Blšku som prelakoval a zľahka prebrúsil, aby som mal pod obtisky pekný hladký povrch. Fotky po prelakovaní ešte bez brúsenia. Nie je na nich veľa vidno, môj fotoaparát sa s tým v tomto stave nevedel popasovať a zaostrenie pre neho bolo takmer nemožné. Spodnú časť trupu v mieste, kde bolo plátno natiahnuté na konštrukcii rebier a pozdĺžnikov som úmyselne nerozbrusoval dohladka. Viem, že povrch nosných plôch bol leštený do vysokého lesku (zrejme kvôli aerodynamike). Taktiež na miestach, kde bol trup oplechovaný si viem predstaviť, že dosiahnuť lesklého povrchu nebol problém. Na plátnom potiahnutej spodnej časti trupu by leštenie neprichádzalo do úvahy a tým pádom predpokladám, že štruktúra plátna by mala byť zrejmá. Povrch na týchto miestach teda nebudem tlačiť do zrkadlového lesku. Na fotkách to asi nebude úplne zrejmé, na živo to robí vcelku pekný rozdiel medzi plochami.
Následne som naniesol obtisky. Musím povedať, že varovanie pred nimi sa mi do bodky potvrdilo. Pracovalo sa mi s nimi zle. Možno som proste také "jelito", ale dosť sa mi mali niektoré tendenciu trhať a rolovať. Do špár nezaliezli ani po použití magických vodičiek. A to sú tie špáry hodne výrazné. Nakoniec som ich musel proste prekrojiť skalpelom.
Trochu ma potrápil obtisk predelený dverami. Po jeho prerezaní sa mi pri nanášaní roztrhal na 4 kusy, podarilo sa mi ho ale nejako poukladať tak, aby pekne pasoval. Ľavé číslo na trupe som umiestnil príliš dopredu a uvedomil som si to až pri nanášaní čísla na druhej strane. Už sa s ním ale nedalo hýbať, tak to bude musieť zostať takto vyosené. Poučenie pre budúcnosť - naniesť najprv číslo napravo na dvere a potom naľavo.
V obtiskoch z nejakého dôvodu páni od A-modelu vymenili nápis Wasp za Wega. Viem, že sa to dalo nechať tak, ale ma to hnevalo. Na fotkách od Pavla Kloučka tu vo vlákne som videl, že toto tiež riešil a nechal som sa inšpirovať. Rozrezal som milý nápis Wega na jednotlivé písmenká, "a" išlo z konca hneď za "W", z "g" sa stalo "p", akurát som ho otočil zrkadlovo. Najhoršie dopadlo "s", ktoré som vytvoril z písmena "e" tak, že som ho otočil zrkadlovo a ešte dolu hlavou. Celý proces bol náročný na nervy, lebo nápis má tak 3 mm a je na ňom teraz vidno, že vyzerá trocha "divne". Každopádne ale vidno hneď, že je tam Wasp a to je podstatné. Pri tomto procese sa mi ale podarilo stratiť z jednej strany dovetok "Powered by". Je to ďalšia daň za snahu docieliť zhodu s originálom.
Trochu ma mrzí, že sa do obtiskového archu nevošli nápisy zo smerovky a podvozkových nôh. Nemyslím, že by ich pridanie bolo takým problémom, u A-modelu mali však iný názor.
Na margo obtiskov ešte jedna poznámka: Neviem si veľmi dobre predstaviť, ako by som dával červené pruhy z obtiskov na lietadlo. Asi by to dopadlo katastrofálne, roztrhali by sa mi a skončil by som aj tak u striekania. Napriek tomu sú tie obtisky rozmerovo veľmi dobre urobené a pekne na model pasujú, takže sa dali bez problémov použiť ako šablóna pre masky. Korekcie na modeli boli potrebné minimálne a pri porovnávaní zhody s fotografiami som spokojný. Zároveň majú výbornú farbu a vyzerá, že dokonalú farebnú zhodu s farbou Gunze C3.
Ďalšiu pohromu som urobil po nanesení obtiskov. Ako som bol rozbehnutý, tak som lietadlo rovno zawashoval, a to ešte pred tým, ako som na obtisky naniesol lak. Snažil som sa to čo najviac očistiť, ale wash už bol do nich zažraný a tak tam zostali trocha fľaky. Na bielom podklade to je samozrejme vidno, no dúfam, že to trocha schová ešte patina.
Na fotkách stav po zalakovaní ďalšími 2 vrstvami laku, ktorý som následne opäť prebrúsil a preleštil. S kvalitou povrchu som už spokojný, takže ho už ďalej ladiť nebudem.
Na záver ešte dokončená "droboť". Dofarbené a dolakované podvozkové nohy už aj s pneumatikami a vrtuľa. Vrtuľové listy som striekal do lesklého nerezu Alclad a vrtuľovú hlavu matným hliníkom tiež od nich. Navrch wash. Logo z obtiskov bolo nepoužiteľné, nevyzeralo ani podobné tomu, čo je na fotkách. Iba nejaká čierna machuľa. Prešiel som domáce zásoby a nakoniec som vybral logo Avia od Gavie na listy z lietadla Turbolet. Sú to najpodobnejšie, čo doma bolo a v tejto veľkosti sú si hodne podobné.
Nasledovať bude patina. Zámysel je najskôr na pár miestach "olúpať" farbu akrylovými farbami. Hlavne v miestach panelov v prednej časti trupu, kam sa očividne dosť chodilo už len kvôli plneniu kvapalín a paliva. A jemne tiež na motorovom kryte. Potom sa pokúsim jemne ofúkať trup výfukovými plynmi - čiernou farbou. Nechcem ho zaprasiť tak úplne, ako vidno na fotkách po pristátí po súťaži. Skôr trocha menej. Mám ešte stále dilemu, koľko výfukov lietadlo malo. Žiadnu odkrytovanú fotku originálu s pohľadom na výfuky som nevidel, na replikách som videl všetky výfuky samostatne. Na niektorých rentgenových kresbách zase vidno, že dve dvojice výfukov v mieste krídel sú dané dohromady. Zrejme by to mohlo byť preto, aby nefúkali na nábežku. Ak by niekto mal relevantnú informáciu, budem za ňu rád, inak spravím proste 7 výfukových čiar - 4 hore a 3 dolu. Skúsim ešte preštudovať fotky, možno sa k niečomu dopočítam, obávam sa ale, že ani R-1 a R-2 to nemali rovnako a niekedy nevidno, ktorá je na fotke...
Gee Bee som sa nejaký čas nechytil hlavne preto, že sa nejako bojím pustiť do zašpinenia výfukovými plynmi. Medzitým som sa venoval aspoň štúdiu fotografií originálu. Čím dlhšie som sa v nich hrabal, tým som bol stále viac presvedčený, že by výfukov predsa len malo byť všetkých 9 bez spájania dohromady. Nakoniec som spravil to, že som nasadil motor na trup a na miestach výfukov som si nalepil štvorčeky pásky. Takto konečne vidím, kam by asi mali vyúsťovať. Od nich sa asi odrazím pri striekaní stôp po výfukových plynoch.
Tak hlásim koniec boja. Zadymenie hotové, rovnako ako jemné olúpanie farby na miestach, ktoré som spomínal. Na vytvorenie nezašpinených miest, kam fúka čistý vzduch cez prieduchy a ktoré sú v zákryte som poprilepoval malé kúsky tak-itu a čiernu silno riedenú farbu som fúkal pod veľkým uhlom spredu od miest výfukov, ktoré som mal označené.
Pôvodne som chcel toto striekať akrylkou, aby bola možnosť zmyť a opraviť to, čo by sa nepodarilo. Keďže ale model už nemal byť lakovaný, tak som to spravil čiernou matnou Gunze C, a mal som ako vždy - jeden pokus. Zadymyl som ho nakoniec viac, ako som hovoril, a ani som to toľko nechcel, ale takto sa mi to proste podarilo. Pridal som ešte pár šmúh po oleji a zašpinení počas letu, zaprášil podvozok. Problém predstavovali lanká, nájsť vhodný typ na vypletenie predstavovalo veľký problém. nakoniec som zvolil lanko určené na výplety lodí aj preto, že som nič iné nezohnal a chcel som stihnúť model dokončiť. Výplety teda nie sú úplne ideálne ponapínané, lepšie to už nebude...
Ako pri každom modeli ma aj teraz postretla na takmer dokončenom lietadle katastrofa. Tentoraz hneď dva krát. Najskôr pred vypletením lankami a potom po ňom. Lietadlo mi dva razy spadlo zo stola a zakaždým sa mu olámalo jedno krídlo a jedna výškovka a obe podvozkové nohy. Čo sa týka krídel a výškoviek, vždy samozrejme rozdielne. Zhlboka som sa nadýchol a dal ho dohromady, zakaždým sa to ale na modeli podpísalo. Tak som nakoniec rád, že sa ho podarilo vôbec dokončiť po tom dlhočiznom čase. Malá ochutnávka tu: