Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Volný pokec (Subject free)
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Filmy .....!!

Všechno ostatní, co jinam nepatří…
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3336 • Stránka 198 z 223 • 1 ... 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201 ... 223

Která filmová scéna se vám nejvíce líbí ....?????

Anketa končí za 30 čer 2008, 19:39

Česká filmová scéna
33
22%
Česká filmová scéna
33
22%
Americká filmová scéna
24
16%
Americká filmová scéna
24
16%
Jihoamerická scéna (telenovely atd.)
1
1%
Jihoamerická scéna (telenovely atd.)
1
1%
Indická scéna (boolywood):D
2
1%
Indická scéna (boolywood):D
2
1%
Asijská scéna
2
1%
Asijská scéna
2
1%
Jiná filmová scéna
14
9%
Jiná filmová scéna
14
9%

Celkem hlasů : 152

• Odpovědět s citací

Re: Filmy .....!!

Příspěvekod Al CZ » 26 pro 2021, 19:32

Podle her (hlavně) jsem to bral že zaklinač se odehráva v alternativní renesanční Evropě. Pseudopolsku/Ukrajině,kus je tam jistě i z Čech, máš tam Svatou říši jen se jmenuje jinak, pseudoFrancii,seveřany/skoty a Afriku/Orient. V zaklínacovi je i rasismus, předsudky a pogromy o to je méně fantaskní a víc realistický. Ale ve hrách i knížkách to prostě je Evropa, jen s jinýma názvama, ale snadno identifikovatelná. Čarodějky by teda měly vypadat jako renesanční šlechtičny a to byly bez vyjímky bělošky. Mně fakt nevadí černošský amazonky a válečníci ve Skyrimu, což je ale americký styl fantazy ale do světa Zaklínače se to nehodí. Tam se hodí do Zerikánie, což je ten orient...Prostě je to úlitba politické korektnosti a vkusu "woke " amerického diváka. V jacksonově Lotrovi/Hobitovi nic takovýho nebylo, sotva by to tehdy někoho napadlo ale do Zaklínače kam se to nehodi tuplem to prostě dají. Ale pokud pan Sapkowski proti tomu neprotestuje, tak je to jak to je. Rozhodně se mi ale vic líbí herní pojetí v zaklínači 2 a 3 a jako Triss bych radši viděl třeba Vicu Kerekés nebo Evu Green. Já rozhodně nejsem rasista a černošky/míšenky se mi vždycky líbily ale proboha, co je špatnýho na tom, že je mi bližší pojeti "near real" kdy čarodějky vypadají jako renesanční šlechtičny a krásky od Boticceliho, nebo Tiziana ? Kdyby to byl Skyrim nebo nějaká jiná US fantasy tak neřeknu ani ťuk, to je čirá fantastika s obrněnýma bikinama a mega meči. Takže ano, beru zpracování netflixového zaklínače jako úlitbu politické "woke" korektnosti kdyžto herní adaptaci považuju za nejlepší hru vůbec. A mimochodem, divoký hon se i v české démonologii vyskytuje velice často... a dosud nikdo neobjasnil co to je... ale jisté je, že to existuje.
Al CZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek3057 » 26 pro 2021, 20:08

Al CZ píše:Podle her (hlavně) jsem to bral že zaklinač se odehráva v alternativní renesanční Evropě. Pseudopolsku/Ukrajině,kus je tam jistě i z Čech, máš tam Svatou říši jen se jmenuje jinak, pseudoFrancii,seveřany/skoty a Afriku/Orient. V zaklínacovi je i rasismus, předsudky a pogromy o to je méně fantaskní a víc realistický. Ale ve hrách i knížkách to prostě je Evropa, jen s jinýma názvama, ale snadno identifikovatelná. Čarodějky by teda měly vypadat jako renesanční šlechtičny a to byly bez vyjímky bělošky. Mně fakt nevadí černošský amazonky a válečníci ve Skyrimu, což je ale americký styl fantazy ale do světa Zaklínače se to nehodí. Tam se hodí do Zerikánie, což je ten orient...Prostě je to úlitba politické korektnosti a vkusu "woke " amerického diváka. V jacksonově Lotrovi/Hobitovi nic takovýho nebylo, sotva by to tehdy někoho napadlo ale do Zaklínače kam se to nehodi tuplem to prostě dají. Ale pokud pan Sapkowski proti tomu neprotestuje, tak je to jak to je. Rozhodně se mi ale vic líbí herní pojetí v zaklínači 2 a 3 a jako Triss bych radši viděl třeba Vicu Kerekés nebo Evu Green. Já rozhodně nejsem rasista a černošky/míšenky se mi vždycky líbily ale proboha, co je špatnýho na tom, že je mi bližší pojeti "near real" kdy čarodějky vypadají jako renesanční šlechtičny a krásky od Boticceliho, nebo Tiziana ? Kdyby to byl Skyrim nebo nějaká jiná US fantasy tak neřeknu ani ťuk, to je čirá fantastika s obrněnýma bikinama a mega meči. Takže ano, beru zpracování netflixového zaklínače jako úlitbu politické "woke" korektnosti kdyžto herní adaptaci považuju za nejlepší hru vůbec. A mimochodem, divoký hon se i v české démonologii vyskytuje velice často... a dosud nikdo neobjasnil co to je... ale jisté je, že to existuje.
A vidis, presne kvuli takovym lidem to tam cpou a budou to cpat dal a dal dokud nekdo nebude ve FANTASY svete hodnotit herecky vykon podle barvy kuze ...

Odesláno z mého SM-N986B pomocí Tapatalk
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Radek3057

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 26 pro 2021, 20:36

Renesančná Európa. Dobré. :)
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Al CZ » 26 pro 2021, 21:00

Nevím zda jsem tvůj přizpěvek zcela pochopil. Zaklinač na Netflixu je udělaný podle soudobého trendu v USA, protože autor neřekl, že se upravovat nemůže. Nedávno proběhla tiskem zpráva, že jedno divadlo v Praze přestalo hrát hru dramatika toho a toho, jelikož herec - černoch který hrál hlavní roli, již neni k dispozici a autor si přeje aby hlavni roli hrál skutečný černoch. Protože divadlo jiného černošského herce nesehnalo, hra se hrát nebude. Autorovo přání jest vždy alfou a omegou. U zaklínače to autor neřešil, proto je netflixovská verze "trendy." Mně coby člověku, který má rád historii, se víc líbí herni pojetí, v alternativní renesanci, která vypadá jako renesance - jen s nadpřirozenem. Chápu proč netflix je takový jaký je, ano podívám se na to, ale víc se mi líbí pojetí CD Projektu.

A ono to není v Zaklínačovi 3: Divoký hon prezentováno jako renesance Atlisi ? Já bych řekl , že je.... zbraně, oděvy, stavby, vrcholná gotika/ renesance.
Al CZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 27 pro 2021, 09:26

Všetky podobné hry sú štylizované viac-menej rovnako - inšpirované stredovekou Európou, minimálne ak sa bavíme o ľudských alebo podobných rasách. A nie je to len gotika či renesancia. Čo neznamená, že je to univerzálne pravda. Stačí sa pozrieť na Podvodné mesto z prvého Witchera a vidieť tam kopec ázijských vplyvov. Naviac architektúra skrz všetkým podobnými hrami je vždy poriadne premiešaná a čím viacej rás v nej vystupuje, tým viac je unikátna.

Povedať však, že je dej sa odohráva v Európe, len miesta sa volajú inak je slušný úlet. Nehovoriac o tom, že v knihách sa o architektúre prakticky nehovorí.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 27 pro 2021, 11:09

Ach škoda debaty....... Je to jako třeba WWZ,.....původní kniha WWZ od Brookse je,......s filmem má společné jen to WWZ. Jinak nic. Intelekt mas čtenářů nejde přenés správným zfilmováním do sálů kin? Nebo intelekt diváka je pak již tak nízký, že tam dáme sice efektní, ale logicky úplně mimo scénu s přelézáním zombíků přes zeď? Jinými slovy,....nehledám na filmech muchy, pokud se tomu nesmějí i moje děti. Zpěv z amplionu tedy vadí, ale vrtulníky, letadla, provoz aut a podobně nikoliv??? Aha,...Prvotní plakát k filmu byla cedule Yonkers. Ve filmu co? Nic z toho,......a idiocie s nakežním se kapavkou a že mě zombie nevidí,....hmm,......a tohle jsem myslel i u Zaklínače.
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek3057 » 27 pro 2021, 15:18

Dolin píše:Ach škoda debaty....... Je to jako třeba WWZ,.....původní kniha WWZ od Brookse je,......s filmem má společné jen to WWZ. Jinak nic. Intelekt mas čtenářů nejde přenés správným zfilmováním do sálů kin? Nebo intelekt diváka je pak již tak nízký, že tam dáme sice efektní, ale logicky úplně mimo scénu s přelézáním zombíků přes zeď? Jinými slovy,....nehledám na filmech muchy, pokud se tomu nesmějí i moje děti. Zpěv z amplionu tedy vadí, ale vrtulníky, letadla, provoz aut a podobně nikoliv??? Aha,...Prvotní plakát k filmu byla cedule Yonkers. Ve filmu co? Nic z toho,......a idiocie s nakežním se kapavkou a že mě zombie nevidí,....hmm,......a tohle jsem myslel i u Zaklínače.

proto se taky u filmů běžně píše že je to podle knihy, inspirováno knihou, nebo volná adaptace .... Zaklínač i WWZ jsou pouze inspirovány ... chceš seriál podle knížky ? dej si hru o trůny ... přečti knihu a pak si seriál ani nemusíš pouštět od začátku, stačí ti nějaká 6-7 série kde kniha končí, do té doby děj defacto kopíruje knihu a vše zásadní kopíruje zcela přesně, to je vážně super... naštěstí u zaklínače nebo WWZ podobnou blbost nikdo neudělal ...
Radek3057

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 09 led 2022, 14:27

No to souhlasím, jen ta inspirace je někdy dost nahovno princip......ale to je jedno.

Jinak jak hodnotíte "K zemi hleď" - https://www.csfd.cz/film/906706-k-zemi-hled/recenze/ za mě dost super!
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 66misos » 09 led 2022, 16:58

Ad "Inspiracia knizkou"
No berte to tak, knizka ma 200, 300+ stran fontom cca 9-10, riadkovanie 1. Filmovy scenar ma priemerne tolko stran, kolko minut ma film, je pisany Courierom 12, riadkovanie 1,5, v podstate co veta, co novy riadok.Takze ked si to porovnate na pocet znakov v dokumente, tak scenar ma tak cca 15-20% obsahu knihy. No a je na reziserovi a scenaristovi, ktorych cca 15-20% z obsahu knihy si vyberie do filmu. A to este "doladi" v sulade s aktualnymi celospolocenskymi, incluzivnymi, woke a neviem akymi este trendami...

Ad "K zemi hleď"
Podla mna 9 z 10. Aj by to bolo smiesne, keby to nebola smutna realita, taky "Gogolovsky smiech cez slzy". Vymysli si lubovolnu totalnu globalnu katastrofu (tu kometa) a na jej pozadi ukaz politicke spicky, ich superbohatych technologickych sponzorov, silu a uroven medii, socialnych sieti a influencerov atd. A obaja "kladni hrdinovia" - vedec a jeho doktorantka su na Xanaxe... Ale zaver prekvapil.
66misos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Horrido » 11 led 2022, 08:33

Film či seriál se samozřejmě nemusí držet přesně předlohy. Je to samostatné dílo a může fungovat i bez převedení 1:1, mnohdy je to i plus.

Blade Runner se zase tak moc nedrží předlohy Sní androidi o elektrických ovečkách, přesto je to film velice povedený. Stejně jako Forrest Gump nebo Vykoupení z věznice Shawshank.

Problém nastává pokud adaptace jako samostatné dílo nefunguje. Když si autoři pouze myslí, že jsou lepší než autor předlohy. Srovnání s předlohou je pak první na ráně co se týče kritiky.
"Pokud přijmeme zásadu demokracie, že pitomec má stejnou cenu jako nadaný člověk, je třeba zajít o krok dále a připustit, že dva pitomci jsou lepší než jeden nadaný člověk.„ Leó Szilárd
Horrido

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 11 led 2022, 08:45

66misos píše:Ad "Inspiracia knizkou"
No berte to tak, knizka ma 200, 300+ stran fontom cca 9-10, riadkovanie 1. Filmovy scenar ma priemerne tolko stran, kolko minut ma film, je pisany Courierom 12, riadkovanie 1,5, v podstate co veta, co novy riadok.Takze ked si to porovnate na pocet znakov v dokumente, tak scenar ma tak cca 15-20% obsahu knihy. No a je na reziserovi a scenaristovi, ktorych cca 15-20% z obsahu knihy si vyberie do filmu. A to este "doladi" v sulade s aktualnymi celospolocenskymi, incluzivnymi, woke a neviem akymi este trendami...

Ad "K zemi hleď"
Podla mna 9 z 10. Aj by to bolo smiesne, keby to nebola smutna realita, taky "Gogolovsky smiech cez slzy". Vymysli si lubovolnu totalnu globalnu katastrofu (tu kometa) a na jej pozadi ukaz politicke spicky, ich superbohatych technologickych sponzorov, silu a uroven medii, socialnych sieti a influencerov atd. A obaja "kladni hrdinovia" - vedec a jeho doktorantka su na Xanaxe... Ale zaver prekvapil.

Ad: inšpirácia/scénar - aj keby to bola pravda, porovnávať obsahovo knihu a scénar je holý nezmysel. Kým spisovateľ môže na jednej strane rozpisovať ako vyzerá miesto, v ktorom sa postava nachádza atď, tak pre režiséra to môže byť niekoľko záberov, počas ktorých nikto nepovie ani slovo. Čo samozrejme neznamená, že vo filmoch veľa vecí nechýba.

Ad "K zemi hleď" - pobavilo, aj keď je to smutné.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 11 led 2022, 08:54

Souhlasím s Horrido-em.... pokud to funguje, je jedno jestli je nebo to není předloha, pokud je to dle předlohy a stojí to dost za hovelec,..je to škoda.
Jinak docela milé je to nové zpracování/pokračování Krotitelů duchů : https://www.csfd.cz/film/687108-krotite ... z/recenze/
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 66misos » 11 led 2022, 12:27

Atlis píše:...
Ad: inšpirácia/scénar - aj keby to bola pravda, porovnávať obsahovo knihu a scénar je holý nezmysel. Kým spisovateľ môže na jednej strane rozpisovať ako vyzerá miesto, v ktorom sa postava nachádza atď, tak pre režiséra to môže byť niekoľko záberov, počas ktorých nikto nepovie ani slovo. Čo samozrejme neznamená, že vo filmoch veľa vecí nechýba...

Mas pravdu, ved som aj pisal, ze zavisi od rezisera a scenaristu, co si z knihy vyberu. A tiez suhlas, ze je nezmysiel priamo porovnavat film s knizkou.

Ako priklad davam dve stranky scenara - na prvej z Votrelca (Scott) iba rozhovory, na druhej z Votrelcov (Cameron) aj opis, takze pocet riadkov je rozny. Navyse pred kazdym obsahovym riadkom/odsekom je popisny riadok. Je jasne, ze pocet riadkov na kazdej strane je iny, ale celkovy pocet stran zodpoveda cca dlzke filmu v minutach a z toho vychadza v priemere co strana (B4/A4) to minuta filmu. Porovnaj hustotu obsahoveho textu v scenari s hustotou textu v "beznej" knizke:
Alien-Script01.jpg

Alien-Script02.png

V scenari na film 2012 Emmerich v casti opisujucej destrukciu mesta pocas zemetrasenia uviedol iba jeden riadok - "ako obraz Horiaci Rim".
66misos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 11 led 2022, 13:08

Fajné (:)
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek3057 » 11 led 2022, 21:53

66misos píše:Ad "Inspiracia knizkou"

Ad "K zemi hleď"

Co to je za výpočty ? :nuts: je naprosto logické že filmový scénář má tak malý obsah knihy protože je to FILM ... a ve filmu nemusí větou popisovat co má přicházející řitíř na sobě a už vůbec nemusí nikdo popisovat jak asi vypadá hrad na kterém žije drak ... ale to snad je každému jasné. už z principu nemůže být kniha podle filmu a nebo film podle knihy stejný, tak jako není stejný ani " podle skutečné události" vždy tam bude nějaký větší či menší zvrat a nebo " volná adaptace" či " zdramatizováno " ... prostě tak to je a bylo, nad tím není třeba dlouze přemýšlet ...
Radek3057

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3336 • Stránka 198 z 223 • 1 ... 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201 ... 223

Zpět na Volný pokec (Subject free)