Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/48 Su-27UB, GWH + aktuální doplňky, NA POHODU - HOTOVO

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 365 • Stránka 5 z 25 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 25
  • Odpovědět s citací

Re: 1/48 Su-27UB, GWH + aktuální doplňky - NA POHODU

Příspěvekod jezekm » 08 dub 2021, 14:29

ya-gabor píše:- There is one “serious” mistake in your build. BUT it is NOT your mistake!
On part of G.W.H I have to say that we are very SORRY! This is a mistake on part of G.W.H, :| unfortunately wrong colour was indicated in the instruction sheet. The ejection seat rail (Part T1) should be Cockpit Colour (light blue) and NOT Black! On some aircraft T1 is painted in base primer yellow (dull beige colour) but in most cases it is cockpit colour.

Again I am sorry on part of G.W.H for the mistake in colour marking.

Gabor

Gabor:
tak jsem prohlédl fotky a našel toto - jak píšeš: někdy je ta kolejnice modrá, někdy žlutá (asi základovka) a někdy žlutomodrá. Blbý je, že černou jsem nenašel = že já se vždycky nechám vyprovokovat, ale chyba je chyba...

22a.jpg

22b.jpg

22c.jpg

Takže jsem ty hotové sedadla zase rozlámal:

26a.jpg

Znovu stříknul, zalakoval, zašpinil:

26c.jpg

26d.jpg

26e.jpg

a znovu složil:

26f.jpg

26g.jpg

Tak teď už opravdu "NA POHODU" hotovo a odkládám.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 08 dub 2021, 14:59

ya-gabor píše:
Second mistake in plan/manual.

Gabor,
Tady je podle mě druhá drobná chyba v plánku - střední kryt přístojovky je zepředu v barvě kokpitu a ne černý.

Tady je Su27UB:

27a.jpg

27aa.jpg

tady je sice Su-30MKK ale taky modré:

27b.jpg

v plánku je toto:
- C117 je barva kokpitu,
- C033 je matná černá,
- C092 je polomatná černá.

27c.jpg

Místo C117 by měla být stříbrná (na tu špičku - asi tlumič), místo C033 by měla být barva kokpitu a zbytek černá matná, držák průhledového displeje je OK (pololesklá černá).

Takže jsem to udělal takto:

27d.jpg

Ještě časem máznu stříbrnou barvou tu špičku a NA POHODU hotovo - odkládám.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 08 dub 2021, 15:33

ya-gabor píše:
Third mistake in plan/manual.

Gabor a třetí chyba v manuálu.

V plánku je, že kus předku je zelenej - taková ta zelená, která se používá na antény, nebo špičku Miginy 21čky - všichni ví...

28d.jpg

28e.jpg
28e.jpg (12.45 KiB) Zobrazeno 4479 krát

Ale na žádném obrázku nikde nic takového není. Buď je to černé, nebo je tam něco divného - viz foto:

28a.jpg

TY VOE, to je normálně KUS HADRu! :grin:

28b.jpg

28c.jpg

Takže jsem míchl něco, kde základem bylo khaki, a pak jsem to ještě dokreslil pastelkama a stříkl matem...

28f.jpg

28g.jpg

28h.jpg

Hotovo, tečka.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 08 dub 2021, 15:36

PIT nasucho:

29a.jpg

29b.jpg

29c.jpg

29d.jpg

29e.jpg

29f.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ya-gabor » 08 dub 2021, 15:41

jezekm píše:Gabor,
Tady je podle mě druhá drobná chyba v plánku - střední kryt přístojovky je zepředu v barvě kokpitu a ne černý.

Ahoj Jezekm!

You are absolutely right in this! The colour of the front part is also cockpit light blue.

Unfortunately in almost all cases I get to see the instruction manual only when it is ready and finished and even then with minimal time limit. So I have little if any influence on corrections to it. :(

Please also dont forget that I am here in Central Europe thousands of kilometres from where the actual work is made on any news kits at G.W.H. This makes development more difficult!

I can say that I am not responsible for instruction sheets only for desing of the kit details and the research and design of actual decals. But we work as a team and try to help each other in all aspects of the developed kit. So I should also have some input for the instruction sheets also. But we missed these mistakes. Sorry!!!
We try to make it perfect but we are only human so . . . (:)

V tom máte naprostou pravdu! Barva přední části je také kokpitu světle modrá.

Bohužel téměř ve všech případech vidím návod k použití pouze tehdy, když je připraven a dokončen, a to i v minimálním časovém limitu. Takže mám jen malý, pokud vůbec nějaký vliv na jeho opravy. :(

Nezapomeňte také, že jsem zde ve střední Evropě tisíce kilometrů od místa, kde se skutečně pracuje na novinkách od G.W.H. To ztěžuje vývoj!

Mohu říci, že nejsem zodpovědný za instruktážní listy pouze za návrh detailů stavebnice a výzkum a design skutečných obtisků. Ale pracujeme jako tým a snažíme se navzájem si pomáhat ve všech aspektech vyvinuté sady. Takže bych také měl mít nějaký vstup pro instruktážní listy. Tyto chyby nám ale chyběly. Promiňte!!!
Snažíme se, aby to bylo perfektní, ale jsme jen lidé. . . (:)

Have fun with the kit! Bavte se se sadou!

Stay Safe!!! Zůstat v bezpečí!!!

Best regards
Gabor
ya-gabor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 08 dub 2021, 21:25

A teď trochu z jiného soudku - jedna otázka do pléna... Jak mám udělat tekutý asfalt?

Panely se dají koupit ,klasickou asfaltovou cestu umím, beton umím - ostatně na to mám přípravky od AK..., to neradit.

30c.jpg

30b.jpg

Zajímá mě, jak udělat ten "tekutý asfalt" - jestli existuje něco (ideálně, pokud to někdo prodává), co například dám do jehly/stříkačky a mohu to vylít jakoby do spár, tak jak to dělají opraváří cest z konvice s tím horkým asfaltem když spárijou... Potřebuju něco, co se úplně nerozteče do spár (jako klasická barva) a co bude po zaschnutí aspoň trochu lesklé. Napadl mě třeba neředěný černý surf 1500 od gunze... Má někdo lepší nápad?

2g.jpg

2d.jpg

30aa.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Balák » 08 dub 2021, 22:50

Dobrý večer, stavba Sučka pokračuje nádherně / až na ty plechy :angry: /. Také mne časem čeká Su-33 od Kineticu, nyní dodělávám L-29. Na spáry v betonu jsem u mé letištní plochy použil černou konturu v tubičče co se používá na barvení skla. Dělalo se s tím dobře, beton jsem udělal šedou sádrou.Je to trochu těžší než plast. destička, ale celek let. plochy vypadá i s černým spárováním slušně. Momentálně mne nic jiného a jednoduchého ohledně spár nenapadá (:) - Zdraví Jarda Balák
Jarda Balák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod davidSK » 08 dub 2021, 23:01

Ja som pouzival lepidlo Herkules zafarbeny ciernou farbou ak si dobre pamatam.
Dal som ho do sacku a v rohu som urobil dierku velkosti podla potreby. A vytlacal. Ide s tym pekne nasimulovat vylievanie asfaltu medzi panely od icm v mojom pripade. A ako husty si ho nariedis tak ti bude zalievat a vystupovat.
davidSK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 10 dub 2021, 09:15

Něco o kvalitě stavebnice.

Hned na začátku stavby jsem věděl, že aerodynamická brzda bude dole. Otevřená podle mě dost kazí siluetu letadla. Stejně se nejvíc používá jen na leteckých dnech, kde s ní mávají divákům na pojezdovce...

Ve stavebnici je složena ze 2 dílů (které se k sobě mají slepit).

Zkusil jsem vzít a přiložit jen ten horní díl a vznikla tam viditelná spára, což bylo divný:

31a.jpg

31b.jpg

Tak jsem pod to dal ten spodní díl:

31c.jpg

A najednou to sedělo jak prdel na hrnec (foceno na sucho a přitlačeno prstem):

31d.jpg

31e.jpg

Už jsem to přilepil, ale fotku nemám (dám časem), každopádně, je to takový ten spoj, u kterého se vůbec bojíte, aby Vám kapička svařovacího lepidla vtekla do spáry a nezůstala na modelu = tohle je podle mě největší pochvala pro konstruktéra modelu... Parádní, bezproblémový spoj.

Po surfu se jen protáhne linka a hotovo. Ne že, by zrovna tahle aerodynamická brzda vyžadovala nějakou extra přesnost - reálných na letadlech je to různě křivě s různými škvírami - ale potěší to.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 10 dub 2021, 09:35

Jiná část - motory.

Vždycky (opakuji VŽDYCKY) když se lepí sacáky k motorům, tak tam vznikne hnusná spára, která se musí blbě tmelit a opravovat. Je to u všech dvoumotorovejch rour co znám od F-14 až po Mig-29 stejně na prd, vždycky s tím je jen problém.

Tak tady opět někdo přemýšlel a udělal to z jednoho dílu. =D>

32a.jpg

Navíc, vtoky jsou pouze na straně, která se lepí a na vymezovacích ploškách, které zapadají do trupu.

32b.jpg

Říkal jsem si, že to musí být nějaká 3D forma z více částí - ne jen horní a spodní. Po důkladné prohlídce jsem našel miniáturní spáry z formy - viz foto. Je to těžké vůbec najít a vyfotit - normálně bych si toho ani nevšiml. To jsou opravdu jen čárky - mylím, že jedno protažení skalpelem a 2000 smitkem to úplně zahladí...

32g.jpg

32f.jpg

32e.jpg

Po přiložení na model to sedí krásně bez tlaku vše zapadne a s mírným přitlačením při lepení nebude asi větší problém a žádné spáry na tmelení nevzniknou.

32c.jpg

32d.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod LuMar » 10 dub 2021, 09:53

U sučiek,hlavne starších si vždy musíš dohladať konkrétny stroj. Hooodne sa líšia v detailoch. Ako napr.tie lišty za sedačkou a množstvo iného. u nich to je také divoké. ideš stavať,nájsť najskôr obrázky,aj to často ešte existuje v dvoch,troch kamuflážach a musíš sa držať toho. Ušetríš si kopu roboty.

Plechy od eduardu boli v čase vzniku top,bohužiaľ v poslednej dobe mi to príde,že len urobia plechy aby boli prvý a niečo z toho vytrieskali a nikto to tam neskúša. Stoja jednoducho za ho**o. Ale zasa ten ich LOOK sa mi páči.
P.S. A lepte čosi ! :lol:
LuMar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 10 dub 2021, 10:12

LuMar píše:U sučiek,hlavne starších si vždy musíš dohladať konkrétny stroj. Hooodne sa líšia v detailoch. Ako napr.tie lišty za sedačkou a množstvo iného. u nich to je také divoké. ideš stavať,nájsť najskôr obrázky,aj to často ešte existuje v dvoch,troch kamuflážach a musíš sa držať toho. Ušetríš si kopu roboty.

Jojo, vím. Ale vybral jsem letadlo v kamufláži z roku okolo 1990 a to těch fotek moc není. Navíc opravdu se liší kus od kusu - viz třeba toto, 63 má zelené antény, 64 bílé antény...

2g.jpg

Proto jsem psal stavba "na pohodu" - chyba sem, chyba tam..., se to nezblázní.

LuMar píše: Plechy od eduardu boli v čase vzniku top,bohužiaľ v poslednej dobe mi to príde,že len urobia plechy aby boli prvý a niečo z toho vytrieskali a nikto to tam neskúša. Stoja jednoducho za ho**o. Ale zasa ten ich LOOK sa mi páči.

Jo a s tím LOOKkem bych taky v podstatě souhlasil. Tak nějak když doma kouknu na přístrojovku třeba z Bf-108 1/32 ze sady LOOK, pak na lept a na obtisk ze stavebnice a představím si, jak by asi vypadala ve Space 3D, tak mi ten LOOK vychází nejlépe!
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pucek » 12 dub 2021, 15:30

jezekm píše:A teď trochu z jiného soudku - jedna otázka do pléna... Jak mám udělat tekutý asfalt?

Panely se dají koupit ,klasickou asfaltovou cestu umím, beton umím - ostatně na to mám přípravky od AK..., to neradit.

Zajímá mě, jak udělat ten "tekutý asfalt" - jestli existuje něco (ideálně, pokud to někdo prodává), co například dám do jehly/stříkačky a mohu to vylít jakoby do spár, tak jak to dělají opraváří cest z konvice s tím horkým asfaltem když spárijou... Potřebuju něco, co se úplně nerozteče do spár (jako klasická barva) a co bude po zaschnutí aspoň trochu lesklé. Napadl mě třeba neředěný černý surf 1500 od gunze... Má někdo lepší nápad?

Už dlouho si hraju s myšlenkou použít na tohle černou konturu z barev na sklo. Kdysi dávno si s tim hrály moje děti. Je to hustý, neroztéká se to a po zaschnutí je to gumový a dá se to případně jednoduše odstranit...
Zatím jsem se ale nerozhoupal...ale podle mne nic lepšího nebude ;)
Pucek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod romypast » 14 dub 2021, 07:38

Navíc opravdu se liší kus od kusu - viz třeba toto, 63 má zelené antény, 64 bílé antény...

To preto ze od 7.serie vsetky UB boli uz z bielymi.
Dalej od 8.serie ziaruvzdorny plech pred kanonom zasahoval az hore ku krytu kabiny, predosle serie ho mali podobne ako jednomiesta verzia.
Tvoja 63 je 4.kus 6.serie a 64 (predpokladam ze si myslel tuto zo 159 slp v Kluczewe) je 5.kus z 8.serie
Přílohy
Su-27UB 63 06-04 96310410050  Klucevo Stargard 13.11.91.jpg
Su-27UB 64 08-05 96310413033 Klucevo Stargard 13.11.91,.jpg
romypast

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 16 dub 2021, 21:48

romypast píše: To preto ze od 7.serie vsetky UB boli uz z bielymi.
Dalej od 8.serie ziaruvzdorny plech pred kanonom zasahoval az hore ku krytu kabiny, predosle serie ho mali podobne ako jednomiesta verzia.
Tvoja 63 je 4.kus 6.serie a 64 (predpokladam ze si myslel tuto zo 159 slp v Kluczewe) je 5.kus z 8.serie

Hmmm, tak to jsou až encyklopedické znalosti, díky za vysvětlení. Ale já jsem normální smrtelník, který to jen viděl na obrázku a napsal - viz můj předchozí příspěvek, kde je 64 schovaná za 63.

;-I A mimo jiné výborný postřeh (i když to s tím plechem na schématu je, tak mi to nějak nedošlo) - to ale znamená, že ten panel pod kabinou je pro tuhle kamufláž potřeba zatmelit a vybrousit...
jezekm

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 365 • Stránka 5 z 25 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 25

Zpět na Rozestavěno