Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Kamiony a těžká technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Praga V3S, Ciro Models 1:48

Odeslat odpověď
Příspěvků: 151 • Stránka 5 z 11 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11
  • Odpovědět s citací

Re: Praga V3S, Ciro Models 1:48

Příspěvekod Gagoš » 17 říj 2022, 20:36

Na pokračování se tedy velice těším. ;-I 8-)
Je to boj, ale krásnej.
Gagoš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 18 říj 2022, 20:02

Tak abych dlouho nenapínal, další pokračování stavby je tady. (:)

Trochu mě zdrželo kreslení plánku s vybavením vnitřních prostor nástavby.

IMG_5000.png
Protože mám k dispozici "jen" fotografie, potřeboval jsem si nakreslit plánek v měřítku, abych si udělal prostorovou představu o velikosti a umístění přístrojů v nástavbě. Vlevo je hlavní prostor s radiostanicí, vpravo předsíňka. Není to žádný grafický skvost, ale je to v měřítku a pro moje potřeby to takto stačí.
Do plánku jsem si nakreslil jen to podstatné, lampičky, různé drobné "krabičky" a drobnosti a kabelové rozvody jsem nekreslil. Pro jejich výrobu a umístění mi budou stačit fotografie. Stejně tak barvy jsou pouze orientační aby byl plánek přehlednější.

Když jsem si udělal jasno v tom, jak bude vypadat vnitřní prostor nástavby, pustil jsem se do výroby nových dílů skříňové nástavby. Z původních dílů stavebnice použiji jen podlahu, vše ostatní bude nové.

IMG_4856.JPG
Výrobu nových dílů jsem začal obvodovými stěnami. Jako materiál mi posloužila bezpečnostní tabulka. Z ní jsem vyřezal všechny čtyři stěny. Do bočních stěn a do zadní stěny jsem vyřízl okénka a ta vybrousil je do přesného tvaru. Po té jsem na venkovní plochy bočních stěn nástavby přilepil lišty kryjící spoje plechových dílů nástavby ... a tím jsem pro dnešek skončil.
Naposledy upravil KLuK dne 20 říj 2022, 09:07, celkově upraveno 1
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 19 říj 2022, 17:35

Dnes jsem měl více času, tak jsem mohl pokračovat ve stavbě. Nejdříve jsem se věnoval výrobě nových dílů skříňové nástavby.

IMG_4858.JPG
Abych nemusel pracně zasklívat okénko ve dveřích přepážky mezi kabinou a předsíňkou, udělal jsem celou přepážku z průhledné fólie. Použil jsem průhlednou fólii Evergreen protože jde lepit rozpouštědlovým lepidlem. A jelikož mám jen fólii o tlošťce 0,4 mm, abych dosáhl větší pevnosti a tloušťky přepážky, slepil jsem dvě destičky na sebe. V místě budoucího okénka jsem samozřejmě lepidlo nenanášel. Na tento základ budoucí přepážky jsem si naznačil polohu okénka a futer dveří. Okénko jsem z obou stran vymaskoval maskovací páskou.
Z plastové destičky silné 0,25 mm jsem si nařezal úzké pásky a s nimi jsem o z obou stran přepážky olemoval okénko a futra dveří. Nakonec jsem na obě strany dveří přilepil štítek kování. Kliky doplním později.

IMG_4859.JPG
Plechové kryty na okna jsou na dílech nástavby ze stavebnice pěkně odlité a bylo by škoda je nepoužít. Zvláště když výroba nových krytů by byla pracnější než úprava těch ze stavebnice. Nástavba s radiostanicí má jen 5 oken oproti 9 oknům klasické skříňové nástavby ve stavebnici, takže mám i dostačenou rezervu kdyby se něco nepovedlo.

IMG_4860.JPG
Z jednoho boku a zadní stěny ze stavebnice jsem postupně vyřezal 5 krytů na okna.

IMG_4862.JPG
Všech 5 krytů jsem sbrousil na přijatelnou tloušťku.

IMG_4869.JPG
Ztenčené kryty oken jsem přilepil na boky a zadní díl nástavby.

Nové díly nástavby jsou připraveny, je čas na nástřik surfu.

IMG_4870.JPG
Nejdříve jsem surfem nastříkal zkompletovaný podvozkový rám.

IMG_4872.JPG
Rám po surfu pěkně prokoukl, ještě bude potřebovat drobné úpravy, ale už začíná to vypadat dobře. (:)
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 19 říj 2022, 17:59

IMG_4873.JPG
Zadním nápravám hodně prospělo doplnění horních ...

IMG_4874.JPG
... a spodních stabilizačních tyčí a pouzder držáků zadních pružin.

IMG_4877.JPG
Rovněž kabina řidiče se po surfu pěkně vyklubala.

IMG_4879.JPG
Nad střechou kabiny řidiče byl dřevěný rošt, který umožňoval přístup k anténnímu přepojovači. Na něj se připojovaly vysílací drátové antény. Rošt jsem slepil z tenkých proužků, nařezaných z plastové destičky.

IMG_4880.JPG
Rošt je zatím na střechu kabiny jen položený. Zatím mu chybí trubky kterými byl připevněn ke střeše.

IMG_4875.JPG
Jediný díl skříňové nástavby, který použiji ze stavebnice je podlaha. Toto je pohled na její spodní stranu.

IMG_4881.JPG
Díly nástavby po surfu, připravené pro další práci. Ještě chybí střecha. Na ni dojde později. Protože ji budu dělat novou, musím nejdříve sestavit nástavbu, abych k ní mohl střechu "napasovat".
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 26 říj 2022, 10:13

Stavba pomalu pokračuje. Momentálně se věnuji skříňové nástavbě.

IMG_4882.JPG
Z kousků plastu a drátu jsem vyrobil rám pro manipulaci s elektrocentrálou umístěnou v předsíňce nástavby. Sloužil ke snadnější manipulaci při vyndávání elektrocentrály z auta.

IMG_4883.JPG
Pokud nebyl rám potřeba, bylo jeho místo na zadní stěně skříňové nástavby.

IMG_4885.JPG
Na bocích a zadní stěně nástavby jsem doplnil deklíky a větrací mřížky a zasklil okna přilepením průhledné fólie na vnitřní stěny nástavby. Následně jsem okna vymaskoval.

IMG_4886.JPG
Vnitřní stěny nástavby jsem nastříkal světlou krémovou barvou a podlahu světlou hnědou.

IMG_4887.JPG
Pomocí středně hnědé olejové barvy rozetřené molitanovou houbičkou jsem na podlahu "položil" linoleum s dekorem světlého dřeva. Tahle fota to vyšla světlejší než v reálu. Na další fotogrifi s částečnou sestavou skříně je odstín odpovídající skutečnosti.

IMG_4889.JPG
Sestava na sucho pro kontrolu. Na přepážce je okno ještě zamaskované. Na tomto snímku již barva podlahy odpovídá skutečnosti.
Naposledy upravil KLuK dne 27 říj 2022, 11:42, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gagoš » 26 říj 2022, 20:03

Hezké ;-I
Je to boj, ale krásnej.
Gagoš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 27 říj 2022, 22:01

Díky! (:)

Teď přijde na řadu to, na co jsem se hodně těšil - výroba vnitřního vybavení. Když se to vezme s jistým nadhledem, budu teď vyrábět "pokojíček pro panenky" :)

Ale to bude až příští týden, o prodlouženém víkendu mě čeká práce na modelu 1:1 - menší rekonstrukce koupelny :sculptor:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 04 lis 2022, 21:00

Z prodlouženého víkendu se stal celý týden, mé původní časové odhady se v průběhu rekonstruce ukázaly jako hodně optimistické. Ale i tak koupelnu už mám hotovou a tak se zase mohu (konečně) vrátit ke stavbě Vétřiesky. Už se mi po ní za ten týden stýskalo.

IMG_4908.JPG
Začal jsem tím, že jsem na vnitřních stěnách nástavby přilepil gumové těsnění oken z tenkého drátku nabarveného na černo a ze silnějšího drátu vyrobil kliku k vnějším dveřím.

IMG_4912.JPG
Na obdélníkových výstupcích v podlaze nad blatníky zadních kol jsem podle fotografií vymaskoval a poté "oplechoval" zelenou barvou hrany, na přepážce natřel béžovou barvou futra dveří a rámeček okna, do dveří doplnil kliku ze silnějšího drátu a společně se štítky kliky natřel stříbrnou barvou.

IMG_4911.JPG
Po té již nic nebránilo tomu, abych mohl začít sestavovat nástavbu. Nejdříve jsem k podlaze přilepil pravou boční stěnu, po ní přední stěnu a nakonec přepážku mezi předsíňkou a hlavním prostorem.

IMG_4913.JPG
Zbývající stěny zatím lepit nebudu, ztížily by mi přístup při vybavování nástavby "nábytkem" a zařízením.

V této chvíli je nástava připravená a mohu ji začít postupně zaplňovat.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 05 lis 2022, 15:38

Protože k předsíňce nemám, mimo své paměti, žádné podklady a protože tam toho moc nebylo, začal jsem s vybavováním interieru nástavby právě předsíňkou. Vzpomínám si, že v přesíňce byl po pravé straně kryt elektrocentrály a vlevo skříň s náhradními díly a nářadím. Oboje ze světlého dřeva. Zatímco tvar krytu elektrocentrály si vybavuji docela přesně, na přesnou podobu skříně mám jen mlhavé vzpomínky. Takže finální podoba předsíňky je takový můj "kvalifikovaný odhad" (:)

IMG_4914.JPG
K výrobě krytu elektrocentrály a skříně posloužila bezpečnostní tabulka a tvrdý drát. Vzhledem k tomu, že kryt elektrocentrály i skříň jsou umístěny mezi přepážkou a zadní stěnou nástavby, nemusel jsem u nich dělat boční stěny.

IMG_4917.JPG
Na předních dílech skříně a krytu elktrocentrály jsem rytím naznačil dvířka a zásuvky, předvrtal otvory pro úchytky a po sestavení obou korpusů jsem je nejdříve natřel světlou krémovou barvou. Po jejím zaschnutí jsem hnědou olejovkou na obou dílech ztvárnil dřevěný povrch.

IMG_4919.JPG
Do předvrtaných otvorů jsem vlepil kousky tvrdého drátu a z přední strany je zabrpousil na stejnou délku.

IMG_4920.JPG
Hotový kryt elektrocentrály jsem přilepil na jeho místo v předsíňce.

IMG_4921.JPG
Naproti krytu elktrocentrály jsem do předsíňky přilepil skříň.
Naposledy upravil KLuK dne 05 lis 2022, 21:06, celkově upraveno 2
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 05 lis 2022, 15:48

Pro kontrolu jsem bez lepení k nástavbě přiložil zadní a boční stěnu. Bez přitlačení přiložené stěny nesedí úplně přesně, ale pro představu to stačí.

IMG_4924.JPG

IMG_4925.JPG
Dva pohledy na osazený kryt elektrocentrály

IMG_4926.JPG

IMG_4927.JPG
Další dva pohledy, tentokráte na přilepenou skříň s nářadím a nahradními díly.

Kabelové rozvody a světla v předsíňce přijdou na řadu později.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Hatala » 05 lis 2022, 19:35

Uzasna modelarcina, nadherny detail [-o< [-o< [-o<
Martin Hatala

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 06 lis 2022, 07:55

Ty pokojíčky pro panenky mě moc baví =D> (:)
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 06 lis 2022, 18:22

Děkuji oběma Martinům! (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 06 lis 2022, 18:50

Během dnešního odpoledne jsem pokračoval v práci na "pokojíčku pro panenky". :)

V předsíňce je (co se hlavních dílů týká) hotovo, tak jsem prostor předsíňky uzavřel přilepením zadní stěny nástavby.

IMG_4928.JPG
A zatímco zasychalo lepidlo na přilepeném zadním dílu nástavby, pustil jsem se do výroby nábytku do místnosti se spojovací technikou. Nejdříve přišly na řadu pracovní stoly. Z bezpečnostní tabulky jsem si nařezal desky stolů a díly na zásuvky. Jednotlivé zásuvky jsem podle fotografií přilepil na spodní strany stolních desek. V příslušných místech jsem stolní desky provrtal a skrze otvory prostčil tvrdý drát, coby nohy stolů. Ze spodní strany jsem drátěné nohy zafixoval kapkou sekunďáku a z horní strany ucvakal vyčnívající kousky drátů. Po zaschnutí sekudového lepidla jsem na rovné podložce vybrousil horní strany stolů do hladka.

IMG_4929.JPG
Sestavené stoly jsem pak natřel. Desky stolů střední hnědou, zásuvky světle hnědou a nohy stolů světle šedou barvou. Na závěr jsem tmavě hnědou olejovou barvou na horních stranách desek stolů a čelech zásuvek ztvárnil dřevěný povrch. Na deskách stolů byl sice umakart, ale byla na něm kresba dřeva.

IMG_4931.JPG
Hotové pracovní stoly jsem dal stranou a nechal na nich v klidu schnout olej. A pustil se do výroby poličky pod příjímač radiostanice. Tady to bylo jednodušší. Z bebezpečnostní tabulky jsem si nařezal dva čtverečky na poličky a tenké pásky na nohy poličky. Do rohů poliček jsem vyřízl výřezy na nohy, z tenkých proužků si připravil nohy poličky a ty následně přilepil do výřezů v rozích. Abych udržel rovnoběžnost obou poliček při lepení, Vložil jsem mezině ně (bez lepení) kousek plastové destičky o tloušťce 4 mm. Ten jsem po zaschnutí lepidla vytáhl a slepenou poličku natřel světle šedou barvou.

IMG_4932.JPG
Skříňka opět z tabulky, podle fotek byla šedá.

IMG_4933.JPG
Skříň vysílače (jak jinak) opět z tabulky. Zatím je jen slepená bez dalších úprav. Na přední straně prozatímně přilepená zkušební fotka s přední stranou vysílače. Zatím jsem vysílač sestavil jen pro ověření rozměrů a použitelnosti fotografie. Na defenitivní podobě ještě budu pracovat.
Naposledy upravil KLuK dne 06 lis 2022, 20:16, celkově upraveno 2
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 06 lis 2022, 19:56

Předsíňka je již nahrubo hotová a "pokojíček" se začíná pomalu zaplňovat. Zatím je vše jen přiloženo na sucho, pro kontrolu rozměrů a taky pro představu o budoucí podobě.

IMG_4935.JPG

IMG_4936.JPG

IMG_4937.JPG

IMG_4938.JPG

IMG_4939.JPG

I když toho ještě hodně chybí, přece jen už je na co se dívat. (:)
KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 151 • Stránka 5 z 11 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11

Zpět na Rozestavěno