Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/32 Trumpeter Su-30 MKK, Rusko - DOKONČENO

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 378 • Stránka 10 z 26 • 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 26
  • Odpovědět s citací

Re: 1/32 Trumpeter Su-30 MKK, Rusko

Příspěvekod jezekm » 08 srp 2020, 17:27

Zpět ke stavbě.

Na straně 6 mám příspěvek týkající se SOP, kdy jsem je chtěl nastříkat tak, aby byl preshading jen minimálně vidět, ale nepovedlo se mi to a navíc to lak ještě nějak vytáhl. Nebylo by to na škodu, ale chtěl jsem udělat "čistější verzi " kamufláže - viz příspěvelk na straně 1. Poučen z předchozích nezdarů jsem VOPky pak nastříkal už tak jak jsem chtěl. No a teď jsem se dal do opravy SOP...

Původní stav v porovnání s VOP které jsou, tak jak jsem chtěl:

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Výsledný stav:
Zkusil jsem různé podklady, ale stejně se mi nijak nepodařilo najít ten správný úhel, aby to bylo na fotce hezky vidět, ale takhle nějak jsem to původně chtěl - je tam opravdu jen drobný průsvit předstínování paneláže a skoro neviditelná "plíseň" plochy. Pořád ta samá barva, akorát jiné světla a pozadí...

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 08 srp 2020, 21:20

Opravu jsem dělal, abych mohl aplikovat obtisky.

Chtěl jsem udělat toto:

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Jedny z úplně nejstarších propagačních fotek 502ky jsou tyto:

Obrázek Obrázek

Moje teorie je, že to modré s hvězdami je nálepka (není to stříkáno) a časem, jak se éro olétávalo, tak se nálepka odlupovala a odlupovala (na starých fotkách nahoře je celá pěkná...), ale jelikož je to předváděčka éro, tak aby to alespoň z dálky nevypadalo blbě, tak ji z vnějších stran někdy časem opravili = přimalovali modrou barvou. Je to moje doměnka (nikým, ničím nepotvrzeno) - a podle toho jsem to taky dělal a i kdyby to bylo třeba jinak, tak předělávat to už nebudu, protože těch chyb obecně, co je na SOPkách (+ obtiscích) je tolik, že bych z toho blil... [-X - viz další příspěvek.

Tady je to vidět asi nejlépe ta modrá barva:

Obrázek

Jen tak pro zajímavost, na jedné straně jsou (čidla, měřidla, žárovky, antény - obřízlé (nejsou modré), ale jinde ano. Asi si stím nikdo moc hlavu nelámal. Ale to jsou jen drobnosti.

Obrázek Obrázek

Takže teď moje SOPKY:
Dále postup už jen obrázkově. Pozn.: nakonec jsem zvolil metodu, kdy jsem obtisk nařezal nasucho/nahrubo, pak aplikoval a nakonec ještě ty místa, kde je to potrháno, nebo odřeno jsem skalpelem doladil.

Vnější strany:

Vnitřní strany:

Obrázek Obrázek Obrázek

Dobarvení:

Obrázek Obrázek Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 08 srp 2020, 21:26

Výsledek po nanesení obtisků:

Obrázek Obrázek

PS: tohle není finále - ještě mě čeká paneláž, trochu to přestříknout zašpiněným lakem, aby ty obtisky tak nesvítili a trochu patiny.

Opět poznámka k barvám - na té zelené podložce to vypadá nějak divně, tady to mám podobně vyfoceno ještě před barvením modrou barvou a tady je vidět lépe ten kontrast obtisků...

Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 08 srp 2020, 23:15

A teď k těm chybám na SOP a obtiscích.

1. myslím si: SOPka na modelu je nějak divně široká, měla by byt úžší (více se zužovat, nahoře je moc široká; možná by mohla být i vyšší). Je to jen moje vypozorovaná odchylka z obrázků. Ale výkres a rozměry nemám, takže jen obrázky:

Obrázek Obrázek Obrázek

2. hvězda v obtiscích je proporcionálně malá - viz první fotka. Lepil jsem to přesně dle manuálu, tak aby to sedělo na paneláž v manuálu a ne podle fotek (což byla chyba), takže je mimo - no nic moje chyba. Ale i kdybych ji nalepil podle fotek, tak by byla malá.

3. když jsem lepil ten spodní obtisk (okřídlenou šipku, nebo co to je), tak si říkám, že by byl hezký detail vykrojit to podle té krytky, ale ona tam prostě není (NE, NE [-X ), naopak dvě jiné krytky tam jsou (JOJO) :), no a to že na letadle je černá a v obtiscích modrá snad ani nemá cenu komentovat... plus - to Xko (vpravo dole) tam má být podle manuálu, ale na mašině není. Kdybych si té chybějící krytky všiml dříve, tak bych jí dodělal - detail by to byl pěkný.

Obrázek

4. proporcionálně nesedí ani tenhle obtisk na díry pro žebřík, musí se roztříhnout. PS: je to před finálním usazením a fotil jsem to schválně, abych se podíval, jestli to nemám obráceně a měl..., tak jsem to obrátil a usadil správně - ale proč soudruzi nezměří ani tento obtisk? Třeba si spletli úplně měřítko a bude to všechno malé...

Obrázek Obrázek Obrázek

5. na jedné SOP je jinak udělaná paneláž a tím pádem i tmavší kamufláž krytky - viz foto = na náběžné hraně je světlejší barva. Na modelu nic takového naznačeno není a ani v manuálu nic. Zase - kdybych si toho všiml dříve, jednoduchou linku bych proryl a nastříkal to správně, nyní už to předělávat nebudu.
Navíc - když porovnáte i ty bílé kulaté obtisky - no nic moc shoda, jsou dost řekněme: "jemně obtloustlé".

Obrázek Obrázek Obrázek

6. číslo 502 v obtiscích je proporcionálně malé - mělo by být tak 2x větší - porovnejte, kde končí kormidlo a kde obtisk.

Obrázek Obrázek Obrázek

7. je tam toho víc, nemá smysl řešit každou krytku a nýty... a navíc je půlnoc - jdu spát...

Podle mě je dost divnej ten celkový tvar SOP a pak jsou od výrobce blbě nadimenzované obtisky. Jako to si toho nikdo nevšiml, aby to opravili? Jak je to vůbec možné? :o V podstatě všechny obtisky (kromě těch modrých pruhů se kterými jsem si vyhrál) jsou na PIkaČU).

Takže si to shrňme - zase všechno na (_!_) Jak se mi ty SOPky po opravě barvy začaly líbit, tak teď su zase nasranej jak cyp, jak se to těma obtiskama do...
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod onysx » 09 srp 2020, 08:12

Co k tomu říct. Člověka to pěkně nasere v téhle fázi stavby ale u Číňanů je potřeba to fakt všechno zkontrolovat na začátku. Dá se říct že jejich obtisky jsou ve většině případů rozměrově mimo a čekat nějakou opravu ala Eduard je stejné jako čekat v proměnu vody ve víno. :wink:
Roman Pavlů,KPM Brněnec, koordinátor pro oblast východ

"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" :wink:
Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd.
Hotovo 2019: Fw-190 A-3 Eduard
P-39 Q Eduard
Hotovo 2020: 2x Fw-190 A-5 Eduard
onysx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 09 srp 2020, 08:47

Ještě jeden obtisk a to na přední palubní desku - ty původní zelené displeje (velké plochy se strukturou barvy od Edy) se mi popravdě moc nelíbily, tak jsem tam dal obtisky. Ty byly zase pro změnu velké, takže jsem je trochu ořízl a jsou tam...

Obrázek Obrázek

A ted prosba, nemáte někdo doma tyhle malé hvězdy - potřebuji 12x stejné, podle měřítka mají 3 mm. Zaplatím. Nebo odkaz na obchod, kde by se to dalo koupit - možná měřítko 1/144, nevím, tyhle čudly v obchodech míjím...

Obrázek Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ozzák » 09 srp 2020, 09:18

Zkuste obtisky na Pokryškinovu Aircobru 1:48 od AML. K dotání na MN modelář. Hvězdiček symbolů sestřelů je tam opravdu dost. Ovšem pozor,jsou asi o dvě desesetiny mm menší...Ale to už pouhé oko na modelu nerozezná....
ozzák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 16 srp 2020, 23:56

Tak v mezičase jsem se pustil do podvozkových noh.

Jsem plastikový modelář (nebo spíše lepič a stříkač plastiku). A teď kovové nohy - copak su nějaký nástrojař/obráběč, či co? Ale postupně. Ve stavebnici jsou platové a kovové nohy - kvalita z krabice je vidět zde:

Obrázek Obrázek

No žádnej hit to není. Díry po vyhazovačích jak krátery. No, zde asi tak po hodině práce - fakt to železo moc nejde... a ano, ta spodní část přední podvozkové nohy je plastová :( - kovová ve stavebnici není - to už je fakt na zamyšlení - viz dále...

Obrázek

Tady stříknuty ty nerezové části. Konstrukce nohou je taková, že na tu špičku se nasadí pružinka, celé se to zasune dovnitř do nohy a zajistí se to malým čepem a model pak trochu péruje. Super - ale úplně k (_!_) . Jelikož je to kov na kov a kov na plast, tak hned po prvním zasunutí se ta barva někde oloupe - protože to bude o sebe dřít - tomu se nelze vyhnout.

Obrázek

A zde pouze přední noha. Tak tady je to úplně na hlavu - co jiného, než ta spodní část nohy by měla být kovová? Jestli se to má někde zlomit, tak se to zlomí právě v tomhle místě, kde je navíc vybrání plastu pro zajišťovací čep a tím pádem je tam jen minimum materiálu... Todle prostě nechápu.

Obrázek

V modeláři 4/2000 jsem četl recenzi na novou čtvrtkovou P-38G, kde se recenzent rozplýval (a zároveň udivoval) nad tím, jak pasují některé díly a celkovou vynalézavost japonských Inžů v sestavitelnosti, přesnosti, atd (nebo nějak takhle podobně to bylo, nechce se mi to hledat...). No, v tomto případě mě umění čínských inženýrů dovádí spíše k šílenství. :nuts:

Nějak uvažuju o tom, že pérka a celou tuhle vymoženinu asi nepoužiju, proleju to všechno nějakým "tvrdidlem" a udělám to napevno...
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod onysx » 17 srp 2020, 05:56

No na srovnávání Japonců a Číňanů pozor a v tomhle případě tuplem! V případě Číňanů se kdysi mluvilo o tom že "trumpeta" je top firma s profíkama a "houba' jejich líheň. Bohužel ani jedna z nich se nedokáže vyhnout občas i základním chybám jako jsou tvar či rozměr. V případě kovových noh podvozku nápad dobrej ale provedení k prdu. Vzhledem k tvému dosavadnímu postupu a jak se s modelem pereš to ale zvládneš a nakonec to bude fajnovej model. Držím pěsti! =D>
Roman Pavlů,KPM Brněnec, koordinátor pro oblast východ

"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" :wink:
Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd.
Hotovo 2019: Fw-190 A-3 Eduard
P-39 Q Eduard
Hotovo 2020: 2x Fw-190 A-5 Eduard
onysx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 17 srp 2020, 15:25

Závaží se mi do špičky nevešlo celé, tak jsem ho štípačkama zozštípal na menší kusy, obalil v sekunďáku a touhle dírou nacpal do špičky a nechal zaschnout. Tak snad to nebude padat na prdel, je tam cca 30g!

Obrázek Obrázek Obrázek
Naposledy upravil jezekm dne 17 srp 2020, 15:49, celkově upraveno 1
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 17 srp 2020, 15:29

Taky jsem opravil tu hnusnou díru na krytu kanónu:

Z plastového profilu vyříznuté kousky vlepené do díry (je tam i detail), přetmeleno a vybroušeno. Na fotkách je to dost zvětšené, v reálu to vypadá o něco lépe... Ale ne zase o moc :)

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 17 srp 2020, 15:48

Chystal jsem se vlepit přední část překrytu (o tom jeden z dalších příspěvků), ale jak jsem ho tam nasucho dal, tak koukám, že ta díra, kterou jsem tam nacpal olovo nemá žádný jiný význam asi; a zůstane tam prostě díra do čumáku... Jako proč, jako? Koukám do plánku a to tak má být...

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Takže jednoduchá plastová destička, vyříznutí tvaru, zalepení na místo a černý přestřik to vyřešily, ale proč to tak je mi nedochází! Žádný technologický ani jiný důvod pro to neznám... lepší fotky pak rovnou s kabinkou - tam už si ani nevšimnete, že tam něco podobného je.

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 22 srp 2020, 18:18

Nyní názorný příklad jak vyhodit kilo do kanálu.

Zakoupil jsem NOVÝ patinovací stětec s houbičkou na konci. Před přilepením přední kabinky jsem chtěl drobně olítat ten kryt přístrojové desky...
Stalo se a pak jsem to chtěl vyčistit, strčil do Mr. TOOL CLEANER a zbylo toto:

Obrázek

Hmmm. Tak teď mám jinej nástroj, ale vůbec nevím k čemu...
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 22 srp 2020, 21:26

Tak a teď přední překryt.

Už na fotkách v předcházejícím příspěvku je vidět, že když se tam ta kabinka dá nasucho, tak na jedné straně je úplně mimo - asi tak o 2 mm. Si říkám - tak je to plast, dá se to ohnout - na druhou stranu je to kabinka (je to většinou tvrdší plast) a už jak jsem avizoval dříve, tak tam mám 2 praskliny...

Obrázek Obrázek

Nyní k postupu - pokud se nevyrábí přímo oboustranné masky (Eda tomu říká T-Face), tak kupuji 2 sady: jednu jako normální a druhá se dá většinou (nebo s drobnými úpravami) použít na vnitřek. To by ale nebyl zase tento model, aby to nebylo trochu jinak = masky na přední část kabinky zevnitř použít samozřejmě nejdou, protože není díky tomu "oku" symetrická. (Na hlavní překryt ale použít půjdou). Navíc v přední části tak úplně nesedí.

Obrázek

Nevadí, jednu sadu masek jsem použil na zakrytí, když jsem to brousil a druhou sadu jsem pak použil na jako normální masku + maskol. Kabinka je zevnitř natřená štětcem - zase v podstatě skoro nic z toho není stejně vidět.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Kabinku jsem lepil tak, že jsem zalepil jednu stranu a pak mírným "přítlakem" kabinku roztáhl a zalepil druhou stranu, nechal zaschnout, zatmelil a vybrousil. Přelepil jsem druhou sadu masek a vzal jsem do ruky jehlu, že finálně jen obnovím pár nýtů na kabince... Hmmmm a opět PRŮSER. Asi díky tomu, že má kabinka po přilepení nějaké zvýšené pnutí v materiálu, tak jen jsem do toho poprvé jehlou píchl, tak PRASKLA :nuts: , resp. objevila se tam prasklina z toho rohu asi tak 3 mm dlouhá - viz foto. V tu chvíli jsem "CHYTL NERVA" a chtěl to doopravdy roztřískat. :angry:

Vyfoceno to nemám, je to pod maskou - jen se modlím, jak to bude vypadat, až masky sundám... Jistota je, že místo dvou prasklin, tam budou 3. :cry: Člověk se stím tak dělá, chjo.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 22 srp 2020, 21:49

Ještě jednou si zde musím rýpnout do leptů od Eduarda - je to ta "externí sada".
Nevím podle jakého klíče ty lepty dělají, ale zaráží mě následující:

Toto je fotka horní 1/2 trupu vzadu, kde jsou aplikovány leptané díly/krytky:

Obrázek

Toto je fotka spodní 1/2 trupu u které bych předpokládal, že udělají stejnou skladbu podobných krytek - ty jsou vyznačeny čtverci. ALE NENE - místo toho oni udělají jen 3 lepty na "vocas"! a na motory VŮBEC NIC. Vysvětlí mi tohle někdo?

Obrázek
jezekm

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 378 • Stránka 10 z 26 • 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 26

Zpět na Rozestavěno