Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Volný pokec (Subject free)
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Názor na "ekologická" auta...

Všechno ostatní, co jinam nepatří…
Odeslat odpověď
Příspěvků: 4956 • Stránka 213 z 331 • 1 ... 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216 ... 331

K cemu jsou zelene normy spotreb a emisi ???

Ano, verim tomu, jsou ku prospechu veci a ochrane prostredi
32
9%
Ano, verim tomu, jsou ku prospechu veci a ochrane prostredi
32
9%
Ne, jsou na... jenom si na tom zeleni honi... tralalalala
60
16%
Ne, jsou na... jenom si na tom zeleni honi... tralalalala
60
16%
Normy jsou jedna vec, ale fyziku nikdo neokeca... Ani zeleny muzicek z Marsu!
93
25%
Normy jsou jedna vec, ale fyziku nikdo neokeca... Ani zeleny muzicek z Marsu!
93
25%
Nejezdim autem a tak je mi to jedno...
3
1%
Nejezdim autem a tak je mi to jedno...
3
1%

Celkem hlasů : 376

• Odpovědět s citací

Re: Nazor na "ekologicka" auta...

Příspěvekod Atlis » 19 říj 2022, 09:32

Autoforum.cz - parlamentnilisty automobilovej žurnalistiky... (:)

nemecko.jpg

https://www.statista.com/statistics/646 ... s-germany/
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kito » 19 říj 2022, 09:47

Atlis, tie čísla ma naozaj prekvapili. Nie až tak tie plug-iny, dnes je ich podiel na ponuke taký veľký, že sa to musí prejaviť aj na predajoch. Tie čisto baterkové ma prekvapili (sú tam ešte zrejme dotácie, nechce sa mi hľadať, ale aj tak). Holt, už sa to proste preklopilo. Priznávam, aj ako starý dinosaurus petrolhead, ďalšie bude čistá baterka, .... do mesta, snáď made in SR, uvidíme, čo Volvo ponúkne. ;)
kito

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Harous » 19 říj 2022, 10:07

Atlis píše:Nechce sa mi úplne vyvracať všetko čo si napísal, ale jednu vec predsalen musím - aj keby boli nabíjacie straty 15% (čo je v poriadku), tak samotný elektrický motor pracuje s efektivitou niečo pod 90%. Spaľovacie motory sú rady, ak sa dostanú na úroveň 30%.

Dnešní spalováky mají účinnost kolem 40%. Ale těch 15% je u nabíjení, to je stejný jako by si vybryndal při tankování 15% benzínu na zem. Technicky to je nevyhnutelný, jen se o tom moc nemluví a pokud si někdo bude počítat návratnost investice tak by o tom měl vědět.
Na ostatním dle mě není moc co vyvracet, je to v podstatě o 3 bodech.
1 - technologie EV se cenově líp schová do větších aut jako je třeba KIA EV6 než u malých jako je P208 nebo F500 kde cena leze přes 850 tisíc. A to mi na městský vozítko přijde jako extrémní cena.
2 - U aut vyšších tříd píšu, že EV nemá dle mě smysl, protože potřebuju jezdit a ne stát u nabíječek. Všimni si toho "dle mě". Jasně, můžeš to mít jinak, tohle bude hodně subjektivní podle toho jak každý z nás auto využívá.
3 - rozporovat mou chuť k pořízení HEV nebo PHEV, případně EV sice taky můžeš, ale nezmění to nic. :) Reálně to mám takhle:
žena - kombi nižší střední, benzín 1.6. Příměstský provoz. Ano, tady uvažuju o HEV, ale podmínkou to není. Uvidíme co vybereme jako náhradu.
já - zvýšené kombi střední třídy, benzín 2.5. Většinou dálkové cesty. Jako náhradu zvažuji zatím vše možné. Od benzínu přes naftu po PHEV. Určitě ale ne EV. A PHEV ne z důvodu technologie, ale kvůli tomu, že se mi daný typ líbí a mám blíž k benzínu. Takže jestli nafta nebo PHEV s benzínem mě spíš táhne k tomu PHEV.
zábava - benzín 4.6. Nene, tady chci poslouchat zvuk V8, ne elektriku. Přes to nejede vlak.
moto - cestovní enduro benzín, tady rozhodně není o čem. Byť uznávám, že pro zábavu kolem baráku a v terénu budou skvělý EV krosky.

Obecně mi na EV nejvíc vadí krátký dojezd, kolikrát složité nabíjení spojené se špatnou funkcí aplikací vyhledávajících nabíječku, x platforem a způsobů placení. Tohle bych mohl překousnout kdyby to bylo ekonomicky zajímavý a výhodný. Ale to zatím není.
Jen šmejdi kryjí a omlouvají šmejdství...
Jsem tým Foltýn:
„Velmi často jsou to lidé nešťastní, zapšklí, zahořklí, smutní, opuštění nebo mají prostě jen smůlu, anebo jsou to prostě svině.“
Harous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Harous » 19 říj 2022, 10:10

Tady něco o dotacích EV a PHEV v Německu:
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/au ... 47ab5f122/
Jsem tým Foltýn:
„Velmi často jsou to lidé nešťastní, zapšklí, zahořklí, smutní, opuštění nebo mají prostě jen smůlu, anebo jsou to prostě svině.“
Harous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 19 říj 2022, 10:52

No já ti nevím.. při dnešních cenách el energie a jejího nedostatku, cenách nových elektrovozu.. mi stále elektrovůz přijde jen jako hračka pro bohaté a zbohatliky což já nejsem.
Jarek S.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Al CZ » 19 říj 2022, 12:18

Lavi píše:Thude, konvertuj k islámu.

???
Al CZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lavi » 19 říj 2022, 12:34

Skoro z každého tvého komentáře odkapává frustrace, že nemáš ženskou. Alláh by ti to jistě pomohl vyřešit.
Lavi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Al CZ » 20 říj 2022, 06:57

Král má Aston Martin který jezdí na sýr a víno. Legendární “bondovská” DB5 v královské modři je uzpůsobena pro spalování etanolu vyrobeného z bílého vína a sýru. Později byl motor upraven tak, aby jezdil i na olej. Nalezeno na serveru msm.
Al CZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lavi » 20 říj 2022, 08:19

Klidně více sýra, ale rozhodně méně vína!
Lavi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 20 říj 2022, 08:21

Ak niekto robí palivo do auta z vína a syra, zaslúži si do konca života jazdiť MHD. Americkou.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 20 říj 2022, 09:31

Atlis píše:Autoforum.cz - parlamentnilisty automobilovej žurnalistiky... (:)
nemecko.jpg

https://www.statista.com/statistics/646 ... s-germany/

Na Autoforu nemají rádi auta na baterky resp. jejich protěžování a neskrývají to. Ale s argumenty mají pravdu. Spíš bych jim vyčítal, že všechny články mají stejnou, normalizovanou délku a často nejdřív hodně okecávají, aby ji naplnili, než se dostanou k tématu z nadpisu. Ty grafy prodejů nemají absolutně žádnou vypovídací hodnotu o oblibě aut na baterku, protože jsou dotovaná jak pro firemní, tak soukromé nákupy.

Harous píše:Dnešní spalováky mají účinnost kolem 40%. Ale těch 15% je u nabíjení, to je stejný jako by si vybryndal při tankování 15% benzínu na zem. Technicky to je nevyhnutelný, jen se o tom moc nemluví a pokud si někdo bude počítat návratnost investice tak by o tom měl vědět.

Ony jsou i ztráty při vybíjení a samovybíjení, dál se ztrácí srovnatelné procento přenosem z elektrárny k nabíječce (ale to už je v ceně a při nabíjení se pochopitelně neukazuje). Navíc auto na baterku je zpravidla velký a těžký, se všemi důsledky pro aerodyn. odpor a spotřebu při rozjezdech. Pokud není nabíjení dotované, tak už dneska provozní náklady vycházejí stejně jako u dýzlu. Hledání nabíječek a čekání u nich je "bonus".
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 20 říj 2022, 09:40

Rozdiel nie je žiaden. Biznis a súkromníci v EÚ kupujú autá v rovnakom pomere.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Harous » 20 říj 2022, 09:56

Ještě uvidíme jestli budou mít majitelé EV chuť si EV koupit znovu. :) Zatím lidi co mám ve svém okolí s EV je to nadšení pomalu přechází.
Jsem tým Foltýn:
Harous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 20 říj 2022, 10:13

Ja by som do BEV ešte v šúčasnej dobe nešiel. A vôbec nie, že by som na to nemal podmienky, ale preto, že si myslím, že baterky sa ešte stále potrebujú posnúť niekam ešte o trochu ďalej. Inak sa na prechod na BEV teším. Takže momentálne plánujem nákup HEV/PHEV a potom sa uvidí.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Harous » 20 říj 2022, 12:00

U těch EV mám taky trochu strach o to jak to bude prodejný jako ojetý.
Jsem tým Foltýn:
Harous

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 4956 • Stránka 213 z 331 • 1 ... 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216 ... 331

Zpět na Volný pokec (Subject free)