
Ne, jsou na... jenom si na tom zeleni honi... tralalalala
60
16%
Normy jsou jedna vec, ale fyziku nikdo neokeca... Ani zeleny muzicek z Marsu!
93
25%
Normy jsou jedna vec, ale fyziku nikdo neokeca... Ani zeleny muzicek z Marsu!
93
25%
Nejezdim autem a tak je mi to jedno...
3
1%
Nejezdim autem a tak je mi to jedno...
3
1%

Celkem hlasů : 376

• Odpovědět s citací

Re: Nazor na "ekologicka" auta...

Příspěvekod sapperior » 23 úno 2023, 17:26

Skoro celý minulý rok jsem dumal nad hybridem (2.5 l benzín Toyota), ale dopadlo to tak, že jsem nakonec koupil jednoho z posledních klasických TD, co se ještě vyráběly (od 2023 už je nový model mého auta v Evropě k dostání taky jenom jako hybrid).
Důvod? Jsem přesvědčený, že mi léty osvědčený 3.0 V6 TD motor vydrží dýl a namísto elektro "kurvítek" jsem si za stejnou cenu mohl dopřát víc těch offroadových :lol:

Testovací ježdění s Highlanderem bylo příjemné, ale asi jsem příliš staromilec. Jo a na dálnici ten hybrid samozřejmě nefunguje - aku se vybije, takže z toho máte klasický 2.5 l benzín a good luck u pumpy...
"Lidé obdivující a blahořečící tak neuvěřitelně zvrhlý režim, jako je současný Putinův, jsou lidé, kteří jsou velmi často nešťastní, zahořklí, zapšklí, smutní, opuštění nebo jen mající životní smůlu – anebo jsou to prostě jen svině."
sapperior

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Harous » 23 úno 2023, 18:45

Nevím jak u tý Toyoty, ale s klasickým benzínem 2,5, 4x4, jezdím kolem osmi. Dálnice to zvednou jen když to na nich valím výrazně nad povolený limit. Pak to jde někam k devíti. Hybrida mám jako druhý auto (spíš na příměstský provoz), je to 1.6 turbo + elektrika. To jsem ale kvůli spotřebě nekupoval, důvody jsem popisoval výše. Že hybrid na dálnici spotřebu nezlepší, spíš zhorší je fakt. Na druhou stranu zbytečně tam není, protože ten výkon a krouťák když tomu ta elektrika pomůže je dost znát. Takže když je potřeba za to vzít tak je to tam hned.
Diesel mě trochu straší. Jednak zvuk a projev motoru (jasně, V6 bude o fous jinde než čtyřválce), vypalování DPF a AdBlue. Nějak nechci auto který mi řekne, že teď dojet domu nesmím, protože vypaluje filtr. :lol: A spotřeba? Žijeme jen jednou. Motorka mi běžně bere přes 7, víkendovka 23 let stará americká V8 při pianko jízdě přes 17. Takže jsem zvyklý na ledacos. :lol:
Jen šmejdi kryjí a omlouvají šmejdství...
Jsem tým Foltýn:
„Velmi často jsou to lidé nešťastní, zapšklí, zahořklí, smutní, opuštění nebo mají prostě jen smůlu, anebo jsou to prostě svině.“
Harous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek Franc » 23 úno 2023, 19:32

Harous píše:Pokud vím, tak příčina požáru známá není. To že se to hasí blbě je ale fakt. Škoda, že se tu v tématu vlastně auta moc neřeší...

nechci to komentovat, ale musím. Ano hašení je další problém viz trajekt atp. Představte si bytový dům s garáží nebo nákupní středisko. Dokud nebude vyřešený problém s tímto a recyklací baterií a jiné problémy s tím spojené tak je to nesmysl. Navíc výměna baterie stojí co půlku auta. Takové auto nechceš. A může se pokračovat dál. Pořád mě vychází auto na benzín nebo naftu ekologičtějši než dosavadní level elektroaut.
Stavím Finy, Spitfiry, X-planes a potom co se mě líbí.
Mirek Franc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Harous » 23 úno 2023, 20:45

S hašením samozřejmě problém je. To snad nikdo nerozporuje. Ale nejde říct, že to na tý lodi vzplálo samo, o to mi šlo.
Jestli mě nějaký elektroauto láká, tak mě láká výkonem. Určitě ne ekologií nebo ekonomikou provozu. Pro mě je v tuto chvíli elektro auto stejně pasé, jezdívám delší trasy a stačí, že trávím část života po hotelech. Nechci k tomu přidávat ještě nabíjecí stanice. :lol: Další problém EV je jeho následný prodej. Koupit nový fajn, ale kdo to pak ode mě koupí když to bude mít 150-200 tisíc najeto?
Jsem tým Foltýn:
„Velmi často jsou to lidé nešťastní, zapšklí, zahořklí, smutní, opuštění nebo mají prostě jen smůlu, anebo jsou to prostě svině.“
Harous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sapperior » 23 úno 2023, 21:38

Harous píše:...kdo to pak ode mě koupí když to bude mít 150-200 tisíc najeto?

To je další věc - hodnota ojetiny, když aku stojí klidně 50 % ceny nového auta, bude čistě pragmaticky téměř nulová.
Doba, kdy se bude první velká vlna majitelů Tesel (skloňuje se to vůbec? :lol: ) svých aut na sklonku životnosti aku zbavovat se blíží - trh ukáže...
"Lidé obdivující a blahořečící tak neuvěřitelně zvrhlý režim, jako je současný Putinův, jsou lidé, kteří jsou velmi často nešťastní, zahořklí, zapšklí, smutní, opuštění nebo jen mající životní smůlu – anebo jsou to prostě jen svině."
sapperior

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 24 úno 2023, 09:33

Pár už bylo.. a jen na tom prodělali.
Jarek S.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 24 úno 2023, 10:34

Auto je vždycky prodělečnej podnik, pokud se nepoužívá k práci. Auta na baterky budou jako ojetiny neprodejný a otázka spíš zní, kolik majitel bude muset zaplatit za ekologickou likvidaci...
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Harous » 24 úno 2023, 10:39

To moc zobecňuješ. Něco jinýho bude prodávat auto starý 3 až 5 let a něco jinýho prodávat auto starý 20 let.
Jsem tým Foltýn:
Harous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 24 úno 2023, 10:44

To jo, ale každej kupec si započítá cenu nový baterky a bude ochotnej zaplatit jenom ten zbytek. A není to jenom baterka. V jednom článku o hodně jetý Tesle psali, že na 2 baterky spotřebovala 3 motory. Kromě toho v těžkým elektromobilu trpí víc i podvozek.
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Harous » 24 úno 2023, 11:40

Teslu beru jako technologický demonstrátor, ne jako auto. :)
Že by trpěl víc podvozek u těžších aut si nemyslím, pokud je na to od začátku konstruovaný, tak mu to nemůže dělat problémy.
Jsem tým Foltýn:
Harous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 24 úno 2023, 12:13

Tak samozřejmě podvozek z náklaďáku by to vyřešil. Ale většinou se ty auta od spalovacích kromě pohonu moc neliší. Třeba ta škodovka Enyac a jiný jejich SUV. A půl tuny baterek už je znát. To je 5 lidí navíc, skoro se z toho stává autobus. Taky se píše, že auta na baterku často chtějí vyrábět nový firmy, který se strojařinou nebo autama nemají zkušenosti. Vidí v tom něco jako pohyblivější notebook nebo mobil. Zpracování pak podle toho vypadá. Ale má to velkej displej a konektivitu.
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Harous » 24 úno 2023, 12:49

Dneska už se EV dělají jinak. Dnes je s tím počítáno od začátku vývoje a je tomu přizpůsobená celá platforma. Baterie se cpou do podlahy, pod zadní sedadla atd. To není jako dřív, že třeba EV Focus měl baterie nahulený v kufru a zbylo tam pár litrů. Hmotnost baterií to sice zatíží, ale jak píšu, je s tím počítáno od začátku. A jestli je něco poddimenzovaný, tak to bude poddimenzovaný i u spalovacích variant.
K těm hmotnostem
- vrcholná verze Enyaq 4x4, 195kW - pohotovostní hmotnost s řidičem - 2120-2305 kg (https://www.skoda-auto.cz/_doc/36507de5 ... 4e8f45ed56)
- vrcholná verze Kodiaq TDI 4x4, 147kW - pohotovostní hmotnost s řidičem - 1767-1969 kg (https://www.skoda-auto.cz/_doc/34b1d7f9 ... 6c0ef60bb6)

To je rozdíl podle výbav cca 330-350 kg. To má do půl tuny dost daleko. Nehledě na to, že EV mívají nižší užitečné zatížení, takže rozdíl v celkové přípustné hmotnosti (na kterou jsou komponenty dimenzovány) je ještě menší.
Můžeme tu chvíli vyjmenovávat výhody EV a předlouho vyjmenovávat nevýhody EV, ale životnost podvozku bych do toho vážně nepočítal.
Jsem tým Foltýn:
Harous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 24 úno 2023, 14:32

To netvrdím. Je to jenom další aspekt. Ten udávaný rozptyl hmotnosti je velký, 200 kg, zřejmě nějaká volitelná výbava? Ta je zřejmě stejná u obou, takže srovnávat by se měly základní verze. I tak je přes 3 metráky dost, min. 3, spíš 4 lidi, člověk koupí osobák, který je vlastně minivan.
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirec » 24 úno 2023, 14:41

Zdravím, ono to nebude až tak špatný. Ne všichni vyžadují supr zpracování interiéru. Ne všichni si zakládají na sportovním podvozku. Jsou lidi co jim je úplně jedno co je pod kapotou. A ono jízda v elektromobilu má i svoje výhody.
Ticho, lineární nárust výkonu a pod. Já bych ta auta až tak nepodceňoval a nemyslím si že jejich majitelé jsou nějací neinteligentní lidé.
Mirec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Mládek » 24 úno 2023, 14:53

Já tedy nejsem žádný odborník,elektroautům patří bezesporu budoucnost,ale zatím dle nejen mého názoru to je stále ještě vice ve fázi výzkumu,než prakticky použitelné.Před časem byl v Show Jana Krause nějaký vědec-nevím bohužel jméno-a ten řekl,v USA kromě Tesly s výzkumem nepospíchají.Jen čekají,až do toho v Evropě narveme kvanta peněz a párkrát si rozbijeme hubu,a až to vychytáme,v klidu koupí licenci.
Jarda Mládek

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 4956 • Stránka 219 z 331 • 1 ... 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222 ... 331

Zpět na Volný pokec (Subject free)