Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Kamiony a těžká technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Praga V3S, Ciro Models 1:48

Odeslat odpověď
Příspěvků: 151 • Stránka 7 z 11 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
  • Odpovědět s citací

Re: Praga V3S, Ciro Models 1:48

Příspěvekod KLuK » 17 lis 2022, 15:07

mbactros píše:Povedal by som, ze otvaracia strecha skrine je nutnost pri tomto vybaveni, paradicka... =D>

Díky za "tleskáčka"

Před tím, než jsem začal vyrábět nástavbu s radiostanicí a jejím vybavením, jsem si nebyl jistý, jak bude výsledek vypadat. Proto jsem zvažoval obě možnosti
- uzavřít nástavbu střechou a nechat pohled dovnitř jen okny v nástavbě
- a nebo udělat střechu sundávací a zajistit tak lepší možnost prohlídky vybavení po sundání střechy.

S postupujícími pracemi na interiéru jsem došel ke stejnému závěru. Střecha bude sundávací. (:)
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gagoš » 17 lis 2022, 21:00

Zastamdací střecha je určitě rozumná volba, vzhledem k neskutečným detailům které by jinak zůstaly skryté ;-I [-o<
Je to boj, ale krásnej.
Gagoš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 17 lis 2022, 21:29

Tak se nám ta kabina začíná pěkně zaplňovat ... :)

IMG_4980.JPG
Na vysílači jsem podle fotografií doplnil madla na jeho jednotlivé moduly...

IMG_4982.JPG
... a vysílač jsem definitivně přilepil na jeho místě v kabině. Před vysílač jsem přilepil předložku (probarvený papírový kapesník) ...

IMG_4983.JPG
... na pravém boku jsem doplnil pracovní stůl, poličku pod přijímač a skříňku...

IMG_4984.JPG
... a postupně na ně budu doplňovat další přístroje.

IMG_4985.JPG
Zároveň jsem si na levé stěně připravil pár drobností, abych mohl natáhnou kabelové rozvody tažené po této stěně. Jo abych nezapomněl ... nad pravé okno jsem přilepil nezbytnou červenou tabulku s nápisem POZOR, NEPŘÍTEL NASLOUCHÁ. Ta nesměla chybět na žádném spojovacím prostředku. Nechyběla tehdy ani v polním telefonu. (:)
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Hatala » 22 lis 2022, 03:10

Uplna modelarska pohadka, Bravo! =D> =D> =D>
Martin Hatala

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 23 lis 2022, 00:36

Děkuji Martine, jsem rád, že se Ti moje sochaření líbí. (:)
Naposledy upravil KLuK dne 24 lis 2022, 12:58, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 23 lis 2022, 00:36

Vyrobil jsem většinu "krabiček" umístěných na levé straně kabiny. Po doplnění kabelových rozvodů vedených těsně nad stolem pod okny na levé stěně kabiny jsem začal dokončené přístroje rozmisťovat na jejich místo.
Na focení už mi nezbyl čas, tak snad zítra vyjde trocha času, abych udělal pár fotek. :foto:
Naposledy upravil KLuK dne 24 lis 2022, 12:58, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 23 lis 2022, 23:34

Přidávám slíbené fotky. "Pokojíček" se utěšeně zaplňuje. Všechny větší "škatule " už jsou vyrobené a instalované na svém místě. Zbývá doplnit pár meších přístrojů a trochu kabelových rozvodů a kabina bude hotová.

IMG_4986.JPG
Do předního levého rohu jsem doplnil tři drobné krabičky.

IMG_4987.JPG
Na poličku vlevo jsem přidal přijímač, pod okno kabelové rozvody a výstražné tablo pro zvednutou střešní anténu a na stůl (vpravo od okna) jsem posadil ovládací skříň radiostanice.

A takto to vypadá, když se kabina uzavře pravým bokem. Ten je zatím jen přichycený gumičkou, abych mohl udělat fotky a zkontroloval si, zda vše sedí jak má.

IMG_4988.JPG

IMG_4989.JPG

IMG_4991.JPG

IMG_4992.JPG

IMG_4993.JPG

Po doplnění zbývajících detailů a úklidu pilin a prachu v kabině přijde na řadu přilepení pravé stěny kabiny a doplnění posledních dvou krabiček a kabelových rozvodů na pravé stěně pod stropem a v předsíňce ... a tím bude vnitřní prostor kabiny (mimo stropu) hotový.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gagoš » 25 lis 2022, 22:27

Lepší a lepší :-)˜ =D>
Je to boj, ale krásnej.
Gagoš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Hatala » 25 lis 2022, 22:50

Uz mi dochadzaju superlativy, tak dam arabakou [-o< [-o< [-o<
Martin Hatala

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 26 lis 2022, 23:36

Pánové, oběma moc děkuji za Vaši přízeň a podporu v mém snažení! (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 27 lis 2022, 01:09

Přestože nemám interier skříňové nástavby ještě dokončený, přešel jsem k výrobě nové střechy. Tedy přesnější je napsat, abych mohl doknčit interier nástavby, přešel jsem k výrobě nové střechy. Ve stavebnici samozřejmě střecha je, ale ta je pro mě (bez náročné úpravy) nepoužitelná. Střecha ze stavebnice je celkem přesná jak tvarově, tak i rozměrově. Ale jde o to, že u původní stavebnice se nepočítá s vnitřní výbavou nástavby. Proto střecha sice má správný tvar, ale jen zvenku, dno střechy je rovné. Je to v podstatě cca 5 mm tlusté "prkénko" se zoablenými boky. Pro moji vybavenou kabinu je nepoužitelná, protože některé díly (jako třeba vysílač v čele kabiny) svoji výškou zasahují až do vyklenuté střechy. A to je důvod, proč musím udělat střechu novou. A důvod, proč ji musím dělat už teď je ten, že střešní anténa měla na levé straně nad oknem, zhruba v polovině délky střechy, svody antény dovnitř do kabiny. A v místě, kde byly svody vyvedeny dovnitř kabiny, na ně navazovaly dva přístroje. A aby poloha těchto přístrojů navazovala na svody antény, potřebuji mít hotovou střechu.

IMG_5022.JPG
Jako nejjednodušší způsob výroby nové střechy mi přišlo vytáhnout si základní díl z plastové destičky natažením na původní díl střechy ze stavebnice, který mi poslouží jako kopyto. Nejdříve jsem do spodní strany původní střechy vyvrtal dva otvory a do každého jsem zašrouboval samořezný vrut.

IMG_5024.JPG
Po této úpravě jsem mohl původní střechu - nyní kopyto - upnout do svěráku

IMG_5025.JPG
Po té jsem si z plastové destičky tl. 0,5 mm odřízl kousek odpovídajícího rozměru (rozměr střechy + přídavek cca 2 cm na každé straně) a po okrajích jej provrtal.

IMG_5026.JPG
Vyvrtanými tvory jsem provlékl tenký drát, kterým jsem k okrajům destičky připevnil bambusové špejle.

IMG_5027.JPG
Stejným způsobem jsem připevnil bambusové špejle i na kratších stranách destičky. Špejle zabrání smrštění destičky po nahřátí a zajistí rovnoměrné rozložení síly při natahování nahřáté destičky na kopyto. Ještě jsem doplnil drátová ucha.

IMG_5029.JPG
Svěrák s uputou střechou jsem přichytil na kuchyňskou linku co neblíže ke sporáku a nad hořákem sporáku jsem nahřál připravenou destičku. V okamžiku kdy destička změkla jsem ji pomocí drátových rukojetí natáhl na střechu upevněnou ve svěráku a chvíli počkal, až destička vychladne. A toto je výsledek - polotovar nové střechy. Není to dokonalé, no pro mé účely to stačí. Do finální podoby to má ještě daleko, ještě s tím bude trocha práce, ale to si nechám zase na příště. (:)
Naposledy upravil KLuK dne 27 lis 2022, 12:33, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mbactros » 27 lis 2022, 08:08

Tak to som zvedavy, pride mi to v pozdlznej ose prehnute a v rohoch dost zvlnene, viem, je to polotovar, tak sa necham prekvapit...
mbactros

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 27 lis 2022, 12:25

mbactros píše:Tak to som zvedavy, pride mi to v pozdlznej ose prehnute a v rohoch dost zvlnene ...

Díky za připomínku! Máš pravdu, není to dokonalé, ale je to opravdu jen polotovar, který budu dál upravovat do finální podoby. :sculptor:

mbactros píše: ... viem, je to polotovar, tak sa necham prekvapit...

Také jsem se nechal překvapit. Za pomoci dřevěné kulatiny a horkovzdušné pistole jsem vyrovnal prohnutí střechy a zvlnění v rozích. Potud bylo vše OK. Ale projevila se jiná věc, které jsem se tak trochu od začátku bál, ale zároveň jsem si říkal, že při troše štěstí by k tomu nemuselo dojít. Štěstí ale dneska došlo. Vlivem natažení na původní střechu se destička ztenčila a po oříznutí střechy na rozměr ztenčená hrana neudrží rovinu. Kdybych lepil střechu napevno k nástavbě, přilepením k bokům nástavby by se hrana střechy srovnala. Ale u sundávací střechy je to problém. :-k

Takže přecházím na variantu číslo 2 - udělám střechu znovu, :idea: tentokrát ale plechovou. No což, mýliti se je lidské a tak alespoň vím, kudy cesta nevede. Edison také nevymyslel žárovku napoprvé. Jenom doufám, že k výrobě vyhovující střechy, nebudu potřebovat tolik pokusů jako on :grin:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod firestarter » 28 lis 2022, 09:49

KLuK píše:
mbactros píše:Tak to som zvedavy, pride mi to v pozdlznej ose prehnute a v rohoch dost zvlnene ...

Díky za připomínku! Máš pravdu, není to dokonalé, ale je to opravdu jen polotovar, který budu dál upravovat do finální podoby. :sculptor:

mbactros píše: ... viem, je to polotovar, tak sa necham prekvapit...

Také jsem se nechal překvapit. Za pomoci dřevěné kulatiny a horkovzdušné pistole jsem vyrovnal prohnutí střechy a zvlnění v rozích. Potud bylo vše OK. Ale projevila se jiná věc, které jsem se tak trochu od začátku bál, ale zároveň jsem si říkal, že při troše štěstí by k tomu nemuselo dojít. Štěstí ale dneska došlo. Vlivem natažení na původní střechu se destička ztenčila a po oříznutí střechy na rozměr ztenčená hrana neudrží rovinu. Kdybych lepil střechu napevno k nástavbě, přilepením k bokům nástavby by se hrana střechy srovnala. Ale u sundávací střechy je to problém. :-k

Takže přecházím na variantu číslo 2 - udělám střechu znovu, :idea: tentokrát ale plechovou. No což, mýliti se je lidské a tak alespoň vím, kudy cesta nevede. Edison také nevymyslel žárovku napoprvé. Jenom doufám, že k výrobě vyhovující střechy, nebudu potřebovat tolik pokusů jako on :grin:

Ahoj,

tvojí stavbu sleduju, máš to nádherný, moc mě to baví!
Já jsem kdysi dělal střechu i ostatní plechy z plastové modelovací podložky, která se po nahřátí chovala celkem stabilně...
https://traktor-model.estranky.cz/fotoa ... 4011-1-35/

Ať už to uděláš jak chceš, přeju hodně zdaru!

M.
Martin Vrba
http://www.traktor-model.estranky.cz/
firestarter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 29 lis 2022, 00:19

firestarter píše:Ahoj,
tvojí stavbu sleduju, máš to nádherný, moc mě to baví!

Děkuji za kompliment a jsem rád, že se Ti moje "sochařina" líbí. (:)

firestarter píše:Já jsem kdysi dělal střechu i ostatní plechy z plastové modelovací podložky, která se po nahřátí chovala celkem stabilně...
https://traktor-model.estranky.cz/fotoa ... 4011-1-35/

Podle fotografií, na které jsi mi poslal odkaz, vypadá ta Tvoje destička silnější než ta moje. Já použil destičku o tloušťce půl mm a moc jsem ji natáhl. Mohl bych to zkusit znova se silnější destičkou a méně tahat, ale já nerad opakuji stejné věci dokola.
Jo ... a když už jsem vlezl na Tvé stránky, samozřejmě jsem se podíval i na další Tvé modely. Jsou fakt parádní! =D> [-o< =D>

firestarter píše:Ať už to uděláš jak chceš, přeju hodně zdaru!

M.

Jak jsem psal kousek výše, nerad opakuji stejné věci dokola. Ale hlavní důvod proč nakonec bude střecha z plechu je, že mi to usnadní práci. Plech který používám se oproti plastové destičce lépe tvaruje a kdykoliv se dá jednoduše dotvarovat. A druhý důvod je ten, že okraj střechy je zakončen okapovým žlábkem. Pro plastovou střechu bych ho musel nejdříve vyrobit a pak ho k okraji střechy přilepit. U plechové střechy jen udělám větší přesah a žlábky rovnou naohýbám. Odpadne mi tak výroba samostatných okapových žlábků a jejich lepení ke střeše.
Vlastně bych měl použít minulý čas. Základ nové plechové střechy už mám hotový, jen jsem ji ještě nevyfotil, což v brzké době napravím.

Ještě jednou děkuji za Tvůj příspěvěk a protože na modelu mě čeká ještě dost práce, tak doufám, že se stejně dobře budeš i nadále. :wink:
KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 151 • Stránka 7 z 11 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Zpět na Rozestavěno