Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

stříkací box

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: stříkací box

Příspěvekod markII » 20 bře 2022, 20:25

Zcela správný přístup. Zde není důležitá ona přesnost měření, ale skutečnost, kdy jsi si potvrdil, že i bez větráku máš díky "přirozenému "pozadí, nějakou hladinu hluku, kterou , s ohledem na naměřené hodnoty, ten větrák určitě nezhorší.
markII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod boticka5 » 20 bře 2022, 21:40

NJ někteří řeší kraviny a blbnou, ještě že nemám tolik času

Odesláno z mého Redmi Note 9 Pro pomocí Tapatalk
boticka5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PanzerEugen » 26 bře 2022, 09:19

SION píše:E-Style bohatě stačí a zase to nepřeháněj s tím výkonem, protože dejme tomu jako příklad, máš pokoj třeba 20m2 krát běžná výška 2,6m tedy 52kubíků mínus nábytek. Takže ventilátor 100mm má 90m3/h takže za 1/2 hodiny ti veme 45kubíků a to máš vyměněný vzduch v celým pokoji. Jen upozorním, že co vysaješ tak potřebuješ někde nabrat. Takže podle mě ti 1ks 100mm a nebo přinejhorším ta 120mm bohatě stačí. Nebo se zeptat ostatních co už něco takovýho použivají jaký mají s tím zkušenosti.

To neni uplne pravda, protoze ten stikaci box nefunguje jako cisticka vzduchu, kde je dulezite za jak dlouho ji projde komplet vzduch v celem pokoji, ale jeho ucelem je udrzovat staly podtlak, ktery bude branit aerosolum ten box opustit. A v tomto kontextu vicemene zadny ventilator nema dostatecny vykon proste proto, ze ten vstup do boxu je tak velky, ze ten podtlak nelze udrzet nicim. Cili at koupi co koupi ve vysledku to stejne bude pravdepodobne prilis slabe na ucinnost blizkou sto procentum a cim slabsi bude tim vice bude tech s*acek co se mu budou vracet do obliceje. Jenom kdyz to srovnam s profi resenim, ktere zajistuje opravdu nezavadnost a je mozne pak pracovat v mistnosti bez dalsich ochranych pomucek, tak kdyz jsem jeste delal chemii, tak jsme meli skrinove digestore, ktere mely obrovske fukary co byly slyset az na chodbu a presto se pracovalo tak, ze bylo sklo zvednute tak maximalne na patnact centimetru a kdyz tam zrovna clovek nemusel mit ruce tak se spoustelo dolu na skviru jeden centimetr. A jenom za techto podminek nebyl smrad po cele laborce. To znamena, ze strikaci box s celou predni otevrenou stranou bude vzdy kompromisem, vzdy by mel mit clovek pri praci jeste ucinny respirator a ventilator boxu co mozna nejsilnejsi co je mozne tam provozovat.

Petr Mazanec píše:Přesně tohle si taky myslím. Když jsem vybíral ventilátor, koukal jsem právě i na hlučnost kompresoru. Jak říkáš, určitě nestříkám několik hodin v kuse. Mám Fengdu AS-186 a ta by dle parametrů měla mít hlučnost 47 dB. Zkoušel jsem teď dvě appky na měření dB. Nejdřív jsem zkusil měřit hudbu přes věž, to bylo necelých 70 dB a pak samozřejmě zapnutý kompresor a to bylo taky něco přes 60 dB. Samozřejmě je otázka, jak tyhle appky v mobilu to dokáží správně naměřit, ale aspoň něco pro představu.

Obecne mereni hluku je jednim z technicky nejnarocnejsich mereni vubec a dela se to velmi sofistikovanymi metodami, appka v mobilu opravdu toho moc nezmeri. Merit hluk je docela problem i pro instituce co se tim zabyvaji profesionalne. Nicmene hlucnost ventilatoru bych zrovna moc neresil, protoze proti cinskemu kompresoru bude vzdy v pohode i kdyby tam byla pomalu letecka turbina a navic jak bylo spravne receno nebezi furt.
PanzerEugen

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petrohrad » 31 črc 2022, 10:45

Musím se pochlubit. Začal jsem pracovat na odsávání. První krok byl zaúkolovat souseda - truhláře. Dodal jsem materiál, původně jsem to chtěl jenom nařezat, ale on mi to i slepil. Hlavní impuls k výrobě byl fakt, že jsem z práce "zachránil" potrubní ventilátor, z pracoviště, které se rušilo. Je to tento: https://www.ventilatory.net/td-silent-160-100-n.html?gclid=Cj0KCQjw0JiXBhCFARIsAOSAKqCGpmDoUhp08bzH_SVT2arSarShqsItcNfGeotmCIoelvkkY1bvEegaAorQEALw_wcB . Snad bude stačit. Ještě jsem získal osvětlení. Je to z SMD LED zářivky, kde je elektronika rozdělená napůl, takže jsem to řízl flexou. Akorát že jsem předpokládal, že to přišroubuju na kraje zevnitř, ale sousedovi to asi při řezání vyšlo blbě, tak to udělal široký 75 cm místo 80. Takže to budu muset vymyslet nějak jinak. Přemýšlím, jestli to zevnitř nemám polepit alu fólií nebo aspoň nastříkat na stříbrno. Ale ono to bude asi jedno. Asi tak metr a půl od pracoviště mám okno, takže odtahovou rouru při práci vystrčím ven. Doufám, že mi to moc nesníží sací výkon. Jestli to nebude dostatečně účinné, mohl bych po stranách pří stříkání doplnit nějaké odnímatelné desky, buď ta samá překližka nebo nějaké plexi. Plánuju to zavěsit na lanka pod strop. Neměl byste někdo tip na nějaké kladky, abych to mohl při práci stáhnout blíž ke stolu a po práci vytáhnout ke stropu? Vím, že něco takového bývá na lustrech, snad to půjde koupit i samostatně. Budu rád za případné připomínky, nápady a rady.
Přílohy
IMG_1733.JPG
Když to přidělám takto, tak budu mít obavy, aby mi to zbytečně nezmenšilo odsávanou plochu.
IMG_1731.JPG
BF 109E 1/48 Amiot 143 Halifax Potez 540
Petrohrad

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tomas1971 » 01 srp 2022, 09:26

Zdravím , máte někdo zkušenost s tímto stříkacím boxem , nebo některým dalším podobným ?? https://www.streetkolor.cz/STRIKACI-BOX-HSENG-420DCLK-2
tomas1971

• Odpovědět s citací

Příspěvekod loloped » 01 srp 2022, 15:13

Ja mám ten HS-E550BLK a absolútna spokojnosť.
Intenzita odsávania a osvetlenia sa dá plynulo regulovať.
Je dosť priestranný, robím prevažne lietadlá v 1/48 a pekne sa tam vmestím.
Hlučnosť odsávania na maxime je pocitovo asi taká ako digestor nad šporákom- ale to je taký parameter :)
Modelárčím rád, síce blbo ale rád. (:)
loloped

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jagermeister » 17 srp 2022, 09:34

Nazdar kolegovia,

uvažujem o kúpe striekacieho boxu. Rozhodujem sa medzi týmito dvoma:
https://www.streetkolor.sk/HSENG-E550LK-STRIEKACI-BOX a https://www.streetkolor.sk/HSENG-E420HC ... KACI-BOX-2. Podľa všetkého je rozdiel len v regulácii osvetlenia a odsávania. Preto sa chcem spýtať či má táto regulácia zmysel, alebo je to zbytočný doplnok a aj tak to majú všetci nastavené na maximum? Dík....
Jagermeister

• Odpovědět s citací

Příspěvekod spider » 18 srp 2022, 09:23

Regulácia osvetlenia je imho zbytočná, ale regulácia odsávania už dáva zmysel. Ja som kupoval ten menší a podmienka bola regulácia odsávania. Mali len s oboma reguláciami, ale to svetlo mám na max, odsávanie dávam slabšie, keďže naplno je to celkom hukot. Vieš si to samozrejme prerobiť, vymeniť tam ventilátor, dorobiť regulátor a bude to asi lacnejšie, ako priplácať, ale nie každému sa s tým chce babrať. Mne ten ventilátor pocitovo vibroval o ten plech, tak som si to rozobral a vyplnil to takou tenkou penou a hneď je to lepšie.
Avšak nečakaj nejakú extra kvalitu, tieto boxy sú také lowcost, ja som od toho čakal trocha viac pri tej cene, ale účel to samozrejme splní.
spider

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jagermeister » 18 srp 2022, 12:31

Ďakujem za odpoveď. Trochu som sklamaný z tej negatívnej skúsenosti s hlučnosťou a dielenským spracovaním, 290€ predsa nie je pár drobných...vlastnoručne sa mi zhotovovať nič nechce, takže asi tá verzia s reguláciou odsávania a osvetlenia je jediná možnosť, lebo potom je len verzia bez akejkoľvek regulácie...
Jagermeister

• Odpovědět s citací

Příspěvekod spider » 18 srp 2022, 14:15

A určite potrebuješ tento väčší? Na šírku má 55cm, menší (ktorý mám aj ja) má 42cm, čo je len o 13cm menej. Prípadne, tie bočné steny si vieš odklopiť, ak robíš väčší model. Podľa mňa sa neoplatí priplácať 110€ za 13cm na šírku. Ten väčší model má síce 2 ventilátory, teda by mal odsať 2x viac, ale čo som zatiaľ striekal jednu dodávku v 1/25 (cca 18cm dlhý model), dokázalo to odsávať dostatočne aj na polovičnom výkone toho ventilátora, ktorý tam je.
Ide o tento:
https://www.streetkolor.sk/HSENG-E420HC ... IEKACI-BOX
Ja som ho kupoval niekedy v januári za 130€, teraz stojí až 180€. Nuž, 290€ za ten väčší je podľa mňa príliš veľa :o
spider

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jagermeister » 18 srp 2022, 15:13

Ďakujem za odporúčanie, ja väčšinou robím lietadlá v 1/48 a 1/32, čo je napr pri MiG-29 v 1/32 viac než 50 cm, čiže ten menší by bol asi problém...
Jagermeister

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Seidl » 29 srp 2022, 14:59

Zdravím, měl bych dotaz na zkušenější, chystám se stavět stříkací box, chtěl bych tam mít filtr, který se používá pro stíkací box Sparmax
https://ranvej.shop/cs/airbrush/43697-f ... 93072.html
a za ním,nebo na výstupu za ventilátorem mít jestě uhlíkový filtr.Koukal jsem po ventilátorech a našel jsem, sice trochu dražší, ovšem myslím si, že by to mohl zvládnout, co myslíte
https://www.hotchilli.cz/radair/radair-150mm/
Jelikož pracovní místo není u okna a byldím v paneláku, tak by za ventilátorem byla trubka max. 50cm a šlo by to zpět do místnosti.
Milan Seidl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Cruelsword » 22 pro 2022, 05:40

Vrátil jsem se po více než čtvrt století zpět k modelařině, nakoupil jsem spoustu zbytných i nezbytných věcí.
Dílnu nikdy mít nebudu, v bytě 3+1 se dvěma dětmi na ni místo nezbývá. Lepím u psacího stolu, který zároveň okupuje i PC, první pokusy se stříkací pistolí jsem prováděl v kuchyni a zřejmě to tak i zůstane. Nerad bych něco zničil nebo poškodil, takže pokukuji po nějaké ochraně.
Na netu jsem našel tohle: https://www.hobbyzone.pl/en/modelling-a ... ation.html
Máte někdo něco podobného? Stačí to na běžné stříkání v bytě? Vyplatí se to koupit nebo raději přišetřit a vzít něco s odsáváním?
Děkuji Martin
Cruelsword

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rancor1223 » 22 pro 2022, 07:58

Cruelsword píše:Vrátil jsem se po více než čtvrt století zpět k modelařině, nakoupil jsem spoustu zbytných i nezbytných věcí.
Dílnu nikdy mít nebudu, v bytě 3+1 se dvěma dětmi na ni místo nezbývá. Lepím u psacího stolu, který zároveň okupuje i PC, první pokusy se stříkací pistolí jsem prováděl v kuchyni a zřejmě to tak i zůstane. Nerad bych něco zničil nebo poškodil, takže pokukuji po nějaké ochraně.
Na netu jsem našel tohle: https://www.hobbyzone.pl/en/modelling-a ... ation.html
Máte někdo něco podobného? Stačí to na běžné stříkání v bytě? Vyplatí se to koupit nebo raději přišetřit a vzít něco s odsáváním?
Děkuji Martin

Tohle bude dělat akorát to, že ti to všechen ten overspray pošle zpět do obličeje. A stříkat barvu, bez odsávání ven nebo alespoň pořádné filtrace, v bytě s dětmi podle mě fakt není ideální.
rancor1223

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Cruelsword » 22 pro 2022, 17:12

Děkuji moc za rychlou odpověď.
Pokud bych to tedy vzal za druhý konec a šel do elektrického odsávače, líbí se mi Sparmax SM2209 ( SB-88). Máte tady s ním někdo nějaké zkušenosti? Budu vděčný za jakékoliv postřehy, na zahraničních fórech ho chválí, i ve videorecenzích nikdo nenadává, je to až podezřelé. :lol:
Cruelsword

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna