Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Iwata alebo Harder & Steenbeck

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 546 • Stránka 21 z 37 • 1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 37
  • Odpovědět s citací

Re: Iwata alebo Harder & Steenbeck

Příspěvekod Petr Lang » 23 led 2023, 22:05

Atlis píše:
...Tú Tamyiu Spray Work nevyrába Sparmax, ale iná veľmi známa firma - Richpen.

Na krabičce u pistole Tamiya Spray-Work HG Superfine (74514 - c1999) je uvedený výrobce B.B.RICH CO., LTD. Japan.

Odnož, nebo starší název Richpenu?

Někdy dávno jsem v nějaké diskusi četl, že údajně většina pistolí made in Japan (Iwata, Tamiya...) pochází ze stejné fabriky - B.B.RICH
Petr Lang

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalousek Petr » 23 led 2023, 22:11

Je to tam dole .
Přílohy
02 - kopie.jpg
Petr
Kalousek Petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod IvoP » 24 led 2023, 16:52

Na vysvětlenou:
RichPen je vlastní brand výrobce fy. Fuso Seiki Ltd., Co. se sídlem v Tokyu. Pistole zn. RichPen různých řad lze koupit dodnes. Kromě toho vyrábí pro jiné značky subdodavatelsky, dle mých info např. pro GSI jejich řadu Procon.
B.B. Rich Co., Ltd. dříve vyráběla pod značkou "B.B.Rich" vlastní airbrushe, ale již před desítkami let se rozhodla jen pro subdodavatelskou výrobu jako OEM pro jiné značky. Každopádně jejich a/b pistole pod zn. B.B. Rich lze dodnes na japonských portálech koupit. Značka "Rich" je vlastněná fou. Hokushin Seiki Co., Ltd. se sdílem v Saku-City. Tedy B.B.Rich (Hokushin) vyráběl, resp. vyrábí mimo jiné pro fu. Tamiya, ANEST Iwata nebo pro dřívější sv. jedničku Olympos s její Custom Micron. V některých případech ovšem nemělo jít o produkci celých a/b pistolí, ale jen o subdodávky komponentů (fa. Olympos).
Fa. Iwata, resp. dnešní ANEST Iwata byla a je primárně výrobcem vysokotlaké techniky pro průmyslové užití (stříkací pistole, pískovací pistole a související sortiment) a airburshe sama nikdy nevyráběla. Kdo chce "Iwatu", platí jednoduše za brand.
IvoP

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ivanp » 24 led 2023, 21:25

Ja by som s miernym meškaním zareagoval na spiderovu otázku - Iwata HP-CR alebo Fengda 130 (186) ako druhá pištolka k H&S Infinity?
Za mňa jednoznačne HP-CR s tryskou 0.3 akurát s varovaním že sa ľahko môže stať prvou 8-)
Osobne používam H&S Infinity 0.15 na lacquer farby Gunze a Evolution Silverline 0.2 na Tamiya X/XF a Gunze H. Pred rokom pribudla Iwata HP-CP 0.3 hlavne kvôli farbám MRP ale nejako mi sadla tak že prevzala žezlo v zbrojnici a väčšinou beriem ju takmer na všetko. Oproti H&S tiež oceňujem o level jednoduchšiu údržbu.
Kamarát si vzal HP-CR 0.3 ako druhú tiež k Infinity a Silverline a dopadol podobne :grin:
Mal som ju v ruke a môžem potvrdiť že subjektívne v ničom nezaostáva za HP-CP pravda až na absenciu nastaviteľného dorazu.
Čo sa týka produktov z Číny, fungujú ale neponúknu viac ako za ne zaplatíme (žil som s Tagore 135, no name 180 aj Fengda BD-320).
ivanp

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rancor1223 » 25 led 2023, 10:27

IvoP píše:Na vysvětlenou:
Fa. Iwata, resp. dnešní ANEST Iwata byla a je primárně výrobcem vysokotlaké techniky pro průmyslové užití (stříkací pistole, pískovací pistole a související sortiment) a airburshe sama nikdy nevyráběla. Kdo chce "Iwatu", platí jednoduše za brand.

Akorát jsem z toho teda nepochopil jakou že pistoli bych si měl koupit "abych neplatil za brand", ale dostal kvalitní japonskou pistoli když teda RichPen (nebo kdo je ten subdodavatel) pod vlastní značkou nevyrábí. Chápu, že kvalita produktů by se mezi Gunze/Tamiya/Iwata tedy neměla příliš lišit, ale, že by některá stále výrazně méně si nemyslím.

Pro pořádek, osobně k mé maximální spokojenosti používám Iwata HP-CR (detailnější práce) a Gunze PS-290 (primer/lak).
rancor1223

• Odpovědět s citací

Příspěvekod spider » 26 led 2023, 12:23

Ďakujem všetkým za rady.
Nakoniec som po dlhom zvažovaní plánoval objednať PS-290 a dať ešte šancu pištoľovej spúšti.
No ale ako to už v živote chodí, auto si nečakane vypýtalo servis (za ktorý som si mohol kúpiť aj tri PS-290), takže som sa radšej uskromnil a zobral lacnú BD-183K s 0.5 ihlou. Na ten surf a lak zatiaľ postačí, bude to aspoň malý upgrade od pôvodnej BD-130 a v blízkej dobe si snáď zabezpečím aj PS-290 :roll:
Naposledy upravil spider dne 26 led 2023, 15:05, celkově upraveno 1
spider

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 26 led 2023, 12:28

Určitě to s tím půjde ;-I
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod IvoP » 27 led 2023, 13:54

To rancor 1223:

RichPen vlastní pistole stále vyrábí, stačí zadat do Google "richpen". Ale kupte si a/b, jaký chcete. Pokud jde o ceny, tak si srovnejte cenu např. Iwaty Custom Micron a GSI Procon Boy PS-270 nebo PS-770. Kvalitativní rozdíl ve zpracování mezi nimi, který by zdůvodňoval propastný rozdíl v pořizovací ceně, tam opravdu objektivně není. Jak už tu vícekrát zaznělo, kvalitní volbou asijského výrobce určitě bude cokoliv na trhu pod zn. GSI, Tamiya, RichPen, Iwata, Neo for Iwata nebo třeba Sparmax. A vůbec nehodlám kritizovat čínské klony typu Fengdy apod. Svoji práci také odvedou a znám vícero velmi dobrých modelářů, pro které je "číňan" základním nástrojem. Volba typu závisí jen na výši rozpočtu a účelu užití. Vaše Revolution HP-CR s nulatrojkovou tryskou je určitě pro kitařinu fajn nástroj.

Sám nemám rád knižecí rady typu: "kup jen tuhle", protože ve hře je mnoho faktorů, které každého uživatele odlišují. Pro jaký účel a/b hodlá nejčastěji užívat, s jakým druhem barev, jak velkou má uživatel ruku, je zvyklý stříkat spíše kolmo dolů nebo vodorovně, dává přednost tuhé nebo lehké spoušti atd. Já např. dávám přednost lehkým a/b s malým kalichem, malou vzdáleností trysky od přívodu vzduchu (t.j. krátké tělo) a nemusím mít proto přímo na nástroji regulační ventil (MAC resp. PFC ventil). Navíc mám rád lehkou spoušť, takže si u všech pistolí upravuji sílu pružiny. Každému však sedí něco jiného a je to především o rukou a o praxi.
IvoP

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rancor1223 » 29 led 2023, 20:10

Aha, to jsem to já nějak nepochopil. Díky za vysvětlení. Osobně se držím právě toho "s Japonskou značkou nemůžeš udělat chybu" a zatím si nemůžu stěžovat. Když jsem před lety vybíral první airbrush tak jsem se řídil především počtem příspěvků hledajích řešení nějakého problému a bezkonkurenčně nejméně jsem jich našel právě na Iwatu. Docela mě před časem překvapilo video od Night Shift na Youtube, který si právě Fengu pochvaloval .. jako "spotřební zboží". Zajímavý přístup k věci, ale asi proč ne. Já za těch snad 7 let co HP-CR mám snad jednou měnil jehlu (a to jen proto, že jsem jí vlastní vinou ohnul). Stále pracuje zcela bez problémů. Každopádně dobré vědět, že cokoliv co od těhle anaček koupím bude vesměs stejná kvalita.

Richpen tedy koukám uplně běžně dostupný není, alespoň ne u nás (nejvíc ho nacházím v US obchodech) a překvapivě ale se mi ho vůbec nedaří najít ani na Japonských eshopech. Ono jedna věc je vysoká cena Japonských airbrushů u nás a v Japonsku. Ty marže tu na ně bývají docela vysoké mi přijde.
rancor1223

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nesto » 13 úno 2023, 16:00

po viacmenej nahodnom citani tohto vlakna som investoval do PS-290 a uz som ju aj skusil...zatial iba na surf ale uz som zvedavy na leskly lak...praca oproti beznym pistoliam co som povodne mal na surf, lak a kovove plochy (chromax 0,5, Tagore 0,3) uplne iny level v tom najlepsom slova zmysle...takze Atlisovi uprimne dakujem za rozsirenie obzorov...pistol bola draha ale nelutujem ani euro...
Maros Nestak
nesto

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 13 úno 2023, 17:20

Potešenie na mojej strane. Nech slúži. (:)
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Štejnar » 15 úno 2023, 20:26

Já bych se zeptal je obecně. Klega tu psal že si koupil PS-290, mě se líbí a dá se sehnat s menší tryskou?
Petr Štejnar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 15 úno 2023, 20:30

PS-290 je iba s tryskou 0,5mm. Dobrou alternatívou s menšou tryskou je PS-275. Otázkou je, prečo chceš menšiu trysku. Tou PS-290 sa dajú striekať aj modely tak malé ako Spit v 1/144.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Štejnar » 16 úno 2023, 18:29

Atlis píše:PS-290 je iba s tryskou 0,5mm. Dobrou alternatívou s menšou tryskou je PS-275. Otázkou je, prečo chceš menšiu trysku. Tou PS-290 sa dajú striekať aj modely tak malé ako Spit v 1/144.

A dají se s tím stříka i tenké linky? Pod 1mm?
Petr Štejnar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 16 úno 2023, 19:57

PS-290 či PS-275? PS-290 ani nie, PS-275 áno. Ale to nie sú pištole na to určené.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 546 • Stránka 21 z 37 • 1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 37

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna