Masina so zostrelmi je nepochybne atraktivna.Neexistuje ale fotka so sakurami na Sakaiovej masine.Najskor k tomu autori dospeli na zaklade dokumentov ktore v tom case zaznamenali pocet zostrelov a preto ich aplikovali aj na samotnu masinu,bez nejakych dokazov. A posledna masina so zltymi pasmi urcite nepatri Sakaiovi.V tom case sa najskor zotavoval v Japonsku po suboji so spominanym Wildcatom. A dobre si pamatas opis samotného Sakaia.
Martine ano, je to 48. Sentai v Cine. Ta prva masina vpravo, vyzera na Ki-43 III ko . Sa mi zda, ze pod odsuvnym kabinovym prekrytom je to hrdlo...vid foto a moja kresba.
Ahoj , měl bych pár dotazů na zkušenější japanology
1) jaké mělo barvu pravé poziční světlo ? myslím že modrou ,ale Edu uvádí zelenou 2) oloupání zelené trup/křídlo bylo na "základní japonskou RLM02" ? dříve jsem to někde četl ,ale nevím zda nejsou nové poznatky 3) oloupání krytu motoru bylo na hliník ? 4) ve stavebnici Edu by měla být 250kg tříštivotrhavá puma - jedná se o armádní nebo námořní model ? jedná se mě o zbarvení - u letadla na fotce to vypadá na černou barvu a tudíž na armádní pumu 5) dá se určit ,nebo se ví z jaké továrny letadlo je ? Děkuji za odpověď
- pravé poziční světlo bylo modré - oloupání trupu bylo na kov - japonská základní RLM02 neexistovala, jako základovku používali "suřík", tedy červenohnědou (někde jsem viděl označení oxide red) - oloupání motorového krytu zase kov - puma bude asi námořní, a tudíž šedá - nejspíš Nakajima, pozor na správný vrtulový kužel
ještě k tomu oloupání barvy - tahle mašina zřejmě pochází z výroby od Nakajimy, která Model 21 vyráběla až do dubna 1944. Už z továrny mašiny vycházely kamuflované. Tedy zelenou nahoře a světle šedou zespodu. Pokud se tedy loupala zelená, tak pod ní by měl být suřík a pod suříkem kov. Nátěr šedou barvou v těchto místech není moc pravděpodobný.
Martin ale netvrdi,ze pod tou olupanou zelenou ma byt zakladovka.Vyvracia len vyssie uvedeny nespravny nazor o "základní japonskou RLM02" Urcite to nedal do suvislosti s fotkou.
Zrovna ty by is měl vědět, že každá 21 měla červenou základovku. Odření na kov v takovém rozsahu je velmi podivné, zatím co oloupání na původní barvu, na fotkách zcela běžné.