No popravdě - nesedí úplně tak, jak bych si představoval, ale dal jsem si s tím na začátku trochu víc práce a obrousil to tak, aby díly na sebe dosedaly - obrázek je někde na stránce 5 a pak jsem to ještě kontroloval, jak to sedí když jsem předělával VOPky. Ta spára na modelu není nijak drastická i když vím, že na letadle není žádná...
Asi bych to stejně jinak nedělal, protože s přilepenými SOP by se blbě stříkaly a leštily motory a stříkaly vnitřní strany SOP. Takto to přilepím a uvidíme, co to udělá, "přelíznu" to tekutým tmelem a přestříknu. Se ještě uvidí.
Nyní obrázkově s krátkým popisem - dokončovací práce na povrchu, příprava na surf. Nějaké to broušení, opravy, tmel...
Ještě jsem si od posledně trochu pohrál se sacákama, obnovení paneláže, pár těch nýtů, znovu surf oprava a kontrola. Dalo by se to dělat do nekonečna..., ideální to není, ale už stačilo.
V jednom příspěvku se řešily díry u brzdy, tak jsem tam alespoň naznačil krytky - předělávat to celé by skoro nedávalo smysl, ten závěs by se musel hodně protáhnout a v postatě udělat znovu... Ostatně proporcionálně mi brzda modelu oproti reál letadlu zase moc nesedí. Tohle ale stejně nikdo bez přímého porovnání s fotkou nepozná...
Několik dolepených detailů na trupu.
Odříznutí zbytků závěsů z kokpitu.
Dokončovací práce na přechodu křídlo trup + přilepení slotů.
Oprava nedostříknutého křídla, posloužil rámeček, lepidlo a trocha tmelu.
a spusta dalších drobnoprací (broušení,leštění)...
Naposledy upravil jezekm dne 24 srp 2020, 12:51, celkově upraveno 2
Přestože jsem si dal dost záležet na opracování povrchu (odstranění krupičky z horní poloviny), tak jsem tam našel chyby - třeba zde na foto a jejich detaily - to už je několikrát vyleštěný (a znovu protažený) povrch - si člověk modelář asi dokáže představit, jako to bylo hluboké! Myslím, že tohle je už ale úloha surfu - stejně na to nemám morál dělat to znovu. Navíc, je to hodně zvětšené, okem skoro nepozorovatelné.
Zde (alespoň pro mě) jeden ze základních milníků stavby - takové malé finále: konec Michelangelovy fáze sochaření a začátek Picassovy fáze barvení... jak by řekl škleboň JUPÍ, JUPÍ.
Ale TAKHLE BY TO TEDA JAKO NEŠLO, to bych dělal tejden...
Bůh žehnej sprejům.
Poznámka ke sprejům. Tak nějak mám vypozorováno (nebo zdá se mi), že spreje obecně po aplikaci mají o něco hrubší strukturu, než stříkaný surf (jakoby o stupeň hrubší) - třeba 1500 sprej má podle mě strukturu jako pistolí stříkaná 1000 atd. Proto používám ten nejjemnější... To jen tak na okraj.
Tak na první dobrou to vyšlo celkem dobře. Dokonce líp, než jsem si myslel, těch chyb tam obecně moc není - taky jsem si stím povrchlem trochu víc hrál. Opravím chyby co vyloženě bijí do očí, něco doreju, ale jinak ŠLUS A CAMO
No paráda! A už je to veselejší takhle před barvama ne?
Roman Pavlů,KPM Brněnec, koordinátor pro oblast východ
"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd. Hotovo 2019: Fw-190 A-3 Eduard P-39 Q Eduard Hotovo 2020: 2x Fw-190 A-5 Eduard
Zkoukl jsem za poslední 4 měsíce hoooooodně fotek a... jak jsem psal na straně jedna, tak nemám rád "špindíry", takže jsem si vybral stav tak, jak byl stroj představen na MAKS 2009. Na tento letecký den byl přestříkán a existuje spousta fotek ze stojánky, nic ze vzduchu - éro bylo jen na statice. Stejně tak na MAKS 2011 bylo éro pouze na statice. Letová ukázka byla až v roce 2013 a nebo později a na těchto fotkách je vidět, že už je éroplán zase trochu olétán...
ALE, to co je na fotkách z MAKS 2009 a 2011 vidět ze stojánky je vše krásné čisté... jak tak ale čím dál tím víc koukám na "letové" fotky, tak docházím k názoru, že to soudruzi určitě "VOBANÁNILI" a nastříkali jen to co je vidět a křídla shora a zadní část trupu nechali původní - i ten odstín barvy by seděl k fotkám letadla před rokem 2009.
Myslím si tak proto, že na fotkách je vidět, že: - sloty jsou novou barvou, křídlo starou, - na křídlech shora a na zadní polovině trupu jsou patrné masné fleky, zatímco na nové barvě nic, - na místech nové barvy je na starších fotkách (před 2009) vidět patina (třeba za a pod kabinou), - na původní barvě (křídla, trup) je jasně výraznější patina, - na přechodu křídlo trup je ten spoj (u mě na modelu je to ten dlouhý lept) dost "volítanej", špinavej - skoro bych řekl až rezavej (i když to asi železo nebude).
Myslím si (nebo jsem přesvědčen), že vlhkost to není - tak jak bylo napsáno v jednom příspěvku
Vobhlíd jsem celý internet a několik staveb a nikdo nikdy tohle na letadle neřešil (ani to jestli to je "před" a nebo "po 2009" a jak opravdu letadlo vypadalo). Vždycky tam byla tahle 502 shora jednobarevná.
Takže jsem se rozhodl udělat první dvoubarevnou (pro mě interně nazvanou vobanáněnou) kamufláž. Buď to totálně ..., nebo to bude OK, každopádně, krásný to moc nebude. Na druhou stranu - bude zaručeně jediná takto udělaná 502 a alespoň se třeba něco zase naučím... Hodně by mi pomohlo, kdyby měl někdo nějakou fotku z letecké ukázky po 2009, nebo jen fotku letadlo shora.
To je ona. To je fotka dokazující mojí teorii o tom, že to "vobanánili" a nastříkali jen tu část letadla, co je vidět na stojánce... PS: Tohle je fotka a stav letadla z roku 2019 (už zase dost olítané), ale furt platí, že si udělám stav okolo 2009 - 2011... (menšího špinďíru).