Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/48 Su-27UB, GWH + aktuální doplňky, NA POHODU - HOTOVO

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 1/48 Su-27UB, GWH + aktuální doplňky - NA POHODU

Příspěvekod jezekm » 05 dub 2021, 22:59

Lepty - příspěvek 4 - Krytka předního kola

Tak tohle snad ten konstruktér co to navrhoval nemůže myslet vážně. Protože tohle je úplně postavené na hlavu...

Jedná se o tento lept - náhrada krytky kola.

19a.jpg

To mám jako na konci (na těch dvou milimetrech) ohnout tak, abych to pak mohl výhodně po celé délce toho spoje slepit lepidlem? ... Jako Vážně? Nebo je to sranda? :?: Mě už to tak nepřipadá...

19b.jpg

19c.jpg

Takže pro konsruktéra podobných leptů - udělějte to příště laskavě z jednoho kousku plechu, který se jen přihne k sobě na dvou místech - viz můj obrázek - a to úplně stačí. TEČKA.

19d.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 05 dub 2021, 23:33

No a teď ZLATÝ HŘEB do rakve těchto leptů.

Lepty - příspěvek 5 - Mřížka do sacáku.

Opět to musím zopakovat: Tohle je od Eduardu "TOTÁLNÍ ŠLENDRIÁN" a klasická ukázka odfláknuté práce. Tohle mě fakt...

Jak jsem psal - lepty jsem koupil kvůli 3 dílům: kryt kanónu, plechy před kanónem a mřížky... Takže si dáme mřížky. Především je potřeba napsat, že na modelu je všechno uděláno dobře, všechno sedí jak má, je to prostě parádní... Jak nejnovější Eduardi (teď myslím ovšem ty plastové :D )

V klidovém stavu je mřížka na letadle dole - ve stavebnici je to uděláno takto:

20a.jpg

Zvedá se jen při motorovce + při strartu a přistání , aby se nenasál bordel do sacáků.

Samotná mřížka z leptů vypadá super:

20b.jpg

Chyby v návodu už ani snad nemá cenu komentovat, nenahrazují se díly I7 a I8, ale F20 a F15. To je ale jen prkotina.

20c.jpg

20d.jpg

Jestli na průhledovém displeji chyběl milimert, tak hádejte co tady..., VÝHRA - BONGO VOLE! Tady je milimetr navíc... Nejde to tam dát, a navíc tohle prostě neobrousíš, tak aby to nebylo vidět...

Fotky řeknnou víc (je to nasucho):

20e.jpg

20f.jpg

20g.jpg

V modelu to lícuje přesně:
20h.jpg

20i.jpg

20j.jpg

Fotek mám víc, ale do příspěvku jich jde dát jen deset. Stačí, je půlnoc... Už se nebudu trápit, už jsem se s plechy natrápil dost. :evil:

Koš s otevřeným víkem přivítal tyto lepty - už je nechci vidět! Evidentně to bylo to šité horkou jehličkou... Předpokládám, že po tom, co jsem tady v 5-ti přispěvcích lepty detailně popsal, tak si je nikdo rozumnej nemůže koupit a že to "na severu" předělají. Doufám, že tato sada skončí v propadlišti dějin.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ya-gabor » 06 dub 2021, 08:54

jezekm píše:
18a.jpg

18c.jpg

Ahoj Jezekm!

- The seat looks OK this way. Yes a little “blending” of the straps makes it look much better.

- There is one “serious” mistake in your build. BUT it is NOT your mistake!
On part of G.W.H I have to say that we are very SORRY! This is a mistake on part of G.W.H, :| unfortunately wrong colour was indicated in the instruction sheet. The ejection seat rail (Part T1) should be Cockpit Colour (light blue) and NOT Black! On some aircraft T1 is painted in base primer yellow (dull beige colour) but in most cases it is cockpit colour.

- In designing the kit we tried at G.W.H to add as much detail on the plastic parts to minimise the need for any aftermarket products. I have seen in forums the Eduard photoetch. It is unfortunate that they did not produce many details which could have been (and should have been) made as photoetch! Instead parts were made which add little if any detail. :? Based on your build it seems that most Eduard photoetch parts bring chaos to the build and completely useless. #-o :cry: It is sad to see quality of etchings at Eduard dropping so much.
Sorry to see that nobody from Eduard comments on these photoetch problems!

Again I am sorry on part of G.W.H for the mistake in colour marking.

- Tímto způsobem vypadá sedadlo v pořádku. Ano, díky malému „prolínání“ popruhů to vypadá mnohem lépe.

- Ve vašem sestavení je jedna „vážná“ chyba. ALE to NENÍ tvoje chyba!
Z části G.W.H musím říci, že jsme velmi líto! To je chyba u části G.W.H, bohužel nesprávná barva byla uvedena v pokynech. Lišta vyhazovacího sedadla (část T1) by měla být barva kokpitu (světle modrá) a NE černá! U některých letadel je T1 natřen základním žlutým základním nátěrem (matně béžová barva), ale ve většině případů je to barva kokpitu.

- Při navrhování sady jsme se snažili přidat co nejvíce podrobností o plastové části, abychom minimalizovali potřebu jakýchkoli náhradních dílů. Viděl jsem na fórech Eduard Photoetch. Je politováníhodné, že neprodukovali mnoho detailů, které mohly být (a měly být) vyrobeny jako fotoetch! Místo toho byly vyrobeny díly, které přidávají jen málo, pokud vůbec nějaké detaily. Na základě vašeho sestavení se zdá, že většina fotocitlivých dílů Eduard přináší do sestavení chaos a je naprosto zbytečná. Je smutné sledovat, jak kvalita leptů u Eduarda tak klesá.

Je nám líto, že nikdo z Eduardu nekomentuje tyto problémy s načtením!

Znovu se omlouvám ze strany G.W.H za chybu v barevném značení.

Best regards
Gabor
ya-gabor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 06 dub 2021, 11:34

Tady nezbývá než říct: upřímnou soustrast...
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 06 dub 2021, 13:43

Asi bych jim to vrátil jako reklamaci
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 06 dub 2021, 21:13

Som zvedavý na vyjadrenie V. Šulca k týmto "skvelým" leptom ...
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Fishbed » 06 dub 2021, 21:28

Hansi píše:Som zvedavý na vyjadrenie V. Šulca k týmto "skvelým" leptom ...

už se vyjádřil
Stavím jen dodnes létající warbirdy aby mě nikdo nemohl šikanovat za odstíny barev :grin:
Fishbed

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 06 dub 2021, 22:40

Valdimír Šulc se vyjádřil následovně (ve vlákně Dotaz na Eduard):

Vl.Šulc píše:Podle sousední témy to tak opravdu vypadá, my si to ale s dovolením ještě prověříme. Pokud se námitky ukáží jako relevantní, tak sadu stáhneme z prodeje, opravíme a vrátíme do prodeje pod novým katalogovým číslem. Stejně prověřujeme i sady s tou popisovanou sadou související. Zároveň jsme zastavili jejich prodej, do vyřešení případu.

OK, pokud to bude mít za následek předělání leptů, tak je to jen dobře!

A pak bych se přimlouval za obnovení fotek aplikovaných leptů na modelech na jejich WEBu v galeriích, tak jak to dělali dříve - našel jsem náhodně jeden příklad za všechny:
https://www.eduard.com/Eduard/F-117-exterior-1-32.html
Minimálně je to zpětná vazba i pro ně a my víme, do čeho jdeme - potože jen z manuálu a fotky leptu to moc jasné není...
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 06 dub 2021, 23:29

Tohle byla první fotka modelu, kterou jsem si udělal:

21a.jpg

WOW! Prostě paráda. Pak jsem na model koukal znovu a znovu jak malej kluk před 35-ti lety v DDM na Národní když přivezly Revelly. Úplně jsem se těšil na stavbu... URČITĚ to jako modeláři znáte! Impulsem k začátku bylo právě vydání leptů a stencilů od Eduarda. Odsunul jsem všechny projektíky - a že jich je plná skříň - a pustil jsem se sradostí do toho - i když jak jsem psal 1/48 nedělám. Tohle ale bylo prostě silnější... Ten model vypadá a opravdu je perfektní, všechno lícuje jak má - viz nějaké další moje příspěvky (co chystám) týkající se třeba vzduchového štítu/brzdy a nebo třeba sacáků. Prostě paráda. Skoro bych řekl, že není co vylepšovat a že to v Eduardu mají čím dál těžší, něco najít a zlepšit...

Je mi přez 40, i v covidovém omezení musím chodit do práce, mám dítě, mám jiné koníčky, modelařím po večerech a o volných chvílích, kterých moc není a prostě a jednoduše: chci si to užít. Vzít lept, vyříznout, přiložit, přilepit, zaradovat se z výsledku... Chtěl jsem to lepit "NA POHODU" a místo toho tady po večerech fotím a píšu příspěvky jak to je na PRD a lámu si hlavu s tím, kde je chyba. Není mi líto těch peněz (vem je čert), ale je mi extrémně líto toho času a hlavně těch nervů, kdy se snažím něco dělat pro zábavu a ono to nepasuje..., viz třeba ta jediná zapracovaná krytka - to bych si fakt dal nejradši přez hubu. ](*,)

Lept byl vždy něco, co má jednoduchým způsobem znaletlně vylepšit vhled modelu - takto to bylo vždy komunikováno Eduardem jako hlavní marketingová výhoda.
Pro mě je EDUARD synonymum pro LEPTY (Lepty = Eduard - nikdy jsem si od jiné firmy lepty nekoupil, ani jsem nad tím nepřemýšlel) - oni to vymysleli, s nimi dobyli svět, na tom vyrostli, to jim udělalo jméno - viz například tyto články (první, co strejda googl vyplivl):
https://ekonom.cz/c1-66006090-mostecti- ... ce-letadel
https://www.respekt.cz/tydenik/2010/43/ ... i-modelari

Použil bych zde oblíbenou větu otce - vždycky při loučení mi řekne: "ČAU A ZLEPŠI SE!" :)

Už toho nechám a vrátím se zpět ke stavbě.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 07 dub 2021, 12:12

Takže PIT a Quinta

Barvu jsme rozebírali dříve, takže jen obrázkově postup:

Zašnudláno:

23a.jpg

Připraveno na Quintu:

23b.jpg

QUINTA - odlepená z podkladového papíru. Tváří se to jako obtisk, ale není to klasický obtisk. Tady je to vyfoceno samotné, hned na první dobrou mě napadlo, že je to jako ten starej komunistickej smradlavej pytlík na mlíko... :agrh: Ten samej lahodnej matroš.

23c.jpg

23d.jpg

Na zadní straně není lep. Musí se to nějak fixovat. Někdo psal, že stačí Herkules, MUDR na Nymburku psal, že používá sekunďák, já jsem koupil originál lepidlo k tomu určený - stojí kilo = zanedbatelnej náklad. Pracuje se stím celkem dobře a navíc i po usazení se to dá trochu dorovnat...

Zde usazeno:

23e.jpg

23f.jpg

Na přístrojovce hezký detail - lesklé budíky (ale to má ostatně i Eduard, Yahu... a případně to lze udělat pomocí přípravků jako jsou Gauzy Agenz a podobně).

23g.jpg

Tady jeden detail na který v Quintě mysleli - zahloubení hadic.

23h.jpg

A tady naneseno, bez drobotiny - to až nakonec stavby.

23i.jpg

Jediné co bude na panelech z původní (míchané) barvy vidět je tato plocha - taky už to mohli v Quintě dotáhnout do konce.

23k.jpg

Jako ruku na srdce - tohle prostě nenamalujete...
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 07 dub 2021, 12:29

Boží!
U mě je Quinta taky top.
Normálně jsem silně nahlodán si Suchara koupit.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Binder737 » 07 dub 2021, 15:31

Trochu mne zneklidnil název tohoto nového “seriálu”. Hlavně co se týče toho “ na pohodu”. Bál jsem se, že půjde o nějakou minisérii. Jsem ale rád, že se scénárista drží osvědčeného a je co číst a sledovat. Už se těším na další díl.
Ty matný pásy na sedačkách vypadají fakt mnohem líp! ;-I
Hotovo 2020: Jak-23
Hotovo 2021: MiG-15bis,L-29 Delfín
Hotovo 2024: Su-22M4R,Spitfire Mk.IXe

Rozestavěno: MiG-21PF, MiG-21PFM
Binder737

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 07 dub 2021, 19:21

Renda píše:Boží!
U mě je Quinta taky top.
Normálně jsem silně nahlodán si Suchara koupit.

Sem nahlodanej si taky ještě jeden jen tak cvičně koupit... ale zanedlouho bude od GWH jednomístná verze Su-27, hele:
https://www.facebook.com/yufei.mao.940/ ... 9838167707
https://www.facebook.com/yufei.mao.940/ ... 1695297521
tady už je 89 fotek... taky nářez.
https://www.facebook.com/media/set/?van ... 8554894835
Verynajsbjůtifl.

Binder737 píše:Trochu mne zneklidnil název tohoto nového “seriálu”. Hlavně co se týče toho “ na pohodu”. Bál jsem se, že půjde o nějakou minisérii. Jsem ale rád, že se scénárista drží osvědčeného a je co číst a sledovat. Už se těším na další díl.
Ty matný pásy na sedačkách vypadají fakt mnohem líp! ;-I

Si to přece nenechám pro sebe... :)
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 07 dub 2021, 19:32

Tak ještě strany cockPITu.

Takhle vypadají ze stavebnice:

24a.jpg

Jediné, co jsem použil z leptu přístrojovek byly tady ty mřížky:

24e.jpg

Jelikož jsem si nebyl jistej, jestli je vůbec použiji, tak jsem ani nedrápal ty mřížky ze stavebnice a to se ukázalo jako správně řešení. Protože ty mřížky z leptů mají trošku jiné rozměry a buď by se tam nevešly, nebo by byly velké.

Manuál Eduarda rovnou zahoďte - tam je to všechno nějaké přeházené - total maglajs. Podle manuálu se prostě neřiďte.

24c.jpg

24d.jpg

Nakonec jsem to tam nalepil tak, jak to jen šlo podle nejlepšího svědomí. Tyto panely jsou stejně utopeny v kokpitu nahoře na stranách - na sestaveném modelu skoro nejsou vidět.

24b.jpg

Takto to nechám - NA POHODU stačí.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 07 dub 2021, 19:39

Jo a tady detail na jednu řídící páku s nalepenými tlačítky Quinty - jinou fotku nemám - budou až s kokpitem.

Tak to by taky myslím šlo.

25a.jpg

A jen doplním pro úplnost - pedály na obrázku jsou ze stavebnice a nic moc extra to není. V leptech je za ně náhrada (a popravdě vypadá celkem dobře), ale to jsem si všiml až pozdě a nepoužil jsem je.
jezekm

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno