Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

pigmenty technika 1/35

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

pigmenty technika 1/35

Příspěvekod Palik.as » 26 lis 2020, 16:04

Dobrý den/ahoj,

můžete mi prosím někdo poradit jak na pigmenty na technice? Nanáší se jako poslední správně? Mám je nanést před finálním matným lakem nebo potom, aby vypadaly suché a současně, aby se časem neopadaly. Můžu poprosit o podrobný postup.
Děkuju
Palik.as

• Odpovědět s citací

Re: pigmenty technika 1/35

Příspěvekod PanzerEugen » 26 lis 2020, 17:51

Ja je nanasim na posledni leskly lak (po obtiskach) spolecne s olejovyma barvama a po nich uz davam jenom finalni matny lak. Chce si to ale nacvicit na konkretnim pigmentu, protoze nektere po zaschnuti a nasledne po prelakovani maji tendenci dost masivne menit barvu, takze je potreba s tim pocitat, aby vysledek byl to ceho se chtelo dosahnout.
PanzerEugen

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tom.Vrabec » 01 pro 2020, 10:32

Zásadně po pigmentech ani finálních olejích nelakuju, půlku efektů si tím zabiješ...
Tomáš "Vrabec / Nádražák" Kosič
Tom.Vrabec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bobanski » 01 pro 2020, 16:23

Kdysi jsem model zalakovával matem, ale přesně jak píše kolega, některé efekty se tím ztratí. Lesklý lak zmizne pod všemi těmi technikami, které se používají, takže není třeba finálního zalakování.
Vstávat a cvičit modelařit!
Bobanski

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Štejnar » 28 zář 2023, 17:39

Snažím se pracovat s pigmenty ale nedaří se mi to. Nevím kde dělám chybu, postupuji jako na videech ale výsledek je prostě jiný. Pořídil sem di vše potřebné od VMS a chci se tedy zeptat. Model mám nalakovaný dvěma vrstvama matného laku. Není chyba že to jde na matný lak? Druhý problém je že mi ta vodička kterou mám případně odstranit pigment z míst co nechci, tak vodička zanechává fleky.
Petr Štejnar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tom.Vrabec » 28 zář 2023, 20:13

Těžko takhle z hlavy řéct, co děláš špatně, ty pigmenty bývají takové dost jednoduché na užití...ale matný lak bych nepovažoval za chybu určitě, dělám to taky...spíš by byl pakec to zkoušet na lak lesklý. Nahoď nějaké fotky kdyžtak, jenom takhle se blbě něco radí.
Tomáš "Vrabec / Nádražák" Kosič
Tom.Vrabec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tibor Varga » 29 zář 2023, 09:51

Predpokladám že ešte nemáš dostatočnú kontrolu, jemnosť práce.
Pigmenty silne znečistia povrch a je náročné ich dodatočne odstraňovať, hlavne z matného povrchu - priam nemožné - na lesklý povrch sa zas ťažko fixuje, a vo všeobecnosti na techniku nie je taký
povrch vhodný.
Možno skús redukovať plochu na ktorej pracuješ, použi menší štetec, viac premýšľať nad vzorom zaprášenia už pred prácou, ako to bude vyzerať, nakoľko s pigmentmi máš len jeden pokus.
Vyskúšať na podvozkoch, pásoch. Prípadne použiť radšej olejové alebo syntetické farby, kde je možnosť korekcie lepšia.
Fixácia buď striekaním - tamiya/gunze akrylové riedilo, alebo opatrným napúšťaním povrchu riedidlom vedľa plochy kde je ten pigment, a nechať to nasávať.
Tibor Varga

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 29 zář 2023, 12:03

Kdo říkal, že na lesklý povrch pigmenty nejde dát?
Víceméně u svých rallye aut ty pigmenty dávám. A na lesk.
Přílohy
20220224_084233-01-01.jpeg
20220224_084233-01-01.jpeg (73.33 KiB) Zobrazeno 2999 krát
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Štejnar » 30 zář 2023, 19:53

Tak sem se snažil potřetí a pořád stejné. Mám ale pocit že to bude tím že to je do matného laku. Dělám to naprosto přesně jako na videech co mají k tomu. Ale zdá se mi že ten model kterej (prasej) je lesklej. Což by vysvětlovalo proč to mě nejde vyčistit tou vodičkou co k tomu maj určenou a jim to jde jedna báseň. Dělám to na zkušebním modelu takže o nic nejde a nic tím nezkazím. Takže to přelakuju na lesklo a pak zkusím znovu. K tomu se ale nedostanu dříve nežli za dva týdny. Musím pořídit lesklej lak a v pondělí jdu na operaci, pak dva týdny nabudu moct chodit. Tak pak dám vědět jesti lesklej lak pomohl.
Petr Štejnar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PANZERMEYER » 30 zář 2023, 22:54

Ahoj,

nemůže být problém v kvalitě povrchu modelu, kdy zatímco z perfektně hladké nastříkané vrstvy jdou všechny "efekty" poměrně dobře odmazávat do ztracena, tak u modelu, kde jsou tahy štětcem, nebo stříklá krupička, se ti to zakousne do prohlubní a nerovností a už to pak jenom rozšmudláváš...
viewtopic.php?f=335&t=150123
viewtopic.php?f=335&t=35173
viewtopic.php?f=7&t=24626&p=444984#p444984
viewtopic.php?f=7&t=71101&p=1372067#p1372067
viewtopic.php?f=7&t=30807
PANZERMEYER

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Štejnar » 24 říj 2023, 15:46

Pomalu se prokousáván použáváním pigmentů. A protože mi stále chybí nějaké pigmenty tak se chci zetat. Je možné míchat pigmenty od jednotlivých výrobců a fixační vodičky. Nebo je nutné použávat vše od jednoho výrobce. Zatím sem nakoupil vše od VMS ale protože mi lecos z odstínů chybí tak budu muset zase dokupovat. A zdá se mi že VMS je nejdražší. Proto se ptám, mohu koupit pigmenty od MIG nebo Valejo či SÍRA a fixnout fixérem od VMS. Případně použít pigment VMS a fixnout fixérem od jiného výrobce.
Petr Štejnar

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna