Ze cervena 4 nemala menene kridlo ale mala povodny D-11 typ je vidno na inej fotke z vrakoviska - vidno hranaty kryt MK108 na vrchu kridla. Co ma ale viac znervoznuje, lebo si to neviem nijak logicky vysvetlit, je farba bocnej casti kokpitu - vyzera to ako nenatrete. Neviem ci je to len opticky klam z priameho slnka ale kedze hrana kokpitu je tiez nasvietena a je tmava, sedacka detto, celny stitok tiez... to iste vidno za sedackou v tom batozinovom priestore a ten by mal byt uz bez farby aj za normalnych podmienok. Pre mna zaujimave ale neviem to vysvetlit.
zdroj: Dora vol.2, J. Crandall, Eagle edition, str.77
Ještě jednou děkuji Pufo. K tomu zbarveni kokpitu, bylo by teoreticky možné, že subkomponenty (sedačka ap.) byly natřeny dodavatelem, ale bočnice kokpitu zůstali v barvě kovu, z důvodu nedostatku barvy u výrobce trupu?
Mám taký pocit,že v interiéri nieč horelo vysokou teplotou a opálilo všetko až na kov, aj časť okolo kabíny z vonku. Tak ako červená 1,kde na pancierových sklách na štítku vidno zvnútra čierne sadze od horenia. Neaký zápalný granát alebo čo.
Dik za tip to by mi davalo dost zmysel. Ono, Japo pise, ze bol pouzity rucny granat alebo mala naloz - pisali to v suvislosti s odpadnutou farbou zvonku, ale klasicky granat by asi urobil aj nejake poskodenie v potahu a bolo by vidno nejake diery po crepinach a cakal by som skor vyduty plech smerom von - nic take na fotke nevidim, ale nejaka zapalna naloz mi vobec nenapadla a asi to bude aj vysvetlenie tohto javu co vidno na fotke - je to jednoducho obhorene. Zahada vyriesena, mozem spokojne zit dalej
Ziadna zadna strana tam nie je ani viditelna a Fw190 ani zadnu stenu za sedackou nema - sedacka je na kolajnickach a za nou je diera. Je tam len maly kus kovovej platne na ktorej su uchytene upinacie pasy. Asi je myslena ta vodorovna plocha za sedackou - nevidim dovod preco by musela byt obhorena - ked to nepoliali nejakym benzinom a nezapalili cele, tak asi tazko by to bolo obhorene. Mozno zadymene... a netreba zabudat ze tam bol este odsuvny prekryt a ked pozeram teraz na fotku kde ma este kabinu a jasne vidno znacnu cast prekrytu v ciernej farbe, tak sa len viac utrvrdzujem v tom ohoreni jak spomenul Spektor a asi by som to aj takto uzavrel pretoze by to bol asi jediny pripad Fw190 s takymto interierom a to je dost zvlastne aj na nemecke pomery a z tych 100-viek fotiek vrakov na 190 si nevybavujem ani jednu kde by nieco podobne bolo vidno. Najprv som si to nevedel vysvetlit ale uz mam jasno.
Este doplnim, ze teplota horenia benzinu okolo 830 C, aluminium hori okolo 650C . No fotkach z konca vojny je casto vidno vyhorene stihacky do tla, zo zbytkami svetlo sedej oxidacie. Co z kabiny zostanę je vidno na doložených fotkach. Niekedy je tam aj volne pohodeny 200 litrovy sud
Tak tu sedime s Pufom, pri vecernej klavesnici a debatujeme o lietadielkach, no a narazil som na tuto fotku. Neviem, ci to tu bolo. Ale pekne vidno, ako sa riesila ne-letuschopnost vybuchom. Dierky po srapneloch v kridle a na klapke su pekne vyditelne. Tiez chyba pancierovy stitok, ocelovy ram ohorynej kabiny został. Za povsimnutie stoji 109 v pozadí s podobnou upravou.