Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Závodní a osobní automobily ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Lotus 78 (Tamiya 1/12)

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Lotus 78 (Tamiya 1/12)

Příspěvekod fernetti » 24 led 2021, 01:33

no tak jo, nikdy neříkej nikdy: takže ač jsem před pár dny napsal, že nebudu už dávat nic do rozestavěna, beru své prohlášení zpět. ani ne tak proto, abych se tu prsil svým "uměním", ale ale spíš proto, abych zdokumentoval stavbu efjedničky, která si to zaslouží. resp. zaslouží si to hlavně stavebnice, protože při podrobnějším náhledu do ní jsem zjistil, že je zpracovaná opravu výtečně a podle mě by byla škoda nezaznamenat, jak se mi ji podařilo (ne)sestavit do kýženého výsledku. tím kýženým výsledkem budiž mi ideál, který mi vytane ve vzpomínkách vždy, když si vzpomenu na první dnanáctinu, kterou jsem kdy viděl naživo: bylo to cca. 15-20 let nazpět ve vitríně v brněnské prodejně mpm, kde jsem jsem občas chodil slintat nad stavebnicemi, které se mi tehdy z vícera důvodů zdály nedostupné. ten vitrínkový model byl (a věřím, že stále je) naprosto ukázkově čistá stavba. pamatuju, když mi maník za pultem říkal, že ten dokonalý lak je výsledkem osmi stříkaných vrstev. tehdy mi spadla čelist a jako štětečkář bez kompresoru, polkl jsem nasucho a řekl si, že tohle nikdy nepostavím. uplynulo dalších 10 let, než jsem našel odvahu pořídit si kompresor a pistoli a vrátit se k modelařině. pár let mi trvalo, než jsem si osvojil práci s novými postupy, hlavně co se lakování týče, abych si dovolil říct, že tuhle formulku postavím tak, že se za ni nebudu moct stydět. ten čas nastal teď. pád dvacetin už jsem dokončil do (pro mě) uspokojivého výsledku, první dvanáctinu už mám za sebou taky, tak snad už je načase postavit tuto zlatočernou krásku doopravdicky. moc bych si přál, aby se povedla.
no ale dost plků úvodem - co budu stavět: půjde o vůz maria andrettiho, se kterým v r. 1977 vyhrál 4 grand prix - bylo to sice nejvíc, co jeden pilot v té sezoně vyhrál (4x andretti, 3x hunt, lauda, scheckter a 1x laffite, jones, reutemann a nilsson), ale bohužel kvůli nespolehlivosti auta to nakonec stačilo jen na třetí místo na konci sezony. ve stavebnici je poměrně pěkně popsána historie vzniku lotusu 78, ale výčet závodů končí ve francii 1977 (9. závod sezony), přičemž ještě dalších 8 závodů následovalo - čili stavebnice fixuje stav někdy k červenci 1977, kdy poté byla dána do prodeje. modifikace této formule byly poměrně minimální, takže se dá říct, že v té konfiguraci, jakou budu stavět, jezdilo celou první polovinu sezony (vč. vítězství v long beach a jaramě).
no a teď pár úvodních nicneřákajících obrázků z rozjezdu stavby:
a1.jpg
tahle nějak by to mělo vypadat...

a2.jpg
hrubé obrábění největších dílů stavebnice - aneb piliny a prach, kam se podíváš...

a3.jpg
první část nahrubo očištěných dílů - docela dost jic má různé propadlinky nebo nálitky, takže bude docela dost tmelení před tím, že budu surfovat

Dokončeno: Wolf WR-1, Tyrrell P34 1976 & 1977; Ligier JS 11 & Williams FW07; Ferrari 312T4 ; Tyrrell 002

plížením a plazením vpřed!
fernetti

• Odpovědět s citací

Re: Lotus 78 (Tamiya 1/12)

Příspěvekod Hanz.77 » 24 led 2021, 02:30

Tak to je docela dost těch nálitků. Koukal jsem do své a že bych jich tam měl tolik ? No uvidíme. Každopádně jsem rád že jsi to jsem dal. Až to budu za par let stavět rád se sem do toho vlákna vrátím.

Sent from my iPhone using Tapatalk
GT CUP IPMS CZE
Hanz.77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 24 led 2021, 07:25

Docela mazec.... :wink:
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jirie » 24 led 2021, 08:07

Rád budu sledovat postup ;-)
jirie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fernetti » 25 led 2021, 22:30

malý postup: tmelím, brousím, tmelím, brousím...

malá zjištění:
a) budu muset trochu vytvarovat zadní náběhy na bočnicích - na stavebnici jsou rovné, v reálu byly vždy prohlé a kopírovaly tvar bočnic - prohnutí je o cca. 1-2 mm (ve směru šipky), tak by to neměl být za tak problém:
b1.jpg

b) výřez v příďi - o tom, že není proveden u dvacetiny, vím a nemám problém s tím ho dodělat, až ji budu jednou stavět. že ale není tento detail u jinak na první pohled detailní dvanáctiny, tak to mě překvapilo. není to ale zase nic vážného, prostě to z obou stran vyříznu a bude (viz. naznačení v obrázku modře):
b2.jpg

c) u horního krytu kapoty doplním chybějící nýty (červeně a zeleně), resp. je předělám na větší (modře). naznačení nýtů na kapotách i podvozku je na dílech poměrně přesné, váhám ale ohledně jejich velikosti - na modelu mi přijdou hrozně malé - odpovídají tak měřítku ve dvacetině (ikdyž na fotkách skutečných aut malé opravdu byly); hlavně mám ale obavu, že je při broušení po surfu a po lakování nejspíš úplně schovám. ještě si rozmyslím, co s tím - pokud ale máte nějaké tipy jak to řešit, tak napište.
b3.jpg

ještě přikládám fotku, na které je vidět, jak by to nýtování kapoty a prohnutí u konce bočnice mělo vypadat:
b4.jpg

Dokončeno: Wolf WR-1, Tyrrell P34 1976 & 1977; Ligier JS 11 & Williams FW07; Ferrari 312T4 ; Tyrrell 002

fernetti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hanz.77 » 25 led 2021, 22:54

Ty nýty tam dej az nakonec. Já to delam tak ze je navrtam. Po laku a leštěni vezmu vrtáček o 0.5mm větší než průměr nohy nýtku a lehce ty díry protahnu. Pak uz tam jen ty nýtky nasázím.

GT CUP IPMS CZE
Hanz.77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fernetti » 25 led 2021, 23:39

Hanz.77 píše:Ty nýty tam dej az nakonec. Já to delam tak ze je navrtam. Po laku a leštěni vezmu vrtáček o 0.5mm větší než průměr nohy nýtku a lehce ty díry protahnu. Pak uz tam jen ty nýtky nasázím.

jo tak to je jasné, že nýty navrtám a osadím až nakonec - to se ale bavíme o těch přiznaných (velkých). furt mi ale není jasné, jak si poradit s těmi nýty, co jsou v řadách kolem hran - ty budou muset být pod černým lakem - na můj vkus jsou příliš malé a nízké, takže než ten surf, barvu a lak udělám, tak je postupem času zbrousím nebo rozleštím...

fernetti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fernetti » 28 led 2021, 18:45

hlášení nádražního rozhlasu:
a) stále tmelíme a brousíme, tmelíme a brousíme! (fakt by jeden nevěřil, ale prakticky každý druhý díl se musí tmelit, takže postup není tak rychlý, jak by asi měl být.), takže fotek ze stavby zatím moc neukážu
b) klínové výřezy v příďi hotovy - sice napodruhé, ale surf a barva to schovají :)
c2.jpg

c) při úpravě bočnic křídel jsem byl nucen zabrousit do archivu fotek, abych nakonec zjistil, že tyto tvary (ve stavebnici jiné nejsou, naznačení správného tvaru viz. zelená čára):
c1.jpg

na vůz andrettiho nepasují (měl je jen v gp brazílie, kde lotus 78 debutoval a vypadal dost jinak než ta později už ustálená podoba), ale byly k vidění jen v některých závodech gunnara nilssona. protože obtisky ve stavebnici jsou zažloutlé a pasují jen na bočnice ze stavebnice, budu muset sehnat obtisky od decalpoolu: https://www.car-model-kit.cz/lotus-78-j ... -decalpool
a podle nich vyrobím bočnice nové, které byly k vidění u andretti např. i v gp španělska, kterou tehdy vyhrál:
c3_1977spain05lotus78.jpg

fernetti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hanz.77 » 02 úno 2021, 02:12

No, zajímavě do toho řežeš. ;-)

GT CUP IPMS CZE
Hanz.77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fernetti » 03 úno 2021, 20:28

Hanz.77 píše:No, zajímavě do toho řežeš. ;-)

no jasně, to by nebyla ta správná zábava, žejo... :)
fakt je, že to odkoukávám z fotek a něco holt se musí poupravit, no.

p.s.: jinak zatím postupu na svoje tempo docela dobře, všecky velké díly už mám zatmelené, zbroušené a dvakrát po surfu, pomalu dávám dohromady monokok. je tam samozřejmě nějaké další tmelení při spasování dílů, ale nic hrozného to není, jen to bude vyžadovat čas. fotky dám později, až už bude vidět nějaký postup.

fernetti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hanz.77 » 03 úno 2021, 23:33

Jo, to je super že se s tím takhle baviš.

GT CUP IPMS CZE
Hanz.77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fernetti » 12 úno 2021, 09:52

další postup...

tak konečně se od tmelení a broušení dostávám pomalu dál. šasi s kapotou jsem nahrubo po mnohém broušení spasoval. červené šipky ukazují místa, kde jsem musel hodně tmelit - ty díly zkrátka na sebe moc nešly. v modrém kolečku: odvrtané pro 0,8 nýty, které dám nakonec před finálním zalakováním - obdobně to tak bude i na druhé straně:
d3.jpg

pohled dovnitř rakve:
d2.jpg

původně naznačené nýty na bočnicích jsem nakonec odbrousil (počty a rozmístění pasovalo, ale vypadaly blbě, asi jako podložky bez šroubků) a nahradil jsem je nýty 0,8 a 1,2 mm - ty nýty budou pod barvou. navíc jsem zatmelil štelovací díry na horních koncích bočnic (byly vždy tři nad sebou a nenašel jsem jedinou fotku, kde by to tak mělo být v reálu) a doplnil po větší díře v každé z bočnic (která je vidět naopak skoro v každém závodě - tedy i v gp itálie, kterou jsem nakonec vybral jako finální předlohu):
d1.jpg

fernetti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fernetti » 28 úno 2021, 18:24

další postup:
e1.jpg
pohled na budoucí sestavu motorového bloku, olejové nádrže a převodovky

e2.jpg
všechny díly kapotáže už po surfu a dvojím nástřiku finální černé (zero), nějaké drobnosti ještě odretušuju a začnu lakovat

fernetti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fernetti » 16 bře 2021, 10:42

další postup:
přední zavěšení byl docela rébus: podle návodu se měla v prvním kroku vkládat sestava se spodními rameny skrz šasi, ale to bych ho nemohl zalakovat. díky tomu, že spojky mezi rameny, které jsou uvnitř, se daly s určitými potížemi vložit dovnitř spolu i s uchycením ramen, poskládal jsem to nakonec ke své spokojenosti. pružiny (i ty zadní) jsem podle fotek předlohy přetřel mixem stříbrné a zlaté barvy (ve stavebnici jsou černé). brzdiče a hadičky k nim budu dávat až později:
f1.jpg

f2.jpg

průběžně si chystám drobné díly do podsestav, ať se s nimi potom nezdržuju. bohužel olejová nádrž, která má být na levém boku pod oddělávací kapotou, mi zmizela kdoví kam, takže jsem musel podle fotek vyrobit novou (ukážu příště).
f3.jpg

kola už jsou kompletní: gumy na discích trochu plandaly, protože disky jsou nepatrně asi od 1-2 mm širší, než by měly být, tak jsem je tam k vnitřkům disků přilepil sekunďákem. dále jsem ubrousil nápisy good year a stříkl je znovu přes šablonky bílým primerem od zera - aby to tak nesvítilo. na zadních discích jsem mimo ventilky dodělal i čtyři velké nýty (zakrácené špendlíkové hlavičky tam sedly přesně tak akorát:
f4.jpg

fernetti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Elvis034 » 17 bře 2021, 09:46

Páni, dvanáctina 78-čky. No, tak tohle budu opravdu sledovat. A parádní předloha.
V běhu:
Experiment

Hotovo:
Ferrari 250 Testarossa, 360, 360 Spider, California, 488 spider; Lotus 79, 25, 49, 49B; Mclaren MP 4/4, Porsche 917 K, Velorexy Rothmans, JPS, Scarabeus, Marlboro, Mercedes W 125, Lamborghini Gallardo SE, Aventador roadster, Beanovo Mini,
Elvis034

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno