Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/32 F-117A NIGHTHAWK, Trumpeter, STARS AND STRIPES

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 569 • Stránka 22 z 38 • 1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 38
  • Odpovědět s citací

Re: 1/32 F-117A NIGHTHAWK, Trumpeter, STARS AND STRIPES

Příspěvekod jezekm » 18 dub 2022, 10:46

No a poslední, co bylo potřeba udělat, bylo potřeba zahumusit ty opravované (nově stříkané) místa šachet šmírem a špínou.

140a.jpg

Ale jen ty šachty - ne spodek letadla.

140b.jpg

140c.jpg

Ve výsledku nějak takhle:

140d.jpg

140e.jpg

Šachty na kola jsem zapoměl vyfotit, ale taky jsem je zamazal.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 18 dub 2022, 11:26

Tak jdem s kůží na trh. Se nechám rozcupovat jak...!

A výsledek celého dosavadního snažení je toto:

141a.jpg

a toto:

141b.jpg

Shrňme si to:
záměrně jsem nedělal žádné (před, po) stínování za spodku letadla - na obrázcích letadla (viz níže) nic takového vidět není. Prostě to nastříkali nově čistou sytou barvou v celé ploše jednolitě.
udržel jsem se a záměrně jsem nepodlehl modelářským pravidlům a žádným panellinerem jsem "nezvýraznil paneláž" - ani na obrázcích to vidět není - je vidět jen to, co hází odlesky od slunce, pak jsou vidět křidélka a šachty na kola + bomby. Křidélka budou ve výsledku spadlé dolů a šachty budou otevřené, všechno ostatní se na světle leskne podobně jak na obrázku.
i když jsem se v průběhu stavby dost dělal s chybějícíma panelama a příslušnýma šroubama na nich (za předním kolem a pod motory), tak jsou na modelu pěkně "jednolitě zalité barvou" = na černém by byly samozřejmě vidět + byly by zvýrazněné = jakoby odřené od šroubováku (+ červené čáry), navíc okolo vyteklý olej, ale tady nic. Je to prostě tak, jak to stříkli přez všechny panely najednou. A jsem přesvědčen, že to určitě za ty 4 dny (od přestřiku do vyřazení) nikdo neotevíral - takže to zůstalo zalitý barvou. Chápeme se asi, co tím myslím, že?
je vidět ten kontrast mezi šachtama (stříknuté Insignia white), které jsou navíc po cca 20ti letech služby zašpiněné a zbytkem spodku letadla.

Poznámka na závěr: tato titanová čára bude dodělána až s výfuky na horní straně:

141d.jpg

Spodek cajk.

Reálné letadlo:
141c.jpg

141e.jpg

a ještě jednou spodek pro porovnání:

141a.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 18 dub 2022, 14:19

Sakra, krásna robota. Moc dobre to vypadá :P :P
Rado Sucháň 50 rokov

«Never in the field of human conflict was so much owed, by so many, to so few»

Dokončené: SBD-3 Dauntless ; Mil Mi-1 ; F-16C Fighting Falcon ; Hawker Sea Hawk ; Supermarine Spitfire Mk.IX
rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Kubín » 18 dub 2022, 17:57

A výsledek celého snažení je perfektní =D> =D> [-o< [-o< [-o< =D> =D>
Chlape máš to opravdu moc pěkný. Mě by z toho maskování už určitě jeblo :nuts:
Jarda Kubín

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 18 dub 2022, 18:04

Krásna robota, ale najťažšie je pred Tebou. :wink:
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 29 dub 2022, 15:45

Děkuji za podporu!

Atlis píše:Krásna robota, ale najťažšie je pred Tebou. :wink:

Jo tak to máš pravdu. Sice nejtěžší, ale za to největší zábava. Tak v tomhle případě to vždycky může vyřešit jedna tlustá vrstva černé a šmitec.

Poznámka nad čarou: S vrškem a povrchem jsem si hrál dlouhou dobu = je tam celkem asi 7 vrstvev v různých barvách a odstínech postupně tak nějak na sobě. Každý jednotlivý krok tady uvedu a pokusím se si ho odůvodnit a ukázat na detailech ať víte co se dělo. Některé kroky se mohou jevit jako divné, nepotřebné, nebo zbytečné - nicméně celkové hodnocení nechme až na závěr, až to bude vše na sobě a prohlášeno za hotové. Byla to nějaká moje představa, jak se dopracovat k výsledku - nikdy jsem to nedělal (myslím černou), takže všechno čistá improvizace, ale co možná nejvěrněji dle dostupných obrázků. V jinejch fórech to moc popsáno není (navíc většina staveb byla ukončena před barvou), nebo se mi to prostě nějak nelíbilo a ty dokončené hezké (jakože opravdu) spočítáš na jedné ruce...

Takže popojedem.

První přišlo na řadu maskování spodku.

Žlutá tamiya páska okolo hran:

142a.jpg

Tady si všimněte množství použité maskovací pásky RŮŽOVKY - ještě se k ní vrátím časem...

142c.jpg

142d.jpg

142e.jpg

142f.jpg

Jarda Kubín píše: Mě by z toho maskování už určitě jeblo :nuts:

Tak z toho maskování (co následovalo) jedlo i mě! :)
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 29 dub 2022, 15:53

Takže ještě jsem vršek jednou pro kontrolu přejel leštícíma hadříkama a flanelem + opravil drobné nedostatky jenmým smirkem a černým surfem:

143a.jpg

143b.jpg

Jako spodní nejčernější černá (ale není to černá) použita tato:

143c.jpg

A sjednocen celý povrch do jednoho odstínu:

143d.jpg

143e.jpg

tady zase na tom béžovém koberci:

143f.jpg

Podumal jsem, jestli mám mřížky lepit teď, nebo kdy? Ale jelikož se stavebnice sedí perfektně, tak jsem usoudil, že bude lepší je dělat odděleně a nalepit až na konec - což se ukázalo jako dobrý řešení - zde nasazeny jen na sucho.

143g.jpg

143h.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 30 dub 2022, 09:52

Než to začnu patlat barvou, tak si povíme něco málo o kamuflážích na F-117. Bo jsem tomu zasvětil celou zimu a studoval je dlouho + prošel nespočet fotek, tak si to přece nenechám pro sebe, ne?

I když to tak nevypadá, tak i kamo F-117 prošlo vývojem. Pro většinu lidí je to černá žehlička. Tečka. Prostě ČERNÝ letadlo... Dál to neřeší, ale když se prodíváme blíže, tak...

Informací je sice všude spousta, ale inet je v podstatě úplně celej zaplevelenej dokola se opakujícím textem o F-117 a stejně tak fotkama. Všechny jsou na jedno brdo - celé letadlo někde v dálce. Sehnat detailní fotky nějaké konkrétní části a navíc konkrétního letadla není úplně jednoduchý...

Nebudu rozebírat všechny letadla. Jen 843 jako příklad, ale v i tom ale aby se prase vyznalo.

Nejstarší mě známá fotka:

145a.jpg

Někdy z průběhu služby (třeba ta chybějící anténa je mi stále záhadou):

145b.jpg

No a to o co se snažím:

145c.jpg

To bude pro mě referenční fotka - tak nějak to chci ve výsledku mít.

No a proč to píšu? Tak zaprvé - VŠECHNY F-117 který jsou v muzeích jsou barevně špatně a pro stavbu nepoužitelný. Nátěr podléhá nějakému patentu a aby to tam lidi v rámci špionáže neloupali jako perníček z chaloupky, tak je obroušen až na "maso" a natřen normální barvou.

Videa třeba zde:
https://www.youtube.com/watch?v=pbC9iYUOMyg
https://www.youtube.com/watch?v=WTJEEvGcXNw

I F-117ky mají mezi sebou barevné rozdíly - prostě není každá stejná. Např. tohle je foto už po uložení "ke spánku".

145d.jpg

Letadla lítala hlavně v noci. Proto byly v černé barvě, aby nebyly vidět. Ale zkoušela se i šedá barva a s úžasem zjistili, že šedá je tak nějak v noci vidět méně, než černá - ale nic zas tak novýho amíci nevymysleli, to už věděli v Luftwaffe... Jelikož letadlo patřilo do rodiny SR-71, U-2, F-117 (Skunk Works) tak nějakej generál rozhodl, že zůstane černé.

145e.jpg

Ale ta barva jak víme, nebyla normální Balakryl, ale nějaký kompozit. Někde jsem vyčetl, že (podle panelu, na kterém byla) měla tloušťku 0,5 - 2 mm. A byla to "tvrdě matná" barva.

A poslední poznámka. Všechny hlavní servisní krytky a přístupové body byly zespodu. Pokud bylo potřeba něco udělat shora, tak se musela barva oškrábat až na plech a pak znovu stříknout (a asi to mělo svoje pravidla - jako ostré úhly... nikde jsem neviděl barevný difusní přechod). Nejlépe je to vidět zde:

145f.jpg

Proto jsou tam ty pole.

A úplně poslední poznámka, kterou jsem někde zahlédl byla, že cca v 1/2ce životnosti při GO bylo předepsáno celé letadlo přestříkat - ani ne kvuli flekům na barvě, ale kvůli vlastnostem barvy, která časem degradovala, nebo měli nový typ barvy - uplně nevím, třeba mě znalci doplní... ale třeba moje 843 to jen potvrzuje, protože rozmístění barevných polí na nejstarší kamufláži neodpovídají novým...

Závěrem - barevně je každá F-117ka unikát a i ten se v čase mění. Nelze to tedy porovnávat s nějakou náhodně nalezenou fotkou na netu a rovnou říkat, že je to blbě...
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kansas1 » 30 dub 2022, 10:40

Ještě k tomuto bych doplnil následující. Něco, nevím co, zanechávalo stopy, které se pod určitým úhlem jeví jako světlejší vůči matnému šedému povrchu.

f117_5.jpg

Klub plastikových modelářů Uherské Hradiště
Rozpracováno, 1/48: X-15 Special Hobby, Su-22M4 KP, MiG-23ML Edu
kansas1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 30 dub 2022, 11:16

Ja si myslím, že to je do určité míry jen optická iluze daná konstrukcí.

Je to vidět vždy jen ze strany a pod velkým úhlem.

Je to "normální letadlo z plechu a nýtů" - nýty byly sice zabroušené a tmelené, ale plechy se různě díky tomu stejně tak prohýbaly...

Tady je oškrábaný letadlo kde to je vidět:

143z.jpg

tady normální s vrstvou barvy:

143zz.jpg

Popravdě, tohle se řešit moc nedá - tedy pokud nejsi Wingnut Wing a neděláš Lancaster, kde i plechy mají prohyby.

Tady u téhle F-117 je to neřešitelné (nebo alespoň já nemám představu jak) plast je prostě rovný. Pokusím se to na konci barvení nasimulovat stečeninami..., uvidíme.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda_Kral » 30 dub 2022, 12:41

Berte to tak, že to byl pokus vytvořit letadlo s co nejmenším radarovým průřezem.
Proto ty křivky a proto ta zvláštní barva.
Když vznikal HAVE BLUE což byl předchůdce a demonstrátor tak konstruktéři volili tvar ploch různě skládaných aby
to odráželo radarové paprsky.
Ale k barvě. Byla to barva, která obsahovala drobné částečky, které při zaschnutí se nastavily do nějaké polohy.
Tím vlastně se radarový paprsek utlumil ještě více a neodrazil se od letadla.

U B-2 už to bylo jinak. Tam už se díky výpočtům na super počítači dal navrhnout tvar lépe aerodynamický. Ale to je Northrop Grumman.

Toliko k technologii STEALTH.
https://www.dynamicscalemodeling.cz/

http://www.flyforfun.cz
http://www.new.museum119.cz
Jarda_Kral

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda_Kral » 30 dub 2022, 12:49

Jj prošel jsem ještě dva odkazy na YouTube.
První dokazuje, že nátěr byl tak kvalitní, že barvožrout nee a jedině píškovačka.
Druhé pak nástřikl dnes používané PUR zelené jako na F-22 a pak šup šup černá :-)
https://www.dynamicscalemodeling.cz/

http://www.flyforfun.cz
http://www.new.museum119.cz
Jarda_Kral

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 30 dub 2022, 13:49

F-117 nebola čierna. Čierne neboli ani SR-71.

Ako referencie jednoznačne nepoužívajte mašiny z múzeí, pretože ani jedna nemá pôvodný náter. Pretože je stále utajovaný, všetky múzejné majú náter odstránený na plech a sú natreté obyčajnou farbou.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 30 dub 2022, 18:48

Tak to su rád, že jsme si to ujasnili = muzeum NE, černá NE.

2 poznámky k fotkám:
1. barva - vše fotím mobilem, většinou při umělém osvětlení na různém pozadí = barvy jsou mimo. Program v mobilu to vždy nějak vyhodnotí, nastaví bílou a ostatní parametry. Já už to pak nijak barevně neupravuji.
Psal jsem o tom třeba zde:
viewtopic.php?f=57&t=133491&p=2332220&hilit=r%C5%AFzn%C3%A9#p2332195
Výsledek: v podstatě nemá moc cenu řešit odstíny barev na fotkách.
2. žehlení ksichtů - nové mobily mají funkce, které záměrně zlepšují celkový výsledek - puberťákům, to maže beďary z huby, jejich matkám vrásky, atd. Vše vypadá parádně, svět je krásnější! Ale pro modeláře to znamená, že to ty jemné detaily vyhladí taky a nejsou pak vidět i když tam jsou...
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 30 dub 2022, 18:58

Ale zpět ke stavbě.

Takže základní barva jako taková je ta gumová černá na pneumatiky Gunce C137 a pak domíchávány její odstíny. Je v základu matná. Pro model OK. Jeví se mi jako nejlepší možná!

143zzz.jpg

Jelikož na povrchu (myslím vršek), není v podstatě žádná paneláž a navíc ta barva je jakoby "hustá a jednolitá" tak nějak nemá smysl předstínovávat a taky jsem to nedělal.

Ale nějak je potřeba povrch rozbít (alespoň trochu), proto jsem zvolil plíseň. Na začátku se jeví jako dost intenzivní, ale postupně ji budu utlumovat tak, aby na konci byla jen minimálně viditelná, ale byla tam...

Takže na původní černou MRP jsem namíchal světlejší odstín C137čky a stříknul plíseň na SOPky a křidélka.

144a.jpg

144b.jpg

144c.jpg

144d.jpg

144e.jpg

jezekm

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 569 • Stránka 22 z 38 • 1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 38

Zpět na Rozestavěno