Model vznikl spíš víc ze zvědavosti jak se staví stavebnice typu "kliklak" ... a také jako ověřovací stavba pro doplňky - výfuky a kola ...
No, co k tomu říct. Jako výsledek vpadá za mně OK, ale stavebnice je pro mně jedno velké zklamání. Stavebnice je na pomezí hračky a modelu.
úpravy modelu:
doplnění cockpitu o nějaké páčky, tyčky blbosti (je dost holý)
jelikož mi po slepení a vytmelení zmizelo prakticky všechno rytí, tak doryto, donýtováno ...
upravené šachty aby z nich zmizely ty jejich "kolíčky" na kliklak systém
nové čiré pozičky, nové výfuky, nová kola
pozitiva:
??? tak asi je ten model lepší než dakoplast...
negativa:
extrémně měkký plast, je to vyrobené z totálního bláta ... větší žvýkačky než jsou modely třeba od Airfixu, čiré díly jsou z čehosi úplně gumového co pořádně nejde ani řezat ani brousit. Plast se dost smršťuje, takže třeba na křídle jsou velké propadliny co nebyly vidět v surfu. Cělkově to lze brousit spíš šmirglem, než pilníkama
výrobce u systému kliklak předpokládal nepoužívání lepidla, takže díly co do sebe sednou jsou o něco menší a počítá se s mezerami. Celkově jsem musel hodně tmelit, brousit a dorývat, což u toho plastu bylo tak, že spoje rády praskaly, rydlo se chovalo všelijak a při broušení plast ubýval velmi rychle.
dobrousit a dotmelit spáru vzniklou dělením horní a spodní části křídla je také zážitek, to dělení vymyslel idiot ...
Návodu člověk nemůže moc věřit ... Kamufláž si grafik udělal podle plotu a ne podle podkladů.
Obtisky byly kapitolka sama pro sebe ... ač tenké, tak neskutečné plechy a nechtěly se vůbec podvolit tvaru letadla. Žádné vodičky co jsem měl doma na to pořádně nefungovaly. Některé popisky co byly v návodu chyběly na aršíku a zase mi v aršíku zbylo hodně popisek u kterých jsem nevěděl kam s nimi, protože návod o nich nehovoří.
Závěr: jsem rád, že to mám za sebou. Na novinku z roku 2022 osobně kladu trochu vyšší nároky. Stavba je spíš návrat k short-runům z konce devadesátek. Na to že umím slepit kdejaký hnůj, tak tohle je za mně první a poslední Zvezda... ( ano, je to hračka pro děti, aby to secvakali za 10 minut ... není to klasický plastikový model ) Kdyby se aspoň ten plast choval normálně