Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Závodní a osobní automobily ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Mitsubishi GTO 1/24 Tamiya

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Mitsubishi GTO 1/24 Tamiya

Příspěvekod Vtec » 27 říj 2022, 09:32

Tak a je tu druhá iterace mého modelářského snažení :-D

K tomu jsem si vybral, jak jsem již naznačoval v galerii předchozího modelu, další japonskou ikonu - tentokrát Mitsubishi GTO Twin Turbo.
Jako doplňky jsem pořídil opět jiná kola - legendární Rays TE37, výfuky a brzdy od Hobby design a taky se možná pokusím vytvořit vlastní přední lip a boční prahy (na ty mi zbyl karbon dekal z Hondy)
Na vaše rady jsem také rozšířil brusný sortiment o jemnější zrnitosti a pro leštění chci vyzkoušet minibrusku s leštícími kotoučky.

Tenhle model bude zřejmě na delší dobu, jelikož prim teď hraje stavba 1:1, ale doufám, že sem čas od času přispěju a ukážu nějaký postup.

Tak mi držte palce a budu opět rád, když v průběhu stavby poradíte 8-)
Přílohy
IMG_20221024_190059R.jpg
Vtec

• Odpovědět s citací

Re: Mitsubishi GTO 1/24 Tamiya

Příspěvekod Erik Miklošik » 27 říj 2022, 09:45

Prosím ťa od koho je tá sada leštiacich kotúčikov?
Erik Miklošik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vtec » 27 říj 2022, 09:51

Tu mi pořídila drahá polovička z AliExpressu :)
Vtec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erik Miklošik » 27 říj 2022, 09:59

Dík (:)
Erik Miklošik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mrazík » 27 říj 2022, 18:48

Tohle auto mi zas tak moc neříká, ale rád se podívám na tvoje provedení. Ty brusný kotoučky bych hned zahodil, to neuhlídáš a někde projedeš. Pořádný povrch si musí člověk odsedět, nejde to ošulit.
Poslední dokončeno:
Messerschmitt bf 110 E
viewtopic.php?f=6&t=157286
mrazík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod peteru » 27 říj 2022, 18:58

Ja bych ty brusny kotoucky nezatracoval, videl jsem na youtube spoustu videi a funguji. Jenom je potreba opatrne s rychlosti otacek. Nejspis bych tohle lesteni natrenoval na nejakem levnem modelu (na druhou stranu, tohle je mozna doby kandidat, neni to ten nejdrazsi model od Tamie v nabidce). Myslim to tak, ze bych ten treninkovy model udelal rychle, zadne karbony a jine vychytávky, a jenom bych se soustredil na povrch a lesteni laku. Kdyz to nevyjde, nemusis litovat, kdyz v nejhorsim pripade skonci v popelnici.
A koukam, ze sis vybral kola s asymetrickymi pneu. Budes delat kola s odklony?
peteru

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš » 28 říj 2022, 07:43

Ty lešticí kotoučky jdou použít, sám jsem je zkoušel, ale vychází mi z toho omezení na 2K lak, který je tvrdší a odolnější (použito na mém Nissanu R33). Klasické sprejové laky od Tamky nebo Gunze jsou hodně měkké a tam bych se bál rychlého probroušení. Vyzkoušej a uvidíš. Jinak doplňky a model jsi vybral dobře, jsem zvědav na provedení. Velice rychle jsi zapadl mezi nás, co do doplňků investují více než do modelu :lol:
Aleš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vtec » 28 říj 2022, 08:52

Co se týče kotoučků, tak bych je rád použil opravdu až na pasty, všechno předtím ručně. Taky jsem viděl dost videí, kde je používali a výsledky byly super. Neuvědomil jsem si ale to, co zmiňuje Aleš, že to nejspíše bylo na tvrdém 2k laku a já mam pouze sprej od Tamky.
No co, holt to vyzkouším a kdyžtak kastli odmočím a budu sprejovat znovu. Zkušenost je taky důležitá :)
(I když samozřejmě věřím Mrazíkovi, jakožto místnímu leštičskému "guru", že je potřeba tomu dát čas a okecat se to nedá)

Co se týče doplňků, tak až ty podle mě dělají model. Procházením místní galerie jsem to pochopil a tak to teď takhle dopadlo :-D Ale je super, že si může člověk udělat model podle svého gusta a mít vlastně unikát. To mě na tom hrozně baví!

A na dotaz Peteru:
Je to tak, pneu jsou s odklony. Já mám rád funkční odklony, nastavené na agresivní jízdu. Pozérské přehnané odklony už tolik ne, ale sto lidí, sto chutí. Bohužel tyhle konkrétní ráfky jsem v jiné variantě, než s odkloněnými pneumatikami nesehnal. A i tak to byla fuška je sehnat.
Vtec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 28 říj 2022, 09:23

Leštění kotoučky- jde to, ale chce to malé otáčky. Ale stejně je potřeba povrch srovnat a vybrousit bordel- to jde jen pracnou ruční dřinou, bezvadně ji umí Mrazík.
Ale pokud povrch srovnáš do roviny, pak bavlněným kotoučkem a pastami uděláš zrcadlo.
A doplňky- teď mi přišla Delta S4 ve slevě za 900,- no a doplňků z 3D tisku a lepty za 4500,- Tak to ale chodí.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vtec » 30 říj 2022, 17:57

"Zrcadlový" lak bych někdy rád uměl, ale myslím, že to bude trvat ještě dlouho. Ať už s kotoučky nebo bez :-D

A nákup doplňků za takový peníze je teda nářez. Ale chápu, že vy ostřílení borci si to můžete dovolit. Já musím začít zlehka 8-)
Vtec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 30 říj 2022, 23:03

V ničem se nepodceňuj, jen trpělivost dělá mistra a každý je překonatelný.
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vtec » 14 lis 2022, 17:50

Tak velmi pomalu, ale přesto nejistě, pokračuji :-D

Po obligátním vyřezání a začištění všech dílů (i děličky na podvozku, Mrazíku!) jsem se pustil do přípravy karoserie.
Tady dostalo rydlo co proto, jelikož spáry byly hodně mělké a na některých místech dokonce jen velmi lehce naznačené, takže jsem si alespoň procvičil rytí spár nových.
Využil jsem taky rady od Rendy, a to prosvěcovat kastli z druhé strany a kontrolovat tak hloubku spár. Díky tomu jsem si dovolil rýt mnohem víc, než jsem původně myslel.

Upletl jsem si na sebe ale pěkný bič, a to v podobě "otevření" mřížky před zadním kolem.
Čekal jsem práci mnohem snazší. U skalpelu jsem zlomil dvě špičky a když jsem odvrtával frézkou, plast se mi natavil na vrták a úzké otvory rozšířil víc, než bylo záhodno.
K tomu všemu se do úzkých mezer mřížky prakticky nedá dostat šmirglem, takže je to pěkná vopičárna. Uvidíme, jak to bude vypadat po surfu. Naštěstí je to celkem schované.

Dál jsem se pustil do výroby předního splitteru a bočních prahů. Ty jsem vyrobil z plastové destičky o tloušťce 1 mm.
Splitter byl samozřejmě také složitější než jsem čekal, jelikož jsem ho musel přesně napasovat na rozměr "šustplechu" pod nárazníkem a pak zatmelit do jednoho dílu.
Takže jsem tvaroval nejen zvenčí, ale i zevnitř, aby mi sedly rádiusy na původní díl.

Zkoušel jsem také napravit chyby ve výrobě masek na skla. Použil jsem metody, které jste mi radili v předchozím vláknu s NSX, a to obkreslit si hrany skel, nalepit širokou pásku, opatrně oříznout novým skalpelem a pak domaskovat druhou stranu a stříknout.
Metoda to je super, jen bych to nebyl já, abych zase neudělal nějakou botu :-D .
Chybu jsem udělal hned v úvodu, jelikož jsem si hrany skel omaloval zevnitř, tudíž mi části této pomocné čáry zůstaly pod maskami a vytvořily po sundání masek kostrbatý okraj. Tak zase příště :)

Jelikož jsem se ještě nemohl pustit do kastle, dal jsem dohromady interiér.
Pro ten jsem si vybral barvu světlé kůže a stříknul do ní sedačky, kousky tapeců, volant, hlavici řadičky a madlo ruční brzdy.
U toho se mi snad žádná zásadnější chyba nepovedla, tak jsem byl s výsledkem spokojený.

A to je pro tentokrát asi všechno, příště se přihlásím, až se mi povede provést něco s kastlí :D
Přílohy
IMG_20221105_175329R.jpg
IMG_20221106_112619R.jpg
IMG_20221111_114013R.jpg
IMG_20221111_114153R.jpg
Vtec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš » 14 lis 2022, 18:11

Já myslím, že dobrý (:)
Aleš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mrazík » 14 lis 2022, 18:26

Intoš v pohodě, až budeš ready zkusit patinu, zas to posuneš 8-) ale ta kastle mě zajímá, ukaž fotku těch mřížek, na to jsem zvědav :) a jinak z chyb si nic nedělej, díky nim sbíráš ty zkušenosti a učíš prsty něčemu novému. ;-I
Poslední dokončeno:
Messerschmitt bf 110 E
viewtopic.php?f=6&t=157286
mrazík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vtec » 16 lis 2022, 09:46

Což o to, já bych patinu hrozně rád zkoušel ale:
1) Nemám o ní dost načteno teoreticky
2) Nemám na ní vybavení
3) Nemám ještě dost zkušeností

Ale to snad všechno přijde s časem a dalšími kousky :)

Mřížku na kastli (ač nerad :-D ) vyfotím, jen co se dostanu k modelu, ať se můžete pokochat nějakou tou začátečnickou prasárničkou.
Ale třeba někdo bude mít nápad, jak to alespoň trochu opravit a zamaskovat.
Vtec

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno