Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Dassault Rafale M - 3D

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Dassault Rafale M - 3D

Příspěvekod Jetcat » 09 říj 2021, 20:36

Pekny vecer kolegove

sleduju zde probihajici temata a co se tyce modernich bojovych letounu tak drtiva vetsina se toci kolem vsech moznych typu F americke produkce nebo Su ci MIG rozdilnych
variant .Proto jsem se rozhodl postavit neco z evropske produkce a volba padla na Dassaul Rafale.
Po hledani vhodneho modelu v meritku 1/48 volba padla na variantu Marine od Hobby Boss.Kdyz uz jsem mel krabici doma,zacal jsem ji porovnavat s realitou.Hledal jsem nejake doplnkove sady,ale krome kol a trysek jsem nic nenasel.
Myslim si ze co se tyce atraktivnosti tak je nepravem tento typ trosku opomijen.Jeho krivky a celkove vzhled se mi velmi zamlouva,bohuzel uroven detailu je u zminovane stavebnice velmi spatna a nejhorsi je to u podvozkovych nohou,tam sli s jednoduchosti uplne na doraz,nejen co se tyce detailu,ale i tvarove shody,pritom predni noha je
dle meho naprosta nadhera a na modelu je to velmi viditelny prvek .

Co s tim? Nastesti mi nechybi moznosti a znalosti k alespon castecne naprave.

Proto predkladam k posouzeni zdejsim modelarum ranou fazi pripravy modelu nove predni nohy . V planu je i zebrik a tazne oje.
Výstřižek.PNG
Odpruzeni

Výstřižek1.PNG
Prepakovani

Přílohy
raf_leg41.jpg
realita
Jetcat

• Odpovědět s citací

Re: Dassault Rafale M - 3D

Příspěvekod Hansi » 09 říj 2021, 20:48

Vynikajúca iniciatíva, prajem, nech sa podarí doviesť myšlienku až do konca.
Hansi

• Odpovědět s citací

Dassault Rafale M - 3D

Příspěvekod Jetcat » 11 říj 2021, 20:34

Tak dnes jsem toho moc neudelal .ale alespon mensi progres ,jsem zvedavy co z toho SLA 3D Print udela

Výstřižek3.PNG

Jetcat

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Kubín » 12 říj 2021, 14:56

Plně s tebou souhlasím. Rafale je nádherný éro ;-I ;-I Držím palce ať ti to vyjde dle tvých představ (:)
Jarda Kubín

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Vašák » 12 říj 2021, 21:51

Hezká práce, jen bych měl možná obavu z tisku těch pružin. Nevím jestli to bude odpovídat původní představě.
Martin Vašák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jetcat » 13 říj 2021, 05:47

Martin Vašák píše:Hezká práce, jen bych měl možná obavu z tisku těch pružin. Nevím jestli to bude odpovídat původní představě.

:lol: :lol: no to ja ani ne,sam jsem zvedav co z toho vyleze,ver mi ze kazda predstava je lepsi nez to co vyplodil HobbyBoss
obcas se pristihnu ze kreslim detaily o rozmerech 0.01mm coz je pod rozlisenim tiskarny,ale prece to nevymazu :lol: :lol:

kdyz se na tech pruzinach povede relief kde pujde zapustit wash budu rad.
Jetcat

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Vašák » 13 říj 2021, 22:53

Jo už chápu. mě zmátlo, že na té fotce modelu jdou ty pružiny "do vzduchu". Pokud tam budou ty písty, tak by to mělo být v pohodě.
Martin Vašák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod priskac » 14 říj 2021, 08:15

Na jake tiskarne to chces tisknout?
priskac

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jetcat » 14 říj 2021, 09:13

priskac píše:Na jake tiskarne to chces tisknout?

je to napsane nahore

Na resinove SLA
Jetcat

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jetcat » 14 říj 2021, 09:15

Martin Vašák píše:Jo už chápu. mě zmátlo, že na té fotce modelu jdou ty pružiny "do vzduchu". Pokud tam budou ty písty, tak by to mělo být v pohodě.

zadne pisty tam realne nejsou,spise pocitam s tim ze diky miniaturni mezere mezi zavity se ve finale zaplni
a zustane jen relief
Jetcat

• Odpovědět s citací

Příspěvekod priskac » 14 říj 2021, 09:33

Jetcat píše:

je to napsane nahore

Na resinove SLA

Ptal jsem se proto ze mi ty detaily prijdou prehnane. Delam s SM4K (4K tiskarna), tisknu bud v 30 nebo 10 mikronovem rozliseni vrstvy a ze zkusenosti vim ze detaily pod 0.1mm je zbytecne delat. Neco stratis pri oplachu, IPA Ti male detaily rozpusti, a pak to tiskarna jednoduse nevytiskne, pripadne nektere detaily ztratis primo diky AA (antialiasingu) pri exporte. Ze zacatku jsem taky delal brutalne detailni modely, pak jsem byl po tisku hodne zklaman. Ta namaha kterou dal clovek do modelovani byla zbytecna.

Nez budes pokracovat dal, udelej si nejake zkusebne tisky, zkus se pohrat s polohovanim (natocenim) modelu a podobne. Nechci Te odrazovat, je to tvuj projekt a tvuj volnej cas, ale udelej si prubezne nejakej zkusebnej tisk abys odhadnul ze jo, tohle jeste ma cenu modelovat a na tohle se vyprdnu, protoze mi to tiskarna nevytiskne. 0.01 mm detaily, o kterych pises vypadaji hezky na monitore v CADu, ale v realite je to nedostihnutelna hodnota (a to i u nove SM8K tiskarne ktera bude uvedena na podzim).
priskac

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jetcat » 14 říj 2021, 10:03

priskac píše:
Jetcat píše:

je to napsane nahore

Na resinove SLA

Ptal jsem se proto ze mi ty detaily prijdou prehnane. Delam s SM4K (4K tiskarna), tisknu bud v 30 nebo 10 mikronovem rozliseni vrstvy a ze zkusenosti vim ze detaily pod 0.1mm je zbytecne delat. Neco stratis pri oplachu, IPA Ti male detaily rozpusti, a pak to tiskarna jednoduse nevytiskne, pripadne nektere detaily ztratis primo diky AA (antialiasingu) pri exporte. Ze zacatku jsem taky delal brutalne detailni modely, pak jsem byl po tisku hodne zklaman. Ta namaha kterou dal clovek do modelovani byla zbytecna.

Nez budes pokracovat dal, udelej si nejake zkusebne tisky, zkus se pohrat s polohovanim (natocenim) modelu a podobne. Nechci Te odrazovat, je to tvuj projekt a tvuj volnej cas, ale udelej si prubezne nejakej zkusebnej tisk abys odhadnul ze jo, tohle jeste ma cenu modelovat a na tohle se vyprdnu, protoze mi to tiskarna nevytiskne. 0.01 mm detaily, o kterych pises vypadaji hezky na monitore v CADu, ale v realite je to nedostihnutelna hodnota (a to i u nove SM8K tiskarne ktera bude uvedena na podzim).

jasne diky ,tohle vsechno si uvedomuji,psal jsem to i nahore ,ze obcas se pristihnu ze kreslim pod rozlisovaci schopnost tisku,ale prece to nevymazu :D :D
zkusebni tisky samozrejme planuju uz ted,necekam na finale,proto jsem ted prerusil praci a zacal jsem kreslit ext. zebrik

kdyz uz mas takovy prehled ,doporucis nejaky overeny resin??? ja bezne tisku z ABS like ale treba je neco vhodnejsiho
Jetcat

• Odpovědět s citací

Příspěvekod priskac » 14 říj 2021, 10:21

Jelikoz mam zatim jenom tu SM4K (premyslim nad tou novou SM8K) tak pouzivam jejich Aqua Grey 4K resin ktery je urcen na 4K tisk. Ono tam je hodne parametru kolem ktere ovlivni vyslednej model. Krom polohy, natoceni, AA, podper, casu nasviceni, delky oplachu a vytvrzovani pri postprocessingu je to i resin a rozliseni (hrubky / jemnost) resinu. Pokud das napr. do tiskarny s 4K rozlisenim nejakej horsi resin, tak zakonite dostanes horsi vysledek. Bohuzel, pokud nalijes do 2K tiskarny 4K resin tak taky nedostanes lepsi vysledek, protoze mas jenom 2K rozliseni displaye. Proto jsem se hned na zacatku ptal ze na cem (jaka konkretne tiskarna) to chces tisknout.

Jo a na postprocessing pouzivam proplach 2minuty v IPA (oplachovacka - udela to slusny vir, takze IPA to poradne proplachne), nasledne foukani do sucha vzduchem pistoli (nekdy dam do pistole technickej lih), pak proplach v technickem lihu, opet foukani do sucha. Pak minimalne hodinu odpocinek v tmavem miste a pak min. 30 minut v UV vytvrzovacce. Pri tom druhem oplachu (v lihu) je mozne pouzit i ultrazvukovou cisticku, jenom bacha, ultrazvuk zahriva medium, takze bacha na to (zkousel jsem i IPA v ultrazvukove cisticce ale uz to nepouzivam protoze se bojim abych nevyletel i s modelama do povetri :) )
priskac

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jetcat » 14 říj 2021, 10:50

Ja mam Elegoo Mars 2 Pro

ma celkem slusnou uroven detailu,ptal jsem se na ten resin spis kvuli pevnosti,nez kvuli rozliseni,tyhle veci jsou mi jasne
na postprocesing pouzivam IPA v airbrashi ,pak dosucha vyfoukat,pak fouknu acetonem a zase dosucha,vytvrzovani kolem 10min UV
Jetcat

• Odpovědět s citací

Příspěvekod priskac » 14 říj 2021, 11:02

Jetcat píše:Ja mam Elegoo Mars 2 Pro

ma celkem slusnou uroven detailu,ptal jsem se na ten resin spis kvuli pevnosti,nez kvuli rozliseni,tyhle veci jsou mi jasne
na postprocesing pouzivam IPA v airbrashi ,pak dosucha vyfoukat,pak fouknu acetonem a zase dosucha,vytvrzovani kolem 10min UV

Dle mych zkusenosti co se tyce pevnosti, je podstatnej ten postprocessing (zbavit model resinu, aby nebyl tak hnusne lesklej co je znamka ze tam mas jeste resin). Cize dukladnej proplach a vysuseni. A pokud nechces mit model "gumovej" tak delka vytvrzovani. Cim dyl vytrzujes, tim mas resin tvrdsi ale ztracis houzevnatost, cili se model stava krehkym - co muze byt problem pri praci s modelem hlavne pro lidi kteri nemaji zkusenosti s 3D tisnenymi modelmi (asi to neni tvuj pripad). Myslim ted konkretne ze napriklad podpery nestipat (protoze se Ti odlupne taky okoli kolem) ale radeji rezat ziletkovou pilkou a podobne.
priskac

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse