Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/32 Trumpeter Su-30 MKK, Rusko - DOKONČENO

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 378 • Stránka 9 z 26 • 1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 26
  • Odpovědět s citací

Re: 1/32 Trumpeter Su-30 MKK, Rusko

Příspěvekod jezekm » 26 črc 2020, 13:19

Tak tady je podrobně nafocen celý postup první fáze opravy sacáků od výchozího stavu, přez plastové destičky atd, až do prvního surfu... Trvá to dlouho, především kvuli technologickým pauzám = proschnutí lepidla a tmelu a pak taky proto, že mě to moc nebaví.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

PS: je to první fáze a první surf, ještě mě čeká několik fází, kdy to vybrousím, vyleštím, vopíchám a proryju a znovu zasurfuju a pak se teprve uvidí. Tak trochu asi budu hřešit na to, že je to zespodu letadly a že to zakryje výzbroj, která na sebe "naváže pozornost" a tak trochu skryje ten přechod.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod onysx » 26 črc 2020, 13:22

Obdivuju tvoji vytrvalost a těším se na velké finále. [-o< =D> =D>
Roman Pavlů,KPM Brněnec, koordinátor pro oblast východ

"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" :wink:
Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd.
Hotovo 2019: Fw-190 A-3 Eduard
P-39 Q Eduard
Hotovo 2020: 2x Fw-190 A-5 Eduard
onysx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 26 črc 2020, 17:55

Děkuji všem za podporu. =D>
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ondrej » 26 črc 2020, 19:12

Tak to už je skoro cílová rovinka, tohle je moc hezká modelařina.
Dokončeno: Focke-wulf Fw 190A-8 1/48 Euard,Hanriot HD.1 - drak 1/48 Eduard

návrh, výroba a prodej masek na stříkání www.omask.cz

Omask - stránky na facebooku
ondrej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 26 črc 2020, 21:34

A poslední, co jsem tento týden stihl byly výstupy. Inspirací byly tyto obrázky:

Obrázek Obrázek Obrázek

Výsledek (stříknuto, vyleštěno...):
(podotýkám, že je to jen vnitřek a ještě tak nějak předpokládám, že bych to mohl doladit černým "smoke" pigmentem, ale až nakonec).
Na druhou stranu, pokud se tam přímo neposvítí, tak v podstatě stejně není nic moc vidět - taková černá díra!

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod LuMar » 31 črc 2020, 10:37

Tá posledná výstupná časť trysky je z vnútra potiahnutá keramikou. Kľudne to môžeš streknúť na bielo a potom napatinovať.
Přílohy
DSC08470.jpg
2014_08_18_4845.jpg
800px-Sukhoi_Su-35_on_the_MAKS-2009_(02).jpg
Irkut-Su-30MKI-TVC-1.jpg
1232536551593.jpg
1232536666636.jpg
P.S. A lepte čosi ! :lol:
LuMar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 31 črc 2020, 23:25

Odpovědi na starší příspěvky:

PetrB, LuMar:
závaží - vepředu je stále díra na přístrojovou desku, tak tam tudy raději nějaké závaží naházím - pro jistotu.

Andrej_Sk:
mřížka/síťka - ta dolní mřížka (žaluzie) je na modelu docela triviálního provedení (jen kus plastu - destička) a vlepil jsem je tam skoro hned na začátku a to především proto, aby se sacáky při broušení moc nekroutily, případně nepraskly a myslím, že to trochu pomohlo + navíc, na začátku jsem nepředpokládal podobné problémy se sacáky a "síťkami".

Navrátil:
prasklá kabinka - napsal jsem reklamaci do CZ zastoupení i do Číny Joanně, ale bez odpověďi. Možná, že řeší jen chybějící části - a ty možná pošlou nové. Tento díl tam ale byl (nechyběl) - kdyby to byl mormální šedý plast, dalo by se to opravit (zatmelit/zalepit/vybrousit), ale na kabince to moc nejde. No co už? Se stanou horší věci...

Sunabi:
Obtisky - si nejsem jistej. Pokud zaschlý ještě nepřelakovaný obtisk "pomažu" obtiskovou vodičkou, tak myslím, že postupem času ta vodička zavzlíná pod celý obtisk a strhnu ho spíš celý, než jen požadovanou část - si teda myslím a to nejde moc riskovat - mám jen jedny.
Pozorně sleduji co se s obtisky poslední dobou děje (myslím tím kvalitní tisky Eda, Centrograf, WET transfery HGW, loupací lak Eda), bohužel nic z toho se neděje u tohoto modelu.

Lumar:
výstupy/lamely - popravdě, to o keramice jsem nevěděl. Na druhou stranu, není to tak, že na začátku je to pěkně světlé a postupem času to splodiny obarví do černa? Na tom tvojem posledním obrázku jsou jedny lamely bílé (asi zrovna nově vyměněné), druhé tmavé (olítané)...
Sem se s tím patlal, maskoval, leštil to jak K...T a nakonec to ještě budu předělávat. No nebude to první, ani poslední věc.
Nechci to nijak rozporovat, ale na většině obrázků "mojí 502ky" je to už tmavé..., ale i tak, jak na to tak koukám, trochu zesvětlit by to chtělo! To jako zase JO!

Obrázek Obrázek Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 01 srp 2020, 21:56

Když se daří, tak se daří. Jakoby toho nebylo dost se samotnou stavebnicí! Po práci jsem dal na sušák "ovětrat" podložku a slunce spolu s aktuální teplotou dokonalo dílo :?
Kdyby blbost nadnášela, tak levituju, možná i odletím někam do vesmíru :)

Obrázek Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 02 srp 2020, 21:26

Drobná a trochu matoucí chyba v návodu (chvíli jsem hledal druhý závěsník na druhý sacák...):

Obrázek

Závěsník nepatří sem, ale sem.

Obrázek

Obrázek Obrázek
Naposledy upravil jezekm dne 02 srp 2020, 22:03, celkově upraveno 1
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 02 srp 2020, 21:54

Večer, chvíli před spaním si říkám takový to klasický modelářský: "ještě přilepím mřížky a jdu chrnět". Měl jsem z dřívějška krásně předpřipravené a vyškrábané místa na stranách sacáků na mřížky z leptů. Za pomocí tužky se tam celkem jednoduše vytvaroval i ten profil prohnutí - viz foto.

Obrázek

Z toho jsem měl radost, ale jen do doby, než jsem přiložil mřížky na ty předpřipravené plochy... To by mě ŠLAK TREFIL... :nuts:

Obrázek Obrázek

To fakt nechceš o půlnoci odřezávat jednu nýtovou řadu z obvodu leptu, aby se tam vešel! Zničený skalpel, vrypy v podložce, spát jsem šel v jednu ráno!

Obrázek Obrázek

Na druhé straně, taky drobná úprava (foceno až druhý den ráno), na vnitřky nezbyl moc morál to zásadně předělávat (ale ty celkem sedí):

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod LuMar » 05 srp 2020, 18:40

Ej,ej. Neviem ,neviem. Tie závesníky sú dobre. Medzi gondoly idú tie nízke závesníky. Máš tam D5-D6. Musia byť v stavebnici dva rovnaké. Na to potom ešte ide závesník ktorý patrí ku konkrétnej výzbroji ktorú tam dáš. Dobre to znova pozri. Tá stavebnica je určite rovnaká ako 1/72. Určite aj návod.

K tým sacákom. Sedia naozaj na pikaču. Ale už mám toľko postavených 1/72,že viem,že sa to dá nasucho popribrusovať a perfektne to sadne bez "skoku" aj bez medzery. Keby si to bol nasucho dopasoval,nemusel si vôbec použiť tmel.
LuMar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod LuMar » 05 srp 2020, 18:43

A ozaj. Na tú rezaciu podložku niečo hoď a skús pobehať žehličkou.
LuMar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 07 srp 2020, 22:11

LuMar píše:Ej,ej. Neviem ,neviem. Tie závesníky sú dobre. Medzi gondoly idú tie nízke závesníky. Máš tam D5-D6. Musia byť v stavebnici dva rovnaké. Na to potom ešte ide závesník ktorý patrí ku konkrétnej výzbroji ktorú tam dáš. Dobre to znova pozri. Tá stavebnica je určite rovnaká ako 1/72. Určite aj návod.

K tým sacákom. Sedia naozaj na pikaču. Ale už mám toľko postavených 1/72,že viem,že sa to dá nasucho popribrusovať a perfektne to sadne bez "skoku" aj bez medzery. Keby si to bol nasucho dopasoval,nemusel si vôbec použiť tmel.

Ohledně závěsníků jsem to tedy znovu detailně prošel...

Tady je seznam dílů - podle návodu. Rámeček D je tam jen 1x a ty závěsníky každý taky 1x (jsou to půlky na slepení k sobě).

Obrázek Obrázek

Navíc zrovna tento závěsník tam pasuje jak "prdel na hrnec" jak tvarem tak velikostí...

Obrázek Obrázek

Na ty sacáky to asi nebude - protože by to zasahovalo moc do mřížek - si myslím.

Obrázek

Hledal jsem reál obrázky, kde je to zespodu vidět, ale mám jen s raketou...

Obrázek Obrázek

Ohledně sacáků - v předchozích příspěvcích jsem psal, že jsem hodně, opravdu HOOODNĚ brousil a dorovnával, na sucho to pak sedělo pěkně, ale po přilepení se to nějak pohlo (asi možná zatížením, prohnutím, nebo si to prostě sedlo trochu jinak, nebo su prostě levej...). Každopádně, jak píšeš, kdybych před slepením věděl, že to vyjde takto, tak bych tomu ještě chvíli věnoval a srovnal to víc. Ale v některém dalším příspěvku ukážu, jak jsem udělal druhou fázi opravy spoje a už to vypadá celkem ke koukání... teda v rámci možností samozřejmě.

Ohledně podložky - letěla do popelnice, mám novou. Na to nemám nervy a morál s tím něco vymýšlet...
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 07 srp 2020, 22:13

A pokud by chtěl někdo - kdokoliv do budoucna zkoumat výzbroj a podvěsy z modelu, tak zde ofocený návod.

Obrázek Obrázek Obrázek
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KarelB » 08 srp 2020, 09:02

Jezekm: řekl bych, že s tím závěsníkem máš pravdu ty ...
2331400.jpg

KarelB

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 378 • Stránka 9 z 26 • 1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 26

Zpět na Rozestavěno